Vastaus: Ohjekirjaton vailla ohjeistusta
panssi sanoi:
Tosiaan, valmistajan sivuilla sanottiin että laite vaatii "little to none configuring", enkä tajua että mitä kautta pääsisin muuttamaan sen asetuksia. Idioottivarmuus osuu omaan nilkkaan.
Tuo laite ei ole mulle entuudestaan tuttu, mutta nopean kuukkeloinnin perusteella näyttäisi, että kyseessä ei ole laisinkaan reititin (router), vaan kytkin (switch). Valmistajan mainoslause pitää tässä tapauksessa todellakin paikkansa, sillä kytkimessä ei ole paljoakaan säädettävää. Reititin on kytkintä fiksumpi vekotin ja osaa ns.
NAT-osoitteenmuunnoksen, jonka avulla kotiverkossa joka laitteella voi olla oma IP-osoitteensa.
Kytkin taas toimii ns. siltaavana laitteena, eli se ei muunna IP-osoitteita palveluntarjoajan verkon ja oman kotiverkkosi välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että oman IP-osoitteen saaminen jokaiselle laitteelle vaatii useamman IP-osoitteen saamisen palveluntarjoajan verkosta. Kuten edeltä kävikin jo ilmi, läheskään kaikki palveluntarjoajat eivät tarjoa kuin yhden IP-osoitteen per liittymä (ainakaan ilman lisämaksua).
Näin karussa tilanteessa ei auta kuin joko pitää laitteita verkossa vain vuorotellen, tilata palveluntarjoajalta lisäpalveluita tai päivittää laitteistoa modernimmaksi. Ja tässä tapauksessa, kun halutaan jakaa tiedostoja laitteiden välillä lähiverkossa, kytkimen päivittäminen reitittimeen on ainoa toimiva ratkaisu.
Reitittimet eivät onneksi ole hirvittävän kalliita laitteita (muutamalla kympillä saa jo ihan käyttökelpoisen perusreitittimen), joten viimeisin vaihtoehto voisi olla pidemmän päälle fiksuin, varsinkin jos sekä PC:llä että Boksilla on paljon verkkokäyttöä. NAT-osoitemuunnos myös parantaa kodin tietoturvaa ja uudempi laite tarjoaa yleensä muitakin elämää helpottavia lisäominaisuuksia.