Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Senua’s Saga: Hellblade II

Tähän tekeleeseen olen kyllä onnistunut kasaamaan aika massiiviset odotukset! Launch trailerin biisi jo itsessään iski kun tykillä! :) Toivottavasti tulee hyvä pötkylä ulos :)
 
Peli on nyt pelattavissa ja arvostelutkin linjoilla. Keskiarvo tällä hetkellä 86 ja 91% kriitikoista suosittelee. Eiköhän siellä odottele oikein mieleenpainuva kokemus varsinkin ensimmäisen osan faneille.

P.S. muistakaa laittaa kuulokkeet päähän ja verhot kiinni. Sitten mennään :)
 
Peli jakaa mielipiteet, mutta pääasiassa positiivisen puolella mennään. Metacritic Xbox-versiolle 81 pistettä 34 kriitikon arvion jälkeen. Esimerkiksi Pure Xbox antaa pelille 7/10 ja Eurogamer täydet viisi tähteä. Kiitosta satelee visuaalisesta annista.
 
Varmasti ekan osan tasoinen peli jonka tarina on mielipuolinen ja itse peli jättää toivomisen varaa. No eiköhän tämän lomalla tule huitaistua läpi kun tuskin pitkä on ja voi pelata ilman lisäkuluja.
 
Muutama tunti tätä takana tiestikalla, kuvapuolella muutama kuva kans laitettuna.

Tosiaan tuota visuaalisuutta taidetaan kovasti hehkuttaa. Mulle tulee tästä tosi paljon mieleen The Last of Us 2 aikoinaan kun se ilmestyi, hetkittäin se näytti aivan tajuttoman kauniilta ja upealta mutta sitten kyllä sieltä välillä ne ihan peruspelin grafikat kans pojimmiltaan löytyy ja sellaiset kuvakulmat ja paikat että selkeä peligrafiikka ottaa sen sijan siltä huikeidelta miltä parhaimmillaan näyttää..

..ajoittain tämäkin näyttää aivan huikealta mutta ne pelihetket kans löytyy että se ”pilvilinna” romahtaa että jotain ”fotorealisuutta” olisi kauttaaltaan. Parhaimmillaan on kyllä sykän kaunista ja hienoa jälkeä. Hyviä ja upeita grafiikoita voi tehdä niin monella eri tavalla ja tyylillä että sen puolesta tämä nyt ei leukaa lattiaan asti loksauta. Hemmetin upean näköinen peli, mutta niin on moni muukin.

Tässähän tuo audio puoli ja erityisesti se ääninäyttely on sitten aivan yhtä tärkeää kuin mitä visuaalinen osio.. ellei jopa tärkeämpi. Kun Senua omassa päässänsä sitä taistoa käy.. jos on teksitykset niin jos Senua tai joku tyyppi puhuu niin ne tekstit on siinä pelikuvan päällä mutta jos Senua käy omaa päänsisäistä sekasortoista taistoaan niin ne on siellä alareunassa, se positiivisempi ja negetiivisempi puoli vielä eriteltynä..

..tämä asiahan se tunnelman kannalta nimen omaan on kaikista tärkein juttu. Se sisäinen kamppailu pääantisankarittaremme mielessä ja millä tavalla näyttelijä Melina Jurgens sen saa katsojan ajatuksiin ja päänuppiin uppoamaan kans. Jos osuu ja uppoaa niin peli nousee kertaheitolla monta pykälää tunnelmallisemmaksi. Pelihän jo itse suosittelee erittäin vahvasti että tätä pitäisi pelata hyvät kuulokkeet päässä, jotta tästä kaiken irti saa.

Taisteluhan on äärimmäisen yksinkertaista, nopea perushuitaisu ja vähän raskaampi.. torjunta ja väistö sit lisäksi. Vallankin torjunnan kanssa pitää tässä elellä. Noissa iskuissa ja hakkaamisissa on sellaista vinhaa alkuvoimaa, rujoutta, pontevuutta ja vimmaista voimaa... raakuutta mitä Last of Us 2:ssa kans oli.. se on hyvä se ! Tosin parissa sellaisessa ”väkisin pidennetystä” taistelussa toi alkaa ottamaan kupoliin kun ne omat osumat ”ikään kuin sivuutetaan”. Mutta perusmätöissä on hyvä fiilis tuo vimmaisuuden takia.

Puzzlet tuntuvat olevan taasen että pienellä alueella koetellaan kahtella sopivaa kuvakulmaa että mistä esineistä sellaisen oikean symbolin saisi muodostumaan.

Tietyllä tavalla sellainen tunnelma ja fiilistelypelihän tämä on, toki erittäinkin synkeällä vireellä ja vivahteella. Välillä tallustellaan pitkiäkin aikoja ja kuunnellaan mitä Senualla (Melinalla) on mielenpäällä kerrottavaan pelaajalle.
 
Pari tuntia tuli pelattua chapter 4 asti ja grafiikasta aika kaksijakoiset fiilikset mutta elokuva on ollut erinomainen. Senua on mahtava hahmo ja muitakin hyviä tullut vastaan. Tunnelma on taivaassa. Nyt jo kyllä pystyy sanomaan että jos tästä olisi 50 eukkoo maksanut niin hukkaan olisi mennyt, pelattavaa tässä ei juuri ole ja uudelleenpeluu arvo on aika nollissa koska mitään päätöksiä ei keskustelujen suhteen tehdä vaan se on tiukasti käsikirjoitettu ja pelaaja on vain matkassa mukana. Silti oiva gamepass peli jos tämän tyyliset maistuu. Pelataan loppuun ja katsotaan kantaako hullun akan seikkailut lopun ajasta.
 
Kaikki pelistä kirjoitettu vaikuttaa täysin odotetulta, arvosanoja myöten, eli hyvinkin siis sitä samaa on tarjoilla kuin sarjan ensimmäisessä osassa, mutta kauniimpana. Ja koska ensimmäinen osa maistui, niin eiköhän myös tämäkin sitten. Torstaina voisi olla sopiva hetki aloitella tämä.

Saa nähdä viekö kruunun Alan Waken jatko-osalta audiovisuaalisen taiteen puolella, mutta odotuksia nimenomaan tähän liittyen on. Ainakin kuulokkeet ja pimeä huone taitaa myös tämän tarjoiluehdotus olla - ja siihen tulee tartuttua.
 
Näyttää ihan hyvältä, mutta näyttäisi paremmalta jos ei olisi taas kaikki mahdolliset kuvanlaatua heikentävät tekniikat käytössä. No kuiteskin alun perusteella vaikuttaa kiinnostavammalta, kuin ykkönen niin kyllä tämä läpi tulee pelattua.
 
Näyttää ihan hyvältä, mutta näyttäisi paremmalta jos ei olisi taas kaikki mahdolliset kuvanlaatua heikentävät tekniikat käytössä. No kuiteskin alun perusteella vaikuttaa kiinnostavammalta, kuin ykkönen niin kyllä tämä läpi tulee pelattua.

PC:llä onneksi modi yhteisö ei montaa tuntia tuhlannut ja kaiken voi poistaa. Tekee pelistä törkeen paljon paremman näköisen.
 
Läpi meni. n.7-7.5h Easy tasolla keräten puolet audio logeista.

Elokuvana tämä on aivan hukea kokemus. Kiehtova tarina, loistavia hahmoja. Äänimaailma on aivan jäätävän upea ja ääninäyttely ihan top luokkaa. Kasvoanimaatioita joita parempia ei varmaan olla peleissä nähty. Modin avulla myös pelin grafiikat nousevat häkellyttävän upealle tasolle kun Chromatic aberration, grain ja muut turhat efektit poistetaan pilaamasta pelin ulkoasua. Kuullokkeet on ihan ehdottomat pelin pelaamiseen johtuen siitä miten sen äänimaailma on tehty ja ne äänet Senuan päässä tekee pelistä huomattavasti paremman kuin mitä se olisi ilman niitä.

Peli itsessään sen tarinan alla on äärimmäisen simppeli. Seuraat putkea ja välillä teet yksinkertaisia pulmia tai taistelet yksinkertaisia taisteluita jotka lähinnä tuntuu quicktime eventeiltä. Walking Simulator kuvastaa peliä hyvin. kestoa kun on n.6-8h, ei juurikaan uudelleenpeluu arvoa niin jos ei gamepassista pelaa niin en suostittele yli 20€ maksamaan. Pari eeppistä bossi taistelua löytyy mutta viimeinen sitten lässähtää täysin ollen vain pitkitetty perus taistelu.

Ekaan osan verrattuna on tapahtunut paljon parannusta. Teknisesti tietenkin ollaan ihan eri tasolla, mutta niin tarinankerronta kuin pelattavuuskin on parempaa joten kyllä tämä kelpo esitys oli. Näin kerta kokekemuksena jää varmasti mieleen huikean teknisen suorituksen, tunnelman ja tarinan osalta. Mielenkiinnolla odotan jatkoa.
 
Muutamia videoita joissa vertaillaan hivenen ekan ja tokan Hellbladen grafiikoita.

Hellblade VS Hellblade 2 | PC Maximun Settings Graphics Evolution-----------------------------------------------

The Making of Hellblade 2 - Full Behind the Scenes
”Senua's Saga: Hellblade II Motion Capture BTS Footage Compilation thanks to Ninja Theory.”
 
Viimeksi muokattu:
Digital Foundryn näkemys. Spoiler: peli on aikamoinen Unreal Engine 5 -pelimoottorin showcase.

Eilen aloittelin tämän ja voin yhtyä tähän, myös Series S:n osalta. Monesti ei huomaa milloin siirrytään peliin ja milloin ollaan välivideossa, niin saumatonta ja hiottua tuo Ninja Theoryn tekninen osaaminen on. HUD:n puute vielä korostaa tätä.

Itse pelaaminen on myös tuttua ensimmäisestä osasta, joten osa tykkää ja osa ei. Itselleni tämä on maistunut, mutta palataan tähän sitten, kun koko tarina on nähty.
 
Eilen aloittelin tämän ja voin yhtyä tähän, myös Series S:n osalta. Monesti ei huomaa milloin siirrytään peliin ja milloin ollaan välivideossa, niin saumatonta ja hiottua tuo Ninja Theoryn tekninen osaaminen on. HUD:n puute vielä korostaa tätä.
Pelissä yhdistyy esimerkillisen hyvin tällainen interaktiivinen tarinankerronta. Välillä on vaikea tietää onko pelaaja ohjaksissa vai onko kyseessä välivideo. Ei ole vain yksi kerta kun olen lopettanut nappien painamisen kuvitellessani, että katson välivideota vain huomatakseni, että hahmo lopettaa liikkumisen. Peli on niin hyvännäköinen ja Digital Foundryn videossakin mainituilla elokuvien maailmasta toteutetuilla kuvanparannusratkaisuilla kuorrutettu, että se näyttää vähän kuin kokoajan välivideolta, mutta olet itse ohjaksissa. Asiaa auttaa entisestään aivan erinomainen motion capture.
Itse pelaaminen on myös tuttua ensimmäisestä osasta, joten osa tykkää ja osa ei. Itselleni tämä on maistunut, mutta palataan tähän sitten, kun koko tarina on nähty.
Kyllä, tässä ei ole yritetty keksiä pyörää uudelleen. Sinänsä olisin kaivannut ehkä jotain lisää. Skaalaa vielä vähän isommaksi ja jotain uutta pelimekaniikkaa, mutta on tämä näinkin maistunut erittäin hyvin. Toisaalta onneksi tämä on edelleen ilman hudia ja ilman mitään kykypuuta. Tällaisia pelillisiä elementtejä peli ei mielestäni missään nimessä kaipaa, mutta ehkä esimerkiksi monipuolisempia pulmia.

Toki täälläkin peli on vielä kesken. Lopullinen tuomio vasta kun seikkailu on läpi.
 
Tuli tänään vähän jatkettua ja kyllä tämä on hemmetin paljon parempi, kuin ykkönen oli. Puzzlet eivät ainakaan vielä ole olleet, niin ärsyttävän hankalia ja taistelukin tuntuu hieman helpommalta. En kyllä edelleenkään tykkää film grainista ja chromatic aberrationista, niin toivoisin niille mahdollisuutta ottaa pois, mutta näillä mennään, kun kehittäjät niin haluavat.

Synkkää menoa on ollut ja saas nähdä, että miten jatkuu :)
 
Upotellut tähän nyt muutaman tunnin (~6). Audiovisuaalisestihan tämä on kyllä aika mieletön fanfaari. Noi puzzlet edelleenkään ei toimi itselleni kuten ei toimut ykkösessäkään. Jotenkin keinotekoisen tuntuisia. Onneksi niitä ei ole ollut liialti - viälä ainakaan. Toinen mikä vähän jarruttaa on tuo loputon synkkyys!
Ymmärrän täysin että peli on just niinko tekijät on halunneet mutta jotenkin itse joudun ottamaan taukoja vähän väliä kun tuo synkistely menee jotenkin pinnan alle. Väärin sanoa pinnan alle mutta jotenkin vaan liiaksi ahdistavaa tms.

Mutta onhan tämä vallan huikea! Ihan vaan jo graafisen antinsa kautta tulee pelattua läpitteensä :)

//Edit: kyllä jos MS joku IP pitää nostaa tikunnokkaan niin se on tämä! Starfieldin kanssa mikä oli/on aika metka tapaus sekin :) Ja Gearssit tietty
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom