Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Vaikea vielä arvioida, onko tämä varsinaisesti voitto MS:lle, mutta hyvä, että on ohi. Pelintekijöille on varmasti helpotus päästä edes vähän paremman hallinnon alle tekemään pelejä. MS olisi samalla rahalla voinut ostaa paljon merkityksellisempiä pelintekijöitä. Toivottavasti nyt ostot on tehty joksikin aikaa.
 
Hieno juttu, että tämä kauppa meni läpi. Sonyn kovimpia fanipoikia voi tämä vatuttaa, mutta muita ei..
Miksei voisi sapettaa muita kuin die hard Sony-faneja ja boxin vihaajia? En omaa mielipidettä muodosta ennen kuin kaupan todelliset vaikutukset näkyvät, ja siihen menee luultavasti vuosia. Mutta jos jossain vaiheessa tulee peli jota haluaisin pelata, ja ei pleikalle julkaista enää, niin kyllähän se vähän haittaa. Ei tosin hirveästi tule edes ABK:n pelejä pelattuakaan tosin.
 
Tuntuu että tässä keskustelussa on sellainen vahva ”eat that sony” henki ja ilakoidaan kun sony oli selkeästi häviäjä tässä.

En tiedä, onhan xbox ollut jatkuvasti altavastaajana konsoleissa, mutta muutenhan microsoft on kertaluokkaa isompi ja tuottavampi ja ylipäätään pidän kaikenlaista keskittymistä hyvin huonona.

Peliala on kuitenkin hyvin nopeatempoinen ja vaikka IP:t ovat arvokkaita, jatkuvasti niitä tulee uusiakin. Nykyisenä PC pelaajana ei hirveästi nämä kaupat jaksa kiinnostaa, etenkin kun tässä exclupelikalistelussa PC tuppaa pärjäämään. Call of dutyakaan en ole enää vuosiin pelannut.

Ehkä keskustelu näissä businessostoksissakin ja henkilöissä osin siksi että tässä sukupolvessa ei ole pässyt oikein syntymään sellaista kunnon konsolinahistelua vrt. Xbox360/ps3 kun koneetkin on varsin samasta puusta veistettyjä.
 
Viimeksi muokattu:
Myös Game Pass PC puolen hommista kiinnostaa tulevatko vanhat Warcraftit ja Starcraftit nyt muutaman kk sisään sinne. Eipä tarvitse paljoa pelejä ostella tälle vuotta jos tulevat.
 
Tuntuu että tässä keskustelussa on sellainen vahva ”eat that sony” henki ja ilakoidaan kun sony oli selkeästi häviäjä tässä.
Tämä näkyy, kuuluu ja kaikuu hyvin kauas. Ollaan enemmänkin iloisia siitä, että saatiin muilta pois, kuin että oltaisiin iloisia siitä, että saatiin itselle jotain uutta. Tosin suurin osa Activision-Blizzardin tuotannosta on tähän asti ollut multiplatform-tuotantoa, eli saatavilla Xboxille ja PC:lle tähänkin asti. Käytännössä siis Game Pass on se ainoa palvelu, joka tästä suoraan hyötyy ja johon tulee jotain lisää. Xboxille pelejä ostava ei juuri eroa tässä hetkessä huomaa ja Playstationilla pelaavat jäävät enenevässä määrin kokonaan ilman. Äänekkäimpiä ilakoijia ovat Game Passin ja vuokraamisen, ei minkään omistamisen, nimeen vannovat ja Playstationin suuntaan vahingoniloiset.

Aika paljonhan Sony on vuosikymmenten aikana asioita oikein ja tosi hyvin tehnyt, kun ihmisillä on noin pahasti jäänyt hampaankoloon ja 'kilpailun tasoittamista' joudutaan tekemään noin radikaalein ja epäorgaanisin tempuin, mitä Microsoft nyt on harrastanut ja harrastaa. Jään kyllä ihan mielenkiinnolla seuraamaan, että parantuvatko ne työolot sitten tulevaisuudessa Microsoftin hellässä huomassa, kun tuota asiaa on niin usein esillä pidetty ja käytetty perusteluna kaupan positiivisuudelle. Microsoft on kuitenkin yksi maailman suurimmista korporaatioista, jonka rattaissa yksittäinen studio ja pelinkehittäjä on niin pieni hiekanjyvänen, että saapa nähdä, kuinka paljon 'peruskoodaajan' työoloista oikeasti välitetään. Microsoftin johto kuitenkin loppupeleissä välittää vain siitä, että tuotetaan voittoa/kuoletetaan niitä kymmenien miljardien hankintakustannuksia. Microsoftin huomassakin ne julkaisupäivät ja deadlinet iskevät päälle ihan samalla tavalla ja ylitöitä joudutaan tekemään.
 
Aika paljonhan Sony on vuosikymmenten aikana asioita oikein ja tosi hyvin tehnyt, kun ihmisillä on noin pahasti jäänyt hampaankoloon ja 'kilpailun tasoittamista' joudutaan tekemään noin radikaalein ja epäorgaanisin tempuin, mitä Microsoft nyt on harrastanut ja harrastaa.
Tähän voisi todeta, että löytyy varmasti niitäkin, joilla on hampaankolossa sen takia, että Sony ei ole tehnyt asioita oikein tai hyvin. Itselle ainakin on hieman aiheuttanut harmitusta Sonyn toimet. Ei sillä etteikö olisi MS:n toimet ajoittain myös, mutta onpahan valinnanvaraa ainakin kun molemmilla pelailee. Enpä silti tästä kaupasta erityisen innoissani ole.
 
Tähän voisi todeta, että löytyy varmasti niitäkin, joilla on hampaankolossa sen takia, että Sony ei ole tehnyt asioita oikein tai hyvin.
Varmasti pettyneitäkin kuluttajia on. Ei sellaista firmaa varmaan olekaan, jolla olisi pelkästään tyytyväisiä asiakkaita, tai asiakkaita, jotka eivät olisi edes joskus johonkin firman tuotteeseen tai palveluun pettyneet. Sony on kuitenkin ollut viihde-elektroniikan aallonharjalla vuosikymmeniä ja konsolipelaamisenkin puolella tulee kohta täyteen 30 vuotta menestystä, joten kyllä siellä tuolta pohjalta on enemmän tehty asioita oikein kuin väärin. Samaa mieltä lienevät kilpailijatkin, koska tuskin vaikkapa Microsoft muuten niin kovasti yrittäisi ja haluaisi Sonya ja Playstationia 'kampittaa'. Microsoft näillä megaluokan kaupoillaan aika selvästi osoittaa, että se kovasti haluaa/haluaisi päästä sinne, missä Sony jo on. Aika monessa paikassa kuitenkin Playstation ja pelikonsoli ovat synonyymeja keskenään. Sonyn asema ja brändi markkinoilla, orgaanisella kasvulla ja saavutuksilla, on sellainen, että todella moni pelaaja ja kuluttaja ajattelee saman tien Playstationia, kun joku mainitsee termin pelikonsoli.
 
Turha itkeä näitä pelitalojen syöntejä puoleen tai toiseen. Sen verran kuuma bisnes että uusia putkahtelee kuin sieniä sateella. Sijoittajat ovat rahat kourassa investoimassa vähänkin lupaaviin starttuppeihin ja yllättävän laadukkaita pelejä tulee myös pienemmiltä pelitaloilta.

Mitä Microsoftin röyhkeyteen tulee, niin kaikkien yhtiöiden "velvollisuus" on luoda edellytykset kasvulle niillä resursseilla mitä käytettävissä on. Microsoftilla nyt on siunaantunut sitä capexia ja helpoin tie kasvattaa omaa pelibisnestä on hankkia valmista pakettia mikäli järkevään hintaan tarjolla.

Täytyy myös muistaa että peliala kilpailee osin muun rappioviihteen kanssa(suoratoisto palvelut: musa, leffa) kuluttajien ajasta ja rahasta. Game pass vaikuttaa olevan tähän oiva taistelu väline ja tällä hetkellä todellakin hintansa arvoinen.
 
Oma veikkaus Platinum Games, voisi selittää Kamyan lähdön studiosta. Tosin Atluksen kanssa on ollut paljon yhteistyötä viimeaikoina. Voisiko Square Enix olla mahdollinen.
 
Ostais nyt kerralla Sonyn tai Nintendon niin konsolisodankäyntikin pienenis yhdellä.
Mitä sitä nuukailemaan, molemmat vaan pois kuljeksimasta.

Jos ihan tosissaan mietitään, niin luultavasti joku ihan nappikauppa. Tuskin MS uskaltaa tässä kohtaa lähteä kokeilemaan toista isoa kauppaa läpi.
 
Kuten olen jo aiemminkin kirjoitellut, niin kovasti toivoisin ettei noita isompia 3rd partyja enää osteltaisi ollenkaan. Luultavasti turha toivo, mutta itse en näe hyvänä kehityssuuntana, että kaikki isommat pelientekijät olisi vaan muutaman konsolivalmistajan omistamia ja niiden ulkopuolelta pelejä tekisi lisäksi vaan pienemmät indiestudiot.

Koen että kuluttajan kannalta olisi parempi, jos ison budjetin pelejä pystyisi tekemään useampikin firma. Pitäisi myös siellä pelien teon puolella kilpailua yllä paremmin. Nyt vielä näitä isoja pelifirmoja löytyy, mutta jos Microsoft jatkaa osteluja nykytahdilla ja vetää mukaansa touhuun myös muitakin, joilla varoja on (en tiedä kuuluuko tähän joukkoon itseasiassa edes Sony tai Nintendo vai mennäänkö enemmän Amazonin, Tencentin tai Applen kaltaiset jättien puolelle), niin ei loppujen lopuksi kovin monia ostoja tarvi enää tehdä, että isot 3rd party pelifirmat on historiaa.

Jos tähän ostelumaniaan lähdetään niin omaan pelaamiseen iskisi ostajasta riippumatta kipeiten Square Enixin osto. Oon pelannut ja haluan tulevaisuudessakin pelata kyseisen firman pelejä sekä Nintendolla (=hybridilaite on ihan paras tiettyihin peleihin) että Pleikkarilla (=toisissa taas grafiikkojen tms. vuoksi tarvii enemmän tehoja, jolloin alistun pelaamaan vaan kotisohvalta tehokonsolilla). Kuka tahansa ostaja olisikaan, niin tuskin oston jälkeen saisin enää molempia.

Tähän asti Microsoftin ostot on ollut mun oman pelaamisen kannalta tasoa ”ihan sama” (vaikka yleisesti en näiden pelifirmojen oston kannalla olekaan) koska en käytännössä muutenkaan ole pelannut ostettujen firmojen pelejä. Mutta nämä japanifirmojen ostot osuisi jo itseenikin ja pahimpana niistä tosiaan SE.

(Tai okei: pahinta olisi jos Microsoft oikeasti ostaisi Nintendon. En halua edes ajatella, miten Nintendon ihana sekopäinen omalaatuisuus hulluine kokeiluineen videopelimarkkinoilla varmasti kuolisi tuon oston myötä. Tai mitä tehtäisiin Nintendon omistamille IP:ille, joiden kohdalla Nintendo on pitänyt ihan poikkeuksellisen kovasta laadusta kiinni välittämättä siitä jos pelit sen vuoksi vaikka myöhästyisikin. Onneksi tämä Nintendon osto ei ole kuitenkaan kovin todennäköinen skenaario. )
 
Joo ei näiden isojen kehittäjien ostamista enää tarvitsisi jatkaa.

Itseäni kirpaisee tosin ainoastaan Elder Scrollsin menettäminen kun ei codeja ole enää jaksanut pelata viimeiseen 5 vuoteen ja avaruuspelit eivät ole oikein ikinä kiehtoneet.

Pienempien lupaavien pelinkehittäjien ostamista taas puollan. Tällöin pienemmät taitonsa kertaalleen näyttäneet puljut saavat mahdollisesti tarvitsemansa pääoman sen uuden tuoreen IP:n kehittämiseen.
 
...Tosi paljon tosi hyvää tekstiä...
Aikalailla täysin samat sanat itseltä tähän. Isoilla valmistajilla(Sony, Nintendo, Microsoft) on jo nykyisellään niin paljon studioita omistuksissaan, että paljon enemmän soisi näkevän, että niitä studioita käytetäisiin luomaan uusia juttuja sen sijaan, että mennään asenteella "Tolla julkaisijalla ja tällä studiolla on tosi kivoja nimikkeitä hallussaan, ostetaanpa ne meille ja pois noilta muilta".

Multiplattarien osto yksinoikeuksiksi kun on aina enemmän pois muilta kuin itselle lisää. Käytännössä aina ne multiplattarit ovat jo olleet tarjolla kaikille, mutta oston jälkeen vain harva saa lisää, kun paljon isompi määrä jää kokonaan ilman.
 
Ylös Bottom