Kyllähän tässä joku mättää.
Kannattaa ottaa PC esimerkiksi. Pelit tulevat Eurooppaan korkeintaan pari viikkoa myöhässä jenkeistä. Jotkut pelit myös julkaistaan maailmanlaajuisesti samaan aikaan. Esimerkiksi Diablo 2, ja se on varmaa että tämä peli vietiin käsistä ja myytiin aivan helvetisti. Tosin PC on siitä vähän huono, että ei tarvitse huolehtia televisiosignaalista mutta samalla tavalla ne pelit silti täytyy kääntää ranskaksi, saksaksi, italiaksi... Ja usein näille maille täytyy peliä vielä sensuroidakin.
Toinen esimerkki GameCuben Lost Kingdoms (Rune). Vaikka aika kehno peli taitaa ollakin, mutta silti vasta äsken julkaistiin jenkeissä ja taitaa jo tässä kuussa olla Euroopassa myynnissä.
Usein myös on ollut niin, että Euroopassa tehdyt pelit myös julkaistaan ensin Euroopassa. Tässäkin PC esimerkiksi, maino Operation Flashpoint oli täällä myynnissä ennen jenkkejä. Samoin PS2:n WipeOut Fusion tai Dropship ovat nyt huippu-uutuuksia jenkeissä, Suomessahan nämä pelit nähtiin jo kuukausia sitten.
Siksi toivoisikin, että Raren pelit tulevat ensin täällä mutta ei. StarFoxia saa odotella pari kuukautta.
Joten minusta tuntuu että pelifirmat vain repivät tekosyiksi näitä "pitää kääntää useille kielille" tai "kääntäminen on vaikeeta".
Siitä sentään kiitokset Nintendolle, että kääntävät pelit suht huolellisesti. Kun pelejä täytyy jokatapauksessa odottaa, niin voivat sentään parannella sitä. Tämäkin jää kyllä vähän puolitiehen Nintendonkin osalta. Missään pelissä ei ole ollut mustia palkkeja, mutta miksei Pikminissä tai Wave Racessa ole 60 hertzin tilaa?
Mutta tämä Doshin the Giantin tapaus on varsin mielenkiintoinen. Nintendo julkaisee sen kokeiluna Euroopassa, mutta käsittääkseni peli ei ole ollenkaan tulossa jenkkeihin. Toivottavasti kokeilu menee hyvin.
Ja sitten Sega teki oikean kulttuuriteon Dreamcastin Shenmue 2:n kanssa. Microsofthan osti pelin oikeudet jenkeissä, joten peli ei ole myynissä jenkeissä. Sensijaan Sega käänsi pelin Dreamcast-version englanniksi (ja muille kielille) ja toi sen eurooppalaisille Dreamcastin huonosta menestyksestä huolimatta.
Täytyy ostaa tuo Freeloader ja toivoa, että saan sen toimimaan. Toivotaan myös, että Freeloaderin avulla Nintendo itsekin älyää, että ehkä kannattaa kiirehtia niiden euroversioiden kanssa etteivät kaikki tilaa peliä jenkeistä.
Kannattaa pitää silmällä ja tukea isoja Eurooppalaisia julkaisijoita, kuten Eidos, Infogrames ja Ubi Soft. Eurooppalaisina he varmasti kohtelevat meitä kuin ihmisiä.