Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Kuinka paljon tallennustilaa pelikonsolissa tarvitsee olla?

KK_Roos

Well-Known Member
Tätä aihetta sivuttu off-topikkina siellä täällä silloin tällöin. Eiköhän tässä liene ainesta omaan viestiketjuun.

Itselläni ykkösnyrkkinä Xbox Series X ja sen 802GB tallennustilasta vapaana on tällä hetkellä noin 340GB. Tuosta lähtee kohta ~50GB käyttöön heti kun Elden Ringin pystyy latamaan.

Pelaan enimmäkseen tarinapohjaisia yksinpelejä ja periaatteena minulla on että yksi peli kerrallaan. Mahdollisen uudelleenpeluuarvon hyödynnän samantien ja se kun on hoideltu niin deleteä kylmästi vaan. Kestosäilössä tallennustilassa on sitten jotain Forzaa, Tetristä, Wreckfestiä, Mortal Kombattia ja sen sellaista kasuaalia ja arcadea jne.

Ei tämä ole minulle edes rahakysymys, SSD-tila kun on aika kallista vielä. Edellä mainitulla kaavalla menin edellisessäkin konsolisukupolvessa PS4 Pron ja 1TB kovalevyn kanssa.
 
Vapaata tilaa ei voi olla oikeastaan koskaan liikaa. Pleikalla sitä sen sijaan voi olla liian vähän, ja se käy tuskallisen selvästi ilmi silloin, kun jotain peliä on tarvetta päivittää. Viimeksi tänään Call Of Duty: Modern Warfare halusi liki 100 gigaa vapaata tilaa, jotta pystyi uusimman päivityksensä lataamaan, vaikka itse päivitys ei ollutkaan kuin "vain" hieman yli 10 gigatavua.

Xbox Onella tai Series X|S:llä vapaan tilaan suhteen ei ole niin tarkkaa. Kunhan sitä on sen verran, että pelin tai päivityksen lataaminen ylipäätään on mahdollista, niin se riittää. Mitään "asennusvaroja" ei tarvitsee erikseen olla Pleikkarien tapaan.
 
Paljon on naristu uusien tehokonsolien tallennustilasta, jonka olen molempien kohdalla todennut itselleni riittäväksi. PS5:n parina on ulkoinen 2TB:n SSD, josta pelaan PS4-pelit. Eli tavallaan kai se tila ei sitten riitäkään. Kummankaan koneen kohdalla ei ole kuitenkaan itselleni muodostunut ongelmaa tallennustilan kanssa, mikäli puhutaan vain uudemman sukupolven peleistä. Tallennustilan sijaan suuntaisin katseen mieluummin pelien optimointiin ja ajoittain täysin järjettömiin tilavaatimuksiin.
 
Minusta 16 teraa alkaa olla tarpeeksi, että saa kunnolla pelejä mahtumaan. Harmi, että tuossa otettiin rankasti takapakkia uuden sukupolven myötä. Xbox Series X:n sisäinen SSD ja teran lisäpalikka eivät riitä mihinkään. Pleikkari 5:lle saa sentään vähän isomman SSD:n. Joo, tiedän, että Xboxillekin on tullut 2 teran SSD, mutta sitä ei kyllä näy missään myynnissä ja hintakin on älytön verrattuna pleikkariin sopiviin isompiin asemiin.
 
Itselle tuo PS5 825Gt tulee kyllä riittämään, mutta en pelaakaan montaa peliä samaan aikaan, tällä hetkellä vain yhtä ajanpuutteen vuoksi.
 
Teran ulkoinen kovo liitettynä PS5 on riittänyt vallin mainiosti. Pleikan SSD:llä on tällä hetkellä 18 peliä ja ulkoisella 22 PS4-peliä. Pelaan käytännössä päivittäin eikä minkäänlaisia ongelmia tilan kanssa ole ollut.

Ei ole muutenkaan tapana pelata yli viittä peliä enempää per viikko. Voisin siis hyvin pärjätä tuolla konsolin omallakin SSD:llä jos haluaisin. Ei 5G netillä mene kumminkaan tuntia kauempaa ladata joku se päältä 100 gigan peli.
 
No kyl se vähintää se 1TB puhdasta free spacea pitää olla että meitsi jotenkute pärjää. Kyl prool piti vähää välii poistella jotain ja ps5lla vielä enemmän, mulla on 3 peliä mitä en vaa poista (vielä) RDR2 (onlinen takia) GTAV (Onlinen takia) ja division 2. Nämä pelit yhteensä vie jo reippaat 300+ gigaa, siihen päälle vielä parit isommat pelit ja se onki sitten siinä. Nyt oonki maratonilla vetänyt pelaamattomia pelejä, poistanut ja uutta sisään. Rasittavaa vaa tommonen ku haluis et sinne menis joku 10 isompaa peliä ettei aina tarttis poistella.

Se on nyt väistämätön fakta että jossain vaiheessa lisätilan päivitys on edessä heti ku SSD kovot alkaa olee jotenki siedettävän hintaisia ja samantien 2TB vähintään lisä. Tällähetkellä huikeet 63gigaa vapaata tilaa, ei paljon mittää horizonia tai uusia pelejä pelata ku vanhat ensin alta pois.
 
Mulla on tässä just ollut käynnissä lisätilan hommaaminen melkeinpä kaikille alustoille. Switchillä päivitin 128GB kortin 256GB korttiin muutama viikko sitten ja eilen laitoin 1TB SSD:n tilaukseen PS5:lle. Series S saa nyt vielä olla tuolla alkuperäsellä, mutta sillä tuleekin vain pelattua Forza Horizon 5:sta. Pitää kattoa jos gamepassiin tulee jotain itseäni kiinnostavia pelejä niin että tulee useampia kerralla ladattua, mutta tätä en jotenkin usko.

Sinänsä olisi nämä aiemmat tilatkin riittäneet, mutta alkoi vähän kyllästyttämään se että jos tulee fiilis pelata jotain peliä uudestaan tai ostaa uuden pelin, pitää ensimmäisenä käydä läpi mitä pelejä poistaa.
 
Täällä kyllä teranen SSD ostoslistalla kunhan hinnat vähän laskee.

Sen verran monta peliä kertynyt hyllyyn pölyttymään ostohuumassa, että mennyt siihen, että jos peli ei oikein lähde lentoon ekan 5 h jälkeen niin kokeillaan toista. Sitten muutama semmonen vakkari, jonka pariin tekee mieli palata silloin tällöin. Siihen vielä tyttöystävän tämän hetkinen kaksinpeli innostus + päivityssarjat peleihin, sekä ne kuumimmat julkaisut, jotka pitää saada välittömästi julkkarissa peluuseen, niin kyllä PS5 kovalevy alkaa hyvin nopeasti vinkumaan, että tilaa tatarvittavas

Summa summarum PS5 reipas 800gt ja siihen teranen lisäksi niin riittää omaan tarpeeseen
 
Nykyisellä pelityylilläni konsolien sisäiset tallennustilat vaikuttavat minulle täysin riittäviltä. Pelaan paljon ja erilaisia pelejä, mutta tarkoituksella nimenomaan yhtä "isoa" peliä kerrallaan. Joskus kahta tai kolmea, jos genret ovat riittävän erilaiset ja vain yksi niistä sisältää tarinan. Silloin PS5:n sisäisen SSD:nkin tallennustila riittää mainiosti kulloinkin käynnissä oleville peleille, eikä toisaalta pelien asentaminen vie yleensä puoltakaan tuntia. Jos lisä-SSD:t olisivat samanhintaisia kuin PS4:lle saatavat ulkoiset kovalevyt niin saattaisin sellaisen ostamista harkita, mutta nykyisillä hinnoilla se ei ole omaan käyttötarkoitukseeni järkevää. PS4:lle 4-terainen ulkoinen tuli hommattua sisäisen kovon täyttyessä ikään kuin automaationa, sillä PS3-aikana olin "päättänyt", että pelien jatkuva poistelu ja uudelleenasentelu on sellainen asia mihin en ryhdy. PS3:lla se onkin kyllä sen verran vaivalloista, että sillä laitteella sama periaate edelleen pätee.

Sitten toisaalta kyllä tilanpuute alkaisi ahdistaa, mikäli PS5:llä tai XSX:lläni olisi samassa taloudessa toinen tai useampi käyttäjä, ja kullakin nippu omia pelejä asennettuna. On helppo nähdä, että silloin tallennustila muodostuisi ongelmaksi nopeastikin. En siis väitä, etteikö asiassa olisi otettu nykyiseen konsolisukupolveen siirryttäessä selvää takapakkia, mutta juuri omalla kohdallani asia ei ole tuottanut harmia ja uskallan ennakoida nykyisen tallennustilan riittävän itselleni hyvin jatkossakin.
 
Tällä hetkellä Series X 1 T sisäinen riittää hyvin, koska en pelaa (vielä) Flight Simulatoria. Yhteensä tallennustilaa on 5.5 T, eli tuon sisäisen kapan lisäksi koneessa on puolen teran USB-SSD sekä 4T mekaaninen USB-limppu. Tämä määrä on enemmän kuin riittävästi tällä hetkellä. Kovin montaa peliä en ehdi pitämään samaan aikaan työstössä ja letkuttelu ulkoiselta sisäiselle ja päinvastoin ei ole mikään ongelma meidän sukupolvelle. Sitten kun 2T lisäpalikka on järkevän hintainen saatan sellaiseen haksahtaa.
 
Jos seinään tulee gigan kuitu, niin silloin sitä tilaa ei välttämättä tarvitse niin paljoa. Kun pelit saa hetkessä ladattua takaisin. Mutta jos netti on surkea, niin silloin sitä tilaa kaipaa varmaan enempi.

Itte veikkaan että tera riittää useimmille, tehokäyttäjät sitten erikseen.
 
Surkean netin omaava tehokäyttäjä ilmoittautuu. Sekä PS5:ssä että Series X:ssä on tällä hetkellä noin 4 teran verran tilaa. Molempiin siis ostettu sisäistä muistia ekstratera sekä kahden teran USB-limput vanhoja pelejä varten. Xboxissa sisäinen tila on silti koetuksella Game Passin vuoksi, Pleikkarilla tilanne sentään parempi.
Suurin syy / ongelma on totta kai oma poukkoileva pelimaku ja tyyli, kun valmiudesta pitää löytyä monenmoista tilasyöppöä nettiräiskinnöistä kaiken maailman Forziin ja Gran Turismoihin. Selvät tarinavetoiset kokemukset sentään malttaa poistaa heti lopputekstien jälkeen.
Kai tähän pätee se sama viisaus kuin asuntojen kaappitilaan tai autojen takakontteihin: aina ne kaikki saa täyteen joka tapauksessa.
 
PS5:lle laitettu 2 teraa lisätilaa. Periaatteessa koneen omalla tilalla varmasti olisi pärjännyt, mutta kyllä tuo lisätila on tuonut mukavuuden tunnetta kun on saanut ladata pelejä/päivityksiä ilman huolta siitä milloin se "not enough space" -ilmoitus lävähtää ruutuun.
 
PS5 oma ssd + kahden teran m.2 lisä-ssd 270€ investoinnilla. Lisäksi olisi vielä teran usb-ssd PS4-peleille, mutta en saa siitä toistaiseksi lisäarvoa. Tällä hetkellä asennettuna noin 1,3 teraa pelejä.

Huomaa, että muksujen kasvettua lisätila on tarpeen, kun pelejä on asennettuna yksinkertaisesti enemmän. Lisäksi haluan varautua tulevaisuuden COD:MW -tyylisiin melkein 0,2 teran peleihin, joten mennään 1,5 teran sijasta tällä reippaalla 2,5 teralla.
 
Ei kai sitä tilaa voi koskaan liikaakaan olla, mutta se 'oikea tilan tarve' riippuu varmasti erityisesti siitä, kuinka paljon niitä pelejä kerralla on pelauksessa. Montako niitä täytyy olla kerralla asennettuna. Omalla kohdalla uskon, että tuo PS5:n vakio 800+ gigaa tulee riittämään aika pitkälle, kun pelauksessa on kerrallaan se 4-5 peliä maksimissaan.
 
Omalla kohdalla tilantarve muodostuu kaiken maailman moninpeleistä, autopeleistä ja urheilupeleistä, mitkä olisi syytä olla kokoajan asennettuna. Ei siinä mitään jos pelaa maksimissaan yhtä tai kahta tarinavetoista yksinpeliä samaan aikaan, mutta siihen päälle sitten Halot, CoDit, Forzat, ACC ja kumppanit. Noilla sen kovalevyn saa äkkiä täyteen, eikä mitään halua poistaa, kun kuitenkin sitä pelaa ihan kohta. :)
 
Itse olen sellainen että yleensä pelaan 2-3 peliä maks kerralla, mutta silti täytyy kovalevy olla täynnä pelejä joita tulee ehkä pelattua joskus niin eipähän tarvi sit asennella kun iskee himo. Eihän niitä kovin useaa peliä tule ikinä pelattua mutta hei, onhan ne ainakin asennettu.

PS5 on oma SSD, 2 teraa lisä tilaa ja 1 teran ulkoinen SSD PS4 peleille. Alkuun olin sitä mieltä että tuo ulkoinen oli ihan liian pieni, mutta nyt kun noita PS5 pelejä tulee niin paljon niin eihän niitä lastgen pelejä paljon pelailla.

Xeries X:ään 2 teranen olisi kiva saada kanssa.
 
Itsellä ei ikinä käyneet julkaisussa ostettujen PS3:n eikä PS4:n vakiokovot liian ahtaiksi, ei muistaakseni ollut edes lähellä. PS5:llä uskon niin ikään että vakio SSD riittää itselle omin tarpeisiin. Tällä hetkellä näkyy olevan vapaana noin 400GB tilasta. Harvinainen on tilanne, jossa itse tarvitsen enemmän kuin kolme tai neljä peliä koneelle kerralla.
 
Ylös Bottom