LUE TÄMÄ ENSIN! KonsoliFINin säännöt, jäähyt sekä ohjeistukset

Status
Uusia vastauksia ei voi lisätä.

Corca

KonsoliFIN Alumni
Esipuhe

KonsoliFIN on vuosien saatossa kasvanut suomalaisten pelifoorumien pikkujättiläiseksi. Kasvu ja suosio on tuonut mukanaan väistämättömiä lieveilmiöitä, kuten ajoittaista keskustelutason laskua ja häiriköintiä. Näitä lieveilmiöitä ollaan KonsoliFINissä rajattu pitkään yhteisillä keskustelusäännöillä, aktiivisella ohjeistuksella, nopeavasteisella moderoinnilla sekä tarvittaessa myös sanktiotoimilla.

Tämä kirjoitus kuvaa yleisellä tasolla KonsoliFINin käyttäytymissäännöt. Lisäksi suosittelemme tutustumaan myös seuraaviin ketjuihin:
KonsoliFINin sääntötiedotteet ja annetut jäähyt - Vaikka et tuntisi sääntöjä, sinun odotetaan noudattavan niitä. Tutustu siis! Annetuista jäähyistä ja niiden syistä ilmoitetaan tässä ketjussa. Varoittavista esimerkeistä kannattaa oppia oikeat asiat.
KonsoliFINissä käytettävät huomautukset ja varoitukset - Listaa yleisesti käytettävät rangaistuskoodit, eli syyt, joista rangaistuksia jaetaan. Sääntöjen toimeenpano-osuus.
Moderointikeskustelu - Haluatko antaa palautetta KonsoliFINin moderaattoreiden toiminnasta. Tässä ketjussa voit antaa palaa.

Johdanto

KonsoliFINin ylläpito pyrkii aina ensimmäisenä opastamaan ja ohjaamaan jäseniään kaikissa foorumin käyttöön sekä sääntöjen noudattamiseen liittyvissä tilanteissa. Diplomaattinen lähestyminen ei kuitenkaan aina onnistu, mikäli jäsen ei jostain syystä halua tai ymmärrä toimia ylläpidon ohjauksen mukaisesti. Tällöin käytämme viestimisen tehosteena viisiportaista sanktiointivalikoimaa. "Muistutus" on niistä lievin ja yleisimmin käytetty, "Banni" puolestaan voimakkain ja harvinaisimmin käytetty sanktio.

Ylläpito valitsee sanktioinnin aina tapauskohtaisesti mm. sääntörikkomuksen vakavuudesta riippuen. Alla lyhyet kuvaukset kaikista vaihtoehdoista järjestyksessä lievimmästä voimakkaimpaan:

1. Muistutus = Yksityisviestinä lähetetty epävirallinen huomautus, jolla ohjataan jäsentä toimimaan foorumisääntöjen mukaan.
2. Huomautus = Yksityisviestinä lähetetty virallinen huomautus (keltavärinen lappu), jolla ohjataan jäsentä toimimaan foorumisääntöjen mukaan.
3. Varoitus = Yksityisviestinä lähetetty virallinen varoitus (punavärinen lappu), jolla ohjataan jäsentä painokkaammin toimimaan foorumisääntöjen mukaan. Sisältää kiinteän määrän varoituspisteitä, joiden vuoksi jäsen voi joutua jäähylle tai saada pysyvän porttikiellon.
4. Jäähy = Varoituspistetilin tai yksittäisen rikkomuksen jäähytaso saavutettu. Seurauksena jäsenelle väliaikainen porttikielto foorumillemme.
5. Banni = Varoituspistetilin tai yksittäisen rikkomuksen maksimitaso saavutettu. Seurauksena jäsenelle pitkäaikainen tai pysyvä porttikielto foorumillemme.

Ylläpito ei koskaan anna huomautuksia, jäähyjä ja banneja huvin vuoksi tai kiusallaan. Kaikilla meillä olisi huisin paljon kivempaa, jos näin ei tarvitsisi tehdä. Mutta koska fiksua käyttäytymistä ei jokaisella nettisivustoilla useinkaan erikseen vaadita, monet ovat oppineet kommunikoimaan toistensa kanssa välinpitämättömästi ja käyttämään itse sivustoa miten sattuu. KonsoliFINissä tällainen toheltaminen ei ole sallittua. Maalaisjärjen käyttö postailussa ja kanssajäsenten kunnioittaminen kannattaa siis opetella viimeistään rekisteröitymisvaiheessa. Näin tulemme kaikki keskenämme paremmin toimeen ja voimme keskittyä olennaiseen: pelaamiseen ja peleistä keskustelemiseen!

Tämä kaikille uusille jäsenille

1. Lue AINA ensimmäisenä KonsoliFINin säännöt ja kauppapaikan ohjeet.
- Säännöt ja ohjeet lukemalla saat käsityksen, miten foorumilla tulee toimia ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Hoppuinen ja hätäinen alokasajan toiminta johtaa usein väärinkäsityksiin ja turhiin ongelmatilanteisiin.

2. Kysymyksissä ja tiedusteluissa: Käytä AINA ensin foorumin hakutoimintoa ennen tekemääsi kysymystä.
- Jos et löydä etsimääsi haulla, tee kysymys ensisijaisesti alueen ylimmäksi kiinnitettyihin "Pysyvä"-lisäotsikolla varustettuihin ketjuihin. Tämän voit tehdä, mikäli kysymyksesi vastaa edes etäisesti tiedusteltavaa aihetta. Muussa tapauksessa voit tehdä aiheelle oman aiheen.

3. Omaa kysymystä tai osto/myynti/vaihtoketjua EI tarvitse kopioida foorumilla useaan eri paikkaan.
- Tämä on häiriköinniksi luokiteltavaa spämmiä, jota ei kannata saitilla harrastaa. Ilmoituksesi huomataan kyllä hyvin yhdestä paikasta.


Tämä kaikille vanhoille jäsenille

1. Uusia (ja vanhojakin) foorumijäseniä opastetaan AINA asiallisesti.
- Tyhmiinkin kysymykseen voi vastata ystävällisesti, sillä kaikki meistä eivät ole samalla yleistiedon tasolla. Ajattele sama tilanne itsellesi: jos et jotain asiaa tiedä, niin toivot varmaan saavasi ystävällisen vastauksen huolimatta siitä, kuinka "höpsöltä" kysymyksesi saattaa muiden silmissä näyttää. Oman järjen käyttöön kannattaa kuitenkin kannustaa, jos kysymys on täysin tuulesta temmattu tai muuten vailla tolkkua.

---------------

Seuraavaksi muutamia kohtia KAIKILLE JÄSENILLE, joihin kannattaa jatkossa kiinnittää erityistä huomiota. Näihin ylläpito on joutunut turhankin usein viime aikoina puuttumaan:

KonsoliFIN-säännöt ja ohjeet

1. Provokaatiot ja sisällöttömät viestit pois keskustelualueelta sekä uutiskommenteista
- Ylläpidossa on kyllästytty siivoilemaan kuittailuja ja joutavanpäiväisiä höpinöitä pois niin foorumilta kuin uutiskommenteistakin. Moderointia tullaan kiristämään näiden osalta siten, että yhä useampi paskanpuhuja saa joko huomautuksen, jäähyn tai bannia riippuen potaskan tasosta. KonsoliFIN ei ole riekkuvien piltti-ikäisten leikkikenttä, vaan asiallisesti keskustelevien peliharrastajien kokoontumispaikka.

2. Signaturet eli allekirjoitukset maltillisessa koossa
- Allekirjoituksissa on säännöllisesti havaittavissa ylilyöntejä, kuten isokokoisia fontteja, riemunkirjavia värejä tai pitkiä pelilistauksia alekkain. Allekirjoitusalue ei ole ilmoitustaulu, joten käyttäkää sitä sen mukaan. KonsoliFIN-foorumissa on otettu käyttöön seuraavat asetukset jäsenten tekemiin allekirjoituksiin:

1. Fonttikoko lukitaan kokoluokkaan 1. --> Fonttikoko näyttää tältä.
2. Rivimäärä lukitaan kahteen alekkaiseen riviin.
3. Merkkiraja mahdollisten linkkikoodien kera on 400.
4. Merkkiraja pelkkänä tekstinä on 300.

3. Albumikuvista ennakko-ohjeistusta
Uusien kuva-albumien ansiosta foorumille voi ladata koneeltaan kuvakokoelmia ja laittaa niitä muille jäsenille näkyviin. Jotta niiden sisältö pysyy jatkossakin hyväksyttävän linjan mukaisena, seuraavanlaisella aihesisällöllä varustettuja kuvia ei kannata saitille ladata: rasistiset, väkivaltaiset tai foorumijäseniä loukkaavat kuvat sekä seksi- ja pornokuvat.


Kauppa-alueiden säännöt ja ohjeet

1. Muistakaa O/M/V-ilmoitustenne riittävä sisältö
Lukekaa AINA Kauppapaikan ohjeet, jos olette epävarma miten oman ilmoituksen tekisi. Perusasiat kannattaa hoitaa ensimmäisenä, jotta ylimääräisiltä lisäkysymyksiltä vältytään. Niihin kuuluvat:

*Selkeät otsikot, eli mitä myyydään/ostetaan/vaihdetaan (ja mihin hintaan).
*Yhteystiedot ja paikkakunta näkyviin mahdollista noutoa varten.
*Postitustavat hintoineen.

2. Uppausrajoitus on edelleen voimassa
Oman kohdeilmoituksen uppaaminen eli ylösnosto on ymmärrettävää isokokoisella foorumilla, mutta samasta systä sitä pitää rajoittaa, ettei kauppapaikka muutu kohteiden kilpajuoksuksi. Muistakaa siis pitää uppailut yksi kertaa viikossa -linjalla.

3. Hintapoliiseille ohjeistusta
Myyjälle annetaan täydellinen myyntirauha. Jos jonkun tavaran hinta on mielestäsi korkea, ilmoita siitä myyjälle privateitse ja tee vastatarjous. Jos et ole tavarasta lainkaan kiinnostunut ja haluat vain huomauttaa myyjää julkisesti hinnasta, jätä se tekemättä. Ostakoon se kalliilla joka haluaa sen tieten tahtoen tehdä. Viisammat tietävät kyllä välttää ökyhintaiset myyntiketjut.

4. Ei kopioita muille alueille tai kauppapaikoille
- Muistetaan sijoittaa omat O/M/V-ilmoitukset AINA kauppa-alueille, ei muualle, esimerkiksi tavallisten pelikeskustelujen sekaan. Spämmikopioita ei myöskään kannata duplikoida muille kauppa-alueille, sillä tavarasi löytyvät yhdestäkin paikasta hyvin. Jos sinulta löytyy tai on haussa eri kauppa-alueiden tavaroita, niin tällöin voit tehdä ilmoituksen eri kauppapaikoilla.

---------------

Alla vielä muutama hajanaisia esimerkki tyypillisestä moderoitavasta käyttäjästä "Miksi minulle kävi näin?" -kysymysmerkkimuotoon aseteltuna:

1. Kuittailin yhdelle typerälle Xbox-pelaajalle, koska Xbotit on ällöjä ja se M$-loota on hirvee sirkkeli tai niin oon kuullu!11!! Sain tästä joltain idioottimodelta huomautuksen ja sit kun jatkoin nilitystä noille naurettaville XO-pelleille niin nyt en pääse enää foorumille...MIKSI?
- KonsoliFINissä ei haukuta tai hyökätä kanssajäseniä vastaan pelilaitteiden perusteella eikä muutenkaan. Sait ensimmäisellä kerralla kommenteistasi sanallisen huomautuksen, joka kannattaa usein ottaa tosissaan, sillä seuraava kerta vie usein jäähylle. Niin on nyt käynyt sinulle tässä. Joudut odottelemaan kaksi viikkoa, että pääset takaisin foorumille. Tämän jälkeen kannattaa käyttäytyä Xbox-pelaajia kohtaan fiksusti ja asiallisesti, ettei jäähyt muutu pysyviksi porttikielloiksi. Hyvä käyttäytyminen ei vie koskaan tunnuksia hyllylle. Tämä kannattaa pitää mielessä.

1.1. En jaksanut odottaa pääsyä takaisin foorumille, vaan tein toiset tunnukset ja nyt nekin on bannattu...MIKSI?
- Jäähyjen kiertäminen tekemällä toiset tunnukset ei auta asiaasi yhtään, päinvastoin. Ylläpidossa huomaamme kyllä, jos olet tehnyt toiset jäsentunnukset foorumille, jolloinka ne tullaan bannaamaan pysyvästi. Seuraavasta samanlaisesta yrityksestä myös alkuperäinen tunnuksesi bannataan ja jäähy muutetaan pysyväksi porttikielloksi. Tähän ei tarvitse mennä, jos ymmärrät minkä vuoksi olet jäähylle joutunut, odotat annetun jäähyajan verran ja osaat sen jälkeen foorumille palatessasi toimia yhteisten pelisääntöjen puitteissa.

2. Höh, mun "jee jee" -viesti uutisista on poistettu...MIKSI?
- KonsoliFINin uutisiin ei tarvitse kommentoida, jos ei ole oikeasti mitään sanottavaa. Sisällöttömät viestit tullaan poistamaan ja jatkuessaan käyttäjää joko huomautetaan tai jäähytetään tapauksesta riippuen.

2.1 Höh, no nyt mun "jee jee" -viesti poistettiin foorumiltakin...MIKSI?
- Samat pelisäännöt toimivat sekä foorumilla että uutisalueella. Turha viestittely on turha viestittelyä, tapahtuu se sitten millä alueella tahansa. Keksi jotain oikeaa sisältöä viestiisi ennenkuin postaat tai älä tee sitä ollenkaan.

3. eikstäänymejakoonmitävattuamulletulihuomautus...MIKSI?
- KonsoliFINissä ei vaadita täydellistä kielioppitaitoa, mutta lauseiden pitää olla kirjoitettu ymmärrettävään muotoon. Aloita lause isolla kirjaimella, erota sanat toisistaan välilyönnillä ja päätä lause hyvissä ajoin pisteseen. Näillä perusohjeilla ei mennä metsään. Tahallinen väärinkirjoittelu tai capslockin ylikäyttö eli "huutaminen" ovat molemmat tulkittavissa häiriköinniksi, joten kumpaakaan ei kannata KonsoliFINissä harjoittaa.

4. Täh, sain huomautuksen, vaikka kysyin ystävällisesti kolmessa eri jubaketjussa mua kiinnostavia vaihtopelejä...MIKSI?
Vaihtopelitiedusteluja ei tehdä pelikeskusteluketjuihin, vaan kauppa-alueelle. Peliä tarjotaan kyllä sulle yhdestäkin ilmoituspaikasta käsin, jos se joltakulta ylimääräisenä löytyy.

5. Laitoin palautteeksi että "KonsoliFIN on ihan jeppis pelisivusto, vaikka modet ovatkin välilllä kakkoja", mutta en saanut tästä huomautusta tai jäähyä...MIKSI?
Jäsenpalautetta otetaan aina mielellään vastaan, myös kriittistä sellaista. Perustelut omastasi puuttuu, mutta muuten kelvollinen palaute.

-----------------

Lopuksi

Jos joskus saat huomautuksen, jäähyn tai bannit, niin tästä ketjusta löytynee todennäköisin syy. Kannattaa siis lukea kaikki kohdat huolella läpi ja sisäistää ne, jotta yhteisiltä ongelmilta vältytään.

PS. Tavallisten jäsenten ei tarvitse olla käyttäytymisestään tai postailustaan jatkossakaan huolissaan, sillä moderointineulaa kohdistetaan vain niihin, joilla on suurimpia vaikeuksia toimia yhteisten pelisääntöjen mukaan. Samalla ylläpito haluaa kiittää kaikkia niitä lukuisia fiksuja peliharrastajia ja jäseniä, jotka ovat jaksaneet pitää KonsoliFIN-foorumilla tasoa yllä. Juuri teidän ansiosta KonsoliFINin yhteisö ja keskustelut ovat osallistumisen arvoisia.

Terveisin,
KonsoliFIN Ylläpito
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Status
Uusia vastauksia ei voi lisätä.
Ylös Bottom