Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Töihin pelialalle?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Bandicoot
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Vastaus: Töihin pelialalle?

Ammatinvalintapäivänä valittiin kaksi luentoa joihin osallistuttiin. Valittin toiseksi luennoksi Turun Ammattikorkeakoulun pelialan luennon ja innostuin siitä tosi paljon. Mutta kun sitä rupesi miettimään niin aika riskialtis ala tuo on. Pitäydyn vanhassa suunnitelmassa. Suuntaan lukion jälkeen kauppakorkeaan (...Lappeenranta, Oulu tai Vaasa alustavasti) opiskelemaan kansainvälistä markkinointia ja tähtään vientipäällikön hommiin. Tiestysti matka tuonne on kuoppainen ja kivinen ja vaatii hlvtisti hommia, mutta työnä kuulostaa ihan maittavalta. Ja palkan luulisi olevan vähän parempi kuin pelialalla. :)
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Suuntaan lukion jälkeen kauppakorkeaan (...Lappeenranta, Oulu tai Vaasa alustavasti) opiskelemaan kansainvälistä markkinointia ja tähtään vientipäällikön hommiin.
Muistaakseni TuKKK tarjoaa myös kansainvälistä liiketoimintaa. Voisi olla hyvä vaihtoehto jos hakisit ensisijaisesti sinne, mutta pitäisit varasijalla Turun AMK:n, minne on kohtuu helppo päästä sisään.
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Pelifirmasta töitä hakiessa ei mikään ole niin arvokasta kuin näytöt. Jos voi esitellä jotain itse tekemäänsä peliä, niin pisteitä tulee huomattavasti enemmän kuin mistään todistuksesta.

Niinpä. Ei liene sattumaa, että lähes jokaisen hieman vanhemman (alahan ei tietysti itsessään ole kovin vanha) pelifirman perustajat/nokkamiehet Suomessa ovat lähtöisin erinäisistä demoskeneistä ja ovat tulleet alalle ylipäänsä harrastuspohjalta lähteneen kiinnostuksen ja kokemuksen kautta. Ensin on koodattu autotallissa ja niin edespäin.

Ja palkan luulisi olevan vähän parempi kuin pelialalla. :)

Palkka on mainittu nyt useamman kerran ja luonnollisesti se on tärkeä osa työelämää (työstä pitää saada kunnon korvaus). Mutta kokemuksesta voin sanoa että pitkässä juoksussa on kyllä vielä tärkeämpää että nauttii työstään ja se motivoi/tuo sopivasti haasteita. Nuoremmista voi tuntua oudolta ettei raha olekaan työssä se pääasia, mutta mielenne (luultavasti) muuttuu kun jotain duunia painaa vaikka 10-15 vuotta.

Toisaalta nuorena on aikaa kokeilla ja miettiä mitä "isona tekee", mutta opiskelupaikka olisi kuitenkin hyvä miettiä hieman pidemmällä tähtäimellä. Omasta mielestä ainakin. Ihan pelkästään rahaa ei välttämättä kannata tuijottaa.
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Fiksuin on hommata oikea ammatti, ottaa siinä sivussa muita kursseja (kielet, ohjelmointi, jne). Sitten katsella miten nämä saa yhdistettyä, jos peliohjelmoijaksi haluaa.

Pelialalla tarvitaan paljon muutakin:

Tekninen kirjoittaja
Käsikirjoittaja
Graafinen suunnittelija / arkkitehti (isot alueet, oikea fiilis kaupungissa, esim)
Kääntäjät (yleensä otetaan käännöstoimistosta, mutta on ihan oikeasti hyvä osata itsekin tätä)
Muusikot (isot produktiot/talot hakee ulkopuolelta, mutta jos pienemmässä liikutaan... Ja hyvä harrastus)
Mocap-osaajat (samalla avautuu elokuva/tv-puoli)
Animaattorit
Yhteisöjen ylläpito ja moderointi
jne, jne, jne

Itse hain aikanaan Adultan pelikoulutukseen. En päässyt. Heidän ideansa pelikoulutuksesta (nimessä ei puhuttu ohjelmoinnista) oli vain ja ainoastaan ohjelmointi ja kenttäsuunnittelu. Haastattelija oli oikeasti pihalla siitä, miten lokalisaatiot, yhteisöt, jne vaikuttavat itse peleihin ja niitten myyntiin. Yksi suurimmista ongelmista mitä esimerkiksi SCEEllä on ollut lokalisaatioiden kanssa on ollut se, että ohjelmointitekniikka ja lokalisoinnin ohjelmistollinen toteutus on ollut persiistä (sitten isketään vielä eri fontit, puuttuvat ääkköset fonteissa/dokuissa (Uncharted 1)...). Itse suunnittelin SCEElle uuden standardin joka mahdollisti paremman lokalisaation. Sittemmin tuon käyttäminen on loppunut lähes kokonaan ja ollaan palattu aikaan huonompaan.
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Tietoviikosta bongasin tämänmoisen ja heti tuli tämä ketju mieleen:
Haluatko pelialalle? Jyväskylässä alkaa uusi koulutus - Tietoviikko

Tradenomiopiskelijat voivat tulevaisuudessa syventyä mobiili- ja verkkopelien kehittämiseen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

...Pelikehitys tulee osaksi tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaa...

Koulutuksesta valmistuneet voivat erikoistua muun muassa pelisuunnittelijoiksi, pelikehittäjiksi, äänisuunnittelijoiksi, animoijiksi, graafisiksi suunnittelijoiksi, tuottajiksi tai käsikirjoittajiksi.

Tuo graafinen suunnittelija kuulostaa kyllä omaan korvaan kyllä ainakin aika houkuttelevalta hommalta. Ja mikseivät nuo muutkin.
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Tietoviikosta bongasin tämänmoisen ja heti tuli tämä ketju mieleen:
Haluatko pelialalle? Jyväskylässä alkaa uusi koulutus - Tietoviikko

Tuo graafinen suunnittelija kuulostaa kyllä omaan korvaan kyllä ainakin aika houkuttelevalta hommalta. Ja mikseivät nuo muutkin.

Melkoisen monta erikoitumista yhdelle linjalle, tradenomi. En siis liikaa innostuisi noista "titteleistä" totuus on, että koulutus sisältää pakolliset tradenomi setit kielistä, liikeviestintään ja muihin yleisiin peruskursseihin. Jonkin verran varmasti on erikoistumisopintoja, mitkä tässä tapauksessa tarkoittavat pelien tekemistä, joka on hieno homma. Mikäli kuitenkin toivoo valmistuvansa juurikin graafiseksi suunnittelijaksi, niin se on hyvin pitkälti kiinni siitä miten vapaa-aikansa käyttää.

Kun tälläinen erikoitumislinja laitetaan tradenomi tittelin alle, niin sen on kuitenkin pakko sisältää myös pakolliset tietojenkäsittelyn tradenomi opinnot, jotta kyseinen tutkinto voidaan myötää.

Itse opiskelen Kajaanissa tietojenkäsittelyn tradenomiksi kolmatta vuotta pelipuolella, tosin tällä hetkellä olen töissä pelialan yrityksessä Berliinissä. Opinnot toimivat kyllä erinomaisena ponnahduslautana, mutta en odottaisi liikoja etenkin kun tuo lista mahdollisista erikoistumis vaihtoehdoista on vähintäänkin laaja.
 
Kysy pelialalla työskentelevältä

Monella varmaan on haaveena päästä tekemään töitä alalla, johon suosikkiharrastuskin liittyy, ja tätä aihetta on tavallaan sivuttu podcasteissa aikaisemminkin. Nyt kuitenkin haastateltavaksi on tulossa heppu, joka aloitti pelialalla työskentelyn melkein kymmenen vuotta sitten Mr Goodlivingin riveissä testaajana. On sittemmin nähnyt Rovion ja Remedyn, ja työskentelee tällä hetkellä Ubisoftilla user research -hommissa.

Muutamia ilmeisiä kysymyksiä ollaan keksitty jo itse, mutta osaatko juuri Sinä kysyä jotain poikkeuksellisen nasevaa? Nyt olisi hyvä tilaisuus ronkkia asiantuntijan aivoja. Esitä kysymyksesi tässä ketjussa tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen podcast@konsolifin.net (mainitse, haluatko nimesi mainittavan podcastissa).
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Pelikoodaus-aihetta hieman sivuten:
Musta on huvittavaa sivusta seurata millaisella asenteella nykynuoret ja -aikuiset kouluttautuvat peli- ja graafiselle alalle. Itsellä siis peliohjelmointiharrastus alkanut alle 10v ikäisestä nappulasta tänne +30v ikään. Kävin siinä välissä opiskelemassa vuosituhannen alussa visualisointia ja mediatekniikkaa, jossa 3d-mallinnettiin, piirrettiin ja ohjelmoitiin kaikennäköistä ja nyt ollut sitten lähes kymmenen vuotta koodaamassa erilaisia multimediapläjäyksiä.

Itse siis olen koodaillut paljonkin vapaa-ajallani ja harjoitellut 15 vuotiaana piraattisoftilla 3d-mallinnusta (90-luvulla ei Blenderin tapaisia ilmaisohjelmia paljoakaan näkynyt), joten on käsittämätöntä katsoa kuinka osa ihmisistä hinkuaa pelialalle, ja kuitenkaan heillä ei ole mitään intressejä tehdä pelejä missään muualla kuin a) koulussa ja b) töissä. Eli jotenkin käsittämätöntä, ettei osalla ole tehtynä yhtään peliä tai edes yritetty tehdä mitään pelimäistä ollenkaan vapaa-ajallaan!
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Kysymyksiä asiantuntijalle:
- Oletko mukana Ubisoftin Alice-projektissa?

- Vaativatko yhä vain massiivisemmiksi muuttuvat AAA-pelituotannot enemmän työntekijöitä vai osaamista?

- Mistä päin maailmaa tulevat parhaat pelisuunnittelijat/projektin vetäjät?

Ehkä vähän aiheen vierestä, mutta näillä mennään.
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Kysymys sinne podcastiin: Missä nyt kuhisee pelintekijöiden piirissä?
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

-Palkkaavatko isot studiot kuinka paljon pysyviä työntekijöitä ja minkä työtehtävien tai olosuhteiden vuoksi palkataan väliaikaista työvoimaa?
-Kuinka paljon ulkoistuksia tapahtuu?
-Mitä nimeämättömiä sääntöjä löytyy alalta?
-Mitä voit vahingossa tehdä tai lipsauttaa mikä maksaisi työpaikkasi ja mahdollisuudet jatkaa kyseisellä alalla?
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Epicin UE4 sitten pistetään aika löyhillä säännöillä ja halvasti jakoon. 19.99$/€ (pyrkivät kuulema pistämään eurot saman arvoiseksi kuin dollarit) kuukaudessa per nenä ja 5% rojalti maksut jokaisesta myydystä. Ei 5% voitoista vaan myydyistä. https://www.unrealengine.com/faq

Jos olet kehittänyt akateemisen lisenssin alla niin pystyt hieman välttelemään kuukausimaksuja siihen asti kunnes haluat julkaista pelin. Takautuvista maksuista ei mainta. Jäi myös ymmärrys että käyttäjälle jäisi paikallinen oikeus käyttää ohjelmaa vaikka lopettaisit maksun ensimmäisen kuukauden jälkeen mutta uusia versioita ja päivityksiä ei sitten saisikaan.

Tuo kk- ja rojalti-maksut sitten koskee indie studioita mutta mikä lasketaan indie studioksi mietityttää.

Nyt Unity sai kyllä kovan kilpailijan mielestäni.

EDIT: Sanotaan nyt vielä että ihan mukavaa kun ei Epic ole kirveen kanssa ovella jos jotakin opit ja sovellat heidän koodeistaan. Kunhan et ole copypastettanu niin kaikki hyvin.

PS: Sivumainokset tulee edelleen viestinmuokkaussivulla tuon tekstikentän päälle.
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Epicin UE4 sitten pistetään aika löyhillä säännöillä ja halvasti jakoon. 19.99$/€ (pyrkivät kuulema pistämään eurot saman arvoiseksi kuin dollarit) kuukaudessa per nenä ja 5% rojalti maksut jokaisesta myydystä. Ei 5% voitoista vaan myydyistä. https://www.unrealengine.com/faq

...

PS: Sivumainokset tulee edelleen viestinmuokkaussivulla tuon tekstikentän päälle.

Toisaalta, eikös edellisessä Unrealin UDK:ssa ollut vielä löysemmät hinnat. Sitähän sai käyttää ilmaiseksi jokainen (kuten myös CryEnginen kohdalla _OLI_ ), ja vasta X (~20.000$) summan ylittyneistä tuloista otettiin provikat (joka kyllä oli selkeästi isompi prosenttiluku kuin tuo nykyinen 5%).

Silti, hienoa että Unity ja Unreal tarjoavat molemmat hyvät mahdollisuudet myös pienemmillekin pelitaloille/-koodareille.
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Jaahas, Crytek sitten aikoo pistää Cryenginen jakoon 9.99$/€ hintaan kuukaudessa ja rojalti vapaana vastavetona UE4:sen vastaavaan tarjoukseen.
Crytek ei kyllä selittänyt mitä rajoituksia löytyy verrattuna UE4:sen suhteellisen avoimeen lähestymistapaan kun kaikki koodit on muokattavissa ja luettavissa. Tämä tarjous tulee voimaan toukokuun puolella. http://www.cryengine.com/news/crytek-announces-its-cryengine-as-a-service-program

Itse taas ajattelen että ei Crytek pysty kattamaan omia kustannuksiaan tuolla tarjouksella sillä se vaatisi melko paljon tilaajia. Crytek itse odottelee sivujensa mukaan vähintään n.100000 kehittäjää joista kuukaudessa sitten tulisi 1M$/€ tuloja.
Ihan hyvä jos noin paljon porukkaa hyppää mukaan mutta itse en usko sen toteutuvan. Mutta en tiedä kuinka paljon maailmassa on pelinkehittäjiä sekä halukkaita ottamaan Cryenginen käyttöön.
 
Vastaus: Töihin pelialalle?

Housemarquella on työnhaku käynnissä.

Toki eivät ihan perusjantteria hanttihommiin hae:

Housemarque sanoi:
LEVEL DESIGNER – 1 YEAR TEMPORARY POSITION

REQUIREMENTS:

* 2+ years of professional experience working in a Level Designer role
* Excellent sense of 3D space and game flow
* Experience with 3D modeling packages (such as Maya or equivalent)
* Experience with designing, building, and populating game levels
* Experience with scripting and/or programming
* Great verbal and written English communication and documentation skills
* Perform effectively under pressure and meet deadlines
 
Ylös Bottom