Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Ultimaattisen pelitelkun metsästys

Noista hdmi 2.1 ominaisuuksista (VRR jne) puhutaan "future proof" telkkareina. Mietin vaan että kuinka moni pelinjulkaisija noita hyödyntää tulevaisuudessa (tässä konesukupolvessa)? Onko pelit siis joko lukittu 30/60 fps mopotelkkareissa ja jääkö nuo hdmi2.1 ominaisuuksien hyödyntäminen muutaman kilpailuhenkisten pelien ominaisuuksiksi?
 
Otin tällaisen kuvan kesällä hankkimastani 55" Serifistä. Vaikka minulla ei ole oikein tuollaista sisustuslehtien hehkuttamaa design-nurkkausta makkarissa vaan helvetillinen johtosekamelska (normaalisti voi olla kaksi kertaa enemmänkin piuhoja), telkkarista on ollut ihan selkeitä hyötyjä. Saan diagonaalisella sijoittelulla enemmän katsomotilaa ja televisio vie kokonaisuudessaan paljon vähemmän tilaa, kuin normaali tv-tasoon pohjautuva ratkaisu. Subbarin saa sijoitettua erittäin hyvään paikkaan telkkarin taakse, josta bassot lähtee tykimmin kuin ahtaaseen koloon tungettuna. Soundbarin saa kätevästi television päällä olevalle tasolle, johon voi sijoittaa vaikka kaukosäätimiä niin, etteivät ne ole hukassa. Metalliset jalat ovat vähän huteran tuntuisia, mutta niilläkin säästin sekä kalliin tv-tason hankinnan että tilaa. Telkkarin alapuolella olevaa johtohelvettiä on helpompi operoida kuin silloin, kun ne olivat vielä tv-tasossa. Hauskasti tuossa näkyy myös, kuinka vaikeaa SSD-aseman sijoittaminen on Xbox Series X:n liitäntöihin, kun sille tarvitaan erillinen pahvilaatikko tasoksi.

Voin käyttää televisiota sijoittelun ansiosta myös tietokoneen lisänäyttönä, kun olen luopunut kokonaan erillisestä työhuoneesta.
Tyylikäs on kyllä tuo TV:n runko. Voisi sopia täälläkin makuuhuoneeseen oikein näppärästi. Ilmeisesti ihan ok telkkari muutenkin?

Tuollainen johtosekamelska ei tosin menisi makkarissa vaimon laadunvalvonnasta läpi. :D
 
Ilmeisesti ihan ok telkkari muutenkin?
Tuo minun ostama malli on ihan hyvä, mutta pitää olla tosi tarkkana, mitä ostaa, koska versioiden ja eri kokoisten Serifien ominaisuudet vaihtelevat aika paljon. Toki tuossa on ihan selvät valovuodot, joita en tosin huomaa normaalikäytössä ja varsinkin ennen säätöä kuva oli vähän valju. Sain sen kuitenkin säädettyä hyväksi. Peleissä se on ok, leffakäytössä yllättävän hyvä odotuksiin nähden vaikka vähän voisi olla vielä parempikin. Olin varautunut siihen, että se olisi muussa kuin pelikäytössä korkeintaan keskinkertainen. Bonuksena voi pitää erilaisia näytönsäästäjämoodeja päällä, jos ei halua mustaa ruutua huoneen nurkkaa pimentämään. Joskus se oikeasti piristää ankeaa tunnelmaa, vähän niinkuin olisi jossain hotellissa. Minulle tuo Serifin näytönsäästäjien teollisen muotoilun maailma tuntuu mukavammalta kuin Framen taulujen katselu.

Telkussa on myös NFC, jonka kautta saa jaettua kännykän musiikit, mutta itse en ole kokenut sitä tarpeelliseksi, koska minulla on niin monta muuta tapaa hoitaa sama asia. Lisäksi NFC piste on siinä, missä pidän soundbaria ja tilaa ei oikein riitä molemmille.
Mietin vaan että kuinka moni pelinjulkaisija noita hyödyntää tulevaisuudessa (tässä konesukupolvessa)?
Äkkiseltään tulee mieleen, että kaikki keskeiset HDMI 2.1:n ominaisuudet ovat sellaisia, joita pelintekijöiden ei tarvitse erikseen hyödyntää. Siis VRR ja ALLM tulee kaikkiin peleihin ja mitä vielä siihen kuuluikaan. 120 Hz, 8k sun muut tietysti vaativat pelintekijöiltä tukea.
 
Lohdutan, ero ei ole jokapäiväisen katumisen arvoinen. Löytyy Q70R ja CX.
No ei kai mikään ole jokapäiväisen katumisen arvoista. On noissa QLED:ssa OLED:ssa vaan silti aikamoisen iso ero tietyissä tilanteissa mitä päässyt itse vertamaan. Ei toki Movie-tilassa tai tilanteissa, joissa myös QLED pärjää hyvin.

Kaikki ei toki ole pikselinnysvääjiä, mikä tietysti helpottaa katsomisen nauttimista.
 
Vaikka tuo johtosysteemi voi tuntua sekavalta, kaikki on ihan loogisessa järjestyksessä ja tiedän suunnilleen aina, mikä kuuluu mihinkin. Muistan jopa mikä HDMI-piuha menee mihinkin liittimeen telkkarin takana. Pahin sekasotku on tuon telkkarin alapuolelle sijoitetun lan-kytkimen piuhojen kanssa, kun joskus voi olla seitsemänkin piuhaa eri laitteille siinä kiinni. Telkkarin taakse näkymättömiin on ovelasti sijoitettu subbarin päälle myös toinen kuusipaikkainen jatkojohto. Jouduin purkamaan tuon nurkan yllättäen pari päivää sitten sähkötöiden vuoksi ja silloin sain koko virityksen purettua ehkä 10 minuutissa. Silloin siinä oli vielä PS Classic ja C-64 mini mukana, mutta nyt ne pääsivät lomalle vähäksi aikaa, kunnes jaksan niitä taas kiinnitellä.

Vitsillä mää sen heitin ;) mutta jos telkkari miellyttää niin se on tärkein.
 
LG CX saanut päivityksen, jolla toimii Dolby Vision 120Hz -tilassa. Korjannut myös tuon mittarin, joka tulee esille vihreää näpyttämällä. Toimi aiemmin vain 60Hz kanssa, nyt myös 120Hz.
 
Kuluttaja lehdessä laaja tv-vertailu jaettuna tuumakoottain (noin 50", 55" ja 65"). Spoiler alert: LG oled voitti kahmien joka sarjassa ensimmäiset sijat. Artikkeli ostettavissa erikseen.
 
Kuluttaja lehdessä laaja tv-vertailu jaettuna tuumakoottain (noin 50", 55" ja 65"). Spoiler alert: LG oled voitti kahmien joka sarjassa ensimmäiset sijat. Artikkeli ostettavissa erikseen.
Näin se tulee olemaan ensi vuonnakin.

Mikroled-hommissa on vissiin mennyt Samsungilla nyt hommat ristiin ja ensi vuonna Samsungkin tuo OLEDin markkinoille, vaikka on tähän asti panostanut OLEDin parjaamiseen markkinoinnissa. Sanomattakin on selvää, että se on ollut tasoa fake news ja on tehty mm. appeja millä "voi löytää kiinni palamisen jälkiä" ja sitten appi ohjaa ostamaan QLEDin :D. Tämän takia Samsung ei sitten markkinointimateriaalissaan sano sanallakaan ruudun olevan OLED vaan se on QD display. Paneelit on jo tilattu LG:ltä. Kovia on lupaukset ja hehkutetaan mm. 1000nitsin kirkkautta ja quantum dotin avulla ainakin 80% väriavaruuden saavuttamista (bt.2020?). Ilmeisesti kokoja on vain 55" ja 65" ja hinnoiksi on hurjimmillaan tarjottu 4000-8000 USD:tä, mikä kyl omaan korvaan kuulostaa aika yliampuvalta ennusteelta. LCD tölsyjen yläpuolelle tuo on kuitenkin segmentoitu, joten kalliimpia ne tulee olemaan kuin perinteiset Sampat. Epäilys on, että eivät kuitenkaan juuri pelipuolella pese LG:tä.

LCD tölsyjen puolella ei ole ensi vuonna tulossa oikeastaan mitään parannusta. Eikä luultavasti tule enää muutenkaan, kun se tekniikka on jo huipussaan. Toki isot ruudut voivat hivenen halveta ja halvemmat merkit luultavasti ottaa kiinni Sonya ja Samsungia teknisesti.

Toisaalta eipä ole OLED puolellekaan odotettavissa suuria parannuksia. Kuluttajaystävälliseen hintaluokkaan voi tulla evo-paneelia, mutta se ei ole osoittautunut merkittävästi entisiä paremmaksi tai kirkkaammaksi. Siinäkin mielessä vähän epäilyttää Samsungin 1000 nitsiä. Jotain parempaa jäähdytystekniikkaa on tiedossa, mutta ei siltä ihan noin suuria odoteta. Saa nähdä.

Hisenseltä (L9G) on tulossa aika mielenkiintoinen laser-projektori/ruutu, jossa tulee 100" ruutu valoisaan tilaan ja 120" hämärään tilaan. Näiden ruutujen hintaero on vain 500 USD. Muutoinkin puhutaan lähtöhinnaltaan 5500-6000 USDn laitteesta. Tämä ruutu/projektori kykenee 107%:sesti toistamaan bt. 2020 standardin väriavaruuden, joten värintoistossa ollaan aivan eri luokassa kuin millään LCD tai OLED ruudulla luultavasti koskaan. Tuki löytyy HDMI 2.1:lle, Dolby Atmokselle, HDR10:lle, ALLM:lle ja pikselien nopeus on vielä OLEDiakin 10 kertaa nopeampi, joten vasteajat ovat äärimmäisen pienet. Ilmeisesti miinuksina VRR ja Dolby Vision uupuvat. Saa nähdä tuleeko Suomeen ja millainen on, mutta tämä tai tämän VRR:llä ja DV:llä maustettu jälkeläinen voisi hyvinkin siirtää oman CX:n peli-/leffatilasta olohuoneeseen. :D
 
Viimeksi muokattu:
Tekisköhän tuollasella Samsung Odyssey G5 näytöllä Xbox Series X:n kumppanina mitään? Menis soppelisti työ sekä pelikäytössä.


Ei ole noi monitorit ihan vahvinta aluettani. Mutta luulisin, että todellakin tekee. On Freesyncit ja muut pelit sekä vehkeet. Siitä en ole nyt sitten varma miten HDR kanssa mennään, ehkä sekin toimii kone varmaankin syö nätisti 4K@120 HDR vaikka onkin vain 2.5K paneeli. Tosin en tie onko tuon hintaluokan monitorin tapauksessa muutenkaan mikään kovin tajunnan räjäyttävä HDR. Ehkä ei, noh se nyt varmaankaan ei ollut kynnyskysymys tässä.

Onhan siinä sitten palautusoikeus, jos tuote ei vastaakaan odotuksia. Sanoisin, että go for it ja kerro meille sitten miten rokkaa. Järkevän hintainen on.
 


Vincentiltä analyysi uudesta päivityksestä. Mm. AMD FreeSync Premium toimii nyt yhtä aikaa Dolby Visionin kanssa.
 
Pientä neuvoa kaipaisin,

Mikähän olisi paras vaihtoehto tähän kytkentään, kun töllönä on sonyn x90j, vahvarina denonin x2700h sekä konsolina xbox x? Ja jos myös ajatellaan, että saisi hyvät äänet ulos, kun katsoo television sovellusten kautta elokuvia.

Onko järkevintä kytkeä konsoli suoraan tv:n vai vahvistimeen. Ja miten menee noiden hdmi porttien kanssa.
 
Mikähän olisi paras vaihtoehto tähän kytkentään, kun töllönä on sonyn x90j, vahvarina denonin x2700h sekä konsolina xbox x?
Nopeasti katsottuna tuo vahvistin tukee HDMI 2.1:tä ja 4K@120 Hz:n läpivientiäkin, joten konsoli kiinni vahvariin ja vahvari telkkariin. Jos jotain oleellista ei jostain syystä menekään läpi, sitten konsoli suoraan telkkariin, ja telkkarin eARCia tukevasta HDMI-liitännästä letku vahvariin ääniä varten.
 
Varmasti löytyisi tästä ketjustalkin, mutta vähän tahtoo hukkua Oled-vääntöön. Haussa olisi 65 tuumainen televisio alta tonnin. Oliko tästä jotain selvää suositusta? Käyttä olisi jonkin verran pelaamisessa, mutta myös yleiskäyttöön.
 
Varmasti löytyisi tästä ketjustalkin, mutta vähän tahtoo hukkua Oled-vääntöön. Haussa olisi 65 tuumainen televisio alta tonnin. Oliko tästä jotain selvää suositusta? Käyttä olisi jonkin verran pelaamisessa, mutta myös yleiskäyttöön.
Ihan tätä samaa pähkäilen ja kyttäilen tällä hetkellä. PS5 on tulossa joulupakettiin joten yritän tuohon koko- ja hintaluokkaan etsiä televisiota missä olisi noi HDMI 2.1:t ja 4K/120HZ:t sun muut. LG:ssä tuo webOS-käyttis on kyllä mukavin käyttää mutta sitten hiukan huolettaa että jääkö se ajan saatossa jalkoihin kun ei ole "Google Play"-kauppaa mistä sovelluksia hakea?

Näitä olen yrittänyt metsästää 65-tuumaisena:
1. LG C1 OLED
2. LG CX OLED
3. LG NANO90, 91 tai 92
4. LG NANO85 tai 86

Lähinnä kysymys kuuluu kai että riitääkö tuo NANO-töllöjen kuvanlaatu vai ei? Itse kun olen noita kaupoissa testaillut niin en juuri eroa edes huomaa C1:n ja esim. Nano85:n välillä. Toki riippuu vähän lähteestä ja asetuksista sun muusta kun ei ikinä tiedä miten ne tuolla kaupoissa on säädetty.
 
Ei taida CX löytyä enää kaupoista?

Ite tykkään sen kuvalaadusta, edellisessä sonyssa oli kivempi ja jopa monipuolisempi käyttis vaikka olikin tahmasempi. Tai sitten se vaan tuntuu siltä jos on vähän helppokäyttöisempi.

Edellinen sony ei löydä Apple tv sovellusta play kaupasta, Lg:ssä sentään löytyi sen omasta.
 
Haussa olisi 65 tuumainen televisio alta tonnin.
Samoilla asioilla oon jahkaillut tässä jo jonkin aikaa. Oon päätynyt LG A1 Olediin, kunhan hinta (taas) tippuu alle tonnin. Tarkoittaa että pitää tyytyä 60 Hz, mutta kuvanlaatu pitäis olla omaa luokkaansa. Black fridaytä odotellessa. Vertailuja voi tehdä tuolla eri mallien välillä (esimerkissä LG A1 ja Nano 75): https://www.rtings.com/tv/tools/com...ano75-2021/21674/22977?usage=1&threshold=0.18
 
Ylös Bottom