Lämpötahnan vaihtaminen CECHK03 malliin
Ostin CECHK03-mallin (80GB) elokuussa 2008. Konsolin äänekkyys on aina haitannut jonkun verran, varsinkin kun osa käyttäjistä kirjoittelee netissä maagisista "äänettömistä" yksilöistä. Käyttö on kuitenkin ollut lähes pelkästään pelaamista jolloin äänen taso ei ole haitannut niin paljon, että olisin jaksanut tehdä asialle jotain.
Syksyllä on tulossa muutamia pakko-ostoksia pelirintamalla, joten ajattelin vaihtaa jäähdytysjärjestelmän lämpötahnat ja muutenkin tarkistaa konsolin sisäisen kunnon nyt kun takuu on kauan sitten mennyt umpeen ja käyttötuntien määrä tulee kasvamaan loppuvuodesta. Ajattelin myös siirtää konsolin pystyasentoon eri paikkaan ja muutenkin järjestellä TV-tasoa uudelleen, nyt saan selkeän lähtötason johon on helppo verrata pölyn kertymistä konsoliin ajan kuluessa. Valitettavasti en ottanut operaatiosta kuvia kaiken tohinan keskellä vaikka oli tarkoitus. Yllätyin aikalailla, kun netistä ei löytynyt CECHK03:lle suoraan purkuohjetta.
CECHK03:n purku
CECHK03 on tietysti rakenteeltaan aika liki samanlainen kuin alkuperäinen 60GB-malli (CECHCxx) muutamin poikkeuksin. 60 gigaiselle löytyi aika selkeä purkuohje
iFixitistä.
CECHK03 eroaa tuosta ohjeen konsolista pääasiassa siten että se on hieman helpompi ja yksinkertaisempi avata. Ruuveja on vähän vähemmän ja sisältä konsoli on hieman selkeämmin jaoteltu. Sisältä löytyvät osat ovat irroitusjärjestyksessä seuraavat: virtalähde, BluRay-asema, apupiirilevy (jossa WiFi-antennit, USB-liitännät ym.), apuantenni, emolevy (suojapelteineen) sekä jäähdytysjärjestelmä alimmaisena. Jäähdytysjärjestelmää ei tarvitse irroittaa lämpötahnojen vaihtoa varten.
Olen nuoruudessani kasaillut muutaman PC:n omaan käyttöön eikä pleikkarin purku ollut sen kummempi operaatio. Kaapeleita ja liitäntöjä on vähän ja yllättäen juuri sama määrä, jolloin jokaiselle kaapelille löytyy juurikin se yksi oikea liitäntä.
Purussa ja kasauksessa tuli vastaan ainoastaan kolme huomioon otettavaa asiaa.
Purussa virtalähde on yhdestä kulmastaan kiinni emolevyssä erikoisella virtaliittimellä. Emolevystä nousee pystysuoraan kaksi tuuman pituista metallitankoa jotka sopivat virtalähteen pohjaan kuin pistorasiaan. Kun kaikki virtalähteen ruuvit ovat irroitettu, joutuu tuon "pistorasian" kampeamaan irti keinuttaen virtalähteen kotelointia ylös ja sivuille. Ei kamalan mukavan tuntuinen operaatio kun sen tekee ensimmäistä kertaa, mutta kyllä se sieltä irtoaa.
Toinen asia on kasausvaiheessa ruuvien paikat. Emolevyn suojapelleissä on parissa paikassa 2 sentin etäisyydellä toisistaan kaksi täysin saman näköistä reikää. Toiseen saattaa tulla lyhyt ruuvi ja toiseen pitkä ruuvi, joka samalla kiinnittää emolevyn päälle tulevan komponentin (virtalähteen) tai jopa päälikuoren. Emolevyllä ja sen ympäristössä olevat ruuvit kannattaa irroittaa esimerkiksi vastapäivään aloittaen yhdestä kulmasta ja asettaa ne sivuun irroitusjärjestykseen, jolloin jälleen kasatessa on helppo päätellä kuinka monta ruuvia millekin laidalle tulee ja mitkä reiät jäävät a) odottamaan pitempää ruuvia b) kokonaan tyhjiksi. Kaikissa komponenteissa on onneksi nuolimerkintöjä joista voi päätellä milloin mihinkin reikään tulisi asettaa ruuvi. Jos merkintä peittyy komponentin alle ja reikä jää tyhjäksi, on ruuvi jäänyt ruuvaamatta.
Kolmas asia on purku- ja kasausvaiheessa jäähdytysiilien kiinnitysruuvien löysääminen ja kiristäminen tasapuolisesti. Niitä on yhteensä 4, kaksi kummallekin sirulle ja niitä suositellaan käsiteltävän vuorotellen niin, ettei siruille kohdistu painetta epätasapainossa. Löysäsin ja kiristin kyseiset ruuvit ristiin vuorotellen kierros/puolikierrosta kerrallaan. Kaikki säilyi ehjänä.
Konsolin sisäinen kunto ja lämpötahnan vaihto
En osaa antaa konsolin käyttöasteesta tarkkaa arviota, mutta veikkaisin että 23 kuukaudessa käyttötunteja on tullut 800-1200h. Konsolia on säilytetty vaaka-asennossa avarassa TV-tasossa (Ikea Lack (leveys 149cm)) viritinvahvistimen ja Mac minin vieressä. Konsolilla on ollut sivuille vähintään 10 senttiä ja eteen sekä taakse vähintään 30 senttiä tilaa. Yläpuolella tilaa ainoastaan pari senttiä. Konsolia ei ole yritetty imuroida kertaakaan, viime vuonna puhaltelin paineilmaa ritilöistä sisään.
Purettuani konsolin olin positiivisesti yllättynyt pölyn vähäisestä määrästä. Suuria kerrostumia ei ollut missään eikä pieniäkään kriittisillä alueilla. En avannut jäähdytysjärjestelmää koska en tuntenut siihen olevan tarvetta. Tuulettimen ja sen lähiympäristön pölytilanne ei sen takia selvinnyt. Ritilöiden läpi katsomalla näytti siltä ettei siellä ainakaan merkittävästi pölyä ole.
Alkuperäistä lämpötahnaa oli annosteltu siruille mielestäni sopiva määrä, mutta se ei ollut osunut aivan kohdalleen. Esimerkiksi toisen sirun yhdellä laidalla oli kuivia kohtia ja toisella laidalla tahnaa oli pursunnut reilusti laidan ulkopuolelle. Tahna ei ollut kuivunut tai kovettunut samalla tavalla kuin useissa netistä löytämissäni kuvissa. Se oli vielä kohtuullisen notkeaa ja muistutti koostumukseltaan aika paljon tuoretta paikkauspakkelia. Jotain silikonipohjaista töhnäähän se on.
Puhdistin siilien kosketuspinnat ja sirut vahvasti denaturoidulla etanolilla (Hyvä Tuli), pumpulipuikoilla ja talouspaperilla. Sain ne mielestäni varsin puhtaiksi.
Uudeksi tahnaksi hankin
Arctic Silver 5 hopeatahnaa. Ensimmäisessä levityksessä käytin vanhaa kirjastokorttia ja ohjetta "place only a thin film of paste on the dye". Levitin siis siruille erittäin ohuen kalvon tahnaa, ainoastaan sen verran että siru tuli kauttaaltaan tahnan väriseksi. Tai no, ei se aivan kokonaan sen väriseksi tullut, kalvoon jäi muutamia "naarmuja" mutta ajattelin tahnan tasoittuvan kunhan sirut ja siilit kiristetään yhteen.
Kasasin konsolin ja käynnistin, heitin Madden NFL 09:n levyn sisään ja siirryin pelaamaan. Havaitsin välittömästi tämän äänekkyysasian subjektiivisuuden. Olin laittanut lämpötahnaa aivan liian vähän ja sirut alkoivat lämmetä kunnolla. Aikaisemmin alkuperäisellä lämpötahnalla tuulettimen kierrokset eivät ilmeisesti koskaan nousseet yli "kolmannen vaihteen", nyt havaitsin selkeästi ainakin 5 eri vaihdetta ja pelin aloituspotkun jälkeen konsoli huusi jo kuin se kuuluisa pölynimuri. Päätin sammuttaa välittömästi, tiesin tasan tarkkaan missä vika oli.
Avasin konsolin uudestaan ja tarkistin sirujen + siilien kosketuspinnat. Tahnaa ei ollut tarttunut siileihin kun paikoitellen, joka tapauksessa aivan liian vähän. Päätin antaa luonnollisen levityksen hoitaa homman loppuun ja lisäsin tahnaa. Pursotin kummallekin sirulle kaksi pientä pisaraa lisää, asetin emolevyn jäähdytysjärjestelmän päälle ja kiinnitin siilien ruuvit. Annoin siilien asettua hetken, irroitin taas ja tarkastin tahnan leviämisen. Toistin tämän niin monta kertaa kunnes olin varma että kummankin sirun koko ala saa kosketuksen siiliinsä lämpötahnan välityksellä. Tahnaa tuli lopulta laitettua aika paljon, mutta pitäähän sirujen joka tapauksessa olla kosketuksessa siileihin.
Tämän jälkeen kasasin konsolin ja siirryin testaukseen. Ensimmäisellä kerralla etulevyn punainen valo ei syttynyt kun liitin kaapelit ja kytkin virrat takaa. Avasin konsolin, tarkistin virtalähteen liitännät, kasasin ja testasin uudestaan. Nyt syttyi. Rupesin epäilemään olinko oikeasti muistanut kytkeä virrat päälle takapaneelin keinukytkimestä.
Tämän jälkeen DualShockit eivät jostain syystä saaneet yhteyttä konsoliin edes USB-portin kautta. Avasin konsolin ja tarkistin apupiirilevyn (jossa sijaitsevat antennit ja USB-liitännät) liitännän emolevyyn. Lattakaapeli ei ollut mennyt toisesta reunastaan aivan pohjaan, sen korjaus, konsoli kasaan ja virrat päälle. Nyt kaikki toimi kuten pitikin, kokeilin jälleen Madden NFL 09:llä että BluRay-asema toimii eikä järjestelmä ylikuumene. Ei ylikuumennut.
Lämpötestit
Pyrin lämpötesteillä selvittämään miten nopeasti konsoli nostaa tuulettimen kierrokset sinne minun mielestäni äänekkäälle "vaihteelle 3". Testasin samalla tavalla sekä vanhoilla että uusilla tahnoilla. Testin kulku oli seuraavanlainen:
Ennen varsinaista testiä konsoli oli esilämmitetty. Sillä oli käyty selaamassa esimerkiksi PlayStation Storea tai kokeiltu jotain peliä nopeasti. Käytännössä tämä tapahtui siten, että vanhoilla tahnoilla pyörin hetken aikaa valikoissa, katsoin jonkun videon ja annoin tämän jälkeen konsolin olla sammuksissa yli 5 minuuttia. Uusilla tahnoilla esilämmitin pelaamalla Madden NFL 09:ää muutaman minuutin (testasin järjestelmän) ja tämän jälkeen konsoli sai olla sammuksissa yli 10 minuuttia.
Varsinaisessa testissä käynnistin sekuntikellon kun painoin PS-nappulasta konsolin käyntiin. Heti käyttäjävalinnan tullessa näkyviin painoin X:ää. Konsoli siirtyi automaattisesti pelivalikkoon ja heti kun ylimpänä olleen Heavy Rainin demon ikoni tuli näkyviin, painoin X:ää. Annoin aloitusvideoiden mennä läpi omalla tahdillaan ja heti kun pelin päävalikko tuli näkyviin, valitsin "Aloita uusi demo" (vai mikä se ylin valinta onkaan). Tämän jälkeen en koskenut mihinkään, lopputulemana oli tilanne jossa yksi pelin päähenkilöistä on autossa ja odottaa pelaajan siirtävän vaihdekeppiä.
Kun havaitsin tuulettimien kierrosten nousun, annoin konsolin jatkaa vielä 10-15 sekuntia jonka jälkeen painoin pitkään PS-näppäintä ja sammutin järjestelmän suoraan. Kun etupaneelin punainen valo syttyi, aloitin 5 minuutin jäähdyttelytauon jonka jälkeen käynnistin konsolin ja toistin saman kuvion kolme kertaa. Huoneilman lämpötilasta en valitettavasti saanut absoluuttisen tarkkaa lukemaa, mutta tarkistin sen toisessa huoneessa olevasta sisämittarista kummassakin testissä toisen syklin jälkeen. Vanhan tahnan testissä mittari näytti 29,2°C ja Arctic Silverin testissä 28,8°C. Lukeman oikeellisuudesta en osaa sanoa yhtään mitään, mutta joka tapauksessa etelä- ja länsi-ikkunoilla varustettu kerrostalokämppä on ollut jo pitkään Helvetin Kuuma®.
Testi vanhoilla tahnoilla:
1. 2min 55s
2. 1min 44s
3. 1min 06s
4. 1min 46s
Testi Arctic Silverillä:
1. 3min 16s
2. 1min 14s
3. 1min 49s
4. 1min 49s
Kaikki ajat on siis mitattu konsolin käynnistyksestä siihen hetkeen kun tuulettimen kierrokset nousevat oman sietokynnykseni yli. En osaa sanoa miksi kummassakin testissä yksi noista jo lämmenneen konsolin testeistä on ollut selkeästi kahta muuta lyhyempi. Samoin en ole aivan varma milloin tuo siirtyminen tapahtui Arctic Silverillä, mielestäni tuulettimet sahasivat hetken aikaa kahden vaihteen välillä (mahdollisesti 2 ja 3 vaihde?) ennen kuin tasoittuivat selkeästi sinne nopeammalle. Vanhoilla tahnoilla siirtymä oli mielestäni selkeämmin havaittavissa.
Johtopäätös
Konsolin äänentuotto on minulle edelleen täysin subjektiivinen kysymys. Ihmisen korvasta kun ei saa äänenpaineen tai voimakkuuden suhteen millään mitään tarkkoja arvoja paperille. Ainoastaan ensimmäisen tahnan vaihdon jälkeen (kun sitä oli selkeästi liian vähän) oli helppo havaita Playstation 3:n tuulettimien koko käyttöskaala ja eri vaihteet, joita tosiaan on vähintään 5 kappaletta, luultavasti enemmän. Vanhoilla tahnoilla konsoli pysyi aina alimmilla vaihteilla ja nyt hopeatahnalla se pysyy siellä edelleen.
Vaikeaksi asian tekee se, ettei tuulettimien kierroslukuja ja sirujen lämpötiloja saa (ilmeisesti?) mistään näkyviin. Konsolini ei ole missään vaiheessa tuottanut erityisen paljon ääntä (jos ääni mitataan desibeleinä) mutta tuulettimen äänessä on aina ollut sellainen tietty ujellus joka on varmaankin häirinnyt eniten. Tuulettimen vaihto paremmin laakeroituun tulevaisuudessa? Mahdollisesti.
Muitakaan osa-alueita ei pidä laiminlyödä. Esimerkkinä konsolin paikka ja kuuntelupaikka. Aikaisempi paikka konsolille oli siinä mielessä hyvä, ettei sisälle päässyt juuri lainkaan pölyä. Nyt siirsin konsolin pystyyn, hieman kauemmas ja puolittain taulu-TV:n taakse. Ainakin toistaiseksi tuntuu ettei ääni kuulu niin selkeästi kuuntelupaikalle tuosta nykyisestä sijainnista.
Kannattiko tahnojen vaihto? No kannattihan se. Järjestelmän käyttöikä saattoi pidentyä jonkun verran ja tuli tarkistettua sisäinen kunto. Tuli opiskeltua pleikkarin purkaminen josta voi olla hyötyä tulevaisuudessa mahdollisissa vikatilanteissa. Ja tietysti tuli kokeiltua minkälaisia vaikutuksia tahnojen vaihdolla on. Lämpötiloihin tai äänekkyyteen ei tullut merkittävää parannusta, mutta ei kai sellaista ole lupaa odottaakaan pelkällä väliaineen vaihtamisella, oli alkuperäinen töhnä kuinka huonoa tahansa.