Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Modaus onkin laillista

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Prisoner
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Slash80
Osa minussa hyväksyy modaamisen, mutta suurin osa kamppailee sitä vastaa, juuri tuon piratismin takia.

Toisaalta modaaminen ei ole sidoksissa piratismiin siinäkään mielessä, että kaikissa nykykonsoleissa oman softan (ja myös piraattipelien) ajaminen onnistuu nykyään ilman laitemodausta, pelkällä softalla. Eli vaikka modaaminen jostain syystä kiellettäisiinkin, ei se silti estäisi piratismia edes ihan rivikäyttäjien keskuudessa.

Loppujen lopuksi aika akateeminen kysymys siis.
 
NewsFlash

Sonyn voitto mod-piireistä Britanniassa 21.07.2004

Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) on voittanut oikeusjutun, jossa Sony syytti brittiläistä miestä puolentoistatuhannen Messiah 2 -piirin myynnistä Iso-Britanniassa. Piiri mahdollistaa piraattipelien, "varmuuskopioiden" ja import-pelien pelaamisen eurooppalaisella PlayStation 2:lla. Tuomarin mielestä piraatti- ja kopiosuojauksen ohittamisen mahdollistavan mod-piirin käyttö on laitonta, kuten myös piirien mainostaminen ja myynti.

Tuomarin päätös perustuu viime vuonna Iso-Britanniassa käyttöön otettuun EU:n tekijänoikeusdirektiiviin ja sen arvellaan rohkaisevan syyttäjiä etenemään vastaavissa oikeusjutuissa ympäri EU:ta.
 
"The presiding judge then went further and confirmed that using such devices, knowing that they allow you to bypass the PlayStation 2 consoles technical protection measures to play pirated or copied games, is unlawful. He also concluded that advertising such devices and possessing them for a commercial purpose was also illegal."

Tuomari ei käsittääkseni puuttunut aluekoodien kiertämiseen, mutta onkos olemassa vain aluekoodit kiertävää modia?
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan Oliver


Tuomari ei käsittääkseni puuttunut aluekoodien kiertämiseen, mutta onkos olemassa vain aluekoodit kiertävää modia?

Ei varmaankaan, mutta mielestäni olisi ehdottoman tärkeää, että noihin älyvapaisiin rajoituksiin otettaisiin kantaa. Modien kieltäminen ja aluerajoituksista vaikeneminen antaa laitevalmistajille taas lisää (mieli)valtaa.
 
Pah. Olipa typerä päätös tai siis typerä EU-laki.... joudunkohan myös vankilaan jos hakkaan ps2sta vasaralla :o
 
Lainatun viestin kirjoitti alkujaan petteri
Pah. Olipa typerä päätös tai siis typerä EU-laki.... joudunkohan myös vankilaan jos hakkaan ps2sta vasaralla :o
Tottakai. Silloinhan teet koneeeseesi muutoksia joita Sony ei ole hyväksynyt. Menetät takuun kaikista nykyisistä ja tulevista konsoleistasi valmistajasta riippumatta, ja tod.näk. joudut oikeuteen ja saat maksaa ökykorvaukset Sonylle, EU:lle ja koneen myyneelle liikkeelle.
 
Täytyy kyllä ihailla tuota konsolivalmistajien ajamaa ansaintamallia: Rahat siirtyvät konsolifirman hallintaan, ja konsolin omistusoikeus jää myöskin konsolifirman hallintaan...
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

Kävi taas ottamaan päähän noi aluekoodit ja kopiosuojaukset... Piti oikeen avautua aiheesta.

edit: Tässä koko juttu kopiona niin ei tarvi klikkailla (tosin linkit puuttuu tästä versiosta). Kommentoikaa vapaasti. Onko asiavirheitä?

Kuluttajien älykkyys testissä?


Aluekoodit ja erilaiset kopiosuojaukset ovat olleet viihde-elektroniikan riesana 80-luvulta lähtien. Monet muistanevat Macrovision-suojaukset, jotka haittasivat VHS-elokuvien kopiointia nauhurilta toiselle. Samaa tekniikkaa on käytetty myös DVD-levyissä tehokkaampien suojausten rinnalla. Kopiosuojaukset pystytään kuitenkin kiertämään ja yleensä niistä onkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

Musiikki ja elokuvat

CD-levyjen kopiosuojaus alkoi herättämään huomiota, kun laillisesti kaupasta ostetut levyt eivät toimineetkaan kaikissa CD-soittimissa. EFFIn sivuilla varoitetaankin ostamasta kopiosuojattuja CD-levyjä. Sivuilta löytyy myös kuvaus siitä miten suojaukset on toteutettu. Itse en ole ostanut yhtään tuollaista CD-levyä enkä tule ostamaankaan. Itse asiassa en osta muutenkaan enää CD-levyjä, sillä musiikkia tulee nykyään kuunneltua vain tietokoneelta tai iPodista. Miksi siis ostaisin hyllyt täyteen muoviroskaa?

Tuoreessa muistissa on myös Sonyn sekoilut oman rootkit-suojauksensa kanssa. Sony ei kuitenkaan ottanut opikseen vaan teki vielä tänäkin vuonna typeriä mokia DVD-levyjensä ARccOS-kopiosuojauksissa.

DVD Jon nousi nopeasti maailman maineeseen murrettuaan varmoiksi uskotut DVD-levyjen CSS-suojaukset. Blueray ja HD DVD -elokuvien AACS -suojaukset murrettiin vieläkin helpommin - muutamassa päivässä.

Miksi tällaisia suojauksia sitten tehdään, jos ne eivät auta mitään ja ne tuovat pelkästään ongelmia laillisten tuotteiden ostajille? Suomen laki sallii kopiosuojausten kiertämisen ja kopioinnin omaan käyttöön, joten moraalistakaan estettä kopioinnille ei ole. Itse ostan videopelit ja elokuvat yleensä aina kaupasta, jos ne vain ovat ostamisen arvoisia. Joistain elokuvista ja peleistä omistan jopa useampia eri versioita. Silti vastustan tällaisia kuluttajan oikeuksia polkevia kopiosuojauksia.

Viime aikoina on tosin nähty hyviäkin kehityksen merkkejä, kun Apple ilmoitti tuovansa myyntiin DRM-suojaamattomat musiikit iTunes Music Storeen. Onkin todella älytöntä, että laillisesti ostettua musiikkia pystyi ennen soittamaan vain musiikin myyjän logolla varustetuissa soittimissa. Ehkä tässä testattiin julkisesti sitä kuinka typeriä kuluttajat oikeasti ovat (itse olin sitä yhden musiikkikappaleen verran).

Vaikka DRM-typeryydet poistuvatkin vähitellen Music Storesta, ovat iTunesin hinnat silti mielestäni liian kalliit, jotta musiikkia viitsisi ostaa sieltä itselleen. Kynnys on edelleen isompi kuin samojen biisien kopiointi esim. kirjaston levyiltä. Kun nykyisin rahaa vastaan ei enää saa konkreettista levyä ja hienoja levyn kansia, tulisi hinnan olla selvästi edullisempi (esim. 5 euroa / levy). Luulisi tuostakin jäävän artisteille vaivan palkkaa, kun enää ei tarvita massiivista levyjakelua

Pelikonsolit

Pelikonsolien aluerajoitukset ovatkin sitten ihan oma lukunsa tällä digitaalisten typeryyksien TOP-listalla. Melkein kaikki pelikonsolit on lukittu niin, että niillä voi pelata vain saman alueen pelejä, josta konsoli on ostettu. Esimerkiksi Nintendo Wii:n pelejä on turha ostaa Amerikan matkalta tuliaisiksi. Samoin monet XBOXin ja XBOX 360 -konsolin pelit ovat aluekoodattuja.

Playstation 3 -konsolia on markkinoitu aluekoodivapaana pelikonsolina, mutta sekin on pelkkää markkinointilässytystä. Vaikka USA:sta tuotu PS3-peli sattuisikin täkäläisessä konsolissa toimimaan, jää konsolin riesaksi vielä neljä erilaista aluerajoitusta:
1. Blueray-elokuvien aluekoodit
2. DVD-aluekoodit
3. PS2 ja PS1 -pelien aluekoodit
4. PS3 -verkkopelien aluerajoitukset (joillain jenkkipeleillä ei pääse eurooppalaisille servereille yms.)

Kaikki alueet ovat lisäksi toisistaan poikkeavia eli on siis lähinnä tuurista kiinni mitkä pelit ja elokuvat sattuvat omassa pelikonsolissa toimimaan toivotulla tavalla. Ja tästä sekoilustako meidän kuluttajien pitäisi sitten vielä maksaa???

Kannettavat pelikonsolit (DS ja PSP) on toteutettu hieman järkevämmin. Niille voi ostaa huoletta pelejä mistä tahansa maailman kolkasta. Tosin niihinkin jää riesaksi moninpelien aluerajoitukset. Eli et voi esimerkiksi pelata kaveriasi vastaan kaksinpeliä, jos kaverillasi on eri alueen peli kuin itselläsi.

Kaikkein isointa typeryyden kruunua kantaa kuitenkin Sony PSP:lle tarkoitettujen UMD-elokuvien aluekoodit. UMD-leffojen perusajatus on ihan järkevä - leffoja voisi hyvinkin katsella esim. lentokoneessa ja matkoilla. Mutta se ei vain käy! Euroopasta ostetussa konsolissa ei toimi Aasiasta tai Yhdysvalloista ostettu elokuva. Pitäisikö meidän muka ostaa jokaiselta lentokentältä aina uusi PSP ja heittää entinen roskiin? Vai toivooko Sony, että jokainen ostaisi kuusi erilaista PSP:tä matkalaukkuun??? KUKKUU! Onko ketään kotona???

Tuntuu todella oudolta, että meille kuluttajille on jätetty vain yksi vaihtoehto ongelmattomaan digitaalisen viihteen kuluttamiseen: laittomat kopiot ja laitteiden modaaminen.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Modaus onkin laillista

Olet hieno ihminen. Tällaista ajattelua tarvitaan. Internet on tehnyt aluekoodeista (ja ikävä kyllä cd-levyistä) täysin turhaa. Tajusin vasta tekstisi luettua miksi DS tuntuu niin ihanalta koneelta. Suomesta en sille montaa peliä ostanutkaan. Vituttaa "suomilisä".

Ja ei tarvitse kenenkään kertoa miten se on muka aiheellista rahdin ym. takia.

Miksi ihminen ei saa ostaa sieltä missä on halvinta? Luin vasta miten joku suuri nettikauppa ei myy uutta Pokemonia kuin jenkkeihin. Alkaako se DS-pelaajienkin ärsyttäminen sittenkin..
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

Kyllähän se on jotenkin käsittämätöntä, miten nykyään suuryritykset taluttaa kuluttajia tiukasti hihnoissaan ja idiootit (me) kiltisti maksetaan kaikki mitä pyydetään. Jopa Konsolifin-keskusteluissa modaamiskeskustelua hyssytellään, vaikka sitä pitäisi nimenomaan rummuttaa niin perkeleesti, jotta järkevätkin mielipiteet menis noille firmoille jakeluun.

Tää teaser Info Wars -leffasta on aika osuva: http://www.info-wars.com/en/teaser.html
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

Prisoner sanoi:
Jopa Konsolifin-keskusteluissa modaamiskeskustelua hyssytellään, vaikka sitä pitäisi nimenomaan rummuttaa niin perkeleesti, jotta järkevätkin mielipiteet menis noille firmoille jakeluun.

Modauskeskusteluissa aina nostaa päätään viimeistään toisena viestinä waretus..

Modin kun iskee koneeseen kiinni niin varmaan huitelee jossain yhdeksän kymmenestä, joiden tarkoitus on säästää rahaa lataa-polta-pelaa -taktiikalla.

Import-modaajat on niin pieni vähemmistö. Warettajien takia modpiiri sanalla on varsin huono maine. Freeloader tyyppiset ratkaisutkin on pidemmän päälle rasittavia.

Muuten olen samaa mieltä kirjoituksesi kanssa.
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

Kumpi on pahempaa: idiottimaiset suojaukset, jotka pahenee vuosi vuodelta vai waretuskeskustelun sietäminen? Piratismikin alkaa vähitellen tuntumaan pieneltä pahalta näiden "isojen poikien" toimien rinnalla...
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

Smirre sanoi:
Import-modaajat on niin pieni vähemmistö.

Ylpeänä kuulun tähän vähemmistöryhmään. Sekä PS2 että DC hurisevat modattuina, ja jokainen saa tulla laskemaan tasan kuinka monta poltettua levyä hyllystä löytyy. Pyöreä nolla. Japsi- ja US-pelejä sen sijaan on enemmän kuin kotomaasta ostettuja.

Prisonerin artikkeli oli ihan hyvä, tosin omasta mielestäni PS3:n aluekoodivapaus ei ole pelkkää markkinointilässytystä kun ne PS3-pelit kuitenkin ovat oikeasti region free, eikä itseäni kiinnosta blue-ray leffat ja PS2/PS1-pelit pelataan muilla laitteilla. PS3:n aluekoodivapaus onkin yksi suurimmista syistä, miksi todennäköisesti laitteen tulen hankkimaan kunhan rahatilanne sen sallii.

En nyt ihan varma tuosta Lex Karpelan yksityiskohdista ole (onko kukaan?), mutta eikö kopiosuojauksen kiertäminen kopiointia varten - vaikkakin omaan käyttöön tarkoitettua varmuuskopiota varten - ole kiellettyä? Saatan olla väärässäkin.
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

Prisoner sanoi:
Kumpi on pahempaa: idiottimaiset suojaukset, jotka pahenee vuosi vuodelta vai waretuskeskustelun sietäminen? Piratismikin alkaa vähitellen tuntumaan pieneltä pahalta näiden "isojen poikien" toimien rinnalla...

Waretuskeskustelun sietäminen. Nämä "idioottimaiset suojakset" ovat kyllä vähentyneet aika radikaalisti konsolisukupolvien edettyä. XO:lle suurin osa peleistä on aluevapaita, PS3:lla kaikki PS3-pelit ovat aluevapaita, käsikonsoleilla kaikki pelit ovat aluevapaita. Ainoastaan Wii porskuttelee täyslukolla, jota ilmeisesti ollaan muuttelemassa kuitenkin "Wiiloaderilla" ennemmin tai myöhemmin. Jos Sony olisi mennyt siihen "pelit lukittuvat yhdelle konsolille" -pelleilyyn, allekirjoittaisin purnauksesi empimättä. Nyt se vain tuntuu vuodatukselta vuosien patoutuman jälkeen.

Mod-keskustelu on omasta mielestäni jees niin kauan kuin warettajat pysyvät siitä ulkona, mutta kaikki tietävät miten siinä kuitenkin käy. "Fight the powa!"
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

Prisoner sanoi:
Mä uskon, että hinnoittelu voisi toimia ihan hyvin eri alueilla ilman noita perkuleen rajoituksiakin. Eihän farkkujakaan roudata laivalasteittain Aasiasta, vaikka ne on siellä huomattavasti halvempia kuin Suomessa.

Oikeastaan niitähän roudataan laivalasteittain Aasiasta kun suuri osa niistä valmistetaan siellä. Jos pelit olisivat muissa maissa halvempia, niin niitä ostettaisiin ulkomailta ja myytäisiin Suomessa halvalla :)
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

Joshua sanoi:
Oikeastaan niitähän roudataan laivalasteittain Aasiasta kun suuri osa niistä valmistetaan siellä. Jos pelit olisivat muissa maissa halvempia, niin niitä ostettaisiin ulkomailta ja myytäisiin Suomessa halvalla :)
Kaikkea tehdään aasiassa, mutta ei yksityiset henkilöt suuremmin tilaile farkkuja sieltäpäin.

Mutuna aluekoodit haittaavat vain aika pientä osaa pelaajista, ei Pekka Peruspelaaja tilaa ulkomailta vaikka halvalla saisikin vaivatta.
 
Vastaus: Modaus onkin laillista

hide sanoi:
Jos Sony olisi mennyt siihen "pelit lukittuvat yhdelle konsolille" -pelleilyyn, allekirjoittaisin purnauksesi empimättä. Nyt se vain tuntuu vuodatukselta vuosien patoutuman jälkeen.

Tuon patoutumisen myönnän mielelläni. Asia ottaa päähän päivä päivältä enemmän ja viimein sain taas otettua asian puheeksi jossain. Itse lähden syksyllä hakemaan jenkeistä konsoleita itselleni. Toinen vaihtoehto olis se modaus, mutta ei taida riittävän hyviä modeja olla vielä tarjolla uuden sukupolven koneille...

PS3:ssa on neljää eri aluerajoitusta - mielestäni se on enemmän kuin yhdessäkään aikaisemmassa konsolissa. Se että pelit ei ole koodattu on tietysti kiva juttu, mutta kokonaistilannne on pahempi kuin koskaan. Ja tossa mun vuodatuksessa oli just se idea, että noista kaikista rajoituksista pitäis päästä eroon - ei vain pelien aluekoodeista.

Lex Karpelasta en mäkään ihan satavarma ole, mutta sehän käsittääkseni kieltää kopioinnin omaan käyttöön vain jos teos on suojattu "tehokkaalla teknisellä toimenpiteellä". Ja tässä suora lainaus Wikipedia-raamatusta:

"Helsingin käräjäoikeus ei pitänyt DVD-levyjen CSS-suojauksen purkamista laittomana, koska CSS ei ole lain tarkoittama tehokas tekninen toimenpide siksi, koska purkuohjelmia on vapaasti saatavilla Internetissä."
 
Ylös Bottom