The Complete 1943 Movie Serial Collection Batman (1943)
Sisältää kaikki 15 osiota/jaksoa. Yksi jakso kestää noin 20minsaa (jos sitäkään) ja päättyy aina ”perinteiseen” cliffhangeriin jotta jännitys seuraavaa jaksoa kohti kohoaisi, jaksot ovat mustavalkoisia. Tietynlainen punainen lanka menee koko homman läpi kun japanilainen veijari aikoo oman järjestönsä kanssa ottaa maailman vallan itselleen ja tehdä porukasta hänen alaisiaan kyseenalaisin keinoin... ilmeisesti saanut aikanaan Toisen Maailmasodan jälkimainingeissa melkoisesti paheksuntaa siitä että japanilaiset ovat pahiksia tässä.
Sitä perinteistä taustakartoitusta Batmanin synnystä ei ole vaan hypätään suoraan menon ja meiningin sekaan. Batman on ikään kuin lain salainen ase ja agentti, joka hoitaa rikolliset kun hänet apuun hälytetään, mies yleensä rikollisen toimittaa paketoituna poliiseille ja otsassa lepakon leima tai kirje jonka allekirjotuksena legendaarinen Battis logo.
Bruce/Batman esittää Lewis Wilson. Robin/Dick Grayson - Douglas Croft on menossa mukana kans apurina. Poliisipäällikkö kyllä löytyy mutta ei ole ikoninen Gordon vaan Kapteeni Arnold - Charles Wilson, naiskauneudesta vastaa Linda Page koettaa löytää kadoksissa olevaa isäänsä ja tutustuu samalla Bruce Wayneen joka alkaa naisesta samalla välittämään kun koettavat tätä miestä löytää, mimmiä esittää Shirley Patterson. Alfred kuskaa Brucen omistamaa Cadillacilla oikeutta puolustavaa kaksikkoa, kun Batmobilea tässä ei ole, tai muutakaan menopeliä maalla, merellä tai ilmassa.
Vihulaisosasto ei ole sellaisia sittemmin tutuksi tulleita arkkivihollisia täynnä vaan enempi sen ajan arkirikollisia, toki näiden taustalla isompana voimana ja pääpahiksena kaiken takana tuntuu kuitenkin olevan Dr. Tito Daka - J.Carrol Naish.. toki vaarana vastassa kyseisen hemmon virittelemät ansat kuten radioaalloilla toimiva kuolemansäde, tappava alligaattoriansa, elektronisia ”zombeja” jne.. Batmanin luola näytetään, tosin Batcave on enempi Bat’s Cave, jossa on paljon lepakoita ja eräs heppu ”muuten vaan” seassa.
Taistelukohtauksissa on ihan vinhaa vetovoimaa. Muutoinkin asu ei ole mikään panssari joka suojaa tai mitään apuvälineitä ei miehellä ole takataskusta esille kaivettavana. Vain omat hoksottimet ja omat nyrkit sekä jalat jotka viuhuvat vinhasti. Vihuilla sen sijaan on hitusen aikaansa edellä olevaa teknologiaa kehitettynä, niin aseistuksessa kuin ”ihmisten hallintsemisessakin”.
Varmastikin melkoiselta monelta jäänyt täysin pimentoon että tälläinen on aikoinaan ylipäätään tehty. Ehdottomasti katsomisen arvoinen jo itsessään ja tietysti Batman hampaan kolotukseen todella mainiota täytettä !
trailer…
Jaksojen nimet ovat…
1) The Electrical Brain
2) The Bat's Cave
3) The Mark of the Zombies
4) Slaves of the Rising Sun
5) The Living Corpse
6) Poison Peril
7) The Phoney Doctor
8) Lured by Radium
9) The Sign of the Sphinx
10) Flying Spies
11) A Nipponese Trap
12) Embers of Evil
13) Eight Steps Down
14) The Executioner Strikes
15) The Doom of the Rising Sun
--------------------------------------------------------------------------------------
Batman (1989)
Tim Burtonin visio Batmanista oli melkoista goottityyliä ja siinä sivussa myös aivan pieni ripaus jopa filmnoiria. Aikanaan elokuvaa pidettiin todella rankkana mutta nykymittapuun ei hirveän synkkää menoa kuitenkaan ole, vaikka Jack Nicholsonin esittämä Jokeri melkoinen narri onkin, hitusen kuitenkin erityylinen kuin sittemmin Heath Ledgerin todellinen pirulainen taikka viimesimpänä Joaquin Phoenix ”versio”.
Michael Keaton on nimikkoroolissa, melkoisena yksityiskohtana voitaneen mainita se että 60-luvun camphuumoripläjäyksen nimikkomies Adam West haki myös kyseistä roolia ! viittaritarin roolia hamusivat myös Charlie Sheen, Pierce Brosnan sekä Alec Baldwin.. lopulta Michael Keatonin valintaa kummasteltiin yleisesti ja fanit pommittivat Warner Brossia käsittämättömästi, lopulta mies ihan kohtuullisesti homman kotiinsa klaarasi ehkä hitusen eleetön ja tietyllä tapaa pökkelönoloinen, Batmanin maailmassa kun niin usein päähuomion tuntuu vievän vihulaiset ja erityisesti jos Jokeri sattuu olemaan kuvioissa mukana kuten tällä kertaa kävi.
Varsinaisesti Batmanin syntyä ei tässä käydä läpi, toki Bruce Waynen vanhempien murha nopeasti näytetään mutta ei sen kummemmin siihen pureuduta... oikeastaan ekaa kertaa kunnolla Batmanin syntyyn, tavaroiden ”ilmaantumiseen” jne… tarjotaan leffassa jutskaa Batman Beginssinssä sittten. Samaan aikaan kun Batman kuin tyhjästä ilmestyy ensimmäistä kertaa apajille sekä näytetään kuinka Jokeri syntyy alamaailman uudeksi kauhuksi, jotta voi ottaa joukkoinensa mittaa lepakkomiehestä. Pitäähän miehellä olla arvoisensa vastus alamaailmasta joka pystyisi hänet todella haastamaan eikä siihen kuka tahansa tavallinen tauno näpistelijä riitäkään.
Jack Nicholson (myös Robin Williams ja Tim Curry olivat esillä roolia valittaessa) vetää Jokerina varsin hyvin ja on hyvin erityylinen tulkinta kuin mitä muilla on valkankaalla ollut.
Muina näytteijöinä ovat mm. Kim Basinger joka esittää Vicky Valea, kuuluisaa valokuvaajanaikkosta/reportteria joka alkaa tutkimaan ja kiinnostumaan Batmanista, kakapa tuo outo myyttinen hahmo joka on rikollisten huhuissa alkanut ilmetä ja siinä sivussa Jokeri hänet tullut haastamaan. Billy Dee Williams on Hervey Dent (sittemmin olisi tarkoitus tulla Two-Faceksi mutta Burton ei miestä tuonut valkokankaalle tuotoksissaan rikollisen roolissa lainkaan, en tiiä oisko kolmannessa tullut, jos ei olis Returnsin jälkeen tiet eronneet tuotantoyhtiön kanssa !?
Mihinkään hirmuisen syvällisiin tulkintoihin ei kuitenkaan lopulta pyritä, enempi viihdyttävää goottisävytteistä sarjakuvafilmatisointia.
Danny Elfman teki aikoinaan muistettavat tunnusmusat leffaan ja toimiihan ne tänäkin päivnä, sittemmin apajille on ilmaantunut myös Harry Gregson-Williams joka tosissaan haastoi omalla tuotannollaan Batman musat, kumapaisen on aika ikimuistoista kuunneltavaa. Tässä elokuvassa musan puolesta myös Prince on varsin vahvasti esillä.
Visuaalisuus on monta astetta "utopistisempaa" ja lähempänä sarjakuvaimaisuutta tosin väriloistokkuuden totaalisesti karsien, näin siis kahdessa Burtonin visiossa... sen jälkeen kahdessa seuraavassa ohjaaja Joel Schumacher lisäsi vielä sarjistyyliä huomattavasti lisää kun mies lisää jopa neonvärit visioonsa, kun taasen Chris Nolanin visiot ne totaalisesti karsi palauttamalla taas hommaa huomattavasti umpirealistisempaan suuntaan.
Hyvä elokuva jonka vahvuus on visuaalisuus... ei niinkään tarina... itse pidän ehkä hitusen enemmän monta astetta realistisenhakuisemmasta, synkemmästä ja pohdiskelevammasta Batman Beginsistä mutta se on vähän päivän fiilis… toisena päivänä toinen iskee paremmin ja toisena toinen. Mukavasti voi aina aika ajoiin sit vaihtaa kumman katsookaan

kumpikin hyviä ! Nicholson kieltämättä oli aikanaan napakymppi napsasta Jokerin rooliin, muutoinkin elokuva oikeastaan vain toimii melkeinpä vieläkin paremmin nykyään kuin aikoinaan
Siinä mielessä erittäin tärkeä elokuva että toi Batmanin taas valkokankaalla parrasvaloihin todella pitkän tauon jälkeen ja todisti sen että sarjakuvafilmatisoinnissa voitaisiin hyvinkin onnistua kunhan puitteet ja visio kohtaavat sopivasti ja kättä yhteen lyövät myös kassaluukuilla teki sen verran tulosta että johtoporras pamppuja myöden kovasti myhäilivät uudelle ilmiölle.
Toisille t(n)ämä Tim Burtonin versiot valkokankaalla ovat se aito ja oikea Viittaritari… toiselle poppoolle taas Christopher Nolanin visiot. Itse kyllä pystyn helposti ostamaan ja nauttimaan kummsatakin

Hyvä kuitenkin että oikeastaan kaikki leffat ovat pohjimmiltaan hyvinkin erityylisiä... Tim Burtonin kaksi leffaa, Joel Schumcherin kaksi leffaa kuin nyt myös Christopher Nolanin kaksi leffaa.. saatika sitten se 1960-luvun joka on aivan oma tapauksensa
trailer..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Batman – Paluu (1992)
Homma meni vielä hitusen persoonallisemmaksi kuin ensimmäisessä, myös entistä kauemmaksi koko perheen elokuvasta. Joidenkin huhujen mukaan itse ohjaaja ei ois kovinkaan innostunut ollut tekemään jatkoa Batmanille, ilmeisesti Warner Brosin kanssa jotain riitoja siitä minkätyylisiä leffoja mies halusi tehdä elikkäs synkkää perusolemukseltaan ja jollain tapaa jo perverssiäkin tässä jatkossa. Mies kuitenkin saatiin taivuteltua / painostettua ? hommiinsa kun ensimmäinen osa menestyi niin hyvin rahallisesti. Täysin oman visionsa mies sai tehdä tästä ja entistä groteskimpaahan tästä tuli kuin mitä ensimmäinen osa oli...
...tämä leffa kun kesän blockbuster oli niin oli jo niin synkeätä että lippuliikuillakaan porukat eivät kesähelteillä menneet tätä ihan hirveän hanakkaasti katsomaan joten studiopomotkaan eivät enää kovin innoissaan olleet tämän jälkeen tyylilajia enää tummentamaan vaan totaalista muutosta halusivat, jonka ohjaajan ja tekijöiden vaihtaminen toki toikin enempi/vähempi onnistuneesti sitten tämän elokuvan jälkeen.
Pääosassa jatkoi Michael Keaton kuten jatkoivat myös hovimestari Alfred (Michael Gough) sekä poliisipäällikö Jim Gordon (Pat Hingle) ensimmäisestä osasta.
Viittaritarin seikkailuiden suola on aina ehdottomasti olleet vihulaiset ja tällä kertaa ne ovatkin todella synkkä ja traaginen hahmo... hyljeksitty ja oudonnäköinen lapsi joka kasvoi viemäreissä Oswald Copplepot/Pingviinin muodossa (Danny DeVito) jonka traaginen lapsuus on saanut sellaisekti "otukseksi" kuin mies kaikessa inhimillisyyden hylkiessään on... sekä mystinen ja salaperäinen Selina Kyle/Kissanainen (erinomainen ja herkullinen Michelle Pfeiffer) joka ei itsekään oikein tiedä kuka on ja kenenkä puolella milloinkin... myös Batmanin ja Kissanaisen yhteiseksi viholliseksi nousee kaupungin sähköpamppu Max Schreck (Christopher Walken).
Elokuva on traagisten kohtaloiden sekametelisoppa, jossa "hyvä ja paha" ottaa yhteen ja onpa joku siltä väliltäkin. Entistä synkempi ja ”väkivaltaisempi” kun ensimmäinen osa. Homman ratsastaa pitkälti Pingviinin ja Kissanaisen turvin, Batmanin siinä sivussa lyöden oman mausteensa soppaan.
Lumielementti vahvasti läsnä ja tuo visuaalisuuteen uutta pontta verrattuna edelliseen leffaan, kiitos pitkälti Pingviinin... Pingviini on yhtä aikaa surullinen, inhottava, julma kuin säälittäväkin ilmestys varsinainen kohtalon”oikku”. Kissanainen taasen tihkuu hyvää näyttelyä ja melkoista seksikkyyttä, aina kiiltävää ihonmyötäistä lateksipukuaan myöden... joka on totaalinen vastapaino hänen normaali minälleen.
Synkkä satutarina. Tarinaan on saatu ensimmäistä osaa (kahden miehen suoraviivaista yhteenottoa) hitusen enemmän koukeroita ja hahmoihin syvyyttä kaikkinensa.
Hyvä elokuva ja tummaa satutarinata tämä(kin) Tim Burtonin visoista. Tietyllä tapaa odotukset olivat tästä sellainen ”koko perheen kesäleffa” ja sitä tämä ei todellakaan ollut. Ei ollut ensimmäinenkään mutta tämä meni vielä astetta pidemmälle siellä suunnalla.
trailer…
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Batman – Forever (1995)
Aikaa jälkeen Tim Burtonin mitä Gotham Cityyn tuli... elikkäs ohjaajan pallille pestattiin Joel Schumacher.
Visuaalinen tyyli muuttui huomattavasti värikkäämmäksi, tosin ei vielä niin räikeäksi kuin seuraavassa elokuvassa. Tämä on vielä kahteltava leffa. Tosin mennyt huomattavasti enempi Hollywood viihteen omaaviin uomiin...
...muutoksia pariin aiempaan on melkoisesti. Nyt Gotham Citykin käyttelee ajoittain jo neonvaloja cooliutta teineille tuomaan. Homma vielä menettelee just ja just...
..huumoria löytyy, tosin sekin lähinnä teineille suunnattua sellaista eikä kylläkään kovin iskevää.
Uudeksi Batmaniksi on pestattu Val Kilmer. Mies ei hirveämmin säväytä mutta meneehän se siinä. On entisistä näyttelijöistä sentään joitain säilynyt kuten Brucen ja Batmanin tuki ja turva hovimestari Alfred sekä poliisipäällikkö Gordon.
Roistoina esiintyy tällä kertaa Harvey Dent/Kaksinaama (Tommy Lee Jones) joka alustetaan hyvin pikaisesti myöhemmin elokuvassa ja aloittaa heti melkoisella actionilla leffan, joka on maskerrattu melkoiseksi "violetiksi pizzanaamaksi" . Sen sijaan Edward Nygma/Arvuuttaja (Jim Carrey) saa melkoisesti ruutuaikaa kun miehen syntytarinaa kerrotaan. Naisosasta vastaa tällä kertaa psykologi Chase Merdian (Nicole Kidman) joka ei tiedä rakastaako psykologista tutkimuskohdettaan Batmania vaiko hänen potilastaan Bruce Wayneä...
...ja jotta lisää soppaa sekoteittaisiin ja hahmokavalkadia entisestään nostettaisiin verrattuna entisiin tuodaan leffaan myös Viittaritarin apuriksi Dick Grayson/Robin (Chris O'Donnell joka teki elokuvassa naisen tuoksu upean roolisuorituksen nuorena jullina).
Tommy Lee Jones vetelee roolinsa todella ylivedetysti, puhumattakaan täysin ylitse näyttelevästä Jim Carreystä joka normaalin naamanvääntelynsä lisäksi pistelee myös kroppaansa ties millekkä kiemuroille poseeratessaan kameralle vihertävissä trikooissaan... totaalisen ylivedetysti, mihinkäs mies maneereistaan pääsisi. Leffan tyylin huomioon ottaen juuri ja juuri pysyy vielä hyvän maun rajoissa mutta melkoisen äärirajoilla liikutaan... totaalisen toisella tyylillä tehty kuin mitä Burtonin aiemmat.
Lopussa lähdetään myös melkoiseen pukushown puolelle, joka sekin vedetään tulevaisuudessä täysin ylitse ja homma karkaa lapasesta.
Kyllähän tämän just ja just kahteli sellaisena popcorn leffana jossa toimintaa oli lisätty erittäin reippaasti, ajoittain vielä viihdyttikin (kunhan järjettömästä ja olemattoman ohuesta tarinasta ei liikaa murehdi), mutta suunta oli lähdössä alaspäin ja aika pahasti karkaamassa hakoteille. Vihulaiset tuntuvat enempi huvittavilta sirkuspelleiltä kuin kahdessa aiemmassa olevat traagiset ihmiskohtalot, varsinainen uhkaavuus heistä lähinnä loistaa poissaolollaan... toki tässäkin traagisuutta on mutta ne kokonaisuus esittelee varsin erikoisesti, ylivedetysti "koomisen iloisesti". Mitään suurempia syvyyksiä ja sanomia tässä ei edes yritetty hakea.
Parin tummemman ja synkemmän aikuissadun jälkeen mentiin melkoiselle teini’ihku’linjalle... josta matka jatkui kohti lapsille suunnattua meininkiä. Erittäin suuri tyylimuutos aiempaan, toki ei yhtään sinne päinkään mitä vaikkapa se 1960-luvun juttu oli.
Musaosastolla tuli hieman muutosta kans ja päävastuun kantaa tällä kertaa Elliot Goldenthal, noh ei elokuva musapuoleensa sinänsä kaadu. Alkuperäisten tai sittemmin tulleiden tuotosten tasolle ei yllä kuiteskaan.
trailer…