Vastaus: Pelien parhaat musiikit kautta aikojen?
Castlevania pelisarjassa on mielestäni yhä eniten klassisia ja ikimuistoisempia pelimaailman kappaleita. Myös
Secret of Mana oli erittäin onnistunut kokonaisuus, vaikka varsinaiset pomomusiikit menivätkin hieman koomisuuden puolelle.
Final Fantasyt taas.... noh... miten tämän nyt sanoisi hienovaraisesti ilman että uudemman pelisukupolven edustajia käyvät kurkkuun kiinni. No sanotaanpa niin että Final Fantasyissä on joitakin todella onnistuneita ja hienoja kappaleita (Liber Fatali, FF6 Opening theme, Searching for Friends, jne.) mutta todella paljon myös täysin yhdentekeviä pimputuksia jotka eivät ole mitenkään ainutlaatuisia millään tasolla. Musiikillisesti parhaimmat kokonaisuudet ovat olleet selkeästi FF6 ja FF7, huonoin FF4 tai FF1.
Sitten näin offtopiccina voidaan sanoa, että jos pelimusiikki todella kiinnostaa, sitä löytyy netti pullollaan:
www.vgmusic.com
Videopeleistä tehtyä midimusiikkia, netin isoin paikka. Että näistä saisi parhaat kicksit irti, pitää omistaa hyvällä wavetablella varustettu kortti. Hyvää materiaalia myös itseopiskeluun jos vain löytyy joku nuotitusohjelma (vaikka osa mideistä onkin tehty niin, että kukaan täysijärkinen ei soittaisi niitä niin oikealla soittimella).
www.vgmix.com
Videopelimusiikkia taas kerran. Tällä kertaa kyseessä on lauma yksittäisten henkilöiden tekemiä remixejä. Musiikki tarjotaan MP3-formaatissa, ja täältä löytyy joitakin todella onnistuneita sovituksia (ja myös todella kauheita).
http://www.zophar.net/psf/ (PSONE / PSTWO)
http://www.zophar.net/zsnes/spc/ (SNES)
http://www.zophar.net/gbs/ (GB)
http://www.zophar.net/gsf/ (GBA)
http://www.zophar.net/gym/ (Megadrive)
http://www.zophar.net/usf/ (N64)
http://www.zophar.net/nsf/ (NSF)
Zophar.net on pitänyt viimeisempien kuuden vuoden aikana netin suurinta ripattujen pelimusiikkien arkistoja. Soittaaksesi eri pelin musiikki, tarvitset sen soittamiseen erikoistuneen soittimen (näitä löytyy myös Zopharista, samoin kuin Winamp pluginejä) , joka lukee ripatun musiikin, emuloi sen ilmassa ja soittaa sittemmin kaijuttimiesi lävitse suoraan olohuoneeseesi. Nämä eivät siis ole MP3:sia, vaan pelkkiä nuotti / samplekollaaseja joiden koko voi vaihdella parista kilotavusta (NES) pariin kymmeneen megatavuun (PSOne). Suurimmalla osalla soittimista saundi on lähes autenttinen, mutta joitakin bugeja on myös mukana tekniikan monimutkaisuuden takia (esimerkiksi GBA:n musiikit kuuluvat soittimella sumeana ja jotkut samplet saavat epämielyttäviä high pitchejä).