Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Totta. Jos MS:llä ei olisi samalla tavalla omaa konsolia ja omaa kauppaa, niin tämä olisi helpompi yhtälö. Ja tietysti jos kaikki pelit tulisivat kaikille alustoille.
En välttämättä edes pidä omaa konsolia ylitsepääsemättömänä esteenä jos lupaus on "kaikki pelit kaikille koneille samaan aikaan". Ongelmia uskon tulevan jos lupaus koskisi vain osaa pelikatalogista.

Kyllähän tässä suurella mielenkiinnolla odottaa ensi viikkoa. Harvemmin tarvitsee säätää odotusarvoja näin isolle skaalalle, kaikki mahdollista aina täydellisestä lässähdyksestä todella kauaskantoisiin vaikutuksiin.
 
Mä en näe mitään rationaalista syytä, miksi MS luopuisi omasta konsolista. Ei ole vain mitään järkeä. Xbox-konsolibrändiä on rakennettu noin 25 vuotta ja se menestyy hyvin. Juuri äskettäin MS sijoitti valtavasti rahaa pelibisneksen kasvattamiseen ja se on ohittanut jo Windowsista saatavat tuotot. On aivan olennaista, että tarjolla on konsolivaihtoehto pelaajille. Sitä ei oikein voi korvata millään muulla ratkaisulla tällä hetkellä. Jos jokin korvaava menetelmä löytyisi, tilanne olisi eri. Nyt ei ole järkevää rakentaa kokonaista Game Passiin painottuvaa infraa vain kolmannen osapuolen toimijoita varten muiden alustoille. Se vaatisi todella radikaaleja muutoksia toimintaan. Vaikka Game Pass on kannattava, se ei ole niin kannattava, että sen varaan kannattaisi heittäytyä ja luopua omasta alustasta muilta osin.
 
Juuri äskettäin MS sijoitti valtavasti rahaa pelibisneksen kasvattamiseen ja se on ohittanut jo Windowsista saatavat tuotot.
En ota muuhun kantaa mutta mutuilen että Windowsin kohdalla eivät varmaan hae voittoja vaan nimenomaan levinneisyyttä, joten voittoja tärkeämpää on saada käyttis vain mahdollisimman laajasti joka paikkaan. Sitten siitä voi alkaa hyötyä mm. pakkomainosten ja muun muodossa.
 
Jos Sonylla ei tulevaisuudessa enää ole aitoa kilpailijaa tällä markkinalla
Itse näkisin ehkä ennemminkin, että tulevaisuudessa Sony on schrödingerin konsolin tapaan ainoa konsolivalmistaja ja samalla aivan samanlainen pelihardisvalmistaja kuin mikä tahansa mobiililaitevalmistaja. Ja nyt ei puhuta kahden seuraavan vuoden aikana tapahtuvasta murroksesta.

Ja itsekään en usko, että Xbox -laitteesta luovutaan. Vaan uskonkin, että Game Passia ollaan tuomassa muille alustoille. Se onko se nyt Sonyn ja Nintendon laite, niin on eri asia.
 
Varmaan olen taas maailman negatiivisin ihminen, mutta en usko tuosta tiedotustilaisuudesta seuraavan mitään hyvää omasta näkökulmastani.
Vaikka me katsotaan tätä eri näkökulmista, niin olen samaa mieltä. Tuskin seuraa mitään hyvää omaa pelaamista ajatellen, mutta silti odotan mielenkiinnolla mitä Microsoft ensi viikolla meille kertoo.
 
Onhan sillä nyt kuluttajalle aika paljon merkitystä. Ymmärsin Murdocin viittaavan siihen, että nyt Microsoftin ja Sonyn kilpailun kautta uusiin konsoleihin on panostettu todella paljon ja pyritty saamaan niihin mahdollisimman hyvää rautaa. Jos Sonylla ei tulevaisuudessa enää ole aitoa kilpailijaa tällä markkinalla, niin ei heillä myöskään ole painetta kehittää mahdollisimman tehokasta konsolia. Tämä luonnollisesti ei ole kuluttajille hyväksi.
Jos nyt kuvitellaan et nykyset Xboxit jäis viimesiksi malleiksi, ois Sonylla silti intressejä pysyä PC:n kintereillä edes jollakin tavalla. Liikaa jos jää tehoista jälkeen niin pelien kehitys menee hankalaksi jos tehoerot on liian suuria, enkä millään jaksais uskoa et Sony jättäis ton tehokonsolialueen niin sanotusti vapaaks riistaks tai kokonaan tyhjäkskään.

Se missä ero huomattais olis sit hinta. Nykyseltään kun on kaks toimijaa, niin pakkohan siinä on myös hinnalla kilpailla. Jos on yksin hiekkakentällä, niin sen hinnan saa pitkälti päättää ite ja lopputuloksena on se että sitä rautaa ei oo pakko myydä sillä tappiolla mitä yleensä sukupolven alussa joudutaan tehdä. Käytännössä vois tarkottaa sitä, että nähtäis uusintakierros PS3 julkasusta jossa hintaa oli se rapeat 700€ konsolilla noin tuoreeltaan. Mut toivotaan että toi tehokonsolikenttä ei jää yhden valmistajan temmellyskentäks jatkossa.
Totta. Jos MS:llä ei olisi samalla tavalla omaa konsolia ja omaa kauppaa, niin tämä olisi helpompi yhtälö. Ja tietysti jos kaikki pelit tulisivat kaikille alustoille. Mutta eikö siltikin ollut tiettyjä ongelmia saada edes EA Play PlayStationille? Ja korjatkaa jos olen väärässä, mutta Ubisoft+ ei vieläkään ole täysiverisenä PlayStationilla. Pelkästään Classics -nimikkeet, ei day one julkaisuja.
Onhan tuossa useampikin ongelma. Kuten noista Ubisoftin ja EA:n palveluista pleikkarin puolella huomaa, on se Sonylle ongelma jos ne uudet nimikkeet tuodaan heti tuoreeltaan tuon tilauksen piiriin. Sama aivan satavarmasti koskis myös Game Passia, sillä se suoraan astuu Sonynkin varpaille siinä mielessä et kukapa niitä pelejä sitten täyteen hintaan storesta siinä vaiheessa ostaisi?

Lisäksi tuo Game Passin tilaus tulisi jatkossa sit ostaa PS Storesta, mikä myös meinaa sitä että Sony haluaisi oman siivunsa siitä hinnasta. Eli hinta nousisi. Samalla myös varmaankin aika turha kuvitella et PS+ siitä rinnalta häviäisi mihinkään, joten käytännössä lopputulema olisi se et pitäisi nettipelaamisesta ja tuosta Game Passista maksaa molemmista erikseen, joka on todennäköisesti aika monelle kuluttajalle vähän turhan iso kuukausittainen kuluerä, etenkin jos ottaa huomioon sen että se Sonylle tuskin kävisi et Game Passissa olisi jatkossakin Day 1 julkaisuja kuten nyt.

En jotenkin ite ainakaan äkkiseltään nää että tästä asiasta pääsevät sinällänsä yhteisymmärrykseen siinä määrin että molemmat olisi tyytyväisiä.
 
Kyllähän tuo xboxi tykkää pysyä otsikoissa ;) olikin hetki hiljaisempaa tuon ABK oikeudenkäynnin jälkeen. Tämähän on täysin bisnesviisas päätös MS toimesta. Miksi jättää Playstation puolen rahat pöydälle makaan, pelibisnestä tässä tehdään eikä yritetä myydä konsoleita yksinoikeuksilla kun nuo muovilaatikot ei tuota rahaa vaan ne pelit. Yhtäkkiä saatiin ainakin 50 miljoonaa uutta asiakasta. Voisin sanoa että Sonyn tapa tehdä bisnestä ei ole enään tätä päivää, koska pelien kehityskustannukset on nousseet ihan älyttömälle tasolle eli pitää myydä 5 miljoonaa peliä ennekuin pääsee edes omilleen.
 
Kyllähän tuo xboxi tykkää pysyä otsikoissa ;) olikin hetki hiljaisempaa tuon ABK oikeudenkäynnin jälkeen. Tämähän on täysin bisnesviisas päätös MS toimesta. Miksi jättää Playstation puolen rahat pöydälle makaan, pelibisnestä tässä tehdään eikä yritetä myydä konsoleita yksinoikeuksilla kun nuo muovilaatikot ei tuota rahaa vaan ne pelit. Yhtäkkiä saatiin ainakin 50 miljoonaa uutta asiakasta. Voisin sanoa että Sonyn tapa tehdä bisnestä ei ole enään tätä päivää, koska pelien kehityskustannukset on nousseet ihan älyttömälle tasolle eli pitää myydä 5 miljoonaa peliä ennekuin pääsee edes omilleen.
Ihan hyvää pohdintaa.
Varmaan ihan busineksen näkövinkkelistä tosiaan kun miettii niin homma menee jotensakkiin näin:
1. Pääse omalla kilpailualueella suht dominoivaan asemaan. (poisluen siis tässä kohtaa Nintendon jolla on ehkä kuitenkin vähän eri kuluttajakunta kuin MS ja Sony). Sony onnistui tässä julkaisemalla hyvin menestyneitä yksinoikeus pelejä tai mikä ikinään siihen on ollut syy
2. Dominoivassa asemassa oleva ei tarvitse enää hakea rahaa muualta ja voi näinollen pitää yksinoikeuspelinsä yksinoikeuspeleinä
3. Kilpailussa kakkoseksi jäävä varmaan on tosiaan kiinnostunut 50 miljoonasta uudesta asiakkaasta ja näinollen alkaa julkaista niitä myös muille - vaikkakin kilpailijalle. Tässä skenaariossa tosiaan tämän ns. kakkosen tulevaisuus konsolivalmistajana saattaa riskeeraantua?

Kunhan spekuloin.
Todennäköisesti MS tulee vaan ilmoittamaan muutaman isohkon nimikkeen julkaisemista muuallekin. Tai sitten jotain future roadmappia tms normitavaraa. En usko että tässä mikää tulee muuttumaan.
 
En ota muuhun kantaa mutta mutuilen että Windowsin kohdalla eivät varmaan hae voittoja vaan nimenomaan levinneisyyttä

Microsoftin sisällä tämä oli kuitenkin sinänsä mielenkiintoinen yksityiskohta, kun Microsoft Gaming ohitti Windowsin. Kertoohan se kuitenkin siitä, että Spencerin aikana on kasvu ollut kohtuullisen suurta.

Tuskin seuraa mitään hyvää omaa pelaamista ajatellen, mutta silti odotan mielenkiinnolla mitä Microsoft ensi viikolla meille kertoo.

Niin, ei tässä oikein edes ole varma, että mitä sieltä tulee.

Developer Direct oli jälleen erinomainen sukellus pelintekijöiden tekemiseen ja tänä vuonna on tulossa useampi mielenkiintoinen nimike Microsoft Gamingiltä, mutta näistä tuskin puhutaan tällä kertaa. Tämän lisäksi siellä on tulossa edelleen todennäköisesti mukava nippu pelattavaa Activision Blizzardin listoilta Game Passiin, joten näiden julkaisusta voisi kuulua. Tämä olisi omaan makuuni ihan positiivinen asia.

Hyvin todennäköisesti sieltä on tulossa ilmoituksia liittyen myös tulevaan strategiaan muilla konsoleilla julkaisuun liittyen ja jotain jo julkaistujen pelien siirtymisiä myös Nintendon/Sonyn alustalle (Sea of Thieves ja Hi-Fi Rush huhuissa alunperin). Villeimmät fantasiat ovat tässäkin mallia, kaikki pelit tulevat Sonyn ja Nintendon alustoilla, mikä olisi melkoinen muutos. Osa kyllä jatkossakin on multiplatformia, mutta että ihan kaikki? Ja siis mitkä pelit, eikö? ;)

Ja minulle kyllä sopisi saada varsinkin Switch 2:lle enemmän myös Microsoft Gamingin katalogista pelejä mukaan työmatkalle, joten ei tämä itselleni ainakaan mikään puhtaasti negatiivinen asia olisi. Call of Duty on jo toki tiedetty laajentuvan myös Nintendon suuntaan, mutta se ei itseäni niinkään kiinnosta, mutta ehkä sieltä voisi myös jotain muuta lipsahtaa Nintendon suuntaan.

Täälläkin innokkaasti spekuloitu konsolin kuoppaaminen olisi melkoinen pommi, minkä pitäisi myös anti-Microsoft nimimerkkien ymmärtää olevan negatiivinen asia kuluttajalle, mutta voisiko sieltä tulla jopa täysin päinvastainen ilmoitus, eli esimerkiksi se uuden Series X version julkaisu tai esimerkiksi huhuttu uusi ohjain? Vahvistus sille, että seuraava sukupolvi on jo työn alla?

Kyllä sieltä voi myös ihan siis hyviäkin uutisia tulla, vaikka huhut nyt ovatkin Microsoftin kohdalla aina negatiivisuuden kautta haettuja.
 
Kyllä sieltä voi myös ihan siis hyviäkin uutisia tulla, vaikka huhut nyt ovatkin Microsoftin kohdalla aina negatiivisuuden kautta haettuja.
Välillä kyllä huhuillaan myös siitä, minkä firman MS on ostamassa seuraavaksi, voihan senkin toki kokea negatiivisena. Ehkä nyt tämän kerran huhuissa on poikkeuksellista se, että monet Xboxia ylistäneet "tietäjät" ja fanipojat ovat maansa myyneitä ja varmoja siitä, että huonosti menee. Voihan sieltä jotain huonoa sitten olla tulossa, kun kerran usko on pettänyt kiihkeimmillä faneilla. Katsoin esimerkiksi Colt Eastwoodin videon, jossa hän oli suunnilleen itku kurkussa. Ihan kivaa draamaa kyllä ja MS tosiaan pysyy otsikoissa, mutta ei sen pitäisi olla tällaista aina sen julkisuuden, vaan olisi parempi, jos keskityttäisiin peleihin.

Ehkä aiemmat rankat irtisanomiset ovat aiheuttaneet synkkyyden kierteen ja nyt odotetaan vain huonoja uutisia.
 
Palaan ajassa 27 vuotta taakse päin ja tuohon PC Gamerin artikkeliin. Yksi merkittävä tekijä konsolibisnekseen lähtemisessä, oli Microsoftin halu päästä mukaan syömään konsolibisneksen lisenssikakkua: jokaisesta myydystä pelistä julkaisija maksaa konsolivalmistajalle lisenssimaksua 7$ (tämä vuonna 1997).

Jos Switch on myynyt miljardi peliä, niin yksistään lisenssimaksuja on saranut Nintendolle seitsemän miljardia euroa. En ihan varma ole tuosta lisenssimaksu käytännöstä nykyään, sillä Nintendo taisi saada markkina-aseman väärinkäytöstä 90-luvulla vaatimattomat 300 miljoonan dollarin sakot EU:lta vuonna 2003, kun olivat hilanneet lisenssimaksut pilviin ja Super Nintendon peli maksoivat sen 499mk, joka inflaatio huomioiden olisi nykyrahassa olisi noin 140€. Ilman kilpailua tilanne johtaisi tuohon ja kas kummaa alkuperäinen Playstation tuli vanavedessä apajille.

Eli tuskin MS on luovuttamassa Sonylle yksinoikeutta tehdä ”ilmaista” rahaa pelien myynnillä. Epäilisin, että tässä on kyse haastaa suljetut ekosysteemit ja saada GamePass Sonyn alustalle hyödyntämällä porsaanreikää, jonka EpicGames avasi ristiretkellään Applea ja Googlea vastaan. Tuolloin oikeudessa puitiin suljettujen markkinapaikkojen ongelmaa monopolitilanteissa ja Sonyn olisi määräävänä markkinajohtajana pakko avata systeeminsä GamePassille jollain tasolla tai alentaa lisenssimaksujaan.
 
Eli tuskin MS on luovuttamassa Sonylle yksinoikeutta tehdä ”ilmaista” rahaa pelien myynnillä. Epäilisin, että tässä on kyse haastaa suljetut ekosysteemit ja saada GamePass Sonyn alustalle hyödyntämällä porsaanreikää, jonka EpicGames avasi ristiretkellään Applea ja Googlea vastaan. Tuolloin oikeudessa puitiin suljettujen markkinapaikkojen ongelmaa monopolitilanteissa ja Sonyn olisi määräävänä markkinajohtajana pakko avata systeeminsä GamePassille jollain tasolla tai alentaa lisenssimaksujaan.

Hankala nähdä mitään anglea tässä. Microsoftin itsensä mukaan konsolit ja puhelimet/tietokoneet pitää erottaa. Luultavasti isot julkaisijat saavat luultavasti parempia diilejä kuin normaalin 70/30..

Epic called up Microsoft’s Xbox business development head Lori Wright as a sympathetic witness. In response to a line of questioning, Wright divided computing devices into “special-purpose” and “general-purpose” devices — in a way that clearly defined iPhones as the latter.The Xbox, as Wright describes it, is a special-purpose device. “You are basically building a piece of hardware to do a specific thing,” she told a judge. “The Xbox is designed to give you a gaming experience. People buy an Xbox because they want to play games.” As a result, Microsoft keeps tight control of what content users can access — it’s a “curated, custom-built hardware/software experience.”
https://www.theverge.com/2021/5/5/2...e-specific-general-purpose-pc-testimony-day-3
 
Viimeksi muokattu:
Tämä video hyvin kuvastaa omia tuntemuksia kun ihmiset niin kovaa haluaa tehdä niistä omista haluista todellisuutta


Edit: kuinka monta isompaa PS5 peliä 2023 oli digital only ?
 
Ei hyvältä vaikuta. Xbox on mm. Avowedin ja Fablen kohdalla korvannut Xbox Series X|S -merkinnän console -merkinnällä.


Positiiviselta kantilta katsottuna tämä voisi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että sieltä on tulossa Xboxilta uusi konsolimalli. Esim. se mikä vuosi julkisuuteen ABK oikeudenkäynnin yhteydessä. Oli sen nimi sitten vaikka Series XL tai mitä hyvänsä.

Negatiiviselta kantilta katsottuna tämä näyttää juuri niin pahalta kuin nämä pari päivää velloneet huhut antavat olettaa. Jos Avowedin ja Fablen kaltaiset AAA-yksinpelit julkaistaan muilla konsoleilla, niin sitten siellä voidaan julkaista ihan mitä vaan. Silloin Xbox konsolista loppuu veto aika nopeasti.
 
Positiiviselta kantilta katsottuna tämä voisi tarkoittaa yksinkertaisesti sitä että sieltä on tulossa Xboxilta uusi konsolimalli. Esim. se mikä vuosi julkisuuteen ABK oikeudenkäynnin yhteydessä. Oli sen nimi sitten vaikka Series XL tai mitä hyvänsä.

Mietin samaa ensimmäisenä. Uusi malli ja samalla voisi S tipahtaa pois kyydistä, X:lle hinnanalennus. Itse suhtaudun toistaiseksi hyvin skeptisesti siihen että Xbox yksinoikeudet ilmestyisivät muille laitteille, poislukien Hi-Fi Rush yms. pienemmän kaavan pelit. Mutta Fablet, Halot, Gears of War, en jaksa uskoa. Kohtahan se varmaan kuullaan mikä on homman nimi.
 
Tähän uuteen konsolimalliin tosin liittyy se negatiivinen puoli, että sehän taisi olla vailla optista asemaa (jos nyt puhutaan siitä sylinterin muotoisesta). En nyt sinänsä usko että MS:llä on muutenkaan kauhean paljon mielenkiintoa julkaista levypelejä koska 1) erityisesti Xboxilla niin pieni osuus fyysistä 2) Series S on ollut se enemmän myyvä konsoli uusista. Se miksi tuolla on merkitystä kaikille muillekin, on juurikin se, mikäli MS aikoo julkaista ostamiensa studioiden pelejä muillakin alustoilla. Siellä on kuitenkin yli 23 pelistudiota, ja jos niiden peleille tehdään Alan Wake kakkoset niin morjens. Tässä ei siis tarvitse olla erityisesti Xboxista mitään mieltä, kun tämä alkaa saada huolestuttavia piirteitä.
Ja kaikesta huolimatta uusi konsolimalli (jopa täysin digitaalinen) olisi positiivinen uutinen verrattuna siihen toiseen vaihtoehtoon.

Vaikka jokainen Microsoftin Playstationilla julkaisema peli olisi digi only, se olisi silti first party -pelit kilpailevalla konsolilla, joka tarkoittaisi edelleen ihan samaa kuin että pelit julkaistaisiin levyllä. Edelleen siinä tapauksessa Playstationilla voisi silloin pelata niin Sonyn kuin Microsoftin first party -pelit.

Toki ymmärrän että esim. tällä foorumilla digi only on pahempi asia, mutta isommassa kuvassa ei läheskään niin paha. Pelit kuitenkin ratkaisevat enemmän kuin jakelutapa, joten PlayStationin pelikirjasto saisi ison boostin, kun taas Xbox konsolina jäisi nuolemaan näppejään.
 
No varmaan noin, mutta toki sitä perinteisempää jakelutapaa tulee monella ikävä siinä vaiheessa kun ne digitaalisen jakelun haittapuolet alkavat tulemaan läpi. Varmaan suurin osa vähättelee ongelmia tai on hälläväliä-asenteella asian suhteen tai sitten autuaan tietämätön koko tilanteesta. Minkäänlainen ostokäyttäytyminen on tietysti myöhäistä siinä vaiheessa, kun vaihtoehtoja ei ole.
Peilaan tätä nyt vaan siihen kuinka paljon digi yleisesti myy. Henkilökohtaisesti todellakin tulisi fyysisiä julkaisuja ikävä, mutta tosiaan isomman massan käyttäytymisessä se on ollut nähtävillä jo pitkään, ettei digi ole mikään ongelma.
Mitä tulee pelikirjastoon, niin kyllähän se määrällisesti tosiaan kasvaisi. Se on toisaalta ihan eri asia, että olisivatko nämä MS:n tuomat pelit sellaisia myyntimenestyksiä Playstation-pelaajien keskuudessa kuin mitä se arvatenkin toivoo niiden olevan. Missä tahansa skenaariossa uskoisin kuitenkin Xboxilla olevan ainakin ns. ajalliset yksinoikeudet niihin peleihin, joita se tuo muille alustoille. Se voi olla riittävä etu monen silmissä, jos pelikirjasto ja muu käytettävyys on mieluinen.
Tuskin kaikki olisivat myyntimenestyksiä, mutta on siellä niin paljon hyvät arvosanat saaneita pelejä, joita pelkällä PlayStationilla pelaavat eivät ole päässeet pelaamaan, että varmaan vähintäänkin samanlaista ROI:ta on ennusteissa kuin Sonyn PC-julkaisuilla. Tässä olisi muutenkin vähän tuo sama tilanne kuin Sonylla ja PC-versioilla. Tuskin Playstation porttauksen tekeminen Xbox versiosta olisi mikään järin iso homma. Tämähän se pelko juuri Xbox pelaajana onkin, että pienellä panostuksella Microsoft pääsisi ison uuden pelaajakannan ääreen.
 
Ylös Bottom