Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Peliraivo

Pertsa69

KonsoliFIN Alumni
Monesti kuulee termin liikenneraivo.

Liikenneraivon aiheuttaa muut liikenteessä liikkujat, itsessähän ei ole koskaan vikaa.
Roikutaan perässä, ohitellaan sopimattomasti, estetään ohitukset, jarrutetaan tarkoituksena aiheuttaa peräänajo... jonkin näistä kohdatessa liikenteessä aletaan itse toimia samoin, tätä on liikenneraivo.

Itse mielenkiinnosta etsin tietoa "peliraivosta". Keskustelua aiheesta ei juuri ole käyty.

Online puolella peliraivo purkautuu uhkailuviesteinä, haukkumisena, pelistä kesken lähtemällä.
Muistelisin ulkomailla tapahtuneen jopa niin että pelaaja on etsinyt toisen käsiinsä ja pahoinpidelleen.
Uskoisin onlinepelien olevan myös yleisin aiheuttaja, kamppaillaan oikeaa ihmistä vastaan ja tappioita ei siedetä.

Henkilökohtaisesti itse myönnän kyllä eläytyväni etenkin online VS matseihin kovastikkin, kiroilu on valtaisaa ja harmistus suuri kun turpaan tulee "huonommalleen". Kuitenkaan en paikkoja/ohjaimia ole rikkonut, enkä peleistä kesken poistunut. Käsitykseni mukaan tämän peliraivo rupeaa nykyään kuitenkin olemaan yleisempää. Ihmiset haluavat kaiken nyt ja heti, komboja ja peliä ei jakseta opetella edes pelaamaan kunnolla.

Pelit jotka itselleni aiheuttaa hiustenlähtöä ovat olleet NHL ja UFC pelisarjat.
Vanha UFC tuli myytyä pois jo seuraavalla viikolla julkaisusta, koska peli aiheutti suunnatonta harmistusta. Lähinnä pelin toimimattomuus aiheutti sen, NHL puolestaan aiheuttaa raivostusta "momenttumillaan". Tappio parempaa vastustajaa vastaan ei kuitenkaan itseäni haittaa, pelin epäoikeudenmukaisuus kuitenkin saa veren kiehumaan.

Raivon kohteeksi olen joutunut useaankin otteeseen.

Yksinpeleissä en ole vastaavaa tunnetta saanut, tulee lähinnä vain vaihdettua peliä suoraan toiseen. Ehkäpä Tophyja haaliessa on joskus voinut tulla pientä kitkaa yksinpeleissäkin.

Mielenkiintoistahan on miksi sitä aina kuitenkin täytyy palata saman pelin pariin, joka voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ohjaamisen paiskaamisen seinään?
Antaako voittaminen sitten vastaavan tyydytyksen?


Miten itse koet peliraivon vai koetko lainkaan?
Mitkä pelit sitä aiheuttavat?
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Peliraivo

Itselläni harvemmin iskee rage pintaan, mutta kyllä sitäkin tapahtuu. Aiemmin provosoiduin moninpeleissä muiden haistatteluihin, mutta tämän ongelma olen jo ratkaissut; laitan mutelle kaikki jotka ylipäänsä puhuvat, useimmiten laitan 'mute all' valinnan päälle jos mahdollista. :D Näin ei tule provosoitua turhista huuteluista.

Peliraivo iskee oikeastaan ainoastaan moninpeleissä. Moninpelirage iskee yleensä ainoastaan

1. Kun lagin takia ei pelaamisesta vain tule mitään
2. Oman tiimin jäsen ottanut silmätikuksi ja tappaa uudestaan ja uudestaan
3. Vihollisen tiimissä on joku niin ylivoimaisesti hyvä pelaaja tai tiimi, ettei pelaamisesta tule mitään.

En tällöinkään kuitenkin aivan rage-quitilla pelistä lähde. ;)
 
Vastaus: Peliraivo

Peleille tulee välillä raivottua, mutta koska käytännössä en pelaa kuin konetta vastaan, on se lähinnä harmitusta kun ei osaa. Yhden ainoa kerran on peliväline saanut kyytiä kun legendaarisella C64:lla pelasin legendaarista Bruce Leetä. Iskin joystikin täysillä lattiaan, mutta koska alla oli Competition Pro Joystick niin eihän se edes hajonnut. Parkettiin taisi jäädä jälki...
 
Vastaus: Peliraivo

Ensinnäkin hieno topiikki. Peukku ylös!
Käsitykseni mukaan tämän peliraivo rupeaa nykyään kuitenkin olemaan yleisempää. Ihmiset haluavat kaiken nyt ja heti, komboja ja peliä ei jakseta opetella edes pelaamaan kunnolla.
Itse koen asian juuri päin vastoin. Eli vähän niin kuin itsekkin kirjoitit, koen tätä ragea vain silloin, kun pelin takia häviän tilanteen. Lähinnä nyt Magissa vanhoina päivinä tämä ilmenee lagin muodossa. Serverit ovat kaukana merten takana ja tämä jos mikä saa pulssin kohoamaan. On kuitenkin tilanteita, kun kaverit ovat selvästi parempia tai teet itse virheen, eikä näistä tilanteista voi kun oppia. Pelaajien takia en ole rage quitannut, teknologian takia olen.

Toisten ihmisten haukkumiseen en lähde (jossei KFS:n sisäistä leikkimielistä nälvintää lasketa). Kyllä se sijaiskärsiä on ohjain.

Loppuun voisi tiivistää koko viestin yhteen lauseeseen: "If only these controls could talk."
 
Vastaus: Peliraivo

Kyllä sitä välillä nousee kiukku pintaan. Teininä sitä ei ehkä samalla tavalla huomannut, tai ei halunnut myöntää olevansa vihainen pelin takia. Nykyisin pistän pelin suosiolla kiinni, jos pelaamisesta ei tule mitään. Ärsyyntyneessä tilassa pelaamisesta ei tule mitään, mutta jos siitä huolimatta jatkaa, niin keskittyminen ei ole täydellistä ja todennäköisesti v-käyrä vaan jatkaa nousuaan. Parasta siis unohtaa se peli hetkeksi. Ihan sama pelaanko yksin- tai moninpeliä. Syyt raivoon ovat tietenkin erilaisia. Ärsyyntyminen näkyy meikäläisen kohdalla kiroiluna ja ohjaimen kopauttamisella johonkin sohvan kulmaan, en sentään viitsi mitään kovaa pintaa vasten lyödä. Tulisi muuten aika kalliiksi... Ja tuo em. huono keskittyminen tulee myös esille. Esim. jossain hiippailupelissä en yksinkertaisesti jaksa odottaa kärsivällisesti, vaan yritän uhkarohkeasti tyhmiä ratkaisuja, joista ei yleensä tule mitään ja siitähän seuraa... No, arvaatte varmaan. :)
 
Vastaus: Peliraivo

Liikenneraivo on aika hyvä vertaus myös peliraivoon. Varmaan usein samoja tekijöitä taustalla, esim. arjen stressi tai kun asiat eivät suju toivotulla tavalla. Itselläni ei ainakaan nykyisin raivoa pelaamisesta synny sillä olen jo lähtökohtaisesti lähtenyt rentoutumaan pelien äärellä. Myös yksi helpottava asia on se etten juuri kilpaile peleissä vaan haen pelikokemuksia. Myös kilpailullisia moninpelejä jonkin verran kyllä pelaan mutta rennolla asenteella jossa jo lähtökohtana otan huomioon että tappioita tulee (helposti yli sen 50% kerroista) niin ei asiat lähde harmittamaan. Myöskään lagi ei potuta, toisaalta tämäkin johtuu siitä etten lähde peleissä niin vakavasti kilpailemaan - samalta sohvalta pelattuna ehkä enemmän mutta silloinkin suht rennosti kilpaillen eikä otsa rypyssä.

Yksi poikkeus tähän silti on, sekä ennen muinoin että vielä tänäkin päivänä, NESin Castlevania-pelit saa kyllä veren kiehumaan, sopivalla tavalla. Tietysti kyseisten pelien viehätyskin tulee niiden vaikeudesta mutta joskus alkaa pahemman kerran kiehumaan niitä pelatessa :D
 
Vastaus: Peliraivo

MMO:t on ainoita pelejä joiden takia on tullut ihan kunnolla ragetettua. Onneksi noista on nyt päässyt aika hyvin eroon, muiden pelien kanssa tulee otettua paljon rennommin ja jos peli ei kulje nii silloin vaan vaihtuu peli :)
 
Vastaus: Peliraivo

Tässä videossa joudumme hyvän ystäväni Allun kanssa suomalaisen peliraivon kohteeksi Battlefield 3 videopelissä verkkomoninpelin puolella.
Todella ikävä tilanne joka aiheutti paljon paheksuntaa suomalaisessa Battlefield 3 yhteisössä. Itse henkilökohtainen raivo minua ja ystävääni kohtaan alkaa videon 1:20 kohdalta.

Video on editoitu siten, että suomalaisen raivoajan pelitunnus ei tule ilmi missään vaiheessa videota.

[video=youtube;mgbZYpp6wKA]http://www.youtube.com/watch?v=mgbZYpp6wKA[/video]
 
Aiemmin provosoiduin moninpeleissä muiden haistatteluihin, mutta tämän ongelma olen jo ratkaissut; laitan mutelle kaikki jotka ylipäänsä puhuvat, useimmiten laitan 'mute all' valinnan päälle jos mahdollista. :D Näin ei tule provosoitua turhista huuteluista.

Minullakin on äänet poissa päältä. Pelit ei ärsytä, mutta rakkaat kanssapelaajat kyllä. Satunnaisten pelaajien kanssa pelatessa suosin usein pelejä ilman chattiä. Etenkään huonoina päivinä ei todellakaan jaksa kuunnella/lukea vieraiden ihmisten kiukkuamista saatika haistattelua, ja on se joskus liikaa muutenkin.

Oman ohjaimen rikkominen on ihan ok, aikainen lopetuskin on ihan ok (etenkin jos peli laskee sen tappioksi), mutta vihaviestien lähettelyä ja lällättelyä en voi ymmärtää. Tosin siinäkin olisi konsolivalmistajilla kehittelyn paikka: erilaiset pelaajat tulisi yhdistää entistä tehokkaammin. Xboxilla on jo ne pelaajazonet, mikä on aivan loistoidea. Harmi vaan ettei niillä tunnu olevan mitään virkaa. Vaikka olisi leppoisa viihde- tai perhe-zone valittuna, päätyy jatkuvasti pelaamaan rankempia zone-valintoja tehneiden kanssa.
 
Vastaus: Peliraivo

Itse ainakin olen boxin asetuksista laittanut niin, että ainoastaan kaverilistalla olevat voi lähettää minulle viestejä. Eipähän tule mitään kitinää randomeilta. Mitä sitten taas muiden puheeseen tulee niin onneksi moni peli tuntuu älyävän, että headset ei ole kytketty joten sitä puhetta ei tule edes kajareista. Jossain pelissä on kyllä niinkin käynyt eikä mute all vaihtoehtoa ole niin sitten laitan headsetin kiinni ja siitä volumet nollaan ja pidän sen vaan vieressä. Paljon helpompaa kuin aina erikseen mutettaa jokainen uusi tyyppi joka peliin ilmestyy.
 
Vastaus: Peliraivo

^ Tuntuu porukalla olevan joko todella huono tuuri tai sitten tietyissä peleissä noita huutelijoita löytyy enemmän. Itse en mistään hinnasta kyllä pelailisi mute päällä, juttutuokiot ja tarinat ympärii maailmaa tuovat sen verran viihyttävää settiä pöytään. Toki sillon tällöin löytyy näitä Jonneja, mutta se nyt ei ole kovin iso vaiva niitä sitten laittaa mutelle. Ehkä johtunee myös siitä, että pelailen itse aina klaaneissa, eli edes jokunen tutumpi on yleensä seurana.
 
Vastaus: Peliraivo

^ Tuntuu porukalla olevan joko todella huono tuuri tai sitten tietyissä peleissä noita huutelijoita löytyy enemmän. Itse en mistään hinnasta kyllä pelailisi mute päällä, juttutuokiot ja tarinat ympärii maailmaa tuovat sen verran viihyttävää settiä pöytään.

Off topiciksi menee, mutta tässä omat kokemukseni noista "tarinoista" koostuvat lähinnä seuraavista jutuista:

1. Porukka huutaa mikkiin koko pelin ajan "fu**in ni**er" (tätä tapahtui hyvinkin paljon aikoinaan Gears of War ykköstä pelatessa, nykyisin vaikuttaisi olevan harvempaa)
2. Heliumit puhuvat taukoamatta mikki päällä jollekin kaverilleen samassa huoneessa ja välillä huutelevat jotakin äidilleen
3. Joku hengittää mikrofooniin
4. Joku kuuntelee musiikkia mikki päällä ja aina välillä laulaa mukana

Noista peliraivoista vielä sen verran, että erikoisimmat raget kohtasin kun joku lähetti xbox liven kautta ensin kuvan lenkkarista ja tämän jälkeen toisen kuvan vessapöntössä lilluvasta kakkapökäleestä. :D
 
Vastaus: Peliraivo

Hahah, te pojat ette tiedä mitään peliraivosta :D

Kun meikäläinen oli noin 10 vuotias pojan kolttiainen ja opettelin pelaamaan Commodore64:llä, niin kyllä raivo joskus pääsi purkautumaan oikein kunnolla. Pahin kilahdus taisi olla Ferrari F1 -pelissä, jossa miljoonannen yrittämisen jälkeen tunteet olivat pinnassa ja loppujen lopuksi voitin kuin voitinkin osakilpailun ja hillittömät tuulettelut vaihtuivat koneelle raivoamiseen kun peli otti ja bugitti ja tuntien pelaaminen valui hukkaan. Ei muuta kuin raivon vallassa lerppu ulos levyasemasta, taitto keskeltä kahtia ja frisbiinä huoneen toiseen nurkkaan. Katumus tuli minuuttia myöhemmin, mutta eihän se levy enää ikinä toiminut :eek:

Aikuisiällä pahin kilahdus varmaankin on tullut jalkapallopeleissä. Cuben International Superstar Soccer 2 otti jotenkin erityisesti pattiin. Omien joukkuekavereiden puolustaminen ja pallokammo oli jotenkin käsittämätöntä ja se tuntui aina vain lisääntyvän vaikeimmilla vaikeusasteilla (vaikeutus tapahtui tätä kautta). Taisi siinä ohjain lentää lattialle, mutta minifrisbiitä en kokeillut Ferrari pelin opit muistissa.

Mutta cream de la crem: XBox360 ensimmäinen jalkapallopeli FIFA (Road to the World Cup?) ansaitsee erikoismaininnan viimeisimmästä raivoamisesta, jonka jälkeen ilmeisesti ei enää mikään tunnu missään. Hierottiin kaverin boksilla achievmenttejä kohdilleen ja tavoiteltiin Austraalialla Samoasta 8-0 voittoa. Haaste lähti liikkeelle 4-0 tilanteesta ja toisella puoliajalla piti tehdä neljä maalia. Kaksi maalia tuli aina suht helposti ensimmäisten minuuttien aikana: samoalaiset olivat hitaampia ja huonompia pelaajia kun austraalialaiset, mutta annas olla kun peli pääsi 6-0 tilanteeseen: samoalaiset olivat koko ajan yhden askeleen edellä, samoalaiset osasivat lukea peliä ennalta aina yhden framen verran, hienommat kuvion rakentelut päätyivät aina siihen, että samoalaiset puolustajat juoksivat 50 metriä kahteen sekuntiin peittäen tilan ja ajan täydellisesti koko ajan. Maalivahti muuttui hämähäkkimieheksi ja tolpat kasvoivat isommiksi ja austraalialaisten osumatarkkuus hävisi kokonaan niin että pallo olisi pitänyt kuljettaa maaliin. Peli päästi 7-0 tilanteeseen ja parhaimmillaan kellon ollessa 88 minuuttia yksin läpi tilanteesta ja maalivahdin onnistuneen harhauttamisen jälkeen veto lähti lussuna kohti maalia ja samoan puolustaja juoksi valoa nopeammin maaliviivalle poimimaan pallon kuin kypsän marjan. Perus EA-meininkiä. Kavereita oli kaksi kappaletta kiroilemassa sohvalla ja ohjaimet lensivät kaaressa. Jäi achievment saavuttamatta. En ole muuten FIFAa pelannut sekuntiakaan tämän jälkeen.

Ah, voi aikoja, oi tapoja. Enää tänä päivänä pelit eivät enää herätä samanlaisia tunteita. Tosin juniori ei ole kauaksi puusta pudonnut ja välillä pitää uhkailla että pitääkö pelit laittaa jäähylle, kun niille raivotaan :eek:
 
Vastaus: Peliraivo

Omat raivon tunteet aiheuttavat
-Epätasaiset tiimit peleissä missä toinen puoli jyrää kaiken.
-Oman tiimin täysi uusavuttomuus + tilannetaju + yhteistyökyky (huom. tämä ei ole sama kuin epätasaiset tiimit), onko se niin pirun vaikeata rynniä kohteille sen sijaan että jää sammalta viljelemään siihen yhteen nurkaan peläten vastapuolta.
-Pro-pelaajien aivan älytön ylimielisyys normipelaajia kohtaan.

Raivo on jääny raivolopettamiseen, hampaiden puremiseen ja äänettömästi kiroilemiseen.
 
Vastaus: Peliraivo

Kyllä kaikkein eniten raivonpurkauksia tuottaa erinäköiset haastepelimuodot (GoW: challenge of olympus, GT5: special events jne.) Muutamat kerrat on ohjainta yritetty vääntää solmuun, onneksi vielä onnistumatta.

Nettipeleissä ei niinkään, koska servua pystyy aina vaihtamaan.
 
Vastaus: Peliraivo

Hahah, te pojat ette tiedä mitään peliraivosta :D
Ei muuta kuin raivon vallassa lerppu ulos levyasemasta, taitto keskeltä kahtia ja frisbiinä huoneen toiseen nurkkaan. Katumus tuli minuuttia myöhemmin, mutta eihän se levy enää ikinä toiminut :eek:

Kuva kuulemma kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Meni hermot metroid prime huntersissa joskus aikoinaan:

Kehtaako joku laittaa paremmaksi.
 
Vastaus: Peliraivo

Kaikilla meillä on huonoja päiviä ja sitten kun muutenkin vetuttaa, niin joskus tulee purettua sitä huonoa fiilistä peliin. Nykyään teen niin, että pistän vain pleikan kiinni ja pelaan joku toinen päivä, jos hommasta ei tule yhtään mitään.

Eniten ihmetyttää tai ärsyttää ainakin meikäläistä pelaajat jotka kommentoivat joka ainoaan asiaan mitä pelissä tapahtuu. Eli sellainen jälki/näsäviisastelu tilanteen jälkeen rupeaa ottamaan kupoliin, sellaista ei jaksa pirukaan kuunnella ja yleensä laitan mikin kiinni tai telkusta äänet pois jos tälläinen viisastelija sattuu samaan peliin.
 
Vastaus: Peliraivo

Ärtymys, pienet käämin palamiset ja hyväntahtoiset herjat ovat asia erikseen, mutta varsinainen "raivo" jossa huudetaan, kiroillaan, paiskotaan ohjainta ja ollaan yleisesti "uhkaavia" on aina merkki jostain suuremmasta ongelmasta. Lähinnä siis hermojen hallinnan suhteen. Jos hermot menevät totaalisesti jossain videopelissä, niin onnea matkaan elon tiellä.
 
Vastaus: Peliraivo

Ärtymys, pienet käämin palamiset ja hyväntahtoiset herjat ovat asia erikseen, mutta varsinainen "raivo" jossa huudetaan, kiroillaan, paiskotaan ohjainta ja ollaan yleisesti "uhkaavia" on aina merkki jostain suuremmasta ongelmasta. Lähinnä siis hermojen hallinnan suhteen. Jos hermot menevät totaalisesti jossain videopelissä, niin onnea matkaan elon tiellä.
Tähän voisi tarttua. Nimittäin omalla kohdalla nimen omaan peleissä annan itselleni luvan päästää tunteet valloilleen, kun "tosielämässä" ei näin voi tehdä. Tottakai, jos talossa on muita ihmisiä, niin en tietenkään silloin ala kiroamaan.
 
Ylös Bottom