Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Hex
Pelaamiseen perinteinen ruutu sopii paljon paremmin, koska niin moni peli ei tue laajakuvaa ja silloinkin kun tukee, ei siitä erityistä hyötyä ole. Mustat reunat sivuilla taas ovat ihan perseestä. TV:n katselussakin laajakuva on aika turha, kun anamorfista laajakuvalähetystä tulee digi-TV:ltä niin vähän. Ei-anamorfinen laajakuvalähetys näyttää zoomauksen takia epätarkalta ja yleensä tekstitykset on laitettu kuvan mustalle alueelle, jolloin kuvaa on katsottava joko litistettynä tai mustat reunat kaikilla neljällä suunnalla!
Hankin puoli vuotta sitten 24" laajakuvan. Jostain löysin taulukon missä suositeltavat katseluetäisyydet eri kokoiselle kuvaruudulle. Taulukon mukaan 24" 16:9 ja 21" 4:3 TV:n katseluetäisyys olisi 2-2.5m (kuvaruudun korkeus on molemmissa melko tarkkaan sama). On kyllä oikeastaan makuasia haluaako katsoa pientä ja suhteellisen tarkkaa kuvaa vai isompaa missä resoluutio ei ole enään parhaimmillaan. Aika pian huomasin että 16:9 tuntuu silmissä jotenkin luonnollisemmalta kuin 4:3, sekä peleissä että TV-ohjelmissa. Ehkä siinä on se että ruudulla tapahtumat sijoittuvat vaakasuunnassa huomattavasti isommalle alueelle kuin pystysuunnassa.
Kun tuolta etäisyydeltä katselee ja zoomaa letterbox-formaatin kuvan koko ruudun kokoiseksi ei resoluution heikkeneminen vielä häiritse. Zoomatun kuvan tarkkuus muuten vaihtelee aika paljon riippuen TV:stä, joten vertailu kannattaa ennen ostopäätöstä. Tietty kalliimmassa mallissa yleensä parempi
Mun mielestä useimmat pelit kyllä tukevat 16:9 formaattia, jos ei anamorfisena niin ainakin letterboxattuna. Tosin ajoittain häiritsee kun kesken pelin tulee joku uuden tason intro missä kuvasuhde on toinen kuin pelissä, eli mustat palkit ilmestyy kuvaan kyseisen pätkän ajaksi.
Yllättävän paljon tulee jo TV-ohjelmia kotimaisilta kanavilta 16:9 suhteella, tosin letterboxattuna. Tekstityksen jääminen kuvasta pois zoomattaessa on todellakin kiusallista, mutta omassa telkassani (Finlux) on onneksi mode missä kuvaa voi nostaa halutun määrän ylöspäin. Yleensä tarvitsee vierittää melko vähän, joten ei jää ohjelman henkilöiltä osaa kasvoista pois ruudusta kuitenkaan. Suosittelen valitsemaan sellaisen laajakuvaTV:n mistä löytyy tuo vieritysmahdollisuus, se on todellakin tarpeen jos katselee letterboxattuja ohjelmia!
Lisäksi ulkomaisista kanavista muutama jo lähettää jollain 16:9 ja 4:3 välimuodolla, mille löytyy ainakin tästä Finluxista oma mode. Kuva on kuin 4:3 jota on vain hieman litistetty, zoomattuna se täyttää koko ruudun. Pieni muotovääristymä tosin tulee, mutta silti pienempi paha kuin mustat palkit kuvan sivuilla. Ainakin BBC World ja Music TV lähettää jatkuvasti tuolla formaatilla.
Digiboxi ratkaisee vähitellen eri formaattien ongelmat, lainassa ollut HTV:n Galaxis-boxi osasi komentaa TV:n oikeaan formaattiin automaattisesti sen mukaan tuleeko 16:9 anamorfisena vai 4:3. Ilmaisten kanavien ohjelmatarjonta on vielä sen verran niukkaa ettei minulle oikein riittänyt, en viitsinyt siis vielä boxia hankkia. Maksullisilla kanavilla on tietty kaikkea kivaa, mutta en raaskii maksaa kun pääosa TV:n "katselusta" on pelaamista
Enpä ota kantaa mikä merkki/malli on "hyvä" ja mikä "huono", riippuu omista vaatimuksista. Litteän ruudun olisin ottanut, mutta ovat sitten aika kalliita. Litteässä olisi vähemmän heijastuksia, mutta taas jos ruutua joutuu katsomaan hieman sivusta niin silloin kuva näyttää hieman oudolta. Kuvan terävyyttä ja väritasapainoa voi useimmissa säätää mieleisekseen. Finluxin mustakuorinen perusmalli (figaro) on mun tarpeisiin ollut ihan OK, kuvanlaatu jonkin verran parempi kuin kaikkein halvimmissa muissa merkeissä vaikka eipä tämäkään kallis ollut. Jotain läppää kuulee Finluxin laatuongelmista, on ollut vikoja just takuuajan jälkeen, mutta aika näyttää mikä on tilanne. Expert-kodinkoneliikkeet antaa 5v. takuun, vaikka tehtaan takuu on vain 1v....