Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

mixa1 sanoi:
KAIKKI telkkarit missä on teksti-tv, tukevat 60hz-tilaa (50hz kuvalle ja 10hz tekstikanavalle,60hz NTSC-kuvalle) ja pystyvät siten näyttämään NTSC-kuvaa (full screen, full speed).
Teksti-TV:llä ja kuvan päivitystaajuudella ei ole yhtikäs mitään tekemistä toistensa kanssa. Koska kaikkia television juovia ei kuitenkaan nähdä kuvaputken näkyvällä alueella, loppujen jäädessä overscanin alle tai kokonaan piirtämättä, voidaan näkymättömillä juovilla siirtää muuta kuin kuvaa. Näissä siirretään mm. juurikin teksti-TV ja esimerkiksi widescreen-signalointia.YLEn TV2:n teksti-TV:n sivut pyörivät nopeammin kuin TV1:n siksi, koska TV2:lla käytetään teksti-TV:n lähetykseen useampi juova, ei suinkaan siksi että TV2:n kenttätaajuus olisi suurempi...

Moni on varmasti nähnyt joskus esim. videotaltioinnin aivan yläreunassa mustalla pohjalla vipeltäviä lyhyehköjä valkoisia vaakaviivoja. Ne ovat juurikin sitä dataa jonka mukana teksti-TV:kin tulee.

Jenkkitelevisiossahan ei sitten käytetä teksti-TV:tä, mutta se ei liity kuvan kenttätaajuuteen mitenkään. Samalla paikalla tulee nimittäin samanlaisella tekniikalla siirrettyä Closed Captions -tekstitystä, jonka televisiossa oleva dekooderi osaa halutessa purkaa ohjelman tekstitykseksi. CC:t eivät ole datana yhtä tiivistä kuin teksti-TV, joten sellaiset tekstitykset tarttuvat myös normaalille videonauhalle (meikäläinen teksti-TV:hän on käytännössä lukukelvoton normaalille VHS:lle nauhoitetussa lähetyksessä).

RGB-kaapeli ei ole pakollinen PAL-60hz moodille, mutta värit kärsii ilman.
Värit joko toimivat tai eivät toimi ollenkaan, eivät ne siitä enää sen enempää kärsi kuin komposiitilla tai S-videolla muutenkaan. Asia on aivan toinen sitten jos värisignaalia konvertoidaan yhdestä lähteestä toiseksi, mutta sitä konsolit tai DVD-soittimet eivät koskaan tee, ne generoivat värisignaalinsa itse. RGB on joka tapauksessa aina suositeltavin vaihtoehto, koska silloin laatu on paras eikä ole olemassa sitä riskiä että televisio ei ymmärtäisikään käytettyä värikoodausta.
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Mistäs saa halvimmalla toimivan RGB-kaapelin cubelle? Play.com:n kaabeli on lukemani mukaan aikamoista kuraa, onko näin? Mites Play-Asian:n myymä parin dollarin lakupiuha?
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Calypso sanoi:
Vitsi kun menee hankalaks.

Itsellä nyt PC (S-video), dvd-soitin (RGB?) ja Cube (RGB)
telkkuna vanha mono philips jossa edessä s-video liitin ja yks scart.
Ostin biltemasta 3-tie jakajan, mutta se sekottaa ton rgb signaalin jotenkin että värit on haaleet ja samaa värinää kuin komposti kaapelilla.

[..klip..]

Muuten käyttäsin pelkkää kompostijohtoo, mutta rgb piuhalla sai siitä sen "värinän" pois.

Ostin sitten vielä Claes olssonilta tollasen Scart (3-1) jakopoksin jossa audio ym ulostuloja.
Ja sama ongelma silläkin. Tosin sitten älysin hommata uuden scart-välipiuhan (molemmissa päissä siis uros-scart) ja homma bueno ;) enpä tullut ajatelleeksi..
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

mixa1 sanoi:
Joo selitin tuon tekstikanavan huonosti, tarkoitin että tekstitelkkareissa on aina 60hz-moodi, mutta tv-lähetykset käyttävät vain 50hz., ja kymmenen framea jää työttömäksi..
Yhtään mitään ei jää työttömäksi, eikä teksti-TV:llä ole edelleenkään mitään tekemistä 60Hz:n kanssa. Voin osoittaa heti monta televisiota, joissa on teksti-TV mutta 60Hz ei toimi. Vastaavasti voin osoittaa jopa enemmän televisioita joissa 60Hz toimii mutta teksti-TV:stä ei ole tietoakaan.

50Hz:llä kahden kentän välinen aika on 20 millisekuntia, 60Hz:llä noin 16.7 millisekuntia. 50Hz:llä ja 60Hz:llä on suunnilleen yhtä monta vaakajuovaa juovaa sekunnissa, 50Hz:llä jää siis yhteen kenttään enemmän juovia, eli parempi resoluutio. Kokonaisessa kahden kentän kuvassa on 50Hz:llä 625 vaakajuovaa ja 60Hz:llä 525 vaakajuovaa. Tästä tulee suoraan se resoluutioero, eli esim. DVD:lläkin käytetty 50Hz:n 720x576 vs. 60Hz:n 720x480. Näin 50Hz:llä television juovamuunnin käy läpi 15625 juovaa sekunnissa, ja 60Hz:llä 15750 juovaa sekunnissa. Pikkuriikkinen ero ei ole millään tasolla niin merkitsevä että sitä pystyisi johonkin oikeasti hyödyntämään, eikä mikään jää työttömäksi.

Toistan: Teksti-TV käyttää näkyvän kuva-alueen yläpuolelle näkymättömiin jääviä juovia informaationsa lähettämiseen. Sillä ei ole mitään tekemistä päivitystaajuuden kanssa, ja sama tekniikka toimii niin 50Hz:llä kuin 60Hz:lläkin.

Edit: Lisäänpä vielä, että 50Hz:llä on nimenomaan 50 kenttää (field) eli puolikuvaa sekunnissa, mikä tekee 25 kokonaista kuvaa (frame) sekunnissa. 60Hz:llä vastaavasti 60 kenttää ja 30 kuvaa. Ei siis 50 ja 60 kuvaa.

PS2:n `PAL60` näyttää värit NTSC, joten ne kärsii ilman RGB:tä.
PAL60 kyllä sanoo suoraan jo terminä, että se käyttää PAL-värikoodausta, mutta 60Hz:n kenttätaajuudella. Moni laite kyllä lähettää 60Hz:llä NTSC-värikoodausta, mutta se ei sitten olekaan enää PAL60 vaan NTSC. PAL ja NTSC ovat päivitystaajuudesta riippumattomia värikoodauksien nimiä.

RGBtäkin paremman kuvanlaadun antaa komponentti ja DVI.
RGB on komponentti. Ameriikassa ja muualla käytetty YUV (tai Y'PbPr) on myös komponentti, eikä siinä pitäisi olla RGB:hen mitään laadullista eroa. RGB:ssä vain käytetään kolmena signaalina punaisen, vihreän ja sinisen värikomponentin voimakkuutta, YUV:ssa luminanssia (kirkkaus) sekä sen erotussignaalia siniseen ja punaiseen. Niin RGB kuin YUV:kin ovat parasta, mitä analogisella lomitetulla signaalilla voi saada näkyville.

Digitaaliset lähdöt tietysti tarjoavat paremman laadun, mutta niistä ei hirveästi iloa vielä nykyisillä laitteilla ole.
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

mixa1 sanoi:
Tällä kaverilla on suuri tarve päteä:)
Tai sitten korjata muiden virheitä ja väärinkäsityksiä ennen kuin ne ehtivät levitä laajemmalle, pahoitteluni jos se tuntuu liian päällekäyvältä.

Televisio ohjelmissa ei näytetä Euroopassa yli 50 kuvaa sekunnissa
Koska meidän televisiostandardimme on 50Hz, eli kaikki täkäläiset TV-lähetykset ovat 50Hz, ja kaikki täkäläiset televisiot osaavat 50Hz. Koko 60Hz:n asialla oli hyvin vähän merkitystä Euroopassa ennen DVD:n ja pelikonsolien uudempien sukupolvien maihinnousua, lähinnä niillä harvoilla joilla oli ulkomailta tuotuja NTSC-VHS-nauhoja (ja niitä toistavia nauhureita) tai LD-levyjä oli tarvetta 60Hz:n kuvalle.

Eipä siitä kauan ole, kun muitakin kuin 50Hz:n PAL-lähetyksiä ymmärtävää televisiota kutsuttiin multinormiksi. Taitavat vain olla nyttemmin niin paljon yleistyneet ettei asiaa viitsitä erikseen mainita.

vaikka 100hz televisiot pystyisivät teoriassa näyttämään 100 kuvaa/sec
Nimenomaan teoriassa, ne eivät ota sisään 100Hz:n kuvaa vaan normaalia 50/60Hz:n kuvaa josta käsittelevät sen 75/100/120Hz:n kuvan jonka näyttävät. Kyse on lähinnä siitä mitä standardoiduissa videosignaaleissa voi kulkea niin että sekä lähettävä että vastaanottava pää sen vielä ymmärtävät.

Tietysti voidaan inistä skaalauksesta, mutta ihmis-silmä näkee valtavan eron verrattaessa peliä joka pyörii 30fps, peliin joka pyörii 60fps (vaikka olisivat mainitsemiasi puolikuvia)
Tämä on juuri se mainitsemani paremman liikkeen kompromissi. Vaikka vain se puolikuva piirretään aistii silmä liikettä jos puolikuva on liikkunut edellisestä. Näin saadaan näennäinen 50/60Hz:n liiketarkkuus, mutta uhraamalla juovamäärästä puolet. Lähemmässä tarkkailussa sitten tulevat esille ne lomituksen ongelmat.

Samasta syystä pikaisella vilkaisulla pystyy näkemään tuleeko televisiosta elokuva tai amerikkalainen TV-sarja, vai saippuaooppera tai urheilua. Toinen on kuvattu filmille ja pyörii meikätelevisiossa 25fps, toinen videolle ja pyörii 50"fps".

Joissain PS2-peleissä, sanotaan virheellisesti PAL60, vaikka se on oikeasti NTSC-väreissä.
Termejä käytetään jatkuvasti väärin ja sekaisin, ja se tietysti entisestään edesauttaa sitä että niitä ei saada koskaan kohdalleen. Pelit eivät tietääkseni valitse värikoodaustaan, vaan sen generoi konsoli itse sen mukaan mitä virkistystaajuutta käytetään. Surullisinta on oikeastaan se, että konsolien mukana tulee edelleen onnettomat komposiittikaapelit. Euroopassa RGB-letkuilla paitsi saisi paremman kuvan, myös pääsisi eroon suuresta osasta valituksia siitä miksi Zelda tai Echoes näkyy mustavalkoisena. Onko kukaan kuullut yhdestäkään televisiosta jossa on SCART-liitin mutta joka ei tue yhdelläkään liittimellään RGB:tä?

Ainakin GameCuben komponentti kytketään nimenomaan Digital Out. Ja sillä saa progressive Scanin, toisin kuin RGB-piuhalla (joka kytketään Analog Out).LUE: Parempi kuvanlaatu.
Olisi varmaan vielä pitänyt erikseen mainita, että GameCube on nykykonsoleista ainoa, jonka peleistä taitavat kaikki tukea 480p-moodia, jopa Xboxilta löytyy tukemattomia pelejä. Osittain tämä tulee varmasti Cuben fiksusti suunnitellusta grafiikkaraudasta, joka taitaa piirtää pelkästään kokonaisia 480p-frameja, joita sitten tarvittaessa voi lähettää interlace-kentiksi pilkottuna. Mutta tuokin on tosiaan vain analoginen signaali, liittimen nimestä huolimatta. En ole ainakaan kuullut, että Cubesta saisi jotenkin oikeasti digitaalisenkin kuvan ulos oikeaankin käyttöön, vaikka sellainen sieltä liittimestä ilmeisesti jossain tuntemattomassa formaatissa tuleekin?

Mutta se tietysti on edelleen totta, että nykykonsoleilla näistä ei ole vielä kovin paljon iloa, koska kykenevät näyttölaitteet ovat erityisesti Euroopassa hyvin harvassa, ja yli 480p:n meneville resoluutioille ei vain laitteiden puhti riitä ollakseen pelikäytössä kovin käytännöllisiä. Jotain asiasta varmasti sanoo sekin, että Nintendo on pudottanut tuon Digital AV -portin Cubeista sen olemattoman käytön vuoksi, myös Amerikassa.

PS. En ole kyllä vielä törmännyt TV:hen johon on pistetty teksti-TV, muttei mahdollisuutta katsella NTSC tai PAL60-lähdettä.
Kokeile suunnilleen mitä tahansa halvempaa ehkäpä alle 10-15 vuoden ikäistä "kotimaista" televisiomallia, linjalta Finlux, Luxor, Salora, Nokia. Pahimmillaan 60Hz:n toiminta on jopa keinotekoisesti estetty halvemmista malleista. Ei tämä tarkoita että kaikissa mainituissa televisioissa 60Hz ei toimisi, vaan että niissä 60Hz:n toimimattomuus on todella paljon yleisempää kuin vaikkapa 80-luvulta peräisin olevissa kiinalaisissa matkatelevisioissa. Kaupasta toivottavasti ei enää edes saa televisioita joissa myös 60Hz ei toimi, mutta eihän sitä koskaan tiedä...

Hyvä esimerkki 60Hz:ä tukevasta televisiosta ilman teksti-TV:tä onkin sitten vaikkapa juuri melkein mikä tahansa kaukosäätimetön vanhempi televisio jossa 60Hz:n kuva näkyy. En muista nähneeni teksti-TV:tä ilman minkäänlaista kaukosäädintä, vaikka kyllä sellaisia luulisi olleen ainakin konseptin alkuaikoina 1970-luvulla?

Tämä on edelleen se tärkein pointtini kaikesta muustakin sekoilusta huolimatta, 50Hz:llä ja 60Hz:llä videosignaalissa oleva juovamäärä on prosentin tarkkuudella sama, eikä sillä kenttätaajuudella ja teksti-TV:llä todellakaan ole yhtikäs mitään tekemistä toistensa kanssa, vaikka kuinka yrittäisi korrelaatioita nähdä :)
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Ostin itselleni scartin jakajan, jossa on kytkintä. Sisältää 4 scart-paikkaa, mutta Tv:lle menee yksi, joten jää 3 vapaa paikkaa. Ongelma on se, että vain yksi niistä tukee tuon RBG-kaapelin, joten Ps2 tai GC jää ilman RBG-toimintoa. Voiko asian jotenkin korjata? Vai onko muitakin vastaavia scartin jakajia kenelläkään, joka tukee RBG-kaapelia jokaisessa scartti-paikassa?

PS:kun on tottunut pitkään pelaamaan kyseisellä kaapelilla, niin tuntuu suorastaan inhottavalta pelata ilman sillä.

T: Ashy
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Ashy sanoi:
Vai onko muitakin vastaavia scartin jakajia kenelläkään, joka tukee RBG-kaapelia jokaisessa scartti-paikassa?

Taas kerran se vakiovastaus: SCART 54 Partcosta ja ongelmasi ovat ratkenneet. Paikka kolmelle laitteelle, kaikki paikat tukevat RGB-signaalia. Löytyy myös audiolähtö josta saa kätevästi kaikkien laitteiden äänet vaikka erilliseen vahvistimeen.
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Olen sitten saanut oman ongelmani ratkaistua ajat sitten (eli sain GC:n kuvan tietokoneen näytölle) ja lisäksi sain 60Hz moden toimimaan.

Eli GC on vedetty komposiittijohdolla näytönohjaimeen (siitä löytyy Composite in/out sekä S-video in/out). Ohjelmana toimii DScaler, joka valikoissaan tarjoaa valinnan: "PAL_60", tällä saan pelattua 60Hz tilaa tukevia pelejä ongelmitta. Samassa ohjelmassa 50Hz mode on nimellä "PAL_I".
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Tällainen kysymys, että mistä löytäisi sellaisen välikappaleen, jossa on scart sisääntulo ja jossa on ulostulo antennipiuhalle. :confused:
Nyt cubesta menee scart-johto videoihin, joista sitten lähtee antennijohto telkkariin. Videot siis pitäisi saada tästä välistä pois.
Töllö on niin vanha, että siinä ei ole paikkaa scartille.
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Jonas sanoi:
Tällainen kysymys, että mistä löytäisi sellaisen välikappaleen, jossa on scart sisääntulo ja jossa on ulostulo antennipiuhalle. :confused:
Nyt cubesta menee scart-johto videoihin, joista sitten lähtee antennijohto telkkariin. Videot siis pitäisi saada tästä välistä pois.
Töllö on niin vanha, että siinä ei ole paikkaa scartille.
Palikka jota olet hakemassa on nimeltään RF-modulaattori (tai ehkä jossain listassa RF-adapteri), jollainen Gamecubellekin löytyy ihan Nintendon virallisena tuotteena. Pikaisella arvonnalla tärppäsi heti esimerkiksi Dosen nettikaupasta (http://www.dose.net/Dose_Product.asp?productId=100639), josta sellaisen saa tilattua ilman muovirahaakin. Luulisi samanlaisia saavan lähimmästä tavaratalosta/pelikaupastakin, tuskin nuo mitään harvinaisuuksia ovat. Ja jos halpiskloonitavara kelpaa luulisi sellaistakin löytyvän sieltä sun täältä.
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Ostin eilen zeldapaketin ja lisälevy toimii vain 60HZ

En voi liittää cubea omaan televisioni muutamaan viikkoon koska olen eri paikkakunnalla. Telkkari, jolla nyt pelaan ei tue 60HZ ei ainakaan mukana tulevalla komposiittijohdolla.

Minkä piuhan ostan OMAA telkkariani varten? Mistä?

Harmi ettei pääse nyt testailemaan, mutta tämän tiedän OMASTA telkkaristani.

1. Kolme scarttia ja s-video. Muistaakseni kaikissa scarteissa RGB-tuki
2. Ainakin DVD-soitin on RGB-scartilla kiinni ja kuva on erinomainen.
3. NTSC toimii ja tuki on. Leffoja on eri aluekoodeilta jne. jne.

Kyseessä muutaman vuoden ikäinen JVC AV28WT5 28"-laajakuvatelkkari. Osaako joku sanoa saanko Zeldan lisälevyn toimimaan OMASSA telkkarissa, kunhan pääsen myöhemmin kokeilemaan? Vai itkenkö jo nyt etukäteen?
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

menace sanoi:
Ostin eilen zeldapaketin ja lisälevy toimii vain 60HZ

En voi liittää cubea omaan televisioni muutamaan viikkoon koska olen eri paikkakunnalla. Telkkari, jolla nyt pelaan ei tue 60HZ ei ainakaan mukana tulevalla komposiittijohdolla.

Minkä piuhan ostan OMAA telkkariani varten? Mistä?

Harmi ettei pääse nyt testailemaan, mutta tämän tiedän OMASTA telkkaristani.

1. Kolme scarttia ja s-video. Muistaakseni kaikissa scarteissa RGB-tuki
2. Ainakin DVD-soitin on RGB-scartilla kiinni ja kuva on erinomainen.
3. NTSC toimii ja tuki on. Leffoja on eri aluekoodeilta jne. jne.

Kyseessä muutaman vuoden ikäinen JVC AV28WT5 28"-laajakuvatelkkari. Osaako joku sanoa saanko Zeldan lisälevyn toimimaan OMASSA telkkarissa, kunhan pääsen myöhemmin kokeilemaan? Vai itkenkö jo nyt etukäteen?
Osta se RGB. Paras kuva ja Zelda toimii. Koska olet NTSC-leffoja katsonut RGB-johdolla, toimii myös tuo Cuben 60 hertsiä.

Luulisin, että kaikki televisioisi scartit eivät RGB:tä tue.
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Milläs johdolla tosta cubesta saa digitaaliääntä ulos? Surround kiinnostais kun on kerta kotiteatterivahvistin.
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

menace sanoi:
Milläs johdolla tosta cubesta saa digitaaliääntä ulos? Surround kiinnostais kun on kerta kotiteatterivahvistin.

EI yhtään mistään. Digitaaliulostulo on vain ja ainoastaan komponenttilähtöä varten
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Sain eilen nettihuutokaupasta ostamani RGB-kaapelin, joka on ihan Nintendon alkuperäinen tarvike. DOL-013 -koodi muistaakseni. Miten ihmeessä tuo voi olla RGB-koska kaikkeja pinnejä ei ole..?
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

menace sanoi:
Sain eilen nettihuutokaupasta ostamani RGB-kaapelin, joka on ihan Nintendon alkuperäinen tarvike. DOL-013 -koodi muistaakseni. Miten ihmeessä tuo voi olla RGB-koska kaikkeja pinnejä ei ole..?

Kaikki pinnejä ei tarvita. Scart-liittimen pinnien käyttötarkoitus selviää täältä.

Itselläni on myös Nintendon alkuperäinen RGB-kaapeli, jossa on seuraavat pinnit (selitykset otettu yllä mainitulta sivulta):

2 : Audio In Right
6 : Audio In Left + Mono
7 : RGB Blue
8 : Audio*/ RGB switch*/ 16:9
11 : RGB Green
15 : RGB Red*/ Chrominance
16 : Blanking Signal
17 : Composite Video Ground
20 : Composite Video In*/ Luminance
21 : Ground*/ Shield*(*Chassis*)

Numero 21 ei varsinaisesti ole pinni, vaan liittimen reunaosa.
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

Meisseli sanoi:
Taas kerran se vakiovastaus: SCART 54 Partcosta ja ongelmasi ovat ratkenneet. Paikka kolmelle laitteelle, kaikki paikat tukevat RGB-signaalia. Löytyy myös audiolähtö josta saa kätevästi kaikkien laitteiden äänet vaikka erilliseen vahvistimeen.

Tuli muuten mieleen että minkälainen scart piuha käy tuosta SCART 54:sesta telkkariin, niin että RGB toimii?
 
Vastaus: Kaapeliasiat: 60Hz, RGB:t, S-video etc.?

ks sanoi:
Tuli muuten mieleen että minkälainen scart piuha käy tuosta SCART 54:sesta telkkariin, niin että RGB toimii?

Vaikka tuo SCART 54 on kehuttu, on se aika sontaa laadultaan. Suosittelen ehdottomasti hankkimaan Joytechin AV centerin, joka on aktiivinen ja sisältää 4 Täyskytkettyä RGB Scart paikkaa + 4 s-video paikkaa. Aivan loistava laite ja yksinkertaisesti paras scart kytkin mitä suomen maasta saa. Kaiken lisäksi tarjouksessa Stockalla tämän kuun ajan!

Tässä kuva
 
Ylös Bottom