No just oli puhetta siitä et ei toi Xbox-PC oo fiksu veto muuta kun siinä vaiheessa jos se avataan muillekkin kauppapaikoille, kuten Steamille ja Epicille. Tulee sitä rahaa joo muualtakin, mut Xboxin puolella kauppapaikalta MS ottaa jokasesta myynnistä 30% siivun. Ja se on jo sen kokonen pala et tosta kun joutuu luopumaan niin se kanssa näkyy siellä viivan alla jos se MS saama prosentti onkin yhtäkkiä 0% jokasesta kaupasta joka tehdään kolmannen osapuolen alustalla, jos pelin julkasijana ei satu olemaan Microsoft. Ja siinäkin tapauksessa ne myis sen ennemmin oman kauppapaikkansa kautta isomman katteen toivossa.
Olisi ihan näin kuluttajana ihan huippua, että oma Steam/Epic pelikirjasto olisi pelattavana Xboxilla, mutta samaan aikaan olisin entistä huolestuneempi Xboxin tulevaisuudesta konsolina. Kilpailevat kauppapaikat veisivät yhden isoimmista rahavirroista.
Kyllähän se väkisinkin olis kova isku Sonyllekkin. Sony on ihan julkisesti näyttänyt ja sanonutkin et PS-excluja tulee PC:lle vuoden tai parin viiveellä, niin sikälimikäli jos Xboxille saataisiin tota Steamia ja Epiciä niin yllättäen se pelivalikoima laajenis myös niihin Sonyn yksinoikeuksiin mitä ei aikasemmin oo voinu kyseisellä laitteella pelata. Siinä kärsivällisimmät kaverit saattaa jo pohtia et haluanko laajemman pelikirjaston ja oon valmis odottelemaan vuoden pari, vai haluanko kaiken heti. Totta siinä mielessä et tässä vaiheessa harvemmin porukka vaihtaa leiriä kokonaan, palataan taas siihen et useammalla on se digikirjaston rakentaminen aloitettu jo PS4/XB1 ajoilta ja jos leiriä vaihtaa, ei se kirjasto seuraa mukana. Se vähän ohjaa siihen tiettyyn ekosysteemiin.
Tuskin Sony tätä ainakaan haluamalla haluaisi, kun nytkin yrittävät pitää pelit mahdollisimman kaukana Xboxista, niin first party kuin ostettu third party. Eikä siinä, bisnes on bisnestä ja juuri siksi se voisi olla Sonyllekin kova isku.
Tossa ylempänä kans vilauteltiin mahdollisuutta et tää tarjoais virtaviivaisemman kokemuksen kun PC. Sinällänsä joo, mut tuskin kehittäjät jaksaisi siitä samasta PC-versiosta tehdä tälle hypoteettiselle Xbox PC:lle optimoitua versiota, mikä käytännössä tarkottais sitä et samat grafiikka-asetukset sieltä asetuksista löytyy kun normaalistakin PC versiosta. Kauppapaikat yms saadaan toki virtaviivaistettua aika kovaan jiiriin, ja noitten pelien grafiikka-asetusten räpeltäminenkin saadaan minimoitua jos kehittäjät näkee sen vaivan et peli käynnistyessään nuuskii et mikä käyttis ja rauta on kyseessä ja laittaa asetukset automaattisesti kuntoon sen perusteella. Mahdollista, mut en välttämättä henkeä pidättelis asian suhteen.
En tiedä kuinka poikkeus sääntöön olen, mutta niin pöytäkoneella kuin Steam Deckillä pelatessa pelit tunnistavat tosi hyvin millaisilla asetuksilla peli pyörii hyvin näillä mainituilla kokoonpanoilla. Jos en itse näe tarpeelliseksi, niin hyvin harvoin grafiikka-asetuksiin on ollut pakko koskea. Toisin sanoen pöytäkone + Steam Deck näyttää jo sen, että samat pelit (ja sama kauppapaikka) voi tarjota perinteisen PC-kokemuksen kuin myös konsolimaisen kokemuksen. Tässä "Xbox PC" olisi siis vähän kuin Steam Deck.
Itse olen ostanut tässäkin sukupolvessa jokaisen konsolin, enkä koe sitä sinänsä mitenkään erityisen ihanteelliseksi tilanteeksi, jos aidosti ja realistisesti tosiaan olisi vaihtoehtona sellainen tilanne, jossa kaikki pelit toimisivat yhdellä alustalla.
Olisi hauskaa, jos vaikkapa musiikkiin tulisi joku vastaava nimenomaan rautaan liittyvä rajoite ja joku alkaisi puolustamaan sitä, että onhan se nyt parempi, että Taylor Swiftiä voi kuunnella vain Sonyn laitteilla - ja väittäisi sen olevan parempi nimenomaan kuluttajalle
Tämähän se juurikin on. Tuskin kukaan mielellään ostaa montaa 500 euron laitetta, mutta koska pelit ovat pääosassa, niin on "pakko". Ihannetilanne tosiaan olisi, jos kaikki pelit toimisivat kaikilla alustoilla (tai yhdellä alustalla), jolloin kuluttaja valitsisi laitteen muiden ominaisuuksien kuin pelien mukaan. Tavallaan vähän niinkuin mihin nyt PC-käsikonsolimarkkina on menossa. Siellä on jo nyt ainakin kolme varteenotettavaa laitetta, joilla kaikilla toimii iso osa samoja pelejä, mutta laitteissa itsessään on silti eroja. Kuluttajalle jää valinnanvaraa, mutta tietää kuitenkin saavansa ne samat pelit pelattavaksi osti minkä laitteen hyvänsä. Konsolien suljettujen kauppapaikkojen puolella tällainen kuluttajan kannalta hieno tilanne ei sattuneesta syystä toteudu.
LOL tuolle musiikkivertaukselle.
Näin nimenomaan, kyllä markkinajohtajan reaktio olisi tosiaan hyvinkin todennäköisesti rajoittaa PC-julkaisuja, jos se isommin alkaisi vaikuttaa heidän oman raudan myyntiin.
Ja koska lopulta Sony on kuitenkin hardwareen keskittynyt firma ja myy konsolin lisäksi paljon muutakin lisävarustetta, niin heillä on tietenkin eniten menetettävää tässä myös tässä mielessä.
Kuten kaikessa, ne haastajat useimmiten joutuvat hakemaan uutta hanakammin kuin markkinajohtajat, niinhän se on konsolimarkkinoillakin.
Sonyn ja kaikkien muidenkin on pakko reagoida muuttuvaan markkinaan. Olisi se reaktio sitten rajoittamalla entistä enemmän tai laajentumalla.
Itseäni lähinnä huvittaa nämä haittafanittajat, jotka eivät keskity siihen omaan suosikkiin, vaan käyttävät uskomattoman paljon energiaa siihen, että pääsevät jokaisessa yhteydessä vihaamaan inhokkejaan.
Näitähän on paljon - varsinkin Twitterissä. Ei ne positiiviset jutut omasta suosikista, vaan negatiiviset jutut inhokista. Toki negatiivisuus aiheuttaa enemmän reaktioita, klikkejä, liikennettä, peukutuksia ja mitä ikinä, joten kun siihen makuun pääsee, niin hankala vaihtaa takaisin positiivisiin juttuihin.