Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5

Kumman PlayStation 5 -version aiot hankkia?

  • Perinteisen, tarvitsen sen levyn

    Äänet: 300 74,6%
  • Digital Edition, pelit ykkösinä ja nollina

    Äänet: 102 25,4%

  • Äänestäjiä yhteensä
    402
Toimiiko teillä tuo lepotilassa ohjaimen lataus? Itsellä se pitäisi olla päällä 3h lepotilaan siirtymisen jälkeen mutta ei tuo lataa. Onkohan nyt jtn ynmärretty väärin
Pitääkö sammutukselle ja lepotilalle painaa samaa nappia vai onko eri paikassa esim lepotilalle?
 
Nyt kun PS5 DE on ollut talossa parin vuorokauden verran, on aika kertoa vähän omia tuntemuksia. Tämä menee vähän tällaisena jäsentelemättömänä ajatustenvirtana, joten koettakaa kestää...

Aloitetaan vaikka siitä, mistä laitteen käyttökokemuskin tavallaan alkaa: PS5 käynnistyy perinteisellä Pleikkari-piippauksella, joka tuntuu omiin korviin vieläkin kovaäänisemmältä kuin PS4:llä tai PS3:lla. Pieni mutta silti varsinkin yön hiljaisina tunteina ärsyttävä asia, jonka soisi olevan mahdollista kytkeä halutessaan kokonaan pois.

Ja ikävistä äänistä puheen ollen, tämä oma yksilöni kärsii tuosta coil whineksi kutsutusta ilmiöstä. Ensialkuun ehdin iloita, että onpas tämä PS5 todella hiljainen, kun tuota piippausta lukuun ottamatta ei tuntunut kuuluvan mitään, ja ensireaktio olikin: "Mahtoiko se edes käynnistyä?" Ja niin kauan kuin mitään peliä ei ole käynnissä, vitos-Pleikkani on käytännössä äänetön. Mutta heti kun yksikään peli - oli se sitten vaikka kevyistä kevyin PS4-pikkupeli - starttaa, alkaa korkeataajuinen sirinä/hurina. Ja ei, se ei todellakaan kuulosta sellaiselta räpätykseltä, joka voisi johtua tuulettimen lapoihin osuvasta tarrasta. Enkä ole tämän ylimääräisen "ääniefektin" kanssa yksin: pikakysely kolmelta PS5:n ostaneelta tutulta osoitti, että vain yhdellä käämit eivät vinkuneet. Erittäin pieni otanta, ja joukossa oli sekä levyasemallisia että pelkkiä digikonsoleita.

Onko tuosta sitten kuinka paljon haittaa? Kuulokkeet päässä pelatessa ei lainkaan, ja TV:n kautta ääniä tuutatessa vain pelin hiljaisimpina hetkinä. Noin muuten peliäänet onneksi hautaavat tuon kitinän alleen. Mutta siitä huolimatta ärsyttää, kun paremmalla laitearpajaisonnella PS5:ni voisi olla kaiken aikaa huomaamattoman hiljainen. Ja ymmärrän, että jotkut varmasti haluavat vaihtaa sirisevän vehkeensä saman tien. Valitettavasti mikään ei takaa, etteikö korvaava Pleikkarikin kärsisi samasta "ominaisuudesta". Pitää tässä nyt mietiskellä, että pitäisikö vaihtoralliin lähteä, vaikka se varmaan samalla tarkoittaisikin mahdollisesti jopa viikkoja ilman uutuuskonsolia.

Jatketaan sitten hieman erilaisemmalla ääniongelmalla: toistaiseksi tuntemattomasta syystä surround-äänet eivät toimi peleissä eikä mediasovelluksissa oikein, jos audioulostuloksi on konsolin asetuksista valittu Linear PCM ja äänet tulevat TV:n (LG OLED C9) kautta. Selkeiten tämä käy ilmi siitä, että dialogia ei kuulu lainkaan, eli keskikajariin miksattu puhe menee jotenkin persiilleen. Vaihtamalla asetuksen Bitstream Dolbyksi tai DTS:ksi, kaikki toimii normaalisti. Erikoinen vika koska samalla lailla PS3 ja PS4 on omissa audioasetuksissaan laitettu käyttämään Linear PCM:ää, eikä niissä tätä ongelmaa ilmene.

Trophy-ihmisenä risoo, ettei niihin pääse suoraan PS-näppäimellä tulevasta pikavalikosta, vaan useamman klikkauksen kautta omasta valikosta. Lisäksi konsoli ei kunnioita valittua lajittelujärjestystä, vaan palauttaa sen aina takaisin Game default -tapaan eikä pysy Date earned -valinnassa, jota olen käyttänyt PS3:n ajoilta asti.

Käyttöliittymän kummallisuuksia piisaa: Resogun jäi poiston jälkeen päävalikkoon Storen vasemmalle puolelle, eikä lähde siitä nyt mihinkään, vaikka kuinka käynnistän eri pelejä. Tämä todennäköisesti liittyy PS5:n käyttöliittymäsuunnittelun yhteen ongelmaan, jossa kaikki samaan tuotteeseen liittyvä on niputettu yhden ikonin taakse. Resogunin kohdalla tämä tarkoittaa myös pelin soundtrack-sovellusta. Edes se ei auttanut, että asensin pelin ja soundtrackin, ja poistin ne yhtä aikaa. Poistosta myös seurasi Notifications-listalle oma pieni kauneusvirheensä: siellä näkyy kahteen kertaan Unknown-niminen tuote, jotka on muka Ready to play, vaikka kyseessä on tuo poistettu Resogun ja se musasovellus.

Päivityksiä ei voi tarkistaa kuin päävalikossa näkyviltä peleiltä/mediasovelluksilta, ja näitä mahtuu kerralla PS4:n viidentoista sijaan vain kahdeksan. Aika näyttää, toimiiko PS5:n päivityksien tarkistus paremmin kuin PS4:llä, jolloin ei välttämättä ole niin tarvekaan käydä käsin pyytelemässä uusinta päivitystä. Tämä on ongelma lähinnä kaltaisilleni datahamstereille, joilla on satoja pelejä asennettuna, ja ainakaan PS4 ei automaattisesti päivittänyt kuin X uusinta pelutuksessa ollutta nimikettä. X:n arvoa ei missään kerrota, mutta arvelen sen olevan 100 tai jopa alle.

Siirrettäessä kamaa paikasta toiseen, ei PS5:llä voi tehdä muuta samaan aikaan. Noin 102 gigatavun Final Fantasy XV:n siirto USB-SSD:ltä konsolin sisäiseen tallennustilaan vei aikaa 13 minuuttia ja 42 sekuntia päälle. Sama siirto PS5:n SSD:ltä takaisin USB-medialle otti aikaa hieman kummastuttavasti kuitenkin vain 5 minuuttia ja 36 sekuntia - eli reilusti yli kaksi kertaa nopeammin. Jos siis aikoo isoja datamääriä liikutella, kannattaa se tehdä sellaiseen aikaan, jolloin ei ole kiire päästä pelaamaan. Kovasti toivon, että Sony jossain vaiheessa ottaa mallia Microsoftilta ja keksii, että kyllä sitä bittiä voi siirtää taustallakin. Ja samaan toiveiden tynnyriin lentää myös tuki useamman ulkoisen kiintolevyn käyttämiselle yhtä aikaa sekä 8 teratavun maksimikoon poisto.

Verenpaineet tappiin nosti kuitenkin "Remove profanity to continue" -herja yrittäessäni laittaa ensimmäistä twiittiä PS5:n kautta eetteriin. Sen sijaan, että konsoli olisi kertonut, mikä ihan tavallisista suomenkielisistä sanoista oli muka loukkaava, piti yrityksen ja erehdyksen kautta muokata tekstiä sen sata kertaa. Lopulta löytyi peräti kolme eri sanaa, jotka Sonyn mustalla listalla ovat: koko, laitetaan ja kuvajako. Kyllä, luit oikein. PS4:lläkin tuota typerää typerämpääkin sensuuria on nähty, mutta se tapahtui käyttäjää isommin ärsyttämättä: viesti kuin viesti meni Twitteriin ihan sellaisenaan, mutta What's New -feedissä ja muualla PSN:n sisällä ikävät sanat sensuroitiin tähdillä. Olen tästä valittanut jo vuonna 2014, mutta PS5 otti askeleen vielä huonompaan suuntaan. Vähintä mitä tuossa pitäisi tehdä, olisi jotenkin indikoida käyttäjälle, mitkä ne liian hurjat sanat ovat.

Niin ja toinen ärräpäitä nostattanut asia oli, jonka piti SSD:n myötä olla historiaa: pelipäivityksien Copying-vaihe. Vaan ei, siellä se edelleen kummittelee, ja vaikka 5,5 gigatavua sekunnissa pitäisi olla nopeutta, kesti Bugsnaxiin (PS5-versio, joten sitä ei voi edes vahingossa laittaa USB:lle) tulleen n. 90 megatavun latauksessa ehkä se 2 sekuntia, mutta kopiointivaiheessa puolisen minuuttia. Ja siis jumaleissön, koko pelin kokokin on vain 8 gigatavua, joten tuossa ajassa olisi pitänyt ehtiä kirjoitella dataa yli 100 gigatavun edestä ihan helposti. Mutta ei, jotain siellä on sössitty ja huolella.

Remote Play toimii ihan yhtä hyvin/huonosti (yliviivaa tarpeeton perustuen omiin aiempiin kokemuksiisi) kuin tähänkin asti, enkä siinä huomannut lyhyellä kokeilulla mitään muutosta mihinkään suuntaan.

Mutta nyt riittää nillitys ja valitus, siirrytään hyviin asioihin!

PSN:n latausnopeuksista on jauhettu PS3:n alkuajoista asti, mutta ainakin omalla kohdalla PS5 imee dataa verkosta aivan ihastuttavaa kyytiä. Gigaisella kaapelimodeemiyhteydellä Storesta tulee noin 70-80 megatavua sekunnissa, joten isoimmatkin mammuttipelit ovat täysin asentuneet pikavauhtia.

Puutteistaan ja pienistä bugeistaan huolimatta käyttöliittymä ja Store toimivat nopeasti, ja varsinkin aidot PS5-pelit käynnistyvät ihanan nopeasti. PS4-peleistä etenkin Days Gone ja Ghost Of Tsushima saivat 60 fps:n myötä melkeinpä ilmaisen next-gen-päivityksen, ja nyt noiden pariin tulee toivottavasti viimeinkin palattua tosissaan.

Entäpä sitten tuo DualSense-ohjain? Onhan se kyllä melkoinen värkki, ja jos DualShock oli värinävääpeli, PS5:n ohjain on kyllä vähintään värinämajuri. Akkuun olisi tosin voineet laittaa enemmän mehua, koska jo yhden Astro's Playroom -läpipeluun ja yleisen PS5-ihmettelyn jälkeen piti kapula heti seuraavana päivänä ensimmäisen kerran ladata.

Vaikka positiivisten puolien lista näyttääkin varsin pieneltä, on koko PS5-kokemus silti vielä plussan puolella. Paljolti tietysti riippuu siitä, kuinka nopeasti Sony saa UI-hölmöyksiä ja ihan selkeitä puutteita (kuten VRR, kansiot) ja suoranaisia bugeja korjattua. Sitä paljon mainostettua 3D-ääntä en ole vielä ehtinyt kunnolla testaamaan, samoin varsinaiset PS5-pelikokemukset ovat rajoittuneet Astro's Playroomiin (jonka meidän 6-vuotias veti eilen jo läpi).

Puuh! Tulipahan avautuminen. Varmasti jotain jäi vielä sanomattakin, mutta laitetaan tämä setti tällaisenaan ulos.
 
Noniin. Nyt on saatu kaikki palaset paikoilleen ja kaikki pelittää kuten kuuluukin. Aluksi oli hieman haasteita saada vr kalusto pelittämään, mutta nyt on kaikki kuten kuuluukin. Vr laitteisto asennettu ja ulkoinen kovalevy käytössä PS4 ja VR peleille.

Ainoa napina tällä hetkellä on, että nyt ei ole yhtään vapaata usb paikkaa vapaana joten kuulokeita ei voi samaan aikaa käyttää vr kaluston kanssa, mutta tämä ei ole ongelma sillä käytän vr pelaamiseen jokatapauksessa nappikuulokkeita. Ehdin ottamaan jo hyvät testit Astro botin kanssa ja voi pojat! Ohjaimen värinät ja muut herkut ovat kyllä juuri sitä seuraavaa isoa askelta jota odotinkin. Peli toki näyttää ja kuulostaa aivan mahtavalta, mutta ohjain on jotain mistä ei enää voi takaisin palata. Tunnelma nousi aivan uuteen kerrokseen kun oikeasti tuntee pikku robotin askeleet käsissä. Aivan huikeeta ja voin vain kuvitella mitä tämä tekee tulevaisuudessa kauhupelien kanssa kun pelaat kuulokkeet päässä ja pelottavan narinan ja musiikin ei enää vain kuule mutta myös tuntee.

Toivottavasti tätä vain maltetaan kunnolla hyödyntää. Kuulokkeet ovat hyvän tuntuiset päässä ja kuulostavat hyvältä ja kaukosäädin on noh kaukosäädin, mutta oikein hyvä sellainen. Tänään illalla korkkaan Valhallan ja sen jälkeen listalla on Miles Morales. Kiire tulee jotta nämä saa hoidettua pois alta ennen kuin Cyberpunk tulee :D Mahtavaa aikaa olla gamer!
 
Kiitos näistä kirjoituksista. Kirjoitusten perusteella ei edelleenkään kannata ostaa ennakkoon tai julkaisupäivänä konsoleita. Katsotaan miten konsoli päivittyy loppuvuoden ja kevään aikana, jolloin konsolin saanee jo kivijalkaliikkeestäkin ilman taikatemppuja.
 
Siihen voin yhtyä että PS5 piippaus ääni on äärettömän ärsyttävä ja tarpeettoman kovalla. Ei jää naapureille epäselväksi mitä täällä tehdään. Mistä muuten pääsee näkemään omat kuvat, löysin yhden kuvan joka vei sinne media libraryyn vai mikä olikaan mutta en löytänyt mistä sinne pääsee suoraan ilman jotain linkkiä ?
 
Mistä muuten pääsee näkemään omat kuvat, löysin yhden kuvan joka vei sinne media libraryyn vai mikä olikaan mutta en löytänyt mistä sinne pääsee suoraan ilman jotain linkkiä ?
Kirjaston kautta, jos se satu olemaan viimeisen 8 käytetyn pelin/sovelluksen joukossa. Eli turhan kömpelösti saavutettavissa. Kaipaan sitä, kun PS4:n alkuaikoina kunkin pelin tiedoista pääsi suoraan sen kuviin/videoihin. Jostain syystä se kuitenkin poistettiin.
 
Siellä ne molemmat löytyy kun painaa ps-näppäintä. Itsellä oikeassa reunassa
Vastaan omaan kysymykseen jos jollain sama ongelma.

Tämä on kohtalaisen yleinen ongelma, itsellä alkoi lataamaan taka usb:stä (et usb toimii kyllä koneen ollessa päällä). Johdon vaihtoa voi myös kokeilla.

Tuossa konsolissa oli järjettömän lyhyt hdmi-piuha. Ei tahtonut riittää telkkarin toiselta piolelta vaikka vain 55” töllö
 
Onko tuosta sitten kuinka paljon haittaa? Kuulokkeet päässä pelatessa ei lainkaan, ja TV:n kautta ääniä tuutatessa vain pelin hiljaisimpina hetkinä. Noin muuten peliäänet onneksi hautaavat tuon kitinän alleen. Mutta siitä huolimatta ärsyttää, kun paremmalla laitearpajaisonnella PS5:ni voisi olla kaiken aikaa huomaamattoman hiljainen. Ja ymmärrän, että jotkut varmasti haluavat vaihtaa sirisevän vehkeensä saman tien. Valitettavasti mikään ei takaa, etteikö korvaava Pleikkarikin kärsisi samasta "ominaisuudesta". Pitää tässä nyt mietiskellä, että pitäisikö vaihtoralliin lähteä, vaikka se varmaan samalla tarkoittaisikin mahdollisesti jopa viikkoja ilman uutuuskonsolia.

Palauttamalla laitteen pääsisi varmasti helpoimmalla. Toisaalta, jos laittaa laitteen heti huoltoon, pääsee huoltojonossa kärkeen, kun harvempi laittaa heti huoltoon ja olettaisin, että koko ajan huoltojen kesto pitenee, kun tulee enemmän konsoleita huollettavaksi. Tuossa vaihtoehdossa pitää toivoa, että pleikkarin huolto pitää kitinää tarpeeksi isona ongelmana, eikä vain ominaisuutena.
 
Minkälaisia pelinäyttöjä on tarjolla, jotka sopisi parhaiten ps5:n kanssa? Ainakin AOC:in C27G2 näytöllä saisi 120hz uudessa codissa.
 
Minkälaisia pelinäyttöjä on tarjolla, jotka sopisi parhaiten ps5:n kanssa? Ainakin AOC:in C27G2 näytöllä saisi 120hz uudessa codissa.
Ei taida olla tällä hetkellä ainuttakaan HDMI 2.1 4K 120Hz yhteensopivaa näyttöä, muutamia televisioita löytyy.
 
Nyt kun päätin ostaa molemmat konsolit, aloin sahaamaan tv-tasoni takaosaan aukkoa mistä kuuma ilma pääsisi suoraan ulos. Yritän nyt miettiä minkä kokoista aukkoa sahaan; puhaltaako ps5 kuumaa ilmaa koko takaosasta, eli laidasta laitaan, vai enemmän vasemmalta/oikealta laidalta?
 
Ja ikävistä äänistä puheen ollen, tämä oma yksilöni kärsii tuosta coil whineksi kutsutusta ilmiöstä.
Nyt tässä AC: Valhallaa pelatessani kuulen itsekin tuollaistaa sirinää, joka ei kuulosta tuulettimen ääneltä. Olikos se niin että tästä coil whinestä ei ole varsinaisesti muuta haittaa kuin tuo ääni? Käsittääkseni esim. PC puolella kaikki valmistajat eivät edes vaihda tämän vian takia takuuseen tuotteitansa.
 
Nyt kun päätin ostaa molemmat konsolit, aloin sahaamaan tv-tasoni takaosaan aukkoa mistä kuuma ilma pääsisi suoraan ulos. Yritän nyt miettiä minkä kokoista aukkoa sahaan; puhaltaako ps5 kuumaa ilmaa koko takaosasta, eli laidasta laitaan, vai enemmän vasemmalta/oikealta laidalta?
Puhaltaa lämmintä enemmän sieltä virtajohdon luota.

On muuten jännä, että tuolta konsolin "katosta" tai oikealta makuuasennossa tulee ulos ihan viileätä ilmaa.
 
Nyt tässä AC: Valhallaa pelatessani kuulen itsekin tuollaistaa sirinää, joka ei kuulosta tuulettimen ääneltä. Olikos se niin että tästä coil whinestä ei ole varsinaisesti muuta haittaa kuin tuo ääni? Käsittääkseni esim. PC puolella kaikki valmistajat eivät edes vaihda tämän vian takia takuuseen tuotteitansa.
Oma PS4 Pro pitää tuota kanssa ja sen takia tutkiskelin asiaa ja ei ilmeisesti ole mitenkään haitallista, mutta ärsyttäväähän tuo on.

Tietenkin jos todella kovaa ääntä alkaa pitämään, niin sitten voi aina yrittää saada takuusta laitteen joka ei toivottavasti tuota tee.
 
Kiitos näistä kirjoituksista. Kirjoitusten perusteella ei edelleenkään kannata ostaa ennakkoon tai julkaisupäivänä konsoleita. Katsotaan miten konsoli päivittyy loppuvuoden ja kevään aikana, jolloin konsolin saanee jo kivijalkaliikkeestäkin ilman taikatemppuja.
Monet asiasta enemmän tietävät veikkaavat että elämme maalis/huhtikuuta kun PS5 löytyy kivijalkakaupoista.

Jo pelkästään PS4 oli todella vaikea löytää heti julkaisun jälkeen kaupoista, ja tämän konsolin kysyntä on jostakin syystä moninkertainen.
 
Monet asiasta enemmän tietävät veikkaavat että elämme maalis/huhtikuuta kun PS5 löytyy kivijalkakaupoista.

Jo pelkästään PS4 oli todella vaikea löytää heti julkaisun jälkeen kaupoista, ja tämän konsolin kysyntä on jostakin syystä moninkertainen.

Tuo aikataulu kuulostaa ihan hyvältä, on ainakin ehditty löytämään suurimmat lastentaudit ja toivottavasti korjaamaankin. :p
 
Jos olisin pitänyt konsolin itselläni, olisin pitänyt juuri Sharefactoryn takia (ja Demon's Soulin). Kuulisin mieluusti raportteja SF:n parannuksista.

Perustoiminnoiltaan sama kuin PS4:lla, sikäli kun mitään uutta ei tarvinnut opetella ja lopulta sieltä pukkasi videota maailmalle.

Uutena on 4K/HDR -tuki. Ripeästi pyörii.

 
Tällä hetkellä käytän ARCia, mutta audio lag on kauhea. Esimerkiksi Astroa pelatessa kuulet jouskarin virityksen ohjaimen kaiuttimesta selkeästi aiemmin, mitä vahvarin kautta. Syö immersiota pahasti.

Oma vahvari passaa 4k@60hz läpi ja kun telkku ei taas ole hdmi2.1 yhteensopiva, niin ei haittaa 120hz hävikki jne. Kokeilen myöhemmin tätä vaihtoehtoa, mutta nyt ei vielä tosissaan homma toimi ollenkaan tyydyttävästi. Audio lag ilmeisesti todella yleinen vaiva arccia käytettäessä :confused:

Täällä oli sama ongelma edellisen Xbox One X konsolin kanssa, ongelma poistui konsolia vaihtamalla.

More info täällä: https://forum.konsolifin.net/threads/ultimaattisen-pelitelkun-metsaestys.79091/post-1711647
 
Ylös Bottom