Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Retrokorneri - Laitteet ja emulaattorit

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja R2zapiN
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Tuli pitkästä aikaa tutustuttua emulaattoreihin ja retroiluihin. Voi pojat onpa tarjontaa, varsinkin raudan puolella!

Näitä kiinalaisia käsikonsoleita näemmä julkaistaan kuin sieniä sateella. Kerran kuussa vaikuttaa tulevan jostain uunista uutta mallia. Valinnan varaa mallin suhteen siis riittää; joko pitkulaisempaa 16:9 tai sitten törkeästi kopioitua gameboy -konsoleita, lähemmäs 4:3 kuvalla. Kieltämättä tuo 4:3 kuvasuhde, tai tuollainen selkeästi neliönmallinen käsikonsoli voisi kiinnostaa, onhan monet retropelit tehty nimenomaan kyseiselle resoluutiolle. Myös Arcade-pelit soveltuvat tuolle kuvalle paremmin.

Käsikonsolit vaikuttavat nykyisellään olevan sen verran päteviä vehkeitä, että monella 150€ laitteellakin pyörisi esim. Dreamcastin tai GameCuben pelejä. Erityisesti on kiinnostanut uusimmista Anbernic RG Cube, jossa tuollainen suurehko neliönmallinen näyttö löytyy.

Mutta sitten lusikkansa soppaan heittää myös backbonen mobiilipeliohjain, jonka saa siis kytkettyä USB-C liittimellä suoraan omaan puhelimeen. Omasta android puhelimesta voi pyörittää myös RetroArchin kaltaista emulaattorikirjastoa, ja nopeasti testattuna tuokin toimii todella hyvin. Eli kannattaako tässä edes harkita käsikonsolia, jos tuollaisella mobiilipeliohjaimella saa myös pelattua?

Ehkä alan ymmärtää miksi Sony ei ole lähtenyt käsikonsoleihin Vitan jälkeen. Tarjontaa tuntuu riittävän ja uuden käsikonsolin pitäisi tuoda pöytään muutakin etua kuin raudan puolelta. Steam Deckin suurin hyöty on Steam-kirjasto, jos siis sellaista sattuu omistaa. Jos Sonyn käsikonsolilla pystyy pelaamaan PS4-pelejä moitteetta, ja käyttää olemassaolevaa kirjastoa, ehkä tuo voisi olla vielä olla harkitsemisen arvoinen ostos.

Ihan mielenkiintoista aikaa eletään käsikonsolimarkkinoilla!
 
Ilokseni huomasin, että tää mun kämänen pc pystyy jopa pyörittämään jotain ps2 pelejä pcsx2:n kanssa ja mulle ne oli ne tärkeimmät jotka jäi ihan oikealla raudalla kesken.
No one lives forever sisälsi niitä raivostuttavia hiiviskely tehtäviä joissa koko homma aloitetaan alusta jos joku näkee sut edes vilaukselta.
Nyt mulla on savestatet.
Samoin tenchu jäi heti alkuunsa kun mukavan hiiviskely tehtävän lopussa odottaa pomo jota vastaan on aina pakko tapella naamatusten ja se pystyi lyömään mut ilmaan ja pitämään siellä pistooleilla ampumalla kuin mikäkin dante kopio.
No nyt voin tallentaa ennen pomomatsia.
Juiced oli sitten sellainen joka ei toimi ja koko peli vaan stutteroi ja äänet pätkii ja rätisee jopa ihan natiivi resolla pelattuna.

Alunperin oletin ettei mikään toimi ja tarkoitus oli aktivoida dev mode series x:n kanssa ja laittaa emulaattori siihen. Nyt ei ole tarvetta.

Tälle ruskealle 8bitdo adapterille kyllä iso plussa.

8bit.jpg

Ostin tuon vuosia sitten jotta voin käyttää dualshock 4:sta switchin kanssa superbeat xonic rytmipelissä, koska sen pelaaminen ohjaimella jossa oli epäsymmetriset tatit oli yhtä painajaista.
Tuon jälkeen mä olen käyttänyt tuota playstation classicin, A500 minin ja PC:n kanssa.
 
Tänään opin että:

Vaikka PS2-muistikortteja ei voi käyttää PS1-pelien tallennusten luomiseen PS2:lla, voi PS1- ja PS2-muistikorttien välillä kuitenkin siirrellä tallennuksia mielin määrin. Eli riittää kun omistaa yhden PS1-muistikortin ja riittävästi tallennustilaa PS2-muistikorteilla, jonne säästettävät tallennukset voi sitten kopioida.

Etsin juuri varmaan puolisen tuntia mielestäni jossakin vaiheessa hankkimaani tyhjää PS1-muistikorttia sitä kuitenkaan löytämättä, vain huomatakseni lopulta, että eihän minun itse asiassa koskaan olisi sitäkään tarvinnut hankkia. :D

Reilut 20 vuotta PS2:lla pelaamista takana, mutta aina oppii uutta!
 
Odin 2 päivittäminen Odin 2 Portaliin oli kyllä mainio teko. Isompi näyttö ja vielä Oled semmoinen laittaa kyllä peleille silmäkarkkia. Hämmentävän paljon on kyllä tullu pelattua käsikonsolia verrattuna vaikka PS5. Jotenkin on vaan niin helppo napata pikkukone mahan päälle ja paukuttaa pari minuttia Doomia. :D
 

Liitetiedostot

  • 20250505_174130.jpg
    20250505_174130.jpg
    1 MB · Lukukerrat: 20
Blood omen Legacy of Kain pc versio Verok's GL Wrapper modilla kuorrutettuna. 60fps ja tekstitykset ja tsiljoona muuta fixiä. On suorastaan nautinto pelata tätä klassikkoa näin.
 

Liitetiedostot

  • 20250507_215654.jpg
    20250507_215654.jpg
    787,2 KB · Lukukerrat: 13
  • Screenshot_20250507-214750.png
    Screenshot_20250507-214750.png
    1,8 MB · Lukukerrat: 13
Jostain syystä näin kesään iski retrokipinä ja on tullut tutustuttua siinä samalla pitkästä aikaa linuxin maailmaan.

Ostin ensin Raspberry Pi 5 ja ajattelin kun on niin kätevän kokoinen masiina että tuollaisen voisi heittää huoletta matkalaukun pohjalle ja hotellissa voisi kytkeä helposti HDMI piuhan kiinni ja pelailla retropelejä. Tähän on olemassa eri distroja ja päätin valita siihen Lakka.tv -distron, joka toimii tiiviissä yhteistyössä RetroArchin kanssa, jota olen itse käyttänyt PC puolella jo pidempään.

Valitettavasti Raspberry Pi 5 paukut jäivät pikkuisen piippuun. PS1/Saturn ja siitä alaspäin menevät ja pelittävät hyvin. Toinen harmituksen aihe oli shaderit, sillä en tiennyt niiden vievän niin paljon paukkuja konehuoneelta, ja niiden käyttö jäi hyvin rajalliseen määrään, jossa pyrki hakemaan jonkin kevyen scanlinen kuvalle. Mutta muutoin käyttöliittymä, PS5 ohjaimen synkkaaminen ja muu käyttö toimi Lakalla moitteetta. Hyvä kokemus, jos haluaa vain helpon kannettavan emulaattorin mukaansa.

No nälkähän se kasvaa syödessä ja sitten ajattelin että pitäiskö se sitten hankkia sellainen miniPC? Olen sellaista ajatellut ja Amazonilta lähti n.180e sellainen AMD MiniPC, jolla toivon mukaan on hieman enemmän paukkuja pyörittää esim. PS2, Gamecube, N64 tai Dreamcastia. Tälle ajattelin asentaa SteamOS, jonka imagen voi ladaa heidän sivuiltaan. Vaikuttaa videoiden peruseella toimivan hyvin, vaikka ovatkin suunniteltu lähinnä Steam Deckille.

Niin ja se linux-kokeilu? Raspberry Pi 5 toimii jatkossa sen oma Raspberry OS (Debian). Tuli kokeiltua ensimmäistä kertaa asentaa ohjelmia githubin lähdekoodia käyttäen ja täytyy todeta että tekoälyn avulla tuo menee nykyään kuin tanssi! Ei tarvii enää tihrustaa montaa riviä readme-filuja, senkun kopioi koko moskan ja antaa tekoälyn kertoa mikä komentorivi pitää terminaalille tehdä seuraavaksi. Se kertoo käytännössä ohjeet alusta loppuun se koodit mitä tulee kirjoittaa ja halutettasi voit vielä eritellä kaikki kohdat, jos asiaan perehtyminen kiinnostaa enemmän. Aivan huippuhyvä! Käyttänyt Google Geminiä tähän tarkoitukseen.

Laitetaan lopuksi tälläinen nostalginen main menu:
1750353698914.png
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä pointti tuo tekoälyn käyttö Linuxissa. En olekaan tekoälyaikana paljon koskenut Linuxiin. Ongelmana on ehkä se, että ei koskaan tiedä kuinka tietoturvallista on ladata ja ajaa sokkona tiedostoja sieltä sun täältä tietämättä niiden luotettavuudesta. Yleensä kaikki Linux-hommat menee siihen, että lataat jonkun Igorin kuminauhakoodia.
Retropeleistä tuli mieleen, että nyt androidille ja iOS:lle on tarjolla ilmaiseksi kasa Segan klassikkopelejä ladattavaksi rajoitetun ajan: https://www.theverge.com/news/68816...am-free-download-ios-android-crazy-taxi-sonic
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom