Vastaus: Pienimuotoinen kysely koskien digi-tv:tä
1. Onko taloudessasi digiboksia?
Kyllä.
Kahden virittimen tallentava boksi. Syy ostoon oli nimenomaan tuo tallennus ajansiirtoon VHS:n korvaajaksi, kaapelitaloudessa analoginkin kuva on ihan kelvollinen ja kanavavalikoimaa riittävästi.
2. Kiinnostaako digi-tv?
3
Kuluttajana yksi lysti, tekniseltä kantilta se on välttämättömyys pitemmän päälle. Kiinnostavinta digi-TV:ssä on ollut oikeasti mahdollisuus siistille kovalevytallentimelle, kaikki kauniit ideat super-tekstitv:stä MHP:hen on unohdettu vähin äänin. Meillä digikuva on kuristettu niin tiukkaan, että se on täynnä pakkausartifakteja. Kai se kuitenkin pikaisesti katsottuna satunnaiselle katsojalle näyttää analogia paremmalta, koska siinä ei ole lähetystien analogikohinaa.
3. Pärjättäisiinkö mielestäsi ilman digi-tv:tä?
Ei
Tämä on vähän kaksipiippuinen. Kaapelissa asialla ei ole paljonkaan merkitystä, koska taajuudet eivät sieltä lopu kesken. Ilmassa kyllä juuri nyt pärjättäisiin, mutta muutaman vuoden tähtäimellä ei. Ja analoginen lähetysverkko on kalliimpi ylläpidettävä kuin digitaalinen.
4. Tyydyttääkö digikanavien ohjelmatarjonta?
Ei
Ainoa vain diginä saatava kanava jonka tarjonnassa on oikeasti järkeä on Teema, jonka ohjelmisto kyllä sitten onkin paikoin erinomainen. Muita vain diginä jaettavia kanavia ei meillä vielä montaa olekaan. Suurin osa kiinnostavasta ohjelmasta tulee kuitenkin edelleen valtakunnallisilta kanavilta.
5. Vaikuttaako digikanavien profilointi positiivisesti kiinnostukseen?
3
Kanavien profiloituminen on yksi lysti, joku tietty ohjelma on sama ohjelma tuli se sitten miltä tahansa kanavalta. Teemankaan ohjelmistossa ei ole oikeastaan mitään mikä ei sopisi YLEn valtakunnallisten kanavien profiiliin, ja mitään oikeaa pitemmälle menevää temaattista profilointia ei ole vielä nähty, ja tuskin ihan heti nähdäänkään.
6. Tuleeko digiaika mielestäsi liian pian?
Ei
Tässäkin on oikeastaan molemmin päin. Suomessa aloitettiin digin kaavailu väkisin liian aikaisin, jolloin suunnitelma alkoi olla teknisesti lyhytnäköinen kun sitä oikeasti oltiin ottamassa käyttöön, eikä toimivia laitteitakaan ollut vuosiin. Nyt kun siirtymä on jo käynnissä sitä ei missään nimessä kannata enää lykätä ja tekohengittää analogiverkkoa, sillä kahden maanpäällisen jakeluverkon ylläpitäminen rinnakkain on kallista, ja analogista verkkoa ei ole enää kunnolla huollettu pitkään aikaan.
Monessa muussa maassa digisuunnitelmat on aloitettu vasta myöhemmin ja pelkän digin lisäksi otetaan suoraan huomioon myös tuki HDTV:lle, ja vielä vedetään siirtymäaika lyhyemmäksi kuin Suomen kuusi vuotta kun laitteistotkaan eivät ole enää ihan lapsenkengissään. Meillä tulee kokonaan uusi siirtymä sitten kun halutaan alkaa tukea HD-resoluutioita, ja digiboksikanta menee saman tien osittain uusiksi (SD-lähetykset tuskin kovin äkkiä loppuvat HD:n kanssakaan).
(7. Vastaajan ikä ja sukupuoli voisi myös olla hyvä tietää.)
M30