Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PC vs. konsolit - pelaamisen vaivattomuus

Tuo kauppa-alustojen määrä on jonkinmoinen riesa, koska usein ei-steam pelit tuppaavat unohtumaan, esim. GoGissa minulla oleva cyberpunk.

Mutta vastapainoksi saa mielettömän edun, reippaasti edullisemmat pelit. Esim. Epicin ilmaisia pelejä mulla on jo jotain 200.

Jos ostat 2-3 konsolia, hintaero PC puoleen pienenee äkkiä jo raudassakin.
Itsellä heti fyysisten PC-pelien jälkeen oli Steam. Siellä on melkein 300 peliä. Suurin osa ostettu alennuksesta muutamalla eurolla. Myös suurinta osaa en ole pelannut oikeastaan muutamaa tuntia enempää. Eikä aika riitä enään niiden pelaamiseen.

Kyllä näin perheelliselle on konsolit paljon helpompia. Ei ole työpöydälle tilaa tässä asunnossa, ja muutenkin päivän päätteeksi on mukavempi löhöillä sohvalla ohjain kädessä, kuin pelata tietokoneen näytöltä.
 
Itsellä heti fyysisten PC-pelien jälkeen oli Steam. Siellä on melkein 300 peliä. Suurin osa ostettu alennuksesta muutamalla eurolla. Myös suurinta osaa en ole pelannut oikeastaan muutamaa tuntia enempää. Eikä aika riitä enään niiden pelaamiseen.

Kyllä näin perheelliselle on konsolit paljon helpompia. Ei ole työpöydälle tilaa tässä asunnossa, ja muutenkin päivän päätteeksi on mukavempi löhöillä sohvalla ohjain kädessä, kuin pelata tietokoneen näytöltä.
Itselleni painavin syy siirtyä master raceen oli epäilemättä VR puoli, se kun on konsoleilla paljon ontuvampi. Mutta kyllä siihen osaltaan vaikutti sonyn olematon palautuspolitiikka peleissä ja yleinen ohjainten ja konsolien sekamelska monen laitteen omistajalle. Jatkuvasti sai päivittää/ladata. Etenkin tuo kuluttajaystävällisyys palautuksissa tuntuu vieläkin juhlalta kolmen vuoden jälkeen, pelejäkin uskaltaa ostaa ilman pelkoa paskan ostosta eikä vahinko-ostos vituta.
 
Viimeksi muokattu:
Aika kaukana PC on puolueettomasta pelialustasta, kun käytännössä valtaosa pelaamisesta tapahtuu Windows + Steam -yhdistelmällä. Windowsin osuus kuluttajakoneissa on jossain 70 % tienoilla, Steamin osuus PC-pelijakelusta lienee 80 % tienoilla. Steamin käyttäjistä puolestaan jopa 97 % käyttää Windowsia. Tietenkin voi sanoa, että vaihtoehtoja on, mutta esimerkiksi Linuxin osuus PC-pelialustana on kuitenkin todella pieni. Pelit suunnitellaan lähtökohtaisesti sen puolueettoman Microsoft (eikös tää firma valmista jotain konsoliakin?) Windowsin ehdoilla ja myöhemmin kikkaillaan jollain purkkaratkaisulla esim. Linuxilla toimivaksi. Kokemus on siis vaivaton vain silloin, jos kuljet sitä yhtä ainoaa oikeata polkua tällä vaihtoehtojen alustalla. Esimerkiksi Steamin Remote Play toimi omassa verkossani Windowsilla sujuvasti, Linux Mintin kanssa on jokin mystinen ongelma, joka tekee Remote Playsta käytännössä käyttökelvottoman.
Ehkä se pitäisi aatella tota Linuxia vähän toisena laitteena kun Windows pctä. Vähän siis samaan malliin kun on Xbox ja Pleikkari, ne molemmat on konsoleita ja molemmissa on suht samaa rautaa sisällä, mutta softa puoli on erilainen.
 
Ehkä se pitäisi aatella tota Linuxia vähän toisena laitteena kun Windows pctä. Vähän siis samaan malliin kun on Xbox ja Pleikkari, ne molemmat on konsoleita ja molemmissa on suht samaa rautaa sisällä, mutta softa puoli on erilainen.
Ei sanoisi että ihan näin. Sama rauta antaa käyttäjälle mahdollisuuden asentaa mitä haluaa, toisin kuin konsoleilla. PC on siis siinä mielessä neutraali, että voit itse valita käyttöjärjestelmän. Vielä enemmän neutraali se on sitten kun lähdetään ostamaan pelejä ja pelaamaan. On useampi eri kauppapaikka mistä ostaa ja on tarjolla sekä Xboxin että pleikkarin konsoliyksinoikeuspelejä.

Se on siis hyvinkin neutraali pelien (eli sen tärkeimmän) suhteen, mikä ainakin se minun pointti oli.
 
Neutraali on ehkä vähän hölmö termi, mutta PC:llä voi tehdä melkein mitä vaan. Käyttöä ei ole rajoitettu keinotekoisesti, kuten konsoleilla tai kännyköillä. Kännykät ja konsolitkin saa kyllä murrettua, mutta PC:llä sitä ei yleensä tarvitse tehdä voidakseen tehdä laitteella mitä haluaa. Toki Windowsissa on kaikenlaista pientä ikävää estämässä käyttäjän vapautta, mutta on se kuitenkin vapaampi alusta kuin lähin kilpailija Mac OS. Jos haluaa täyden vapauden, voi asentaa Linuxin tai vaikka koodata oman käyttöjärjestelmänsä kenenkään estämättä. Kilpailevaa käyttöjärjestelmää ei voi tehdä samalla tavoin konsoleille, mikä tekee niistä suljettuja alustoja. PC:tä on vaikea vangita samalla tavoin kuin konsolia jonkun tietyn tahon intressien mukaiseksi alustaksi, vaikka Microsoftin menestys on ollut PC-puolella merkittävä jo vuosikymmeniä. Varmaan se on yksi syy, miksi Microsoft on lähtenyt mukaan konsolibisnekseen, koska heidänkin tekee mieli päästä kunnon diktaattoreiksi ja alustan ruhtinaiksi, mikä ei ole PC-puolella tähän mennessä onnistunut. Esimerkiksi Microsoftin oma PC-kauppapaikka on melko mitätön. Tiivistelmänä, nykyaikana ei todennäköisesti enää syntyisi PC:n kaltaista vapaata ja anarkistista alustaa, koska nyt ymmärretään jo liian hyvin, että alustan hallinta on se, millä tehdään rahaa ja kontrolloidaan käyttäjiä.
 
PC-pelaaminen on kyllä nykysin aika plug n play-meininkiä, mut toki poikkeuksia löytyy aina, eikä PC:llä voi oikeastaan olettaa saavansa niin mutkatonta kokemusta aina kuin konsoleilla. Ei kuitenkaan tarkota et aina tarttee säätää tai räplätä asetuksia ja puukotella initiedostoja, vaan rehellisesti sanottuna nykyään homma tosiaan menee noin et ostat pelin kauppapaikalta, asennat ja rupeat pelaamaan, ainakin 99% tapauksista. Omat kokemukset säätämisestä johtuu pääasiassa 21:9 kuvasuhteen näytön pelituesta (tätä on onneks nykyään tosi harvoin vrt vuonna 2018 jolloin ekan 21:9 näytön ostin) tai muuten vaan jostain pelin grafiikka-asetuksista joita ei saa kytkettyä pois ns. helpolla (eli pelin asetuksista). Viimesimpänä Starfield jossa modasin DLSS peliin (tääkin tais tulla patchina?) ja muokkasin FOVia itelle sopivammaks. Ei iso homma, mut jos ei säätäminen nappaa niin toki toikin sit voi olla ikävämpi juttu.

Ajurit ja muut pävitykset on kans nykyään aika automatisoituja eikä vaadi käyttäjältä oikeastaan muuta kun napin painalluksen, mut suurempi ongelma ehkä tulee siinä vaiheessa kun vianmääritystä tarvii tehdä. Miks joku asia ei toimi tai miks joku peli vaikka kaatuilee. Mitäs sit jos koko kone kippaa ja pitäs alkaa selvittämään et onko rauta vai softavika? Monelle varmaan vähän hankala paikka ja tässä kohtaa täytyis uutta opetella, eikä välttämättä ihan kaikkia muutenkaan kiinnosta. Toikin tosin on vaan asia mihin täytyy sit kanssa varautua, et PC-pelaajana on hyväksyttävä tietyt asiat mitkä tulee sen mukana sit kuitenkin. Voit varmaan toki kuskata sen koneen takuuseen jos pakettikone, mut jos oot vianmäärityksen tehny huonosti ja onkin softavikaa niin turha keikkahan se on ja todennäkösesti lasku turhasta takuukeikasta tulee (Jimmsillä ainakin).

Mut tästä huolimatta en mäkään turhaan yli 10v oo pitäny PC:tä pääasiallisena alustana jolla pelaan pelini. PC:ssä mua viehättää tietyllä tavalla just toi kaiken säätämisen vapaus. Jos peli anna riittävästi FPS omaan makuun niin mulla on todennäkösesti mahdollisuus vaikuttaa siihen tavalla tai toisella. Konsolilla se on yleensä pari eri vaihtoehtoa, joista ei välttämättä löydy sitä mieluista jos se 60fps tilakin on vaan tavoite, mut peli droppailee kuitenkin jonnekkin 30fps tienoille jatkuvasti. Mä voin kanssa valita pelaanko pelini näppäimistöllä ja hiirellä, xboxin ohjaimella, dualshock 4:llä, dualsensellä tai vaikka switchin pro ohjaimella jos siltä oikeasti tuntuu, ja nää kaikki vaihtoehdot toimii Steamin avustuksella ihan vaan sillä et yhdistää ohjaimen ja alkaa pelaamaan. Samalla voin valita et haluanko pelata pelini laajemmalla 21:9 kuvasuhteella joka etenkin FPS peleissä antaa ihan helvetisti paremman immersion mitä perinteinen 16:9 ruutu. Tai sit voin vetää HDMI:llä kuvan tohon OLEDiin ja pelata sohvalta ihan millä ohjainlaitteella haluan. Pääsee kans OLED oikeuksiinsa kun DLSS avustuksella 4k 120fps HDR kera ei välttämättä ihan kauas jää saavuttamatta, pelistä toki riippuen. Jos myös mahdollisimman konsolimaisen kokemuksen syystä tai toisesta haluaisin, niin ei mua mikään estäis laittamasta Steamista päälle sitä optiota et se käynnistyy aina Big Picture modessa. Kone päälle, ohjaimeen virrat ja kovaa ajoa. En tosin oo nähny tarvetta tolle.

Huonojakin puolia tosiaan on, joskus toi säätäminen on ärsyttävää ja vianmääritys vielä ärsyttävämpää tapauksesta riippuen. Rautavikojen diagnosointi on parhaimmillaan hakuammuntaa, mulla kerran levis prosessori joka oireili siihen tapaan että näyttiksessä olis vikaa, kesti oma aikansa tajuta asia ja sit takuuprosessit toki myös hitaita, et tossakin tuli huomattua niitä miinuspuolia. Lisäks täähän on ihan älyttömän kallis alkuinvestointi verrattuna konsoleihin, varsinkin nykyhintatasolla jos tarkotus on saada vähintään samantasonen kokemus mitä konsoleilla tai parempi. Toki pelit on lähtökohtasesti halvempia ja paremmat alennukset ja Epicin ilmaispelit yms, plus ilmainen nettipelaaminen mut kyllä tää jokatapauksessa kalliimmaks todennäköisesti tulee. Mut periaatteessa ihan miten tahansa asiaa kääntelee ja vääntelee niin nykyseltään PC:llä on se laajin pelivalikoima ja jos täytyis valita nykyisestä konsolitarjonnasta yks laite, niin pelivalikoiman puolesta se on oikeastaan aina PC. Xboxin pelit julkastaan samana päivänä PC:lle ja Xboxille, pleikkarin yksinoikeudet valuu miten sattuu, usein parin vuoden päästä konsolijulkasusta. Nintendon pelejä ei oo nähty eikä varmaan tulla näkemäänkään, et se on tosiaan ainut mikä puuttuu. Mut eipä sen enempää Mariota pleikkarilla tai boksillakaan ole.

PC-pelaaminen ei toki sit loppupeleissä kuitenkaan oo kaikille. Jos tarkotuksena on ottaa ohjain käteen ja ruveta pelaamaan, eikä laitteella oo tarvetta tehdä mitään muuta niin yllättäen se konsoli on siinä tapauksessa se kaikista helpoin vaihtoehto, etenkin jos ei minkäänlainen ylimääränen säätö kiinnosta.
 
Ei sanoisi että ihan näin. Sama rauta antaa käyttäjälle mahdollisuuden asentaa mitä haluaa, toisin kuin konsoleilla. PC on siis siinä mielessä neutraali, että voit itse valita käyttöjärjestelmän. Vielä enemmän neutraali se on sitten kun lähdetään ostamaan pelejä ja pelaamaan. On useampi eri kauppapaikka mistä ostaa ja on tarjolla sekä Xboxin että pleikkarin konsoliyksinoikeuspelejä.

Se on siis hyvinkin neutraali pelien (eli sen tärkeimmän) suhteen, mikä ainakin se minun pointti oli.

Ja sille yhdelle ja samalle tietokoneelle voi myös asentaa sekä sen Windowsin että Linuxin, jolloin voi ajella sitä esim. Linuxia suurimman osan ajasta ja käynnistää Windowsin silloin kun haluaa pelailla sellaisia pelejä jotka ei Linuxilla toimi. Toki tämä menee jo sitten kauemmas helppokäyttöisyydestä, mutta halutessaan se on kuitenkin mahdollista ja siksi tietokone pelialustana on merkittävästi joustavampi.

Onko se sitten neutraalia, mitä tällä haluaakaan tarkoittaa, niin ei varmaan, mutta onko mitään täysin neutraalia pelialustaa/kauppapaikkaa koskaan ollutkaan tai tuleeko sellaista? Tuskin. Linux/GOG kombo olisi varmaan lähimpänä, mutta GOG:lla on aika heikko tarjonta uudempien pelien suhteen.

Itselläni on alkanut myös pelailu siirtyä enemmän PC puolelle. Pelit pyörii useimmiten paremmin, ja kuitenkin (omasta mielestäni) yhtä vaivattomasti kuin konsoleillakin, ja ne ovat myös merkittävästi halvempia. Viimeisen vuoden aikana taitaa Starfield olla ainoa, jonka kanssa joutui vähän enemmän säätämään, muuten on suurin piirtein nappia painamalla lähtenyt homma skulaamaan oletuksena hyvillä asetuksilla.

Pleikkari roikkuu mukana omassa käytössä lähinnä yksinoikeuksien ja keräilyvietin vuoksi, ne tietyt pelit sitä haluaa edelleen fyysisenä hyllyyn.
 
Ei sanoisi että ihan näin. Sama rauta antaa käyttäjälle mahdollisuuden asentaa mitä haluaa, toisin kuin konsoleilla. PC on siis siinä mielessä neutraali, että voit itse valita käyttöjärjestelmän. Vielä enemmän neutraali se on sitten kun lähdetään ostamaan pelejä ja pelaamaan. On useampi eri kauppapaikka mistä ostaa ja on tarjolla sekä Xboxin että pleikkarin konsoliyksinoikeuspelejä.

Se on siis hyvinkin neutraali pelien (eli sen tärkeimmän) suhteen, mikä ainakin se minun pointti oli.
Neutraali on ehkä huono sana valinta, avoimempi saattais kuvata paremmin tota PC puolta, ehkä. Mutta joo, toi on kyllä kiva kun pelejä pystyy ostamaan eri paikoista, niin se tekee sitä hintakilpailua.
Ei aavistustakaan. Ja juuri siihen näkemykseen otin kantaa. Jos "vaivaton kokemus" on tiettyjen vaatimusten takana, ei silloin ole kyse aidosta valinnanvapaudesta. Lähimmäksi neutraalia pelien suhteen alusta muuttuu korkeintaan silloin, kun käyttäjällä on oikea Windows-käyttöjärjestelmän versio alla ja sopivaa rautaa peleihin nähden. Tämäkin siis vielä aika kaukana neutraalista. Toki moni haluaa unohtaa nämä taustatekijät, jolloin on helpompi käsitellä alustaa neutraalina.

Ja ettei saisi väärää käsitystä, niin en dissaa PC-pelaamista. Olen vain eri mieltä siitä, että Microsoftin ja Valven melko suvereeni temmellyskenttä olisi jotenkin neutraali.
Ollaan ehkä vähän lähetty laukalle siitä pelaamisen helppoudesta PC vs konsolit, mutta asiat tuppaa rönsyilemään. :)
Onhan se silleen valinnan vapautta, kun voi valita että otatko Winukan ja pelaat sitten melkeenpä kaikki pelit, vai Linuxin ja sitten jää pelaamatta pelejä. Yleensähän valita asioiden kohdalla tehdään jonkun syyn takia, tässä se syy on haluutko pelata vai et.
 
Onhan se silleen valinnan vapautta, kun voi valita että otatko Winukan ja pelaat sitten melkeenpä kaikki pelit, vai Linuxin ja sitten jää pelaamatta pelejä. Yleensähän valita asioiden kohdalla tehdään jonkun syyn takia, tässä se syy on haluutko pelata vai et.
Eipä tossa edes valintaa tartte tehdä, dualboot on asia, sulla voi olla vaikka kolme eri windows versiota ja kuus eri linuxia ja käynnistyksen yhteydessä voit valita et mihin niistä mennään. Mulla on esimerkiks Linux olemassa toisena vaihtoehtona pääasiassa oman heikkomielisyyden vuoksi, eli käytännössä jos sillä koneella olis tarkotus tehdä jotain hommia ilman että on sen suurempia houkutuksia saatavilla niin sitä varten oon asentanu aika barebones mallin Linuxin jossa vähän suuremmat mahdollisuudet oikeasti keskittyä siihen hommaan ilman et huomaa et selain on ihan jossain sivulla missä ei välttämättä tuottavuuden osalta tartteis olla.
 
Se on siis hyvinkin neutraali pelien (eli sen tärkeimmän) suhteen, mikä ainakin se minun pointti oli.

Tästä jo mainittiinkin, mutta avoin on tosiaan ehkä osuvampi kuvaus, nimenomaan siis niiden pelien osalta. Tosiaan kuka tahansa voi perustaa digikaupan ja aloittaa kilpailemaan nykyisten toimijoiden kanssa ja tämä on tosiaan erittäin selvä ero konsolialustoihin, jotka ovat hardwaren toimittajan tyrannioita, joissa ei avoimuutta ja valinnanvaraa ole edes vähää alusta.

Siltikin, itse olen nimenomaan konsolipelaaja ennen kaikkea, eikä PC-pelaaminen ole oikein koskaan kiinnostanut. Tämä voi toki muuttua, kaiken raudan lähestyessä toisiaan ja maailman digitalisoituessa koko ajan enemmän ja enemmän. Jo nyt esimerkiksi Steam Deck on hämärtynyt PC:n ja konsolin rajaa onnistuneesti ja saanut allekirjoittaanenkin harkitsemaan hankintaa.

Nintendo onneksi on kulkenut edelleen vahvasti omalla linjalla ja Switch on nimenomaan Konsoli, joka ei juurikaan mitään muuta tee kuin pyöritä pelikasettejaan sellaisilla alitehoilla, että herraskansaa hirvittää. Ja itselleni maistuu erittäin hyvin ja näköjään myös kymmenille miljoonille muillekin.
 
Siltikin, itse olen nimenomaan konsolipelaaja ennen kaikkea, eikä PC-pelaaminen ole oikein koskaan kiinnostanut. Tämä voi toki muuttua, kaiken raudan lähestyessä toisiaan ja maailman digitalisoituessa koko ajan enemmän ja enemmän. Jo nyt esimerkiksi Steam Deck on hämärtynyt PC:n ja konsolin rajaa onnistuneesti ja saanut allekirjoittaanenkin harkitsemaan hankintaa.
Deck ei ainakaan säätövapaa laite missään nimessä oikeastaan ole, vaikka onnistuneesti antaakin suht konsolimaisen lähestymistavan PC-pelaamiseen. SteamOS kuitenkin on linuxpohjanen ja tän myötä tulee sit myös ne linuxin ongelmat ja ominaisuudet. Toki Protonin avulla aika iso siivu pelkästään Windowsille kehitetyistä peleistä pyörii myös tuolla (samalla sivuefektinä toimii myös muillakin Linuxeilla, Valve on tehnyt enemmän muutaman vuoden aikana Linux pelaamiselle kun koko käyttöjärjestelmän historian aikana kukaan on sitä edistänyt) Deckillä, mut pointti säilyy siinä mielessä et aika monen pelin kohdalla homma ei mee niin että vaan käynnistät sen ja rupeat pelaamaan, vaan aika monen pelin kohdalla parhaimman kokemuksen saavuttaakseen täytyy rassailla pelin asetuksia ja mahdollisesti myös paljonko ite laite saa virran kanssa mässäillä. Joidenkin kanssa sit inipuukotuksia, launch optionseja tai muuten vaan jotain pientä oheisräpellystä.


ProtonDB kautta voi käydä tarkistelemassa et mikä on minkäkin pelin tila ja minkälaisia temppuja tartteis tehdä. Toki myös osassa peleissä mahdollista vaan alkaa suoraan pelaamaan, mut kokemus ei välttämättä aina oo ihan optimaalinen.

Mulla kävi testissä hetken aikaa ROG Ally joka pyörii ihan tutulla Windowsilla. Ei sekään varsinaisesti ongelmaton ollu vaan tuo mukanansa Windowsin oikut. Toki kun ensimmäisen käynnistyksen jälkeen saa päivitykset yms laitettua kuntoon, on se kokemuksena aika suoraviivanen sit loppupeleissä kuitenkin. Asuksen omasta softasta pääs/joutu sitten räpeltämään noita virtaprofiileja sopivammiks, koska sen laitteen akulla mikään 25w imeskeleminen jatkuvasti ei oikeastaan ollut vaihtoehto, ja sen laitteen sisältämä APU tarjoaa parhaan suorituskyvyn virrankulutukseen nähden siinä 18w paikkeilla, joten toi piti ihan ite manuaalisesti tehdä. Sit joidenkin pelien kohdalla piti CPU Boostia napsia pois tai päälle, riippuen miten peli ja virrankulutus siitä tykkäs. Windows toki tossa mahdollisti sen et kaikki pääasiallisesti toimi suoraan paketista, mut asetuksia pääs kyllä senkin kanssa rassaamaan et sai sen halutun lopputuloksen. Muuten mahtava laite, mut omasta mielestä kannettava pelilaite noin tunnin akunkestolla ei oikeen palvele sitä käyttötarkoitusta mihin sen hommasin, joten se lähti takasin ja odotellaan parempaa huomista seuraavan sukupolven kannettavien laitteiden kanssa, jospa sillon oltais saatu akunkesto ja suorituskyky halutulle tasolle. Suorituskyvyssä ei varsinaisesti valittamista, olin ihan tyytyväinen siihen että esimerkiks Sekiroa pystyi pelaamaan suht tasaisella 60fps kokoajan, ja mahdolliset pienet notkahdukset se näytön VRR pelasti aika pitkälti.
 
Kyllä Steam Deck on ihan konsoliin verrattava kokemus niin kauan, kun ei ala erikseen säätämään. Sitten, jos alkaa säätämään, homma voi mennä vaikeaksi nopeasti. Jos ostaa Steam Deck verifioituja pelejä ja käynnistelee niitä valikosta, ei se eroa mitenkään Switchistä vaikeudeltaan mielestäni. Toki pitää olla tarkkana, että ostaa vain sellaisia pelejä, joita ei tarvitse säätää. Steamissa on tarjolla paljon sellaistakin, mikä ei Steam Deckin kautta toimi. Kaupassa on kuitenkin varoitukset niiden pelien kohdalla, jotka eivät toimi suoraan pakasta vedettynä. Steamin peleistä voi pyytää myös rahat takaisin, jos ei toimi.
 
Deck ei ainakaan säätövapaa laite missään nimessä oikeastaan ole, vaikka onnistuneesti antaakin suht konsolimaisen lähestymistavan PC-pelaamiseen.

Steam Deck ja sen kanssa puuhastelu on työkavereiden kautta hyvinkin tuttua, vaikka en itse olekaan tuota omistanut. Suosittu matkakumppani meillä.

Tuttua on siis, että jos säätäminen kiinnostaa, niin sitäkin on kyllä tarjolla ja toisaalta koko kokemus on pitkälti nimenomaan sen Steamin oman kauppapaikan ympärille rakennettu.

Kyllä Steam Deck on ihan konsoliin verrattava kokemus niin kauan, kun ei ala erikseen säätämään. Sitten, jos alkaa säätämään, homma voi mennä vaikeaksi nopeasti.

Tämä on myös oma kokemus tuosta. Kyllä Deckilläkin pääsee hyvin lähellä konsolia.
 
Muutenkin oletus siitä, että tietokoneella pelaaminen on aina niska kyyryssä hiirellä ja näppiksellä on melko vanhahtava.
Täällä Steam Deck ja PC:n välillä tallennuksen kulkevat pilvessä. Yleensä Steam Deckillä pelailen kevyemmät/vanhempia pelejä. Tällä hetkellä varmaan 30% PC ja 70% Steam Deck.

Itsellä kone niin sijoitettu että nappia painamalla kuva siirtyy televisioon jolloin pelata voi sohvalta ohjaimen kanssa.

Isoimmat edut itselleni PC:ssä ovat:
-Laajin kirjasto pelejä
-Ei tarvitse miettiä taaksepäinyhteensopivuuksia tai tarvitse maksaa fps/grafiikkapäivityksistä
-Steam Deck
-Säätämisen mahdollisuudet. Yllättävän harvoin sitä itse joutuu mitään säätämään, mutta erilaisia omaa käyttöä parantavia säätöjä on mahdollisuus tehdä niin halutessaan
-Modit(ihan hirveästi en käytä, mutta lisää tiettyihin peleihin ihan uutta iloa
-Jonkinlainen tietokone pitäisi olla joka tapauksessa
-Pelit lähtökohtaisesti halvempia
-Helppo päivittää halutessaan tehokkaampaan
-Hiiri&näppis -pelit yleisesti toimivat paremmin näillä, vaikka ihan hyviä ohjainkäännöksiäkin on näkynyt.
-On nuo Epicin ym. ilmaispelit ihan kivoja ja noita tulee säännöllisesti jopa pelailtua

Tässäpä sitä jotain. Nämä eivät ole mitään yleisesti päteviä totuuksia vaan minun mielipiteitäni. Tästä syystä on mahtavaa että markkinoilta löytyy jokaiselle jotain. On itselläkin ollut ainakin kaikki Nintendon ja Sonyn konsolit omistuksessa.
 
Muutenkin oletus siitä, että tietokoneella pelaaminen on aina niska kyyryssä hiirellä ja näppiksellä on melko vanhahtava.
Täällä Steam Deck ja PC:n välillä tallennuksen kulkevat pilvessä. Yleensä Steam Deckillä pelailen kevyemmät/vanhempia pelejä. Tällä hetkellä varmaan 30% PC ja 70% Steam Deck.

Itsellä kone niin sijoitettu että nappia painamalla kuva siirtyy televisioon jolloin pelata voi sohvalta ohjaimen kanssa.

Isoimmat edut itselleni PC:ssä ovat:
-Laajin kirjasto pelejä
-Ei tarvitse miettiä taaksepäinyhteensopivuuksia tai tarvitse maksaa fps/grafiikkapäivityksistä
-Steam Deck
-Säätämisen mahdollisuudet. Yllättävän harvoin sitä itse joutuu mitään säätämään, mutta erilaisia omaa käyttöä parantavia säätöjä on mahdollisuus tehdä niin halutessaan
-Modit(ihan hirveästi en käytä, mutta lisää tiettyihin peleihin ihan uutta iloa
-Jonkinlainen tietokone pitäisi olla joka tapauksessa
-Pelit lähtökohtaisesti halvempia
-Helppo päivittää halutessaan tehokkaampaan
-Hiiri&näppis -pelit yleisesti toimivat paremmin näillä, vaikka ihan hyviä ohjainkäännöksiäkin on näkynyt.
-On nuo Epicin ym. ilmaispelit ihan kivoja ja noita tulee säännöllisesti jopa pelailtua

Tässäpä sitä jotain. Nämä eivät ole mitään yleisesti päteviä totuuksia vaan minun mielipiteitäni. Tästä syystä on mahtavaa että markkinoilta löytyy jokaiselle jotain. On itselläkin ollut ainakin kaikki Nintendon ja Sonyn konsolit omistuksessa.
Hyvä lista, lisäisin vielä ilmaisen online-yhteyden ja cloud talletukset. Niistäkin saa konsoleilla maksaa erikseen.
 
Korjataan sen verran, että Xboxilla cloud tallennukset ovat kuitenkin ilmaisia. :)

Ja tämäkin varmaan johtuu nimenomaan siitä Xbox-alustan monialustaisuudesta, missä sitä samaa tallennusta voi parhaimmillaan jatkaa konsolin ja PC:n lisäksi myös pilvessä itsessään. Jos Xbox olisi vain konsoli, niin eiköhän tämäkin olisi kuten muillakin.

PC-ympäristö on nimenomaan kuluttajalle ystävällinen, tässäkin asiassa.
 
Viimeksi muokattu:
Monesti mainittu täällä miinuksena pc:lle säätäminen. Joku peli on kaatuillut, FOV oli huono, prosessori levinnyt yms. Itsekin vihaan säätämistä, mutta arvostan että siihen on kuitenkin mahdollisuus. Noi kaikki edelliset ongelmat on meinaa inasen vaikeempi korjata siellä konsolipuolella, jossa se säätämisen mahdollisuus on käytännössä poistettu.
 
Ylös Bottom