Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Tähän Series S resoluutiokeskusteluun on hyvä lisätä, että miltä kuva näyttää on lopuksi paljon tärkeämpi kuin resoluutio.

Esimerkiksi alla olevasta vertailukuvasta näkyy kuinka Series S:än 900p (rekonstruoitu 1080phen) näyttää selvästi paremmalle kuin PS4 Pro:n 1080p kuva (rekonstruoitu 4Khon).

Paremmat rekonstruointitekniikat ja muut fiksummat tavat tehdä asioita tarkoittanee, että Series S:ästä saadaan vähintään tyydyttävää kuvaa 1080p ruuduille pitkään. Paljon mielenkiintoisempi kysymys on, että kuinka pitkään 1080p boksille on markkinoita?

 

Liitetiedostot

  • Plague_tale_ps4pro_seriess.jpg
    Plague_tale_ps4pro_seriess.jpg
    543,1 KB · Lukukerrat: 35
Voisi tulla kiusaus laittaa edellisen sukupolven konsolit vaihtoon noilla Saksan hinnoilla. One S ja One X olisi ekana menossa, mutta PS4 Slim voisi myös päästä vaihtoon. Yhden Series S:n pitäisin itselläni, loput menisi myyntiin.

Saksan tarjouksella MS pyrkinee myös pienentämään Sonyn kiusallisen suurta laite- ja käyttäjäkantaa. Firman kannalta kertaluontoinen huono diili kannattaa pitkässä juoksussa ja ei ole ongelma loputtomien varojen vuoksi. Kampanja laajentunee muuallekin.
 
Viimepäivien keskusteluja seuranneena saa helposti mielikuvan Konsolifinin pelaajien käyttävän vanhan sukupolven laitteita pääsääntöiseen pelaamiseensa.
Juuri näin. Raivolla puolustetaan teknisesti antiikkista tasoa kun 1080p60 ei edes ole kovin korkea taso nykymittapuulla. Jos näillä ei ole väliä niin miksi edes ostaa uusia konsoleita. Tyytyy siihen vanhaan.
Mikä se minimitavoite sitten mahtaa olla? Riittääkö, että pelit pyörivät telkkarissa juuri ja juuri sillä tasolla, ettei katselemisesta ja pelaamisesta tule pää kipeäksi ja 'etteivät silmät itke verta'?

Uudet laitteet tuovat uusia standardeja ja odotuksia. Kyllähän sen nyt pitäisi olla ihan selvä asia, että kun laitteisto hyppää sukupolven verran eteenpäin, niin odotukset kasvavat, eikä 'se sama', mitä edellisillä laitteilla nähtiin, enää suoraan riitä. Jos riittäisi, niin silloinhan uuden laitteen ostossa ei olisi juuri mitään järkeä.
Ilmeisesti ei ole mitään väliä kunhan freimi joskus vaihtuu ja resoluutio on dvd tasoa.
Miksi sulle MS koneet ylipäätään herättää näin paljon tuntemuksia, koska mielipidehän lähtökohtasesti on tunne jostain, varsinkin vielä itse kun pelaat PS5 niin eikö se silloin pitäisi olla yks ja sama sulle ? Tarkotin kun ekana olit vastaamassa kun tähän ketjuun tuli yhden käyttäjän kokemus/mielipide kyseisestä laitteesta joka oli sitten kuitenkin kait väärä ja epätosi. Mistäs sää tiet miltä series s sieltä telkkarista näyttää äläkä sinäkin sano et perheestä löytyy kyseinen laite.
Sitä en ymmärrä miksi joillekin MS konsolien arvostelu saa aikaan näin rajun vastarinnan? Monessa ketjussa sivukaupalla nyt veistetty miksi olet väärässä kun teknisesti vaadit tiettyä tasoa vuonna 2022.
Jos joku vielä haluaa tyytyä uusimpien laitteiden kanssa vuonna 2022 alle FullHD@60fps-tason pelaamiseen, niin se on toki jokaisen oma valinta. Minulle FullHD@60fps on 'minimitaso' uusilla laitteilla. Jos sen alle mennään, niin silloin on epäonnistuttu jossain kohtaa.
Nimenomaan epäonnistuttu jos 2020 julkaistu 300€ konsoli ei edes tuohon kykene.
Sen verran täytyy vielä kommentoida, että vähän oudolta tuntuu pitää Switchiä tässä keskustelussa mukana. Se kun on kannettava konsoli (tai hybridi) ja kyseinen ominaisuus asettaa omat vaatimuksensa/rajoitteensa raudalle. Kotikonsoleilla ei mielestäni ole tällaista tekosyytä. Myyntilukuja tarkastellessa ei voi vetää mutkia suoraksi niin, että Switchin omistajat ovat tyytyväisiä suorituskykyyn. Suuri osa todennäköisesti pitää kannettavuutta ja Nintendon yksinoikeuksia teknisiä ominaisuuksia tärkeämpänä tekijänä. Ei se silti poista sitä näkökulmaa, että myös sitä tehoa voidaan toivoa lisää. Mutta siinäpähän sitten palataan taas tämän kommentin alkuun.
Se on hyvin outo kumppani ketjun sisältöön. Vanha malli jo ja silloinkin erittäin vaatimaton teknisesti. Mutta käyhän se toki keppihevosena taistelussa miksi matalat freimit ja resot on hyvä ja normaali juttu 2022.
Luulempa etten ole ainoa joka on puhallellut nipan peleissä olevia heikkoja suorituksia. Doom erityisesti oli aika kamala kokemus.
Mitä nyt muuten tähän kokonaisuuteen tulee, niin käsittääkseni alkuperäinen kirjoittaja kirjoitti omia positiivisia kokemuksiaan laitteesta. Tähän sitten kommentoitiin että omasta näkökulmasta eri mieltä. En näe sellaista viestiä, jossa sanottaisiin alkuperäisen kirjoittajan olevan väärässä.
Juuri näin.
 
Eikö tuo Series S ole suht pätevä laite niille "sunnuntaipelaajille", jotka pelaavat sitä änäriä tai Fifaa eikä juuri muuta? Opiskeluaikoina kämppis pelaili vähän Fifaa, muuten ei tainnut pelaaminen hirveästi kiinnostaa. En usko että pikseleillä ja ruudunpäivityksellä oli isommasti merkitystä, kunhan pelaaminen sujui havaittavia nykimisiä. Suoritti tätä samalla läppärillä kuin opiskeluhommatkin. Hänellä tosin pelaaminen oli niin pienessä osassa, että ei edes Series S varmasti olisi kiinnostanut. Toinen kaveri sitten pelaili Fifaa, änäriä ja jonkin verran Codia, oli hankkinut 360:n tähän tarkoitukseen, joten tällaiselle tuo Series S voisi olla varsin hyvä. Onhan tuo kohtuu edullista ja helppoa siihen hommaan kuitenkin.

Ehkä se pahin kilpailija S:lle tällä kohderyhmällä onkin läppärit, joilla tehdään muutakin kuin pelataan, eli ne löytyvät joka tapauksessa omasta taloudesta. Pelaaminen ei ole ihan niin helppoa varsinkaan töllöstä sohvalla istuen, mutta ei toisaalta tarvitse sijoittaa konsoleihin sitten senttiäkään.

Itse en kuulu S:n markkinarakoon, joten voisin itsekkäästi todeta, että luonnonvarojen haaskausta. Toisaalta sitten jos sillä tyydytetään tarpeita joihin tehokonsolit ovat ylimitoitettuja, saattanee tuo jotain luonnonvaroja ehkä säästääkin. Mene ja tiedä, mutta enpä jaksa stressata tässä maailmantilanteessa. Jokaisella on kuitenkin oikeus omaan mielipiteeseensä, ei siinä mitään.

Tässä nyt vielä omia mielipiteitä nykykonsoleista:
  • Series S on turha, en tarvitse. XSX tekee kaiken paremmin paitsi että vie enemmän tilaa ja lämmittää huonetta enemmän. Ei levyasemaa myöskin selvä miinus omassa tapauksessa.
  • Series X levyasema ajaa vielä asiaansa kun pyörittää 360-pelejä, joista kaikkia ei diginä edes saa. Näitä nyt on parisenkymmentä peliä. Onelle ei montaa fyysistä lättyä ole. Kaikki uusi tulee kuitenkin käytännössä ostettua diginä ja lähes poikkeuksetta alesta.
  • PS5 en osaa päättää kumpi olisi turhempi, aika vähän levyltä löytyy pelejä PS4:ltä, joten vähän siinä ja tässä. Levyasemallinen piti kuitenkin viime kesänä saada, mutta eipä siellä ole käynyt kuin FFVII Remake sisässä ja sekin löytyy nyt plussapelinä. Samoin Detroit Become Human ja MGS V. No, FFXV on vain levyllä ja edelleen kesken, joten on siitä kai jotain iloa. Yhtään fyysistä PS5-peliä en omista. Jompikumpi malli kuitenkin pitää olla, koska Sonyn yksinoikeudet ja niitä en pc:llä ala pelaamaan.
  • Switch on turha, ei vain ole Nintendo kiinnostanut pitkään aikaan ollenkaan, eikä isommasti kyllä koskaan. Ehkä Zeldat tms voisivat upota ja onhan tuo hybridikonsoli sinänsä mielenkiintoinen, mutta ei aikaa ja innostusta alkaa testailemaan ainakaan toistaiseksi. Tämä voi tietysti muuttua, ei ole mistään periaatteista kiinni.
  • Villi kortti: pelipc, turha, en vain jaksa, koska kallista ja hankalaa. Katsellaan sitten asiaa uudestaan jos konsolipelaaminen menee pilalle joskus tulevaisuudessa. Juuri tuli vanhasta peliläppäristä kirjepaino ja seuraava pc saattaa olla käytetty pikkupc integroidulla näyttiksellä. Tai sitten hieman suorituskykyisempi pöytäkone satunnaista kuvien kevyehköä muokkausta varten, mutta alta 500€ joka tapauksessa. Pelien osalta ainoa kriteeri on, että Witcher 1 sillä pyörähtää vähintään 30 fps ja mielellään 1080p, sitä kun ei konsoleilla voi pelata ja se pitäisi päästä kokemaan. Resosta voin kuitenkin tinkiä, koska ainoa must play pc-peli tällä hetkellä. Suurin osa pc:llä aikoinaan tapahtuneesta toiminnasta tulee tehtyä puhelimella, joten hyvin vähäistä on pc:n käyttö kokonaisuudessaan.
Sanottakoon vielä, että minulta ei vieläkään löydy yhtään 4K-ruutua, johtuen vähän asumiskuvioiden muutoksista yms epävarmuustekijöistä. Nyt kun ne alkavat olla vakiintuneet, niin 4K-näyttöä on kyllä tullut katseltua jo vajaan vuoden verran, mutta vielä on pystynyt hillitsemään ostohousujen vetämistä jalkaan, koska yksikään järkevän hintainen näyttö ei suoriudu hommasta ilman kompromisseja PS5:llä ja XSX:llä. Joten odottelen parempia tuotteita, niin josko sitä sitten selviäisi taas varsin pitkän aikaa ilman päivityksiä. TV hankittu 2013 ja näyttö 2009 (<- alkaa olla hävyttömän haalea työnäytön vieressä). Sen verran tuo 4K-näyttö jo himottaa, että visuaalisesti yhtään näyttävämpiä yksinpelejä säästelen tulevaisuuteen, paitsi game passin sisältöä.

Tulipas pitkä posti, kiitos ja anteeksi jos luit tänne asti.
 
Juuri näin. Raivolla puolustetaan teknisesti antiikkista tasoa kun 1080p60 ei edes ole kovin korkea taso nykymittapuulla. Jos näillä ei ole väliä niin miksi edes ostaa uusia konsoleita. Tyytyy siihen vanhaan.
Series S:n hankinta on järkevää muiden ominaisuuksien vuoksi. Series S:n prosessori on tehokkaampi kuin PS5:n prosessori ja siinä on täydet RDNA2 ja DirectX 12U ominaisuudet, eli sillä pelaaminen on sujuvampaa kuin edellisten sukupolvien laitteilla ja modernit tekniikat kompensoivat heikkoja muisteja ja alitehoista näytönohjainta niin, että pelikokemus on kokonaisuudessaan parempi. Ei pidä tuijottaa vain paria tunnuslukua, jotka eivät ole edes pelikokemuksen kannalta tärkeimpiä, vaikka ovat toki tärkeitä, vaan kokonaisuutta. Jos haluaa kaikki uuden sukupolven ominaisuudet täysimittaisesti käyttöönsä, on vain kaksi konsolivaihtoehtoa, Series X ja Series S.
 
Juuri näin. Raivolla puolustetaan teknisesti antiikkista tasoa kun 1080p60 ei edes ole kovin korkea taso nykymittapuulla. Jos näillä ei ole väliä niin miksi edes ostaa uusia konsoleita. Tyytyy siihen vanhaan.

Huomasitko mahtavan Series S diilin ja nyt revit pelihousut? Toisekseen, sultahan löytyy itseltä Series S niin mitä ihmettä sinä höpötät että riittää vanha konsoli ? Ei oo näyttäny itsellesi riittävän ja välttelet vielä kysymystä miksi olet hommannut sen. Oliko Herra Ippenaattori sittenkin oikeassa että konsoli on hommattu alibiksi että voi puolueettomana haukkua Microsoftia/Xboxia?
 
Viimeksi muokattu:
Alkaa mennä aika lapselliseksi länkyttämiseksi. Xbox ostetaan sen takia että saadaan haukkua puolueettomasti? Itsekin ostin Series X:n vain haukkuakseni konetta. Kyllä siitä ilosta kannattaa 500e maksaa. Nyt valoja päälle.

Jos haluaa kaikki uuden sukupolven ominaisuudet täysimittaisesti käyttöönsä, on vain kaksi konsolivaihtoehtoa, Series X ja Series S.

Ei kai näitä standardeja ole, kuten tämäkin keskustelu osoittaa. Miksi ne uuden sukupolven ominaisuudet ovat juuri Microsoftin laitteiden ominaisuuksia eivätkä esimerkiksi Sonyn huippuimmersiivistä värähtelyä. Ai niin, kun se on iso ja paha markkinajohtaja. Ehkä se asenne muuttuu teilläkin sitten tässä parin vuoden sisällä, kun Microsoft ostaa paikkansa markkinakärkenä ja päästään nauttimaan saumattomasti kuukausiveloituksista.
 
Juuri näin. Raivolla puolustetaan teknisesti antiikkista tasoa kun 1080p60 ei edes ole kovin korkea taso nykymittapuulla. Jos näillä ei ole väliä niin miksi edes ostaa uusia konsoleita. Tyytyy siihen vanhaan.
Huoh. Konteksti eli viitekehys. 1080p60fps ei ole tosiaan korkea taso jos tehoja riittää. Jos ei riitä niin sitten se on korkea taso. Esimerkkinä oli se Switch. Kuinka paljon enemmän tätä pitää selkiyttää? En tiedä voiko asiaa edes enää sanoa mitenkään eri tavalla kun se on jo sanottu monta kertaa.

Totta kai uusilta laitteilta, jotka pyrkivät pakkaamaan sisälleen mahdollisimman paljon tehoja hintaansa nähden, voi vaatia enemmän. Eikä tuo vaatimus sinänsä olekaan mikään ongelma vaan se, miltä laitteilta sitä vaaditaan.

Laitteita tehdään eri tarkoituksiin ja sen vuoksi ne kaikki eivät ole samasta puusta mutta nyt kuitenkin pitäisi olla.

Ilmeisesti ei ole mitään väliä kunhan freimi joskus vaihtuu ja resoluutio on dvd tasoa.
Melko hyvä olkiukko. Todella rakentavaa keskustelua keksiä väitteitä mitä kukaan ei ole sanonut. Kukaan ei ole edes varsinaisesti tainnut kieltää etteikö tuo minimi olisi hyvä kun kyseessä on se tekniikan kärki. Series S:n idea vain ei ole tarjota sitä kärkeä ja se tuntuu menevän ihmisiltä ohi.

Ja on se minustakin outoa jos ei pysty edes 1080/60-tasoon mutta periaate, että vaaditaan jokin yleinen minimi, on monella tapaa typerä eikä ota huomioon monia seikkoja, jotka on jo useasti mainittu.

Sitä en ymmärrä miksi joillekin MS konsolien arvostelu saa aikaan näin rajun vastarinnan? Monessa ketjussa sivukaupalla nyt veistetty miksi olet väärässä kun teknisesti vaadit tiettyä tasoa vuonna 2022.
Nytkö sitten pitää lokeroida vastaajat kun ei sanomiset miellytä? Pointti ei koske pelkkää Series S:ää vaan siksi myös se Switch vedettiin esimerkkinä mukaan. Ei ole mitään yleismaallista minimiä, joka voisi kattaa laitteet joka kohde- ja hintaryhmästä. Tietenkään, sen pitäisi olla itsestäänselvyys.

Nimenomaan epäonnistuttu jos 2020 julkaistu 300€ konsoli ei edes tuohon kykene.
Jos aletaan hiuksia halkomaan niin siihenhän (FHD+60fps) kykynee melko vaatimatonkin laite. Eri asia on että miltä se näyttää ruudulla ja mitä siellä varsinaisesti näkyy. Jos joku Dying Light 2 ei vaikka toimi (en tiedä miten toimii) niin onko ihmekään. Silti monet pelit voivat toimia hyvinkin mutta kuitenkin täytyy valittaa kun on päähän saatu joku yleismaallinen minimi, joka ei tunnu ottavan mitään logiikkaa huomioon.

Se on hyvin outo kumppani ketjun sisältöön. Vanha malli jo ja silloinkin erittäin vaatimaton teknisesti. Mutta käyhän se toki keppihevosena taistelussa miksi matalat freimit ja resot on hyvä ja normaali juttu 2022.
Onko esimerkin/todistuskappaleen käsitys vieras? Switch todistaa vastaan sitä väitettä, joka esitettiin, joten on ihan loogista tuoda se keskusteluun. Samoin sekä Switch että keskustelun kirvoittanut Series S tähtäävät ihan eri kohderyhmään kuin PS5 ja Series X.

Eikä tässä varsinaisesti ole puolusteltu laitteiden suorituskykyä vaan ainakin minä olen kritisoinut sitä, että olisi muka olemassa jokin minimi kun todisteet osoittavat että vähemmälläkin tienaa ja vieläpä hyvin.

Henkilökohtaisesti saa toivoa vaikka kuuta taivaalta mutta käytäntö näyttää ihan toiselta.

Luulempa etten ole ainoa joka on puhallellut nipan peleissä olevia heikkoja suorituksia. Doom erityisesti oli aika kamala kokemus.
Minä myös ottaisin yhä, kuten jo monta kertaa todennut, sen tehokkaamman Switchin heti vastaan. Toistan siis jälleen itseäni: se mitä mieltä olen on eri asia miten näen että asiat käytännössä kuitenkin yleisesti tuntuvat olevan. Enemmistölle riittää Switch ja Series S. Paha siihen on mitään sanoa vastaan mutta saahan sitä itkeä jos se auttaa.
 
Oliko Herra Ippenaattori sittenkin oikeassa että konsoli on hommattu alibiksi että voi puolueettomana haukkua Microsoftia?
Ei kukaan ajettele tai toimi näin. Eiköhän säilytetä ne foliorullat jatkossakin siellä missä niiden kuuluukin. olla. :D

- - -

Eipä itselläni ole Series S muuta sanottavaa kuin, että 300 euron laitteella saa joko erinomaista suorituskykyä tehoihinsa nähden tai sitten välillä jäädään aika pahastikin jälkeen jolloin 60 FPS jää haaveeksi mihinkä mielestäni jokaisen next gen-laitteen pitäisi kyllä tähdätä. Itseäni ei haittaisi yhtään jos reso olisi sitten 720p peleissä kunhan se FPS nostettaisiin 60.

Eihän Series S loppujen lopuksi mitään nyt sen isompia vikoja ole mitä ei voisi olettaa budjettimallin laitteesta löytyvän. Itselleni kyseinen laite ei olisi vain sellainen johonka sijoittaisin jos 200 eurolla saa jo astetta tehokkaamman saman sarjan mallin isommalla levytilalla.

Se vielä sanottava, että olihan Series S varsinainen lottovoitto Microsoftille, varmaan isompi kuin ehkä uskalsivat edes suunnitteluvaiheessa kuvitella. Ainoa next gen-laite jota löytyy kauppojen hyllyiltä tällä hetkellä. Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka hyvin Series S menisi kaupaksi jos tehokkaammat konsolit olisivat tarjolla ihmisille.
 
Ei kai näitä standardeja ole, kuten tämäkin keskustelu osoittaa. Miksi ne uuden sukupolven ominaisuudet ovat juuri Microsoftin laitteiden ominaisuuksia eivätkä esimerkiksi Sonyn huippuimmersiivistä värähtelyä. Ai niin, kun se on iso ja paha markkinajohtaja. Ehkä se asenne muuttuu teilläkin sitten tässä parin vuoden sisällä, kun Microsoft ostaa paikkansa markkinakärkenä ja päästään nauttimaan saumattomasti kuukausiveloituksista.
No onpas taas. En ainakaan minä ole sanonut etteikö standardeja olisi eikä minimivaatimuksia voisi asettaa. Jos näin joku ajattelee, niin kannattaa kenties lukea ne kirjoitukset uusiksi.

Standardit on itse asiassa todella loistava juttu kun saadaan yhdenmukaistettua asioita. Ei voi kuitenkaan mielivaltaisesti asetella jotain minimejä (eli tavallaan standardeja) ottamatta huomioon muita laitteen tietoja.

Mitä tähän keissiin tulee niin ottaisin mieluusti standardeiksi hyviä asioita jokaiselta konsolilta ja laitteelta aina kun niitä tulee. Sonylta esimerkiksi nuo ohjainkikkailut.

Lisätään vielä sellainen, kun näitä toiveita ja minimeitä on kerran heitelty, että olin todella pettynyt Forbidden Westin asetuksiin. Olisin halunnut 60 fps mutta sen kanssa peli näytti jotenkin todella oudolta ja jouduin pelaamaan 30 fps mutta ilman häiritsevää mössöä ruudussa. Eli ei ne halut aina kohtaa edes näissä uusimmissa laitteissa. Eikä tuo Elden Ringkään kauhean sulava ole 4K-tilassa. Ja piti olla 4K60fps-sukupolvi.

Mutta no, tähän on totuttu ja onhan tilanne kuitenkin selkeästi parempi kuin joskus on ollut. Nyt edes yritetään.
 
Se vielä sanottava, että olihan Series S varsinainen lottovoitto Microsoftille, varmaan isompi kuin ehkä uskalsivat edes suunnitteluvaiheessa kuvitella. Ainoa next gen-laite jota löytyy kauppojen hyllyiltä tällä hetkellä. Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka hyvin Series S menisi kaupaksi jos tehokkaammat konsolit olisivat tarjolla ihmisille.
Varmasti komponenttipula näyttelee tässä roolia, mutta niin näyttelee laitteen hintakin. Siihen tämä koko Series S:n konsepti perustuu. Puristetaan uuden sukupolven konsoli niin pieneen muottiin ja halpaan hintaan kuin mahdollista. Selkeästi jossain Microsoftilla on laskeskeltu, että tällaiselle tuotteelle on markkinaa. Tehoja on tietysti vähemmän kuin isoveljessään, mutta samat pelit laitteelle kuitenkin julkaistaan. Se kai tässä on tärkeintä. Siinä sitten jää puntaroitavaksi juurikin tämä hinta, joka voi jollekin olla isokin kynnyskysymys.

Tulevaisuus näyttää kuinka hyvin pelit skaalautuivat heikompitehoisemmalle laitteelle. Tähän mennessä on nähty hyviä ja huonoja esimerkkejä optimoinnista.
 
Varmasti komponenttipula näyttelee tässä roolia, mutta niin näyttelee laitteen hintakin. Siihen tämä koko Series S:n konsepti perustuu. Puristetaan uuden sukupolven konsoli niin pieneen muottiin ja halpaan hintaan kuin mahdollista. Selkeästi jossain Microsoftilla on laskeskeltu, että tällaiselle tuotteelle on markkinaa.
Olikohan se Phil Spencer, joka uskoi laitteiden julkaisun aikaan, että Series S jopa tulisi lopulta myymään enemmän kuin Series X. En välttämättä itse jaksa uskoa, tai edes toivo, että Series S myisi X:ää enemmän, mutta vaikka huomioitaisiin komponentti pulat yms. niin aivan selvästi Series S:lle on ollut tilausta. Ei se minulle missään kohtaa ollut oikea vaihtoehto, mutta monelle muulle se selvästi sitä on.
 
Spencerin motivaationa Series S:n suhteen lienee se, että hän haluaa kasvattaa käyttäjämääriä perinteisten tehokonsolimarkkinoiden kohderyhmän ulkopuolelle. Jos on jo valmiiksi tehokonsolien kohderyhmässä, Series S näyttää helposti huonolta, mutta suurin osa potentiaalisista asiakkaista ei ole lähelläkään tätä kohderyhmää. Jos siis Xboxin pitää saada uusia asiakkaita jostakin, on parempi yrittää kauhoa isommasta massasta uusia asiakkaita kuin tavoitella vain tietyn ydinryhmän kiinnostusta. Tällä hetkellä MS:n strategia vaikuttaisi toimivalta, mutta aika näyttää onnistuuko MS saamaan jalansijaa uusille kohderyhmille vai jääkö Series S vain välimalliksi niille, jotka eivät onnistuneet nappaamaan tehokkaampaa uuden sukupolven laitetta.
 
Minulta löytyy Xbox Series X ja täytyy sanoa, että Series S olisi minullekin täydellinen konsoli jos vain muistia olisi enemmän. Konsolipelaamisessa minua ei vain yksinkertaisesti kiinnosta kaikki graafiset herkut ja jos kiinnostaisi, pelaisin vain PC:lla. Onhan tuo Series S nyt erinomainen konsoli hintaansa nähden ja mikä parasta - sillä pääsee pelaamaan tulevaisuuden next hen -pelejä, joita ei pysty pelaamaan edellisen sukupolven konsoleilla.
 
Varmasti komponenttipula näyttelee tässä roolia, mutta niin näyttelee laitteen hintakin. Siihen tämä koko Series S:n konsepti perustuu. Puristetaan uuden sukupolven konsoli niin pieneen muottiin ja halpaan hintaan kuin mahdollista. Selkeästi jossain Microsoftilla on laskeskeltu, että tällaiselle tuotteelle on markkinaa. Tehoja on tietysti vähemmän kuin isoveljessään, mutta samat pelit laitteelle kuitenkin julkaistaan. Se kai tässä on tärkeintä. Siinä sitten jää puntaroitavaksi juurikin tämä hinta, joka voi jollekin olla isokin kynnyskysymys.

Tulevaisuus näyttää kuinka hyvin pelit skaalautuivat heikompitehoisemmalle laitteelle. Tähän mennessä on nähty hyviä ja huonoja esimerkkejä optimoinnista.
Luonnollisesti 300 euron hintalappu auttaa myymään, ei siinä. Mutta mielestäni todellinen lottovoitto oli tuo kuinka saatiin uusi konsoli markkinoille jonka tuotanto ei kärsi maailmanlaajuisesta pandemiasta siinä missä muut uudet elektroniikkavälineet. Siinä mielessä win-win. Sinänsä tosin harmi ettemme ikinä saa varmaan todellista kuvaa millainen kysyntä halvalle digilaitteelle kuten Series S todella on suhteutettuna 200 euroa kalliimpaan isoveljeensä. Moni on Series S:n ostamiseen varmasti tähdännytkin kauppaan astellessaan, mutta varmaan moni on myös pakontullen joutunut siihen "tyytymään", kun on ollut kiire päästä pelailemaan.
 
Alkaa mennä aika lapselliseksi länkyttämiseksi. Xbox ostetaan sen takia että saadaan haukkua puolueettomasti? Itsekin ostin Series X:n vain haukkuakseni konetta. Kyllä siitä ilosta kannattaa 500e maksaa. Nyt valoja päälle.
Kieltämättä tämä on jo surkuhupaisaa ulinaa jos et ole samaa mieltä oli laitteita tai ei :) Jos ostat Microsoftin laitteen ja suhtaudut kriittisesti siihen niin olet väärässä ja se pitää myydä pois. Myynnin jälkeenkin olet väärässä Kfinin kovaäänisimmän raadin mielestä.
Ei kai näitä standardeja ole, kuten tämäkin keskustelu osoittaa. Miksi ne uuden sukupolven ominaisuudet ovat juuri Microsoftin laitteiden ominaisuuksia eivätkä esimerkiksi Sonyn huippuimmersiivistä värähtelyä. Ai niin, kun se on iso ja paha markkinajohtaja. Ehkä se asenne muuttuu teilläkin sitten tässä parin vuoden sisällä, kun Microsoft ostaa paikkansa markkinakärkenä ja päästään nauttimaan saumattomasti kuukausiveloituksista.
Ei taida muuttua. Sen verran syvissä vesissä porukka vetelee ettei näe kuin hyvää siinä vaikka olisi vain MS konsolit ja palvelut olemassa.
 
Olikohan se Phil Spencer, joka uskoi laitteiden julkaisun aikaan, että Series S jopa tulisi lopulta myymään enemmän kuin Series X. En välttämättä itse jaksa uskoa, tai edes toivo, että Series S myisi X:ää enemmän, mutta vaikka huomioitaisiin komponentti pulat yms. niin aivan selvästi Series S:lle on ollut tilausta. Ei se minulle missään kohtaa ollut oikea vaihtoehto, mutta monelle muulle se selvästi sitä on.
Joo, näin se Phil taisi ennustella. Toki itsekin olen Series X:n kannalla. Otan mielelläni kaikki mahdolliset tehot ja levyaseman. Itseasiassa olisin saattanut jo Series S:n ostaa yläkertaan kakkoskonsoliksi, ettei tarvitsisi Series X:ää kanniskella edestakaisin kerrosten välillä, mutta ilman levyasemaa tällä määrällä hyllystä löytyviä fyysisiä pelejä aina originaalista Xboxista alkaen on levyasema minulle välttämättömyys.

Nintendo Switch on ainakin omassa käytössä osoittanut, että kuvan resoluutio on täysin verrannollinen käytettävän ruudun tuumakokoon. Osa Nintendon peleistä on todella suttuisia 65 tuumaiselta ruudulta, mutta oikeinkin skarppeja Switchin omalta ruudulta. Series S:ssä on toki vielä Switchiä paremmat skaalautuvuustekniikat käytössä, mutta ilman niitäkin kunhan ruudun tuumakoko on niin sanotusti suhteutettu laitteen tehoihin, niin ongelma on "hallittavissa". Sen sijaan vaihtoehto 60 ruudulle sekunnissa saisi löytyä aina.
 
Viimeksi muokattu:
Ei taida muuttua. Sen verran syvissä vesissä porukka vetelee ettei näe kuin hyvää siinä vaikka olisi vain MS konsolit ja palvelut olemassa.
Jos näin olisi, niin siinä olis jäänyt monta hyvää peliä kokematta, kun niitä tuskin olisi koskaan edes tehty ilman muita konsoleita.

Sen verran hyviä yksinoikeuksia löytyy Nintendolta ja Sonyltä, etten olisi niitä halunnut olla kokematta, vaikka boksi onkin pääalustana itsellä.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom