Turnaus on lajin kattojärjestön eli IIHF:n virallinen MM-turnaus yhtä lailla kun FIFAn MM-turnaus on jalkapallossa. Se, ettei NHL omien rahallisten intressiensä takia huomioi lajin MM-turnaus lainkaan, kertoo vain ko. liigan ylimielisestä suhtautumisesta kansainväliseen jääkiekkoon. NHL myös taloudellisten intressiensä takia esti pelaajien osallistumisen olympiaturnaukseen. Muissa maissa turnausta arvostetaan ihan yhtä paljon kuin Suomessa.
Omalla kohdalla NHL:n dollarit edellä -ylimielisyys on vain laskenut kiinnostusta Pohjois-Amerikan muoviliigaa kohtaan.
Kanada on joka vuosi viimeisen n. 10v aikana pyrkinyt kokoamaan mahdollisimman kilpailukykyisen joukkueen ja siinä usein onnistunutkin ja napannut mestaruuksia useampia. USAssa sen sijaan materiaali on muutoinkin kapeampi, mutta USA on vuosi toisensa jälkeen sortunut täysin kelvottomaan valmennukseen, niin tänäkin vuonna. En voi kuin ihmetellä miten paskoja valmentajia NHL:ssä on, nähtävästi kansalaisuus on isompi meriitti kuin varsinainen valmennusosaaminen.
Ymmärrän pointtisi, mutta toisaalta tässä kohtaa voisi osoitella sormella myös IIHF:n suuntaan. MM-turnauksen ajankohta on sen 'järjestäjän' päättämä ja se on heidän päätöksestään vakiintunut tähän toukokuulle, vaikka on hyvin tiedossa, että NHL:n playoffit ovat tähän aikaan kovimmassa käynnissä ja 'eniten' joukkueita on vielä mukana, kun ollaan alkukierroksilla. Jos olisi halukkuutta yhteistyöhön, niin MM-turnauksen voisi järjestää toisenakin ajankohtana, vaikkapa elo-syyskuussa, jolloin olisi paremmat mahdollisuudet saada enemmän isoja nimiä mukaan. Toki tuolloin kauden alla kisoissa saatu loukkaantuminen pelaajalle voisi olla tulevaa kautta ajatellen ikävämpi kuin näin toukokuussa, että molemmissa vaihtoehdoissa on omat riskinsä ja ongelmansa. Käsittääkseni NHL-pelaajien puuttuminen olympiakiekosta johtui suurimmalta osin koronasta. Sen takia pelejä oli peruuntunut liikaa, eikä tiukka NHL-runkosarjan ohjelma enää joustanut olympiataukoon. Alunperinhän ennen tämän NHL-kauden alkua NHL oli tuottanut kaksi erillistä otteluohjelmaa, toisen ilman olympialaisia ja toisen olympiatauon kanssa. Koronaongelmien takia jouduttiin turvautumaan pienin muutoksin siihen ilman olympialaisia olevaan.
En lähtenyt tutkimaan Kanadan joukkuelistoja edellisen vuosikymmenen ajalta ja vertaamaan niitä mahdollisiin saatavilla oleviin pelaajiin, mutta sanoisin, että äärimmäisen harvoin on Kanadallakaan ollut mukana sellaista joukkuetta MM-kisoissa, joissa olisi olleet mukana 'kaikki parhaat mahdolliset'. MM-kisat ovat aina NHL-runkosarjan jälkeen, joten viimeisen vuosikymmenen aikana tarjolla on ollut pelaajistoa 15-16 NHL-joukkueesta per kevät ja hyvin harvoin on Kanadakaan saanut noista 'kaikkia parhaita mahdollisia' mukaan. Jenkeistä nyt puhumattakaan. Suomella myös kieltäytyjien lista on joka vuosi ollut aika pitkä. 'Pientä vammaa', 'väsymystä pitkän kauden jälkeen', 'sopimustilannetta' ja vastaavia syitä ollaan kuultu ja kuullaan joka vuosi. Tällä viikolla on ollut otsikoissa, että Leijonat olisivat toivoneet vielä yhtä sentteriä joukkueeseen, mutta Bostonista vapautuneelta ja sopimusasiat kunnossa olleelta
Erik Haulalta ei oltu edes kysytty. Syytä en tiedä, mutta ehkä naamataulu ei miellytä valmentajia tai pelaajan 'selänpesutaidot' eivät ole riittävän hyvät. Suomen mediassa käydään myös joka vuosi läpi Ruotsin joukkuetta, koska onhan se rakas vihollinen, ja sielläkin on ollut aika paljon kieltäytymisiä joka vuosi, vaikka vahvistuksiakin ovat saaneet. Jokaiset kisat eroavat toki toisistaan ja joinain vuosina NHL:n puolelta tulee enemmän pelaajia kisoihin yli kansalaisuusrajojen kuin toisina, mutta kyllähän se yleinen lopputulos on se, että parhaista mahdollisista mukana on aika pieni osa. Sen toki sitten tietävät vain pelaajat ja NHL-joukkueiden lääkärit, että onko sitä 'pientä vammaa ja väsymystä pitkän kauden jälkeen' oikeasti, vai onko se vain medialle annettu (teko)syy, ettei suoraan tarvitse sanoa, ettei kiinnosta tulla. Toki aika moni pelaaja jatkaa raskaan NHL-runkosarjan jälkeen pelejä vielä pudotuspeleissä pitkänkin tovin, että siltä pohjalta tuo 'väsymys pitkän runkosarjan jälkeen' kuullostaa erittäin paljon tekosyyltä, jotta ei vaan tarvitse julkisuudessa sanoa, ettei kiinnosta, eikä huvita.
USA muuten 'sortui' viime kisoissa sen verran, että saavutti pronssia kuitenkin, vaikka heidän joukkueensa on tavannut olla hyvin nimetön ja usein jopa AHL-/yliopistopainotteinen. Todellakin voisi sanoa C-maajoukkueeksi korkeintaan. Vaikka Chicago on ollut pudotuspelien ulkopuolella NHL:ssä jo useamman vuoden, niin ei ole esim.
Patrick Kanea kisoissa näkynyt. Kanada lomaili viime kevään kisoissa alkulohkon melkein kokonaan ja voitti lopulta kultaa. Tuossa juuri eilen linkitin kirjoituksen, jossa noita USA:n ja Kanadan suhtautumisia kisoihin käytiin lävitse. Ne pelaajat sieltä tulevat, joita sattuu kiinnostamaan ja niistäkin aika iso osa vetää 'puolet kisoista' lomaillen, koska kisojen rakenne mahdollistaa vähänkään isommille maille sen, että alkulohkoissa joutuu äärimmäisen tosissaan pelaamaan maksimissaan puolet peleistä ja siihen päälle muutaman pudotuspelin. Siinäkin on aika iso valuvika systeemissä, että MM-kisoissa on noin paljon 'turhia pelejä'. Alkulohkoista menee käytännössä aina samat maat jatkoon ja ainoa jännitys on käytännössä siinä, mitkä maat kohtaavat toisensa ensimmäisissä pudotuspeleissä. Silloin ja tällöin Sveitsi tai Saksa voi 'altavastaajana' yllättää ja selvitä välieriin, mutta normaalitilassa siellä on joka vuosi ne samat Kanada, Venäjä, Ruotsi, Suomi, Tsekki ja USA, joista neljä ratkoo sitten mitalit. Näin siitäkin huolimatta, vaikka Kanada ja USA ovatkin 'lomamatkalla' ja kokoontuvat suunnilleen pelipaikalla ekoihin treeneihin.
Turnauksella voi olla virallisen kattojärjestön MM-status, mutta pelin tasolta se ei ole "MM-tasoinen". Tämän toteamiseen riittää, kun katsoo muutaman satunnaisen NHL-ottelun ja vertaa niiden tasoa vaikkapa noihin Suomen tähänastisiin peleihin. Muoviliiga tai ei, niin onhan pelaajien taitotaso ja pelin vauhti ja nopeus siellä ihan eri luokkaa kuin näissä MM-peleissä. Katsotaan vaikka
Mikael Granlundia näissä kahdessa pelissä, joissa on ollut mukana, ensimmäisessä vieläpä varmaan aika pahan jetlagin kanssa. Granlund oli NHL-runkosarjan pistepörssin 69., eli sijoittui varsin kivasti, mutta mooooooonta pelaajaa oli häntä parempia. Näissä kisoissa hän on ollut tähän asti kahdessa pelissä ns. 'ihan ylikylän jätkä' ja olisi tehnyt mahdollisesti pisteen tai pari enemmänkin, jos esim.
Juho Lammikko saisi namupoikittaissyötöstä kiekon edes kohti maalia. Ilman Granlundia Suomi olisi menettänyt sarjapisteen, ellei jopa hävinnyt, Latviaa vastaan.
Granlund on NHL:ssä keskivertojoukkueen laatupelaaja ihan kivoin tehoin, MM-kisoissa jos nyt ei kisojen paras, niin parhaita. Siinä sitä omin silmin nähtävää tasoeroa.
Kisoja on ihan kiva katsoa ja kyllä niistä on itsellekin sellainen 'vuosittainen rituaali' muodostunut, kun Leijonien pelit ovat kuitenkin ilmaiseksi tarjolla. Mitään vastaan ei ole Suomen pärjäämiselle. Pidän kuitenkin mielessäni sen, että tämä on tällainen B-C-tasoisten maajoukkueiden kauden päätös, eikä mitään sen kummempaa. Hyvää viihdettä ja kiva katsoa, mutta ei näissä kisoissa oikeasti maailman paras jääkiekkomaa ratkea. Se ratkeaa silloin harvoin, kun NHL päästää pelaajansa arvoturnaukseen ja kaikkien maiden parhaat kisaavat keskenään. Edellisestä kerrasta onkin jo sen verran aikaa, että soisi tapahtuvan seuraavan kerran mahdollisimman pian.