Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Laitteiden pakollinen nettiaktivointi - Mikä on liikaa?

Täällä verrataan nyt tuota levyaseman aktivointia pelien päivityksiin.

Tahdotteko siis sanoa että se nettiaktivointia vaativa levyasemakin julkaistaan vajaana ja bugisena paskana? :D
ja että sille pelien tavoin on olemassa jokin perustelu tyyliin: "levyasemat ovat nykyään niin massiivisia että ei niitä voi saada heti kuntoon vaan pitää korjailla pikku hiljaa bugeja ja glitchejä". Eihän tässä ole kuin montakymmentä vuotta onnistuttu tekemään cd-, dvd- ja bluray-asemia vaikka miten paljon ja moneen laitteeseen mutta nyt tuli seinä vastaan ja vaaditaan aktivointi, päivitykset ja muut koska because tai jotain.

Sanokaas, mikä siinä nettiaktivoinnissa nyt on oikeasti niin kaameaa?
Käännetään kysymys niin päin että miksi mikään fyysinen laite tarvitsisi nettiaktivointia? Se on levyasema. Niitä on päivitetty iät ajat ohjelmiston osana ilman pakotusta, joten miksi nyt laite on verkonpaino ilman aktivointia?

Pleikkarin ohjaintakin voi päivittää mutta siitä kerrotaan ja huomautellaan eikä lyödä ohjanta käyttökelvottomaan tilaan. Luulisi ohjaimen olevan pelaamisen suhteen merkittävämpi kuin levyaseman, joten miksi vain toinen on pakotettu tuollaiseen aktivointiin?

Molemmat on muutenkin fyysisiä ja sinänsä simppeliä rautaa, joten ainakin minusta on erittäin outoa että ne vaatisivat mitään aktivointeja. Vaatiiko edes konsolit itse? Sekin olisi perustellumpaa kuin yhden komponentin vaatima aktivointi.

Hommassa ihmetyttää nimenomaan se että tuo on poikkeus. Ei ainakaan äkkiä tule mieleen mitään muita lisälaitteita/komponentteja, jotka vaatii aktivoinnin. Vaatiiko edes lisämuistitkaan vaikka niissä nimenomaan on ollut päivitysongelmia tms.

Meillä kaikilla suomalaisilla on taskussa sellainen laite, josta voi jakaa tarvittaessa netin, ja en usko että se iso-ukin Lapin sammalmökki on se ainoa paikka, jossa ulkoisella levyasemalla varustettu PS5 pitää ottaa käyttöön.
Voi jakaa mutta esim. minulla on puhelimessa 0,256 mbs netti koska en tarvitse sitä puhelimessa mihinkään muuhun kuin Whatsapp-viesteihin. Nettiä tunkee joka paikassa (töissä, kavereilla, kotona, jne) niin paljon että pärjään pelkällä wlanilla 99% ajasta. Miksi maksaisin jotain 20-50 euroa kuussa puhelimen netistä kun saan asiana hoidettua ilmankin? Joten ainakaan minä en pärjäisi millään puhelimen netin jaolla jos sillä pitäisi konsolihommia (tai mitään muutakaan raskaampaa) alkaa tekemään.

Työpuhelimessa toki on joku miljoona megainen mutta eipä ole tarvetta sillekään kun pääosa ajasta on toimistolla, jossa ihan muu netti tarjolla.

Mutta toisaalta ei tässä nyt edes ole mikään ongelma se että onko nettiä vai ei vaan se että miksi tuollainen laite nyt yhtäkkiä VAATII aktivoinnin sen sijaan että ohjaimen tapaan pyytäisi/kehottaisi päivittämään. Minulle olisi myös ihan ok jos levyasema jossain vaiheessa ei lukisi levyä koska vaatisi jonkin päivityksen mutta sekin pitäisi hoitua vain ilmoituksella että "tämä ei toimi ennen päivitystä" ja muut perushommat toimii kuten pitää.

Se on helvetti vieköön levyasema. Kuinka kauan niitä on ollut olemassa ilman aktivointia? Se että nettiä tarvitsee ja käytetään 24/7 ei tarkoita sitä että jokaisen laitteen täytyy alkaa vaatimaan sitä. Argumentit alkaa olemaan aika typeriä kun poikkeuksellisia vaatimuksia puolustellaan täysin erilaisilla asioilla, kuten bugisien pelien päivitysten lataamisella. Ja kuten jo ylempänä kirjoitin, niin tuleeko nykyään sitten levyasematkin bugisena läjänä, joka ei toimi ilman päivityksiä vai millä tuon pakkoaktivoinnin oikeasti voi perustella?

Ja koska emme tiedä faktoja, pelkäämme pahinta - klassinen FUD*-menetelmä :)

*Fear, uncertainty and doubt (often shortened to FUD) is a manipulative propaganda tactic used in sales, marketing, public relations, politics, polling and cults.
No ei tarvitse miettiä kuin tämän verran: kyse on levyasemasta. Kuinka kauan ne on toimineet ilman aktivointeja? Kuinka moni komponentti ylipäänsä vaatii aktivoinnin toimiakseen?

Noihin kun vastaa niin päästään eteenpäin ajatuksen kanssa.

PC pelaajana ei ole maailma kaatunut vaikka on pelit 99% ollut vuosia digital only
Ja kuinkas monta pc-komponenttia olet aktivoinut tietokoneellasi?

Siitä on aikaa kun viimeksi rakensin koneen mutta ei ainakaan silloin. Olisikohan siitä viisi vuotta? Nytkö se on sitten arkipäivää vai miten nuo pelit tähän (levyaseman aktivointiin) liittyy?

Eiköhän tässä tapauksessa nettiin kytkemisellä juuri varmisteta, että laitteissa on asennus hetkellä uusimmat päivitykset, jolloin laitteiden yhteensopivuus on taattu.
On kyllä kummallista miten ihmiset on saatukin siihen ajattelumalliin että mikään ei ole enää suoraan paketista toimivaa. Ei edes levyasema.

Sekin vielä että aiemmin ne levyaseman toiminnat on olleet osa käyttöjärjestelmää (tai jotain vastaavaa perushommaa) eikä ne ole vaatineet mitään erillisen osan aktivointia.

Vaatiiko edes kolmannen osapuolen lisälaitteet tuollaisia aktivointeja?

Kyllä tuossa nyt joku rajaaminen haistahtaa mitä enemmän tätä miettii ja pyörittelee. Eihän nyt levyaseman tarvitsisi olla laite, joka vaatii aktivoinnin. Niitä on ollut osana laitteita jo vuosikymmeniä mutta nyt yhtäkkiä on muka ihan ok että aktivointi tarvitaan?

Keskustelu polveilee siihen malliin että oksat pois.
1. pelaatko pelisi fyysisenä aina ilman verkkoyhteyttä
2. vedätkö herneet nenään jos joku peli tai fyysinen konsolin komponentti vaatii verkkoyhteyden toimiakseen
3. uskotko että isot korporaatiot huijaa tavalla tai toisella vaatimalla fyysinen komponentin asennuksen rekisteröimisen ja mahdollisen päivityksen rajoittavan sinun omaa vapaata valintaa
Keskustelun polveilusta olen samaa mieltä kun levyaseman täysin turhaa pakkoaktivointia perustellaan täysin erilaisilla asioilla. Asioilla, joissa päivitykset on perustellumpia kuin laitteessa, jonka pitäisi toimia suoraan paketista. Jos edes ohjain ei vaadi aktivointeja, niin miksi levyaseman sellaista kaipaisi - ellei valmistajalla ole jotain "koiraa haudattuna". Se koira voi olla nyt vaikkapa jälleenmyynnin estäminen tms.

En täysin hoksaa mikä noiden kysymysten pointti keskustelun kannalta on mutta vastataan:
1. Fyysisenä hankin pelit aina kun saa mutta eihän ne bugiset tekeleet toimisi ilman päivityksiä, joten en ilman nettiä.
2. Pelin vaatimukset on loogisia vaikka toivoisinkin että ne julkaistaisiin esim. Tears of the Kingdomin tapaan hyvin valmiina ja bugittomina. Komponenttien kohdalla en vain voi ymmärtää miksi ne vaatisivat aktivointia siinä määrin ettei edes perustoiminnot toimi ilman sitä. En myöskään ymmärrä miten jonkun mielestä tuo on ihan ok. Päivitykset ja puuttuvista asioista johtuvat "ei voi tehdä nyt tätä"-hommat on ihan ok mutta pakkoaktivointi ja laitteen täysin toimimattomuus ilman sitä on hieman eri asia.
3. Uskon. En usko hetkeäkään etteikö levyasemaa olisi voinut toteuttaa niin että perustoiminnot on "out of the box". Tosin Sonyhan on nyt jo kahden konsolin kanssa tehnyt sitä että pikku hiljaa rakentaa UI:nkin niin ehkä ihmiset on sitten tottuneita siihen että ostetaan laite, joka on rampa ja sitä pikku hiljaa kehitetään. Pelien suhteenhan siihen on jo totuttu vuosien varrella.

Jos vastasit kaikkiin 'kyllä' niin tulee tuskallinen taival. Itse olen muuten saanut PS5 kapulaan monia päivityksiä, ties vaikka olisi akunkestokin parantunut niillä.
Mutta joo, tunne että 'on mahdollista nyt noi tekee xyz varmaan kun vaatii netin ja kaikkea' saattaa aiheuttaa tunteilua.
Tässä taas vertaillaan ihan eri asioita.

Moniko näistä ohjainpäivityksistä ensinnäkin oli vaatimus? Oliko ohjaimesi täysin mykkä ja toimimaton ennen aktivointia? Ai niin, eihän sellaista ole edes ohjaimessa koskaan ollut.

Kannattaisi varmasti ensin ymmärtää ero päivitysten ja korjausten sekä pakollisen aktivoinnin välillä. Aktivointihan ei nimensä perusteella tee muuta kuin aktivoi laitteen eli tekee siitä toimivan. Minkä takia vanha systeemi, jossa laite on heti paketista toimiva, onkin nyt jotenkin huono ja tuo uusi on uusi normaali ja ihan ok?

Oliko jo PS2 aikoihin jotain nettikapuloita? En ole varma tuosta mutta PS3 nyt ainakin, kuinka moni niistä on elossa enää?
Siis oliko mitä? Olihan niissä nettipelimahdollisuus. Tuskin mitään päivityksiä tuli. PS3:lla ja X360:llä alkoi päivitysaikakausi.

Mitä tarkoitat "moniko niistä on elossa enää"-kysymyksellä? Minulla on ainakin kaksi PS3:sta ja yksi X360 tallessa ja toimivana. Samoin PS2 mutta siinä nyt en mitään netti ikinä kaivannut.

---

Loppukaneettina ja kai summauksena:

Nykyajan pelien suhteen ymmärrän korjausten tarpeen. Se kuitenkin ikävästi mahdollistaa sen että pelit julkaistaan tarkoituksella rikkinäisenä läjänä sitä itseään. Komponenttien suhteen en tule ikinä ymmärtään nettiaktivointia. Sen voi hoitaa järkevämmälläkin tapaa kuin mitä nyt on PS5:n levyaseman kanssa tulossa. Mikään ei estäisi tekemästä levyasemasta sellaista, että se toimisi suoraan paketista. Päivityksiä ja korjauksia siihen taas näkisin järkevämmäksi tehdä UI:n kautta koska se on kuitenkin merkittävä osa systeemiä. Enkä usko hetkeäkään että Sony tekisi erilaiset UI:t levyasemattomalle ja levyasemalliselle laitteelle. Se olisi muutenkin erittäin typerä ratkaisu. Joten levyaseman päivitykset ja korjaukset ja muut pitäisi olla suoraan laitteen systeemin päivityksissä. Ja nehän (muistaakseni) toimii (toisin kuin se levyasema ilman aktivointia) niin että laite toimii offlinessä kunnes ne on ladannut.

Erillisenä mainintana vielä että erityisesti ärsyttää että televisiotkin saattavat nykyään vaatia netin että sen saa toimimaan. Minulle se on vain iso ruutu, jonka nettiyhteyksiä en käytä mihinkään. Alakerran toosa taas on täysin kytketty nettiin ja siellä on tuhat striimauspalvelua asennettuna. Eli taloudessani on saman sarjan televisioita, joilla on täysin eri ääripään käyttötavat. On siis erittäin rasittavaa jos minulle etukäteen määritellään miten minun pitäisi laitetta käyttää ja esimerkiksi tehdä joku tili (ja/tai aktivointi) taas lisää vain sen takia että saan ostamani laitteen toimimaan.

Jos jään paitsi jostain ältsin siististä uudesta ominaisuudesta vain sen takia että en jaksa ladata päivityksiä, niin sen pitäisi olla minun oma mokani. Sen ei pidä olla vaatimus. Varsinkaan jos en edes tarvitse koko ominaisuutta.

Joskus muinoin muistelen että pc:llä toimi asiat näin: jos jokin video ei vaikka pyöri, niin ohjelma sanoo että puuttuu codec (tms). Voin joko ladata sen tai olla katsomatta sitä videota. Ohjelma ei lakkaa toimimasta. Eikä se ole myöskään vaatinut aktivointia missään kohtaa. Mikä estäisi vastaavien asioiden toimimisen samalla tapaa myös nykyisin? Laitteelta odotettavat perustoiminnallisuudet suoraan paketista ja päivityksillä taas saisi -- niin, päivityksiä. Eli jotain ekstraa tai sellaista, jota ei valmistushetkellä vielä pystytty lisäämään, eikä suinkaan oleellisia toiminnallisuuksia, jotka on jätetty syystä tai toisesta pois.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä tarkoitat "moniko niistä on elossa enää"-kysymyksellä? Minulla on ainakin kaksi PS3:sta ja yksi X360 tallessa ja toimivana. Samoin PS2 mutta siinä nyt en mitään netti ikinä kaivannut.
Niin tarkoitin että kuinka moni em. virpoimien laitteista yhdistää enää mihinkään missä vastataan. Eli onko em. palvelut enää pystyssä laitteen tarjoajan päässä. PS2 ajoista en usko että on mitään elossa (jos moisia ikinä ollutkaan?). PS3/360 varmaan on edelleen ja hyvä niin. Voidaan siis hyvillä mielin toivoa että jos ostaa reilun (parin?)kymmenen vuoden päästä tällaisen optisen aseman reilun kymmenen vuoden ikäiseen konsoliin niin homma rokkaa :)
Eli tästähän tässä alunperinkin oli kyse. (Ellei sitten mennä twilight zonelle ja salaliittoteorioihin mistä varmaan tarinaa riittää niin että KonsoliFin foorumin tietokannat täyttyy asteeseen että tulee stoppi moden toimesta).
Joskus muinoin muistelen että pc:llä toimi asiat näin: jos jokin video ei vaikka pyöri, niin ohjelma sanoo että puuttuu codec (tms). Voin joko ladata sen tai olla katsomatta sitä videota. Ohjelma ei lakkaa toimimasta. Eikä se ole myöskään vaatinut aktivointia missään kohtaa. Mikä estäisi vastaavien asioiden toimimisen samalla tapaa myös nykyisin? Laitteelta odotettavat perustoiminnallisuudet suoraan paketista ja päivityksillä taas saisi -- niin, päivityksiä. Eli jotain ekstraa tai sellaista, jota ei valmistushetkellä vielä pystytty lisäämään, eikä suinkaan oleellisia toiminnallisuuksia, jotka on jätetty syystä tai toisesta pois.
Tuotahan se on tämä nykypäivä, formaatit kehittyy nopealla vauhdilla. Kuluttajilta odotetaan valveutuneisuutta. (kykenevä päivittämään softaa laitteistoiltaan). Muistan kanssa ennenmuinoin kun oli kaikki ihan eri tavalla. Puhelinvastaajat ja kaikki. Oli muuten hienoa aikaa olla nuori kun ei ollut vielä kännyköitä :D Joutunut tuohon holhouksen piiriin mitä nykyvanhemmat tekee / teki. (minä mukaanlukien)

Ei nuo tuottajat oleta että porukat elää jossain kiven alla generaattorin kanssa vaan uskovat että 99,9% on kiinni netissä. Tuottaja optimoi sisältöä kuluttajan näinollen saaden aina parhaan päivitetyn tuotoksen.
Tai sitten voi halutessaan ajatella asian niin että tuottaja tekee kiusaa tai on muita taka-ajatuksia. En mie tiiä enkä tästä enää jaksa jauhaa, eiköhän oma kantani tullut jo esille.
 
Viimeksi muokattu:
Niin tarkoitin että kuinka moni em. virpoimien laitteista yhdistää enää mihinkään missä vastataan. Eli onko em. palvelut enää pystyssä laitteen tarjoajan päässä. PS2 ajoista en usko että on mitään elossa. PS3/360 varmaan on edelleen ja hyvä niin. Voidaan siis hyvillä mielin toivoa että jos ostaa reilun kymmenen vuoden päästä tällaisen optisen aseman reilun kymmenen vuoden ikäiseen konsoliin niin homma rokkaa :)
Eli tästähän tässä alunperinkin oli kyse. (Ellei sitten mennä twilight zonelle ja salaliittoteorioihin mistä varmaan tarinaa riittää niin että KonsoliFin foorumin tietokannat täyttyy asteeseen että tulee stoppi moden toimesta).
Eihän PS2 yhdistänyt muutenkaan mihinkään ellei ostanut erillistä laitetta, jota en itse edes ikinä nähnyt. PS2 on siis niitä viimeisiä offline-konsoleita ja sillä kyllä pelailee ihan ongelmitta kun pelitkin oli kokonaan levyllä eikä ladattu mistään.

Pelien päivitysrumba taas alkoi nimenomaan X360- ja PS3-aikana, joten ne vaativat yhteyksiä jos haluaa pelinsä korjattuna pelata. Mistään aktivoinneista ei kyllä pitäisi olla huolta.

Oman X360:n ja PS3:n kovoillahan on jokaisen omistamani pelin päivitykset asennettuna. Tai ainakin X360:llä. Ihan satavarma en PS3:sta ole mutta boksilla ne on tallessa kun sieltä pysty poistamaan pelkän pelin asennuksen mutta jättämään upgradet ja dlc:t kovolle. Oma sen aikainen parinsadan pelin kokoelmani on siis melko lailla "up to date" ja toimisi ilman nettiyhteyksiä täysin. Siitä en kyllä tiedä kauanko ne kovalevyt pysyy kunnossa.

Mutta joka tapauksessa pointti oli että aktivoinnit noista puuttuu. Jos muut hommat on kunnossa niin kyllä niillä pystyy pelinsä pelaamaan. Ei tarvitse edes miettiä löytyykö joku aktivointipalvelin vai ei kun sellaista ei tarvitse. Ja juuri sen vuoksi en haluaisi että sellaiset vaatimukset yleistyvät jatkossakaan - ainakaan niin perusasioissa kuin levyasemassa :p
 
Eihän PS2 yhdistänyt muutenkaan mihinkään ellei ostanut erillistä laitetta, jota en itse edes ikinä nähnyt. PS2 on siis niitä viimeisiä offline-konsoleita ja sillä kyllä pelailee ihan ongelmitta kun pelitkin oli kokonaan levyllä eikä ladattu mistään.

Pelien päivitysrumba taas alkoi nimenomaan X360- ja PS3-aikana, joten ne vaativat yhteyksiä jos haluaa pelinsä korjattuna pelata. Mistään aktivoinneista ei kyllä pitäisi olla huolta.

Oman X360:n ja PS3:n kovoillahan on jokaisen omistamani pelin päivitykset asennettuna. Tai ainakin X360:llä. Ihan satavarma en PS3:sta ole mutta boksilla ne on tallessa kun sieltä pysty poistamaan pelkän pelin asennuksen mutta jättämään upgradet ja dlc:t kovolle. Oma sen aikainen parinsadan pelin kokoelmani on siis melko lailla "up to date" ja toimisi ilman nettiyhteyksiä täysin. Siitä en kyllä tiedä kauanko ne kovalevyt pysyy kunnossa.

Mutta joka tapauksessa pointti oli että aktivoinnit noista puuttuu. Jos muut hommat on kunnossa niin kyllä niillä pystyy pelinsä pelaamaan. Ei tarvitse edes miettiä löytyykö joku aktivointipalvelin vai ei kun sellaista ei tarvitse. Ja juuri sen vuoksi en haluaisi että sellaiset vaatimukset yleistyvät jatkossakaan - ainakaan niin perusasioissa kuin levyasemassa :p
Käsi sydämellä vannon että offline gaming on tietysti pakko olla kaikille saatavilla nyt ja aina.
Menetin sukulaisen (vaimon velikulta) tossa muutama vuosi sitten joka ei muusta tiennytkään, musiikkikeikkaelämää kun eli niissä busseissaan mihin aina kantoi sen PS4 mukaan

Mutta tuo offline gamin on mielestäni nyt eri asia, jos on storagessa xyz pelit odottamassa ja niitä voi pelata offline xyz konsoloilla niin fine. Nyt puhutaan tämän päivän vermeksistä ja jonkin palikan aktivoimisesta - tai jopa pelin aktivoimisesta jossain online portaalissa.

Itseasiassa, tuo edesmennyt taisi olla kokonaan fyysisten medioiden varuilla kun sillä reppanalla ollut edes psn tiliä :D respect sinne pilven hattaralle!
 
Viimeksi muokattu:
Musta nykyään noi pelien kokovaatimukset on niin järkyttävän isoja ettei mitään järkeä mitään pirapelejä imutella, eikä taida ps5/series x onnistuakkaan...pc pelien waretus vissiin vieläkin voimissaan mutta en näe siinäkään mitään järkeä kun päivityksiä tulee koko aika. Joskus xbox360 aikoihin siinä jollain lailla vielä oli järkeäkin kun sai koko pelin levylle imutettua suoraan. Kyllähän nämä gamepassit ym. Tappaneet suurimman waretuksen samalla tavalla kuin netflixit ja spotifyt musiikissa ja elokuvissa.
 
Pleikkarissa on ollut tuo sama optisen aseman ja konsolin paritus käytössä jo ainakin PS3:n ajoista lähtien. Nyt ainoa muutos on, että optisen aseman saa ostettua erikseen ja siksi aktivointi tapahtuu käyttöönotossa. Piratismia varmasti olisi paljon enemmän ilman tuollaisia toimenpiteitä. Aika paljonhan erilaisia jailbreikkauksia tehdään nykyäänkin. Kopiosuojauksen voi tehdä monella tavalla, mutta suurin osa tuntuu herättävän aika paljon enemmän pahaa mieltä ja valitusta, koska ne oikeasti häiritsevät eri tavoin käyttöä. Optisen median kopiosuojaukset ovat myös yksi syy siihen, miksi PC:llä on siirrytty pääosin digitaalisiin julkaisuihin.

Jos piratismia helpotetaan nykyisestä, käy helposti niin, että joissain maissa myydään vain muutama kappale pelejä ja loput hankkivat pelin piraattimarkkinoilta. Suomessa tuskin ensimmäisenä räjähtää piratismi käsiin, mutta on sellaisia markkinoita, joissa pelit voivat maksaa viikon palkan verran.
 
Koska myös sekä konsoli, että muu hardis saa softapäivityksiä elinkaariensa aikana. Päivityksillä turvataan laitteen yhteensopivuus.

Lisänä erilaiset lisenssimaksut, joita voi tällä tavoin seurata.
Miksi puhua päivityksistä kun/jos puhutaan aktivoinnista?

Siihen päälle vielä se että vertaillaan pelien päivityksiä jonkin raudan aktivointiin.

Tuntuu vähän turhalta jatkaa tästä asiasta jauhamista kun tuntuu ettei edes puhuta samoista asioista ja/tai vertaillaan asioita, joita ei mielestäni ole järkevä verrata.

Päivitykset ei siis ole sama asia kuin aktivointi. Levyaseman ei pitäisi olla laite, jonka pelien tapaan täytyy saada jatkuvia bugfixejä. Eri asia kokonaan on lisäykset, joita ei ole voitu heti pakettiin laittaa. Kaikki muu on vain samaa laiskuutta kuin pelien julkaisemissa vajaina, paitsi että peleissä siinä hommassa on edes jotain logiikkaa ja perusteluita takana vaikka ikävä käytäntö onkin.

Eikä minua siis edelleenkään tässä vaivaa se etteikö olisi nettiä. Minua vaivaa se että tuodaan lisää laitteita, jotka kytketään johonkin systeemiin että se toimii. Ja nimenomaan niin ettei sille olisi tarvetta.

Se toki on ihan ok - kuten jo monta sivua sitten taisin kirjoittaa - että jos se täytyy tehdä vain kerran ja pysyy aktivoituna ikuisesti. Mutta oliko asia nyt niin vai ei? En jaksa tähän hätään tarkistaa.

Periaate tässä kuitenkin taas on takana: en halua että laitteita ja niiden käyttöä rajoitetaan entisestään. Varsinkin kun käyttäjälle ei tuossa toteutuksessakaan ole mitään näkyviä hyötyjä. Eikä sillä että käytännön haitat tuossa on mitättömiä ole periaatteen kannalta mitään merkitystä. Siitä ne hommat alkaa kasvamaan ja kohta saa etsimällä etsiä laitetta joka ei vaatisi jotain tiliä, aktivointia tai bonuskorttia.
 
Eihän PS2 yhdistänyt muutenkaan mihinkään ellei ostanut erillistä laitetta, jota en itse edes ikinä nähnyt. PS2 on siis niitä viimeisiä offline-konsoleita ja sillä kyllä pelailee ihan ongelmitta kun pelitkin oli kokonaan levyllä eikä ladattu mistään.
Justiin tajusin, että itselläni on PS2 kellarikomerossa, mutta en pystyisi pelaamaan sillä, koska minulla ei ole enää näyttöä, johon sen saisi kytkettyä. Hankin siihen kyllä hienon SCART-piuhan, mutta noita liittimiä ei ole ollut telkkareissa herran aikoihin. Omistan (omistin?) myös komponenttiliittimet, mutta sekin on kadonnutta kansanperinnettä.

Ei siis paljon lämmitä se, että PS2:n pelit toimivat konsolilla edelleen, kun itse konsolista ei saa enää kuvaa ulos.
 
Justiin tajusin, että itselläni on PS2 kellarikomerossa, mutta en pystyisi pelaamaan sillä, koska minulla ei ole enää näyttöä, johon sen saisi kytkettyä. Hankin siihen kyllä hienon SCART-piuhan, mutta noita liittimiä ei ole ollut telkkareissa herran aikoihin. Omistan (omistin?) myös komponenttiliittimet, mutta sekin on kadonnutta kansanperinnettä.

Ei siis paljon lämmitä se, että PS2:n pelit toimivat konsolilla edelleen, kun itse konsolista ei saa enää kuvaa ulos.
Olin sanomassa samaa kuin Sonytendo 3000 jo sanoi: ratkaisu on helppo ja hinta omasta panostuksesta kiinni.
 
Väitän, että levyaseman nettiaktivointi on jopa helpompi.
Pleikkari vitosen levyaseman nettiaktivoinnilla on tosin melko vaikea saada sitä PS2:sta nykytelevisiossa toimimaan.

Olisiko näihin vertauksiin jotain ajatusta mahdollista saada mukaan? Ei kauhean järkevää verrata retrokonsolin yhteensopivuutta nykyaikana toimivaan pakkoaktivointiin, jonka toiminnasta ei ole mitään tietoa siinä vaiheessa kun konsoli on yhtä retroa kuin PS2 on nyt.

Jostain syystä tässä keskustelussa sekoitetaan jatkuvasti palveluntarjoajan ja kuluttajan puolelta tuleva pakko sekä mahdollisuus keskenään.
Tuosta koko viestistäsi ei voi tarpeeksi paljon tykätä ja tämä siitä lainaamani lause on oiva tiivistys tämän keskustelun ongelmista.

Juuri tuota samaa olen yrittänyt omilla loputtomilla tekstiseinilläni sanoa vaikka sen voi tiivistää jopa noin lyhyeen lauseeseen.
 
Olisiko näihin vertauksiin jotain ajatusta mahdollista saada mukaan? Ei kauhean järkevää verrata retrokonsolin yhteensopivuutta nykyaikana toimivaan pakkoaktivointiin, jonka toiminnasta ei ole mitään tietoa siinä vaiheessa kun konsoli on yhtä retroa kuin PS2 on nyt.
Ihan yksinkertainen analogiahan tässä on: jos huoli on siinä, että joku hankkii 20 vuoden kuluttua aiemmin aktivoimattoman PS5-levyaseman, niin sen toimimaan saaminen edellyttää jonkin tason kikkailua, jossa Sonysta ei ole apua. Se minun kellarikomerossa väijyvä PS2:ni ei toimi nykytelkkareilla, koska Sony on aikoinaan valinnut tekniikan, jonka toimivuudesta nykypäivänä ei ole takuuta.

Itselleni tuo pakkoaktivointi ei ole ongelma, koska minulla on nettiyhteys (mistä todistaa esim. se, että pystyn kirjoittamaan tälle foorumille tai voisin tilata HDMI-adapterin nettikaupasta). Jos ostaisin tuollaisen aktivointia vaativan PS5-levyaseman, tekisin sen todennäköisesti sellaisena ajankohtana, jolloin aktivointipalvelimet ovat yhä pystyssä (mikä varovasti veikaten on koska tahansa sinä aikana, kun konsolia valmistetaan plus ehkä ainakin jotain viisi vuotta siitä eteenpäin).

Koko tämä mesoaminen on melkoista concern trollingia, koska tuo ratkaisu aiheuttaa konkreettista haittaa ehkä kolmelle ihmiselle maailmassa.
 
Mikä tämä mahdollisuus on PS5-levyaseman kohdalla? Tasapuolisuuden nimissä oletetaan, että esimerkin laitteet ovat kaikki käyttämättömiä.
Aktivoi laitteen ennen kuin iskee sen varastoon? Se että täysin käyttämätön laite toimisi laatikosta suoraan 20+ vuoden jälkeen on sellaista toiveajattelua ettei mitään järkeä. Siellä varastossa voi komponentitkin jo vanhentua sen verran että koko laite ei välttämättä mene edes päälle.
 
Mutta jos tiedät jo valmiiksi että tarvitsee aktivoida, mikset aktivoisi sitä ennenkuin varastoit sen? Ja kuten muutkin tuolla jo sanoivat, siinä kohtaa kun Sonyn palvelimilta ei tätä aktivointia ole mahdollista tehdä, siihen kyllä löytyy joku kiertotie.

Tuntuu vain että tässä tehdään ongelmaa asiasta joka ei oikeassa elämässä ole ongelmallista nyt eikä tulevaisuudessakaan.
 
Ihan yksinkertainen analogiahan tässä on: jos huoli on siinä, että joku hankkii 20 vuoden kuluttua aiemmin aktivoimattoman PS5-levyaseman, niin sen toimimaan saaminen edellyttää jonkin tason kikkailua, jossa Sonysta ei ole apua.
Typerä vertaus se on eikä mitään muuta ja selitin jo miksi: siinä verrataan suoraan retrolaitteen vanhentunutta liitäntää nykyajassa olevaan levyaseman pakkoaktivointiin, jonka toiminnasta tai toimimattomuudesta emme tiedä mitään kun PS5 on yhtä retro kuin PS2. Ei siis mitenkään järkevä vertailu tai analogia. Samoin näitä erottaa se että toisessa on tehty järkevä ja looginen päätös (PS2:n liitännät olivat aikansa normia) kun taas toinen on poikkeus. Tai en minä ainakaan tiedä muita pakkoaktivointeja vaativia laitteita, jotka eivät toimisi ollenkaan ilman sitä.

Se minun kellarikomerossa väijyvä PS2:ni ei toimi nykytelkkareilla, koska Sony on aikoinaan valinnut tekniikan, jonka toimivuudesta nykypäivänä ei ole takuuta.
Valinnut teknologian? Mitä ihmettä? Se on yhtä lailla "valinnut teknologian" kuin nyt on valittu hdmi-liittymä: se on tällä hetkellä paras tai toimivin ratkaisu.

Levyaseman pakkoaktivointi on taas Sonylta oikeasti puhdas valinta eikä mikään yleinen ratkaisu, joka olisi jokaisessa tämän hetkisessä laitteessa käytössä.

Vertaus on siis yhä erittäin typerä ja vieläpä monella tapaa.

Itselleni tuo pakkoaktivointi ei ole ongelma, koska minulla on nettiyhteys (mistä todistaa esim. se, että pystyn kirjoittamaan tälle foorumille tai voisin tilata HDMI-adapterin nettikaupasta).
Oletatko että meillä tuo olisi ongelma käytännön kannalta ja meillä ei nettiä olisi? Kehottaisin lukemaan viestit koska et ole selvästikään ymmärtänyt mikä se ongelma pakkoaktivoinnin kanssa on. Vinkkinä: se ei ole puuttuva nettiyhteys tai asian vaikeus tai vaivallisuus. Ongelma on yhä, edelleen ja yksinomaan se, että tuodaan uusia kytköksiä, joille ei ole tarvetta. On ihan yksi ja sama minkä verran se käytännössä vaikuttaa.

Jos ostaisin tuollaisen aktivointia vaativan PS5-levyaseman, tekisin sen todennäköisesti sellaisena ajankohtana, jolloin aktivointipalvelimet ovat yhä pystyssä (mikä varovasti veikaten on koska tahansa sinä aikana, kun konsolia valmistetaan plus ehkä ainakin jotain viisi vuotta siitä eteenpäin).
Niin, no uskoisin että on jopa melko vaikeaa saada käsiinsä aktivoimaton ja/tai käyttämätön laite ellei sitä erikseen etsi. Näitä siis löytyisi lähinnä keräilijöiltä.

Tuo olisi siis käytännössä ongelma vain heille mutta tässä pitäisi yhä ymmärtää se että asiassa tökkii koko homman idea eikä se, miten iso tai pieni asia käytännössä on.

Plus että onhan se nyt yleisestikin ihan hiton typerä ajatus että laite on lähtökohtaisesti toimimaton ennen kuin sen aktivoi. Missä menisi raja tällaisen kanssa? Esimerkiksi jopa hammasharjoissa on nykyään bluetoothia, joten olisiko vielä ok että sekin vaatisi yhteyden valmistajan palvelimeen ennen kuin pääset harjaamaan hampaitasi? Minun mielestäni levyasema ja hammasharja ei yksinkertaisina peruslaitteina perustoiminnoiltaan eroa niin paljoa etteikö edes niiden PERUSASIAT voisi toimia ilman aktivointejakin.

Eri asia voi olla sitten esim. hammasharjojen kanssa kaikki turhat pesunseurannat (vai mitä ihmettä niissä edes on?!), jotka voi ihan hyvin jättää jonkin aktivoinnin tai muun taakse. Mutta kun kyse on perustoiminnoista, niin olettaisi saavansa ne suoraan laatikosta ilman ylimääräisiä aktivointeja.

Koko tämä mesoaminen on melkoista concern trollingia, koska tuo ratkaisu aiheuttaa konkreettista haittaa ehkä kolmelle ihmiselle maailmassa.
Onpa kiva tulla lokeroiduksi johonkin ryhmään tai agendaan :confused: Eikö oikeasti voida keskustella asiasta ilman että eri mieltä oleville pitää keksiä joku motiivi, ryhmä tai agenda? Aivan helvetin raskasta tuollainen. Minä ainakin olen ihan oman mielipiteeni kanssa täällä. Siitä saa olla eri mieltä ja keskustella mutta miksi minut pitää keskustelijana pakottaa johonkin porukkaan tai kastiin? Kaiken huippuna vielä saitin porukan taholta.

PS. ja kyllä, lokeroin sinut "saitin porukkaan" :D Hähähää, siitäs sait. Tosin en pidä teitä homogeenisenä porukkana, joka toimisi ja ajattelisi samalla tapaa.

Muutenkin erittäin ikävää että kun ei selvästi ymmärretä toisen sanomaa niin sitten vain alennetaan koko viesti jonkin termin alle.

Olen yrittänyt selittää jo vaikka kuinka monesti että kyse ei ole siitä kuinka monelle tuo asia on käytännön ongelma vaan että kyse on siitä kuinka ikävä tuollainen (pakkoaktivoinnin) käytäntö yleensä ottaen on. Kysyin myös että missä menee raja? Minusta pelien päivitykset (mikä on eri asia kuin aktivointi) on loogista ja perusteltavaa mutta laitteiden perusominaisuuksien lukitseminen pakkoaktivoinnin taakse on todella ikävän oloinen asia, jonka en toivo yleistyvän. Mutta jos sitä kerran näin vahvasti puolustetaan niin eiköhän se tule laajenemaan myös muualle.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös Xbox Onessa ollut niin, että ensin piti ladata BluRay appi ennen kuin pääsi katselemaan elokuvia. Tässä siis samankaltainen aktivointi.
 
Ylös Bottom