Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Sotadraamoja

Jarmo Hänninen

New Member
Nyt olisi haussa julmettu määrä sotadraamoja. Ei siis pelkkää sotaa ja pyssyjen pauketta tyyliin Pelastakaa sotamies Ryan tai Taistelutoverit. Sota-aikoihin perustuvaa draamaa, jossa taistelut ovat sivuseikka ja tunnepuoli paremminkin esillä. Esimerkkeinä voitaisiin pitää vaikka Englantilainen potilas -leffaa ja juuri ostamaani Charlotte Gray -elokuvaa. Onko omia suosikkeja ja mitä suosittelisitte?
 
Vastaus: Sotadraamoja

No yksi vaikuttavimpia sotadraamoja lienee ainakin loistava The Deer Hunter - Kauriinmetsästäjä, jota voin ainakin lämpimästi suositella. Elokuva on todellakin paljon muuta kuin sinkojen suhinaa, ja rehellisesti sanottuna melkoisen painostavaa ja ahdistavaa katseltavaa.

Myös Terrence Malickin The Thin Red Linen laskisin enemmänkin sotadraamaksi kuin perinteiseksi sotaelokuvaksi. Upea ja ennen kaikkea kaunis kuvaus sodan runtelemasta ihmisestä kauniin ja elämäänsä jatkavan luonnon keskellä.

Nuo kaksi nyt tulivat ensimmäisenä mieleen. Rajaa on toisinaan vaikea vetää draaman ja pelkän sotimisen välillä. Esimerkiksi niin ikään mainio Patton käy myös sodan kuvauksen ohella loistavasta henkilökuvauksesta. Stanley Kubrickin Paths of Glory - Kunnian polut on myös loistavasti toteutettu sotadraama, jossa itse sotiminen jää pariin katastrofaaliseen hyökkäykseen. Kaikki edellämainitut ovat selkeää 4-4.5 tähden kamaa.
 
Vastaus: Sotadraamoja

Loistava Stalingrad vuodelta '93 on ehkä ennemminkin juuri sotadraama, kuin perus sotaelokuva, vaikka tässäkin välillä käydään muutamia taisteluja. Itse pidin todella paljon kyseisestä elokuvasta. Myös Rautaristi elokuvassa on aika paljon draamaa, mutta myös taisteluja. Nämä eivät ehkä ole aivan sitä mitä haettiin, mutta laitoin ne nyt kuitenkin tähän.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Sotadraamoja

Hmm... ei nyt ehkä ihan sellaisia kuin mitä haen tässä. Kyse on ehkä enemmän sotadraamoista, joissa on pohjalla/päällimmäisenä rakkaustarinaa tai romanssia/romantiikkaa. Ääripään esimerkkeinä tosiaan Charlotte Gray ja Englantilainen potilas. Pearl Harbor on todella lähellä sitä mitä haen itselleni, mutta se nyt on jo katsottu. . . Pilviin piirretty eli Dark Blue Sky eli Tmavomory Svet on sellainen mitä haen, sillä siinä on tuota romantiikkapuolta, draama ja muitakin elementtejä huomattavasti enemmän kuin itse sotimista.
 
Vastaus: Sotadraamoja

No Mans Landia voisi kannattaa kokeilla, vaikka siinä ei kyllä tippaakaan ole romantiikaan. Hieno elokuva. Apocalypse Now! tietysti, mutta ei tuossakaan ole kyllä romantiikkaa, draamaa kyllä löytyy sitten senkin edestä. Buffalo Soldiers voisi olla koittamisen arvoinen, jos ei ole jo nähtynä. Siinä on romantiikkaa, ja vaikka ei sotaa käydäkkään, niin sotilas maailmaan tuo silti sijoittuu.

Cold Mountain kuuluu ehdottomasti tuohon "sotaa ja romantiikkaa" -kategoriaan, Kidman, Zellweger ja Law ovat kaikki oikein hyviä roolissaan. Niin ja siinä on Portman. Cold Mountainhan on English Patientin ohjaajalta.
 
Vastaus: Sotadraamoja

Jouko Luhtala sanoi:
Cold Mountain kuuluu ehdottomasti tuohon "sotaa ja romantiikkaa" -kategoriaan, Kidman, Zellweger ja Law ovat kaikki oikein hyviä roolissaan. Niin ja siinä on Portman. Cold Mountainhan on English Patientin ohjaajalta.

D'OH! Juuri tämmöistä hain. Uskomatonta, etten itse saanut päähäni, mutta juu. Tälläisiä, juuri tällaisia ;)
 
Vastaus: Sotadraamoja

Kaikkien sota-aikaa sijoittuvien draamojen äiti: Casablanca. Tämä ei kaipaa perusteluja.

Täältä ikuisuuteen. Rakkautta Pearl Harborissa joulukuussa 1941. Arvostelu.

Kapteeni Corellin mandoliini. Tapahtumat sijoittuvat toisen maailmansodan loppuvaiheille ja draamapuolesta pitää huolen mm. Rakastuneen Shakespearen ohjannut John Madden.

Suomalainen vaihtoehto: Hylätyt talot, autiot pihat. Draamaa jatkosodan ratkaisuvaiheiden aikaan.

Brian De Palman loistava Vietnam-leffa Sodan arvet on enemmän draamaa kuin sotaelokuvaa, mutta aika kaukana kuitenkin Englantilaisen potilaan tyylistä.

George Pan Cosmatosin Suuri joukkoteurastus ( arvostelu) on niin ikään sota-aikaan sijoittuvaa draamaa, mutta ei kovinkaan kevyttä katsottavaa.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Sotadraamoja

Tuulen viemää.ja Barry Lyndon.Henkilökohtaisesti suosittelen jälkimmäistä.
Gallipolia en ole nähnyt,mutta kehuttu on.
 
Vastaus: Sotadraamoja

Grave of the fireflies, jos et ole vielä nähnyt.
Surullinen draama kahdesta lapsesta sodan jaloissa. Varmasti yksi parhaita kategoriassaan.
 
Vastaus: Sotadraamoja

Stanton sanoi:
Grave of the fireflies, jos et ole vielä nähnyt.
Surullinen draama kahdesta lapsesta sodan jaloissa. Varmasti yksi parhaita kategoriassaan.
Jep. Tämä on kyllä ehdottomasti surullisin elokuva mitä olen koskaan nähnyt. Mestariteos.
 
Vastaus: Sotadraamoja

Jari Tomppo sanoi:
Eikä suotta. Gallipoli on mainio elokuva sodan mielettömyydestä.
Juh, joskin varsinainen sotajakso (turpaanotto turkkilaisia vastaan ekassa maailmansodassa) starttaa vasta reilusti leffan puolivälin jälkeen ja muutoinkin leffa taisi toimia enemmän sotadraamapohjalta. Nuori Mel Gibson oli jonkin sortin juoksu-urheilija ja joinaa aussiarmeijaan, jonka käymä sota ei mene ihan putkeen. Leffassa oli joku klassikkotunnari myös, ei muista mikä. Viime katselusta pitkä tovi aikaa.

Vielä mainitsematon Oliver Stonen "Syntynyt 4. heinäkuuta" uppoaa myös sotadraama-kategoriaan. Leffassa keskitytään Vietnamin sodassa pyörätuolipotilaaksi joutuneen sotaveteraanin (Tom Cruise) sodanjälkeisestä protestista käymäänsä palvelusta ja maataan vastaan. DVD odottaa itsellä katseluaan vieläkin hyllyssä. Tästä ei myöskään tainnut letterbox-versiota parempaa julkaisua Suomesta löytyä.
 
Vastaus: Sotadraamoja

Jouko Luhtala sanoi:
Yeap, joka genrestä yksi elokuva riittää vallaan mainiosti.

Ei ole melkein viidessäkymmenessä vuodessa parempaakaan pystytty. Toki myönnän että threadin ensimmäisessä viestissä haettiin julmettua määrää, joten siitä vain jos haluaa kahlata.
 
Vastaus: Sotadraamoja

Varauksetta suosittelen nyt teatterissa, mutta piakkoin levyllä pyörivää Pitkät jäähyväiset- elokuvaa. Menisikö varauksella Full metal Jacket? Viimeinen samurai. Master and Commander, Tears of the Sun, Braveheart...
 
Vastaus: Sotadraamoja

No tuossa jo Grave of the Fireflies mainittiinkin, joka onkin suorastaan loistava elokuva ja eräs parhaimpia animeja ikinä. Ja kyllä, se arvostelu jumittaa edelleenkin.

Oma henk.koht. suosikkini ja olemattoman Sotaleffat Top-3 käressä (tai siinä tienoilla) on Oliver Stonen Salvador. Pitäisi tuokin päivitellä hieman paremmaksi tänne, mutta suosittelen. Lähisukulainen on Killing Fields, tosin itse pidän Salvadoria parempana.

-Pjork
 
Vastaus: Sotadraamoja

J. Pikkarainen sanoi:
.
Oma henk.koht. suosikkini ja olemattoman Sotaleffat Top-3 käressä (tai siinä tienoilla) on Oliver Stonen Salvador.
-Pjork
Yeh hyvä lisäys. Salvador ei tosin aukea nuorisolle yhtä hyvin kuin vanhemmalle elokuvasukupolvelle vahvasti poliittisen sävynsä vuoksi, mutta kaikki tyynni vahvaa sotadraamaa ja varsin autenttisesta journalistivinkkelistä (James Woodsin toimesta) katsottuna. Leffan katsomisen jälkeen tuli hetki mietittyä nykyisten reporttereiden turvatonta työtä sotatoimialueilla (esimerkkinä vaikka Irak).
 
Ylös Bottom