Vastaus: PS4, Xbox 720, Wii 2, Seuraavan sukupolven teknologia
En usko, että Wii U:n heikko menestys johtuu pelkästään laadukkaiden pelien, tai tehojen yms. puutteesta, vaan siitä, että ihmiset yksinkertaisesti kaipaavat konkreettista muutosta ja uudistuksia, lompakolle sopivaan hintaan. Wiin menestys oli todiste tästä. Kyse on yhtä alustaa suuremmasta muutoksesta videopelikulutustottumuksissa, johon konsolivalmistajien pitäisi osata reagoida. Saattaa hyvinkin olla totta, että tämän hetkinen kehityksen suunta johtaa kotikonsolien kuolemaan.
Niin, asioita on helppo käännellä oman mielipiteensä tueksi- todisteeksi. Ohitat kokonaan mahdollisuuden, että Wii oli vain yksi poikkeus ketjussa, joka onnistui myymään laitetta pelikansan lisäksi ihmisille, jotka eivät olisi koskaan ostaneet "tehokonsoleita". Kilpailu on tasaisempaa kuin ennen ja nyt myydyt konsolit menevät kolmeen leiriin aika tasaisesti(Wii silti selvä ykkönen, PS3 ja Xbox todella tasoissa). Jos nyt käy niin, että PS4, (huhuttu) Xbox720 ja Wii U kaikki floppaa, eikä yksikään konsoleista myy, voidaan rueta jonkunlaisia johtopäätelmiä konsolialan kuolemasta tekemään. Sekä Xbox360 ja PS3 myivät silti 75 miljoonaa kappaletta, vaikea nähdä, että nyt yhtäkkiä 150 miljoonaa ihmistä jättää pelaamisen, koska pleikkari tai xbox eivät lähteneet innovoimaan "riski-ideoita". (Microsoftin puolelta tosin mitäänhän ei vielä tiedetä edes.)
Aivan yhtä helposti minä voisin väittää "todistukseksi", että Wii:n suuntaus oli vain yhden kerran ihme, mistä Wii U:n heikko menestys on
todistus. Odotellaan nyt kuitenkin ihan rauhassa, ja katsastellaan parin - kolmen ensimmäisen vuoden myyntimäärät ja lähetään sitten arpomaaan konsolialan kuolemasta. Uskon, että E3 on tulossa hullu tänä vuonna ja näämme kaikilta kolmelta sellaisen peli ryöpytyksen, että puheet konsolialan kuolemasta voidaan unohtaa. Toivottavasti olen oikeassa.
Ehkä kyse on vain kilpailun puutteesta. Nykyiset konsolivalmistajat uskovat, että jatkamalla hyväksi(?) havaitulla linjalla, saavutetaan riittävää menestystä jatkossakin. Jos pelikonsolikentällä nyt tuleekin yhtäkkiä Apple, Valve tai joku muu, niin voipi olla, että säpinää alkaa syntyä. Uudet tulijat tuskin voivat luottaa pelkkään konsolin tehoon.
Tai ehkä olen väärässä ja koko peliala jatkaa lineaarisella linjalla tästäkin eteenpäin hamaan tulevaisuuteen. Onneksi on vielä ainakin yksi kortti kääntämättä tässä sukupolvessa.
Nintendon näyttö ohjaimessa, pleikkarin mahdollisuus striimata PS4:n pelit suoraan vitan näytölle ja jatkaa pelaamista sillä sekä tulevaisuudessa mahdollisuus pelata jopa koko PlayStation - pelikirjaston kaikkia pelejä pilvipalvelun kautta, share, sosiaalisuus sekä Nintendolla että Sonylla. Ei tuo minusta nyt hirveästi siltä kuulosta, että kilpailusta olisi puutetta. Lisäksi Sonylta jäi vielä liuta ominaisuuksia pimentoon, mitkä selviävät tulevaisuudessa. Microsoftilla toki vielä kaikki kortit näyttämättä.
Uusilla tulijoilla tilanne on siinä mielessä hankala, että konsolibisneksessä on melekosta ruuhkaa jo. Vaikea sinne esimerkiksi paremmalla AAA-pelikirjastolla on tulla riehumaan. "Tehokonsoleita" meillä on jo kaksi mistä valita, Sonyn ja Microsoftin (jos huhut pitävät paikkaansa). Uudet tuulet voivat juurikin lähteä etsimään myyntireikiä muilla innovaatioilla. Mielestäni se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tällä hetkellä kahden suurimmista tehokonsoli valmistajista pitäisi radikaalisti lähteä muuttamaan suuntaansa.
Edit. Yksi mahdollisuushan on, että jo seuraava konsolisukupolvi nähdään täysin pilvessä. Tämän jälkeen käyttäjien ei tarvitse huolehtia tehoista, takuista ym. Maksavat vain kk/vuosi - maksuja serverikonteista. Teknologian kehittyessä konsolit muokkaavat olemassa oloaan varmasti teknologiakehityksen mukana. Milloin muutoksia tapahtuu, on toki hyvin varhaista lähteä arpomaan. Mikä tahansa arvaus on yhtä hyvä.