Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Sha Po Lang

Neonomide

New Member
Katsoin siis tässä Sha Po Langin honkkariverssun ja se oli ajoittaisista hokey-fiiliksistään huolimatta synkänmakea ja hyvin tyylitelty, monessa mielessä perinteikäs honkkaripätkä ripauksella Woon klassikoita moraalisine pohdintoineen. Pyssyt sun muut nössöjen munanjatkeet on jätetty vain draamaa täydentämään, tässä leffassa nyrkki kirjoittaa shekit ja monot lunastaa parkkimaksut! Pätkä on ekstraton täysipitkä versio hyvillä enkkusubeilla. Parempi versio julkaistaa näinä päivinä, suosittelen sitä kuulemani perusteella.

Luvassa mahdollisia spoilereita! _>

Elokuva kidnappaa katsojan mukaansa ensihetkistä lähtien, vaikka loppupeleissä pätkä tuntui enemmän Hongkongin synkältä kostotarinalta pahaa thai-/korea-actionia vastaan, jotka ovat pöllineet (ennen honkkarien suvereenisti hallitsemat) jännitys- ja actiongenret Kaakkois-Aasian markkinoilla. Elokuvan budjetti ei päätä huimaa ja poliisien/konnien täyttämä todellisuus tuntuu vieraalta, jopa surrealistiselta. Donnien hahmo edustaa tavallaan katsojaa, joka pääsee tarkkailemaan sairasta ja moraalisesti ryvettynyttä maailmaa ulkopuolisen silmin Simon Yamin jättäessä tälle paikkansa parin päivän päästä. Katsoja samaistuu Donnien hahmoon, joka valitsee ilmeisen solidaarisuuden, mutta joutuu jättämään "oman maailmansa" moraalin huomatessaan, miten laina-ajalla Sha Po Langin todellisuuden ihmiset elävät.

"Läski Ninja" Sammo edustaa Sha Po Langissa pahaa mafiapomoa ja tuo hahmolleen aivan omanlaistaan fyysistä pelottavuutta huimalla brandomaisella pahuuden ruumiillistumisellaan, Donnie on vähemmän pissed off-kyttä kuin tavallisesti mutta potkii kuin muuli ja Wu Jing heittää elämänsä vaikuttavimman leffaroolin ihan satanolla tuppiturpaisena, veitsifetisistisenä sekopäänä, jolla on spede fleda.

Wu Jingin ja Donnien kaksintaistelu teleskooppipampulla/veitsellä pimeällä käytävällä on uskomaton fyysinen näytelmä, joka täyttää koreografialtaan taiteen kriteerit koska tahansa ja osoittaa, että liikkeen kauneus tulee jatkuvuudesta ja hetken vimmasta. Kamppailulajifriikit eivät saa leffasta herkkuja irti Ong Bakin/TYG:in tyyliin maalailevien mastershottien loisteessa, vaan homman meno on yllättävän erilainen: nopea, brutaali ja silmitön. Donnien koreografia ei ole täydellistä: editointi kusee siellä täällä ja nopeat shotit rapauttavat hieman muuten huimaa pakettia. Martial arts-puolella Donnie tekee BJJ:stä(Brazilian jiu-jitsu) ja Vale Tudosta kerrankin dynaamista ja uskottavaa elokuvallisesti, toiminta kuvataan mielettömällä nopeudella joka silti säilyttää kaikessa raivokkuudessaan realismin, ja jokainen liike porautuu verkkokalvolle jos leffaa vain osaa katsoa. Lievästä nopeutuksen käytöstä voisi valittaa, ellei ole nähnyt näitä setiä norminopeudella täydessä vauhdissa. :)

Jos Donnien sleaze-mestariteos Legend of the Wolf ei ole tuttu, niin pudotus Donnie-ulottuvuuteen voi olla hurja. Yenin fanit rakastavat varmasti tyyliä aivan kympillä. Sammo ja Wu Jing ovat huimassa kunnossa, kaikki herrojen fanit are in for a real treat! Donnie tietenkin hakkaa molemmat helvetinmoisella tyylillä, ja faneja on kiusattava että herra lopultakin onnistuu ehkä leffahistorian ikonisimmassa hyppypotkussa leffan aivan viime sekunneilla! Itse superpotkijoiden Überkungen Hwang Jang Lee on varmasti ylpeä. Kyllä, 2000-luvun bruce lee omistaa edelleen yhtä kovaa kuin 20 vuotta sitten!

Leffan lopussa lähes kaikki kuolevat, mutta pahan olemusta lähestytään shakespearemaiseen tyyliin viileän analyyttisesti, lähes osoitellen, ettei kukaan (aikuinen) ole viaton. Samuli Edelmanin (Häjyt) ja Sammon roolin samankaltaisuus on hämmentävää, en spoilaa mitään! Vaikuttava temaattinen johtopäätös ei seuraa klassisesta kerronnasta, vaan monitulkintaisesta ja voimakkaasta energiasta, jonka vallan huuma patistaa henkilöhahmot äärimmäisten ratkaisujen eteen. Viimeisen taistelun jälkeen on selvää, ettei mikään länkkärikaksintaistelu tai samuraikamppailu pääse samalle tasolle silkan ohikiitävän hetken ilmaisuvoimansa avulla. Sha Po Lang onnistuu epäilemättä tässä, eikä teatraalisuus siten voi iljettää kuin vannoutuneimpia honkkarien vihaajia. Mutta eiväthän he ymmärrä elokuvaa ilmaisukenttänä muutenkaan... :D
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Sha Po Lang

Ah, ei yhtään pätkimätöntä versiota vielä saatavilla! Netissä seilaava tupla-DVD on lähinmpänä, siinä on sentään totaalisen twisted ending paikallaan. Pakko saada se jostain!
 
Vastaus: Sha Po Lang

Onko noilla versioilla paljonkin eroa? Nimittäin jonkun version näin ja aika karuhan toi loppuratkaisu oli. Donnie oli tottakai hyvässä iskussa, mutta erityisesti pitää nostaa hattua Sammolle. Hyvin se patu jaksaa vieläkin mättää. :p

Itse leffa oli tommonen ok trilleri. Tyylissä oli vähän turhankin paljon kopioitu Infernal Affairsia. Leffan suola oli tietysti komeat taistelukohtaukset, mutta näitäkin olis kaivannu enemmän. Lopun 20 minuuttinen mättöfesti kyllä jätti hyvän maun leffasta.
 
Vastaus: Sha Po Lang

Eikö tuo Hong Kong-versio ole aivan leikkaamaton. Katsoin IMDb:stä, siinä oli näin Hong Kong:III (uncut version).
 
Vastaus: Sha Po Lang

SPL: Sha po lang (Hong Kong: Mandarin title)
Runtime: Canada:97 min (Toronto International Film Festival) / Hong Kong:93 min / Hong Kong:93 min (uncut version)


Kaikki "ysikolmoset" ovat pätkittyjä. Lisäksi on "mainland chop", jonka itsekin erehdyin hankkimaan. Hankkikaa se mikä on tupla-DVD:nä jos ette usko että teatteriverssu ihan heti julkaistaan. Täysin pätkimätön on vain teatteriversiona.

"Ysikolmosessa" meno jatkuu vielä viinaryypyn kaatamisen jälkeen. Pliis, älkää spoilatko loppua. :)

Kovaa dataa leffan DVD-versioista: http://www.donnieyen.us/dymb/index.php?topic=785.0
 
Vastaus: Sha Po Lang

Neonomide sanoi:
SPL: Sha po lang (Hong Kong: Mandarin title)
Runtime: Canada:97 min (Toronto International Film Festival) / Hong Kong:93 min / Hong Kong:93 min (uncut version)


Kaikki "ysikolmoset" ovat pätkittyjä. Lisäksi on "mainland chop", jonka itsekin erehdyin hankkimaan. Hankkikaa se mikä on tupla-DVD:nä jos ette usko että teatteriverssu ihan heti julkaistaan. Täysin pätkimätön on vain teatteriversiona.

"Ysikolmosessa" meno jatkuu vielä viinaryypyn kaatamisen jälkeen. Pliis, älkää spoilatko loppua. :)

Kovaa dataa leffan DVD-versioista: http://www.donnieyen.us/dymb/index.php?topic=785.0

Luettuani nopeasti linkin ketjun läpi näyttäisi siltä, että kahden levyn versio olisi kyllä se leikkaamaton "teatteriversio", joka on pyörinyt HK:ssa. Itelleni on jo paketti tulossa, joten sitten se viimeistään selviää. CD-WOW:sta tilasin CatIII-version hintaan 7,99£. Olisikohan se 97min versio jokin Toronton festareita varten leikattu "ensimmäinen" versio.
 
Vastaus: Sha Po Lang

Vihdoin ja viimein DVD saapui perille. DVD:n kannet on tyylikkäät ja kuvanlaatu PC:llä kokeiltuna näyttää hyvältä. Previkkaversiooni nähden tämä versio on huomattavasti väkivaltaisempi ja sisältää ilmeisesti oikean lopun, jota ei kyllä tulla jenkkiversiossa näkemään. En ole mistään netistä löytänyt mitä siinä Toronton elokuvafestareilla näytetyssä versiossa olisi lisää, joten sattaa olla että kyse on vain väärästä informaatiosta. Jostain kyllä luin, että ennen Sammo-Donnie matsia Donnie pieksisi jotain tyyppejä, mutta sitä ei ainakaan tässä versiossa ole. Riittävän väkivaltainen pläjäys jo tällaisena, joten riittää mulle ihan hyvin. Hyvä kuvanlaatu ja DTS-äänet tällä hinnalla ovat todella plussaa.

Toivotaan, että R&A:ssa näytetään sitten se maailman festarit kiertänyt "leikkaamaton" versio niin on joku syy raahautua sinnekin.
 
Vastaus: Sha Po Lang

Kyllä, festariversio on se pisin, eikä sitä ole näytetty näköjään edes Hongkongissa. Donnie Yenin triplahyppypotku pahiksiin puuttuu, vaikka se näytetään promokuvissa.

Onneksi olkoon leffasta, hankin itse saman version kunhan kykenen.
 
Vastaus: Sha Po Lang

Löysitkö jostain virallisen maininnan, siitä että toi 97-minuuttia olisi varmasti sen Toronto-version pituus? Voihan se olla, että se ilmoitettu pituus oli vain ennakkotiedoissa ilmoitettu noin aika. Ehkä sen hyppypotkun kohtalo on sama, kuin Qui-Gonin ja Darth Maulin taistelu Tatooinella episodi ykkösessä. Se on varmasti olemassa mutta sitä ei tulla näkemään missään versiossa. Harmi sinänsä. Se lopun Donnie vastaan Sammo matsi olisi ehkä kaivannut jotain esilämmittelyä. Jotenkin siinä nyt käydään itse asiaan liian nopeasti.

Toivottavasti elokuva menestyy maailmanlaajuisesti, eikä jää vain pienen piirin herkuksi. Edellytykset on hyvät, mutta koska kyseessä ei ole OngBakin kaltainen mättöjuhla, jota itsekin joskus aikoinaan hehkuttelin (En jaksa enää innostua TYG:stä), luulen että elokuva unohtuu aika nopeasti.

Parasta tässä kuitenkin on se, että kun syksyllä kuulin leffasta en uskonut, että jo nyt omistaisin hyvälaatuisen DVD:n. Kiitoksia Neonomidelle ohjaamisesta oikean version pariin.
 
Vastaus: Sha Po Lang

Tetsuken-jin1 sanoi:
Ostin jonkun aikaa sitten tämän n. 6 eurolla Kodin Ykkösestä ja sainkin rahoilleni vastinetta.
No halvalla kyllä sait. Onnittelut.

Innostuin (konsolipelaamisen lisäksi) uudestaan sähäkistä honkkaripätkistä ja tämä Sha Po Lang meni vastikään Play- Asian kautta tilaukseen. Asialliselta vaikuttaa. Myöhemmin mennee Donnie Yenin aiempi Dragon Tiger Gate myöskin tilaukseen, näytti mokoman martiaalimuhennoksen traileri sen verran maukkaalle nottei voi tuommottii vastustaa. :)

Jattkoedit:
Kiva nähdä, että Donnie on nostanut näkyvästi profiiliaan honkkariactioner-puolella pitkään jatkuneen vaisun aikakauden jälkeen. Halu päästä takaisin action-kartalle näkyy hyvin näistä viimeisimmistä elokuvanäytteistä. Muay-thai -maitopoika Tony Jaa ei ehkä olekaan ainoa jatkaja ikääntyvälle Chanille tai leffauraansa jatkoa miettivälle Jet Lille. Miehessä onkin ainesta isommaksi honkkaritähdeksi, myös läntisellä puolella, kuin mihin on tähän saakka leffat ovat antaneet kuvaa ulospäin. Jackie Chanin tai Jet Lin kangaskarismaan ei ehkä riitä paukkuja, mutta kasvot muistaa kun kerran näkee. Se riittää kun taitoa selkeästi löytyy + kykyä uusiutua sekä uudistaa edustamaansa lajityyppiä koreografian ja tyylin osalta. Nykyisissä turpajaisissa kun iskut vaihdetaan nopeasti ja brutaalin tehokkaasti, Donnie Yenkin haluaa selvästi pysyä tässä kyydissä eturintaman edustajana. Thumbs up sille.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Sha Po Lang

Future Film jymäytti juuri kaupan hyllyille suomiteksteillä varustetun version tuosta Dragon Tiger Gatesta. Kiinnostunut olen ja ajattelin jossain vaiheessa ostaa. On muuten tuplalevy. Anttilan hinnat on paikoin rikollisen halpoja kieltämättä (viitaten omaan Sha Po Lang-ostooni). :D
 
Ylös Bottom