Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Hex
Kyllä lukio on valtaosalle oikea paikka. Vaikka ammattikoulun kautta heti erikoistuminen tuo tiettyjä etuja, on lukion kaltaiselle yleissivistävälle koululle selvä tarve. Erikoistua ehtii myöhemminkin. En ole samaa mieltä Inertian kanssa lukion opetuksen ongelmista. Lukiossa on niin valtavasti opetettavia asioista, että homman on pakko pitkälti perustua valmiiksi pureskeltuun tietojen välittämiseen. Tottahan siirtyminen korkeakouluopiskeluun on vaativa, mutta niinhän se on aikaisemmassa siirtymässä, yläasteelta lukioon. Ja jokaisessa siirtymässä vielä jaetaan porukkaa niihin, jotka jatkavat siihen vaativampaan ja niihin jotka suuntautuvat muuhun.
Meillä on selkeästi pulaa käytännön hommia osaavista ammattimiehistä. Kannattaa kysyä Martin Saarikankaalta lisää (000-0000000). Eduskunnan puhelinvaihde auttaa eteenpäin.
Ei lukio-opiskelu saa perustua siihen, että opiskellaan valmiiksi tarjottimella tuotua tietoa ulkoa. Pitää opettaa oppilaita sisäistämään saatu tieto ja patistamaan omatoimisesti ottamaan asioista selvää. Lisäksi pitää pyrkiä tekemään enemmän sellaisia tenttejä lukioon missä ulko-opettelemalla asiat ei voi saada täysiä pisteitä vaan tenteissä sovelletaan opittuja asioita. Esim. fysiikan kokeissa ei saisi käyttää laskinta ja kaavastoa. Tarvittavat tiedot annetaan tehtävänannossa. Peruskaavat tulee osata ilman kaavastoa. Opiskelijan tulee osata laskea ilman laskinta ja tarvittaessa piirtää paperille graafisia käyriä helpottamaan laskemista.
Vai onko Hex niitä tyyppejä joka lukiossa ilmoitti kurssin opettajalle: "Ei oo vielä oppikirjoja, kun ne on maahantuojalta loppu!"?