Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Konsolipelien nykytila - hot or not?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AjN
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä

AjN

Member
Seuraa avautumista konsolipelialan nykytilasta. (Kuten tarkempi lukija huomaa, kyse on nimenomaan yleisestä tilasta, poikkeukset vahvistavat aina säännön.)

Olen aivan totaalisen kyllästynyt pelialan nykyiseen tilaan. Myyntilistoja hallitsevat tripla-A-nimikkeet, jotka ovat pääasiassa jatko-osien jatko-osia ja urheilupelien vuosipäivityksiä. AAA-pelien tekeminen on niin perhanan kallista, että tekijät ja julkaisijat karttavat riskejä viimeiseen asti. Tästä seuraa se, että leijonanosa pelien tekemisen resursseista suunnataan (fotorealismiin pyrkivän) grafiikan luomiseen. Sijaiskärsijänä ovat liian usein pelin muut osa-alueet, kuten esim. sisältö. Peleistä tulee geneerisiä, kaikkia miellytämään pyrkiviä onttoja mutta komeita kuoria.

Esimerkkinä bisneksen järjettömyydestä uuden Tomb Raiderin tapaus:
"Tomb Raider myi ensimmäisen kuukauden aikana 3,4 miljoonaa kappaletta. Kovat luvut, mutta pelikansan hämmästykseksi julkaisija Square Enix oli pettynyt. Pelin kun olisi pitänyt odotusten mukaan kelvata 5-6 miljoonalle pelaajalle. Tämä herätti spekulaatioita siitä, yrittikö Square Enix paikata talouttaan ylimitoitetuilla ja epärealistisilla odotuksilla.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että odotukset perustuivat muuhunkin kuin turhiin toiveisiin. Tomb Raider -tuottaja Scott Amos on nimittäin paljastanut, että peli kääntyi hyvistä myynneistään huolimatta voitolliseksi vasta viime vuoden lopulla. Toisin sanottuna Square Enix panosti Tomb Raideriin huomattavia määriä rahaa, selvästi enemmän kuin sarjan edellisiin osiin.

Tomb Raider -keskustelu antaa kuitenkin jälleen kerran syytä pohtia AAA-pelien kasvavien budjettien järjellisyyttä. Pelaajille tarjotaan yhä komeampia elämyksiä, mutta samalla kehitys- ja markkinointikulut lähtevät niin sanotusti lapasesta. Arvioiden mukaan Tomb Raider -tasoisen, todennäköisesti sadan miljoonan dollarin budjettia lähentelevän teoksen olisi myytävä vähintään 5 miljoonaa kappaletta, jotta panostus kannattaisi.

Tämä jos mikä pakottaa isot studiot välttämään riskinottoa, mikä näkyy puolestaan pelien geneerisyytenä."

Lähde: http://dome.fi/pelit/ajankohtaista/tomb-raider-tuotti-voittoa-vasta-viime-vuoden-lopulla

Pelaan nykyään valtaosan peleistäni käsikonsoleilla. Miksi? Kahdestakin syystä. Ensinnäkin käsikonsolien tekniset rajoitteet yksinkertaisesti pakottavat tekijät lähestymään peliä sisällön (esim. peliteknisten ominaisuuksien, tarinan tms) kautta, kun grafiikkaan on turha panostaa. Toisekseen yksi huti ei kaada koko studiota konkurssiin, joten riskejä on varaa ottaa. Tämä lisää pelien diversiteettiä - niin keskinäistä kuin sisäistäkin.

Miksi ihmeessä kaiken pitää olla isompaa, komeampaa ja mahtipontisempaa? Karrikoidusti, miksi jonkun mielestä komeasti soiva, isolla rahalla tuotettu New Yorkin sinfoniaorkesterin esittämä musiikki, joka sattuu olemaan sisällöltään tyhjää eikä jätä mitään muistijälkiä kuulijaansa, on parempaa kuin ajatuksella luotu 16-bittisen piippaus jonka kuulija muistaa ja jota hän osaa hyräillä vielä vuosienkin päästä. Esimerkki on toki kärjistetty, mutta ydinajatuksena on, että miksi vallalla on käsitys siitä että enemmän on automaattisesti enemmän?

Tilanne näyttäisi jatkuvan ennallaan. Ostava yleisö haluaa enemmän tehoja ja uusia tehokkaita konsoleja. Noidankehä on valmiina: enemmän tehoja -> vähemmän riskejä -> geneerisempiä pelejä.

Ei siinä, olkoon vaikka kaikki pelit graafiselta ilmeeltään täysin fotorealistisia, jos asia ei veisi resursseja pois pelin muilta osa-alueilta, mutta kun reaalimaailmassa tälläinen tilanne lienee mahdottomuus tai ainakin hyvin, hyvin harvinainen.

Kaikki yllämainittu huomioiden, WiiU:n kohtalo minua surettaa. Konsoli, joka yritti muuttaa kaavaa (kuten edeltäjänsäkin), on kaupallisessa mielessä floppi. Onnistuessaan WiiU olisi voinut esimerkillään luotsata alaa sinne mielestäni tärkeämmille vesille, pois tehojen itseisarvoisesta ihannoinnista. Kansa on kuitenkin äänestänyt lompakoillaan ja WiiU:t pölyyntyvät kauppojen hyllyillä.

Onneksi koko asiassa on valoa tunnelin päässä, nimenomaan indie-puolella, joka on rantautunut onnistuneesti myös (koti)konsoleille. Kunpa vain isommatkin studiot keskittäisivät resurssinsa muualle kuin grafiikkaan, niin peleistä tulisi jälleen mielenkiintoisia. Ikävä kyllä mikään ei muutu niin kauan kuin ostava yleisö haluaa tukea tätä nykyisenkaltaista menoa.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Aika pitkälti olen kansssi samoilla linjoilla useassakin asiassa. Jatko-osia pukkaa tulemaan jatko-osien jälkeenkin, ja jokaiseen uuteen versioon pelistä laitetaan yhä vain enemmän helpotuksia jotta saataisiin enemmän porukkaa houkuteltua pelin pariin, esim. bäfät menevät nähtävästi hyvin vahvasti tähän suuntaan.

Itseäni myös huvittaa tuo pelien tekemisen budjetti, sillä minun järkeeni ei käy kuinka näihin 2vuotta kehityksessä olleisiin "AAA" peleihin saadaan käytettyä sata miljoonaa euroa/dollaria, sillä toiminta elokuvien budjetit eivät välttämättä ole hirveästi suurempia (ellei lasketa jotai kalliita jatko-osia) ja elokuvia tehdessä yleensä sentään romutetaan vähintään autoja ja muuta ympäristöä. Nuo käsikonsolipelit ovat hyvä esimerkki, sillä itsekkin tykkään omalla 3ds pelata sillä niissä tosissaan painotus on muualla kuin grafiikassa.

Mutta siitä päästäänkin jälleen asiaan joka on yleisesti pelimarkkinoilla nykyään aivan v**urallaan. Nimittäin pelien hintaan. Aivan järjetöntä maksaa näistä uusista AAA nippanappa 8h kestävistä peleistä suomesta ostettua 70€ per peli (kyllä tiedän, ulkomailta halvemmalta ja blaablaa, on ne sieltäkin melko järjettömiä). Itsekkin nyt sorruin ostamaan tuon south parkin ja dark souls 2 uutena, ja yhteensä näille tuli hintaa n. 120€! Pelien budjetteja todellakin pienemmiksi jotta keskitytään pelillisiin elementteihin grafiikan sijaan ja voidaan uusia pelejä myydä huomattavasti halvemmalla mitä nykyyän.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Täällä grafiikka on perinteisesti aina ollut se jolla peli myy ensi-ihastumisen tai välittömän torjumisen. Loput yhteisestä kanssakäymisen muodosta on kiinni tästä vaikutelmasta, oli sisältö sitten miten monitahoinen tahansa. Siinä menettää ehkä jonkun helmen, tulee tukeneeksi budjeteissa Hollywoodin jo taaksensa jättäviä isoja nimikkeitä, riistää leivän pienen suusta jne. Ihmisluonto nyt vain on tälläinen. Komeampaa, suurempaa, räiskyvämpää ja temmoltaan nopeampaa. Tänäänkin jo kovasti peluutuksessa ollut Battlefield 4 on tästä esimerkki parhaimmasta päästä.

Harvasta pelistä löytyy kiinnostavaa tarinaa. Heavy Rain oli sellainen ja onkin jäänyt mieleen poikkeuksellisen upeana kokemuksena. Tätä korkeakulttuuria haluaa kokea kyllä, mutta harvakseltaan, näiden AAA-räimeiden huikopalana. Ei makeaa mahan täydeltä.

Mitä taas tulee haasteisiin. Niitä työelämä tarjoaa enemmän kuin tarpeeksi. Kun pelaan, haluan ennenkaikkea rentoutua ihan toisenlaisessa ympäristössä ja kokea onnistumisen ja voiton tunnelmia tasaisena virtana. Sitä tarjoaa parhaiten geneerinen, kultaisen keskitien tripla A:n nimikkeet. Yleensä vieläpä ruudinkatkuisena verkkopelinä.

Takaisin bäfän pariin.
 
Nisupullan kommentti tiivistää ongelman ytimen. Nykypäivänä pelit, elokuvat ja monet muut pop-kulttuurin osa-alueet pyrkivät tarjoamaan kaikki-mulle-heti-nyt-ihmisille onnistumisen tunteita tasaisena virtana siten, että sen onnistumisen eteen ei tarvitse tehdä oikeastaan mitään. Tämä asia ei todellakaan lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen kun pelit passivoivat pelaajan ajattelua entistä enemmän.

Edit. Sinänsä nostan kyllä hattua, kun joku tunnustaa avoimesti kannattavansa pelien geneerisyyden lisääntymistä ja pelin graafisen annin ylivoimaista tärkeyttä suhteessa sisältöön.

Ja on tietysti rohkeaa sanoa, että "harvasta pelistä löytyy kiinostavaa tarinaa", jos pelaa pääsääntöisesti vain AAA-räimeitä.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Kaikki yllämainittu huomioiden, WiiU:n kohtalo minua surettaa. Konsoli, joka yritti muuttaa kaavaa (kuten edeltäjänsäkin), on kaupallisessa mielessä floppi. Onnistuessaan WiiU olisi voinut esimerkillään luotsata alaa sinne mielestäni tärkeämmille vesille, pois tehojen itseisarvoisesta ihannoinnista. Kansa on kuitenkin äänestänyt lompakoillaan ja WiiU:t pölyyntyvät kauppojen hyllyillä.
Eikös Nintendo kussut ihan omiin housuihin WiiU:n markkinoinnissa. Suurelle yleisölle WiiU on yhtä kuin uusi ohjain tai täysi mysteeri, ainakin sen perusteella mitä pelimediassa on puhuttu. Joten en laittaisi tätä "kansan" piikkiin. Siitä toki samaa mieltä, että harmi juttu WiiU:n kannalta, jossa on kuitenkin potentiaalia erilaiseen pelikokemukseen. Eniten huolestuttaa Nintendon asenne, joka peilautuu hyvin pelien vähyyden kautta. Näenkin tulevan E3:n Nintendon kannalta tietynlaisena ratkaisunpaikkana. Se on selvää, että jotain on tehtävä ja nopeasti. Nintendon kohtalo haiskahtaa hieman Nokian tyyliseltä kohtalolta, missä ensin omat pelit siirtyvät vastustajan alustoille, joka on kuitenkin vain tekohengitystä ja lopulta bisnes myydään isommille.

Mitä tulee konsolipelien tilaan, pelikenttä on muuttunut viime sukupolven alusta radikaalisti. Viime sukupolvessa kenttä jaettiin kolmeen; suuret, keskisuuret ja pienet pelit. Nyt ollaan tilanteessa, missä pelikenttälle on syntynyt iso kuilu, joka laajenee ainakin näin uuden sukupolven alussa. Toisella puolen kuilua on AAA-pelit, joita tuottavat satapäiset tuotantotiimit ja missä budjetit nousevat pilviin. Kun taas toisella puolella operoivat indiepelejä nikkaroivat kymmenhenkiset peliporukat, joilla budjetti on kohtuullisen pieni ja joissain tapauksissa joukkorahoitteinen. Indiepelit ovat kuin testilaboratorioita, missä voidaan kokeilla kaikenlaista uutta ja mullistavaa. Isot pelit luottavat tuttuun ja turvalliseen pienin uudistuksin. Itse pidän tästä tilanteesta. Mutta usein tulee pohdittua seuraavaa. Indiepelit kasvavat hurjaa vauhtia ja samalla myös AAA-pelit, mutta mitä tapahtuu näiden väliselle kuilulle. Kurooko indie kuilua umpeen? Onko AAA-peleillä mitään kattoa laajenemisessa?

Vielä kun saadaan digijakelu täyteen hönkään, niin päästään nauttimaan alemmista hinnoista.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Itseäni myös huvittaa tuo pelien tekemisen budjetti, sillä minun järkeeni ei käy kuinka näihin 2vuotta kehityksessä olleisiin "AAA" peleihin saadaan käytettyä sata miljoonaa euroa/dollaria, sillä toiminta elokuvien budjetit eivät välttämättä ole hirveästi suurempia (ellei lasketa jotai kalliita jatko-osia) ja elokuvia tehdessä yleensä sentään romutetaan vähintään autoja ja muuta ympäristöä.

Romuttaminen on halpaa. Mutta ei noiden budjettien ymmärtäminen mitenkään vaikeaa ole. Keskimäärin AAA-pelin kehityksessä taitaa olla mukana 3-500 ihmistä, joiden keskipalkka huitelee ehkä jossain 60k$:n tienoilla vuodessa. Pelin tekeminen kestää todennäköisemmin kolme kuin kaksi vuotta, joten äkkiäkös tuosta laskee budjetiksi 3 x 300 x 60000 = 54M dollaria. Siihen päälle vielä parinkymmenen miljoonan mainosbudjetti, niin äkkiä päästään kohtuullisen lähelle sataa miljoonaa.

Ja se pelin hinta maksavalle asiakkaalle? No, peli maksaa 70€, jos ihmiset ovat valmiita maksamaan pelistä 70€. Hinta putoaa, kun maksuvalmiutta ei ole. Ilmiötä voi tarkastella ihan itse: paljon myyvät pelit säilyttävät hintansa pidempään kuin flopanneet. Kustantajat haluavat kuitenkin edes osan investoinnistaan takaisin, joten jos peliä ei saada kaupaksi täydellä hinnalla, sitä myydään halvemmalla.

Vielä kun saadaan digijakelu täyteen hönkään, niin päästään nauttimaan alemmista hinnoista.
Ööö, ei.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Ei sitten. Pitääkö tässä sitten realistina toivoa, että hinnat pysyvät nykytasolla, jos digijakelu nousee pääosaan. Onko tulevaisuudessa mahdollista nähdä Steamistä tuttu pelien hurja alennushulina nyky(uuden)sukupolven konsolien markkinapaikoilla?
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Onko tulevaisuudessa mahdollista nähdä Steamistä tuttu pelien hurja alennushulina nyky(uuden)sukupolven konsolien markkinapaikoilla?
En usko. Lisäksi monet indie-talotkin kiroavat noita Steamin ale-hintoja, ne kun tuntuvat tekevät myyntiin hurjan aukon. Pelaajat ovat tottuneet ale-hintoihin, jolloin monet indie-pelit eivät myy juurikaan täysihintaisina.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Pitääkö tässä sitten realistina toivoa, että hinnat pysyvät nykytasolla, jos digijakelu nousee pääosaan.
Hinnat kehittyvät todennäköisesti ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti. Koska digijakelu kuitenkin poistaa käytettyjen pelien kaupan kuvioista, on myyjillä vähemmän alennuspaineita. Siksi hinnat pysyvät pitempään OVH-tasolla.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Tämä kävi juuri tänään mielessä kun mietti kevään surkeaa pelitarjontaa. Väistämättäkin peli-into laskee kun mielenkiintoisia pelejä julkaistaan niin vähäisesti. Tänä keväänä ne kiinnostavat nimikkeet ovat kaikki retro-osastoa, joko Wii U:n Virtuaalikonsolin GBA-pelejä, NES-aikakautta uudelleenpaketoituna NES Remix 2:ssa tai faux-retroa Shovel Knightissa. Paljonhan siitä oli puhetta miten Wii U:n tilanne tulisi pahenemaan, mutta nyt sitten ollaan siinä autiomaan kuivuudessa uusien pelijulkaisujen suhteen ja jokin Mario Kart 8 ei hirveästi tilannetta lämmitä. PlayStation 4:ltä ei ole minulle löytynyt edes mitään kunnon killer appia jonka vuoksi konsoli tarvitsisi ostaa, vaikka laitteena uskon siinä olevan potentiaalia. Käsikonsolirintamallakin 3DS on tänä keväänä paljon heikompi kuin viime vuonna (tosin kesällä tuleva Tomodachi Life vaikuttaa mielenkiintoiselta), ja PS Vitalla tulee hädin tuskin edes kokeiltua puolivillaisesti PS Plussasta tulleita pelejä. Vanhempien konsolien pelivalikoimissa on vielä koluttavaa, mutta kyllähän tämä ikävästi havainnollistaa, miten uusi sukupolvi näyttää jäävän kauaksi edellisestä, ellei tilanne tulevien vuosien aikana ihmeellisesti parannu.

Kyllä tämän heikon pelitarjonnan myötä tulee mietittyä, tuleeko tulevaisuudessa enää pelattua yhtä aktiivisesti kuin aikaisemmin. Hyvien konsolipelien tarjonnassa sekä laatu että määrä näyttävät supistuvan, ja vaikka mielenkiintoisiakin pelejä yhä tulee, näyttää alalla yleisesti ottaen menevän huonosti.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Onko tulevaisuudessa mahdollista nähdä Steamistä tuttu pelien hurja alennushulina nyky(uuden)sukupolven konsolien markkinapaikoilla?
Noita 50-90 prosentin tarjouksia on niin PlayStation Storessa kuin Xbox Live Marketplacellakin ollut melkein viikottain jo useamman vuoden. Kampanjat eivät vaan ole niin suuria ja näyttäviä kuin Steamissa, eli kerrallaan alennuksessa ei välttämättä ole montakaan tuotetta, ja AAA-pelejä ei välttämättä lainkaan. Lisäksi kun lähtöhinta on höyrykoneessa jo asetettu matalammalle, tuntuvat alennushinnat entistäkin edullisemmilta.

Silti kun tuossa omaa PSN-ostohistoriaa katso, en ole mistään tuotteesta maksanut yli kymmentä euroa pitkiin aikoihin, ja jos muutaman vuoden vanhasta AAA-nimikkeestä "joutuu" maksamaan hurjat 4,95 euroa, kestän sen kyllä. Mainioita latauspelejä irtoaa jopa alle eurolla. PS4:lle vastikään julkaistu King Oddball kustansi Plus-jäsenien alennuksessa todella vaatimattomat 1,56 euroa, ja samaan syssyyn irtosi vielä Vita-versiokin.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

En usko. Lisäksi monet indie-talotkin kiroavat noita Steamin ale-hintoja, ne kun tuntuvat tekevät myyntiin hurjan aukon. Pelaajat ovat tottuneet ale-hintoihin, jolloin monet indie-pelit eivät myy juurikaan täysihintaisina.

Mun muistikuvan mukaan kylläkin kommentit Steam-aleista kehittäjiltä on täysin päinvastaisia ja niitä pidetään käytännössä poikkeuksetta erittäin hyvinä... Olisiko heittää esimerkkejä noista Steamin aleja kiroavista kehittäjistä?

Mitä tulee konsolipelien nykytilaan... Niin aneemista on tarjonta etten näe mitään järkeä ostaa uusia konsoleita tässä sukupolvessa. Wii U ehkä, koska skippasin Wiin niin saisi kahden konsolin kirjastot pelattaviksi, ja Nintendon 1st party tarjonta nyt on aina tasaisen laadukasta. Bayonetta 2 tietysti myös on iso syy miksi Wii U kiinnostaa... PS4 ja X1 ei vaan tarjoa mitään mielenkiintoista, mitä PC ei tarjoaisi. PC + 3DS tarjoaa ihan riittävästi mielenkiintoista pelattavaa, ja silloin kun haluaa grafiikkahuorata niin PC on myös siihen kiistatta paras pelikone :-P
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Mun muistikuvan mukaan kylläkin kommentit Steam-aleista kehittäjiltä on täysin päinvastaisia ja niitä pidetään käytännössä poikkeuksetta erittäin hyvinä... Olisiko heittää esimerkkejä noista Steamin aleja kiroavista kehittäjistä?
Nopeiten löysin The Castle Doctrine -peliä kehittävän Jason Rohrer, joka on ainakin kritisoinut alennuksia. Näytti myös GoG:n pojat kritisoineet, mutta heillä taitaa olla enemmänkin oma lehmä ojassa.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Noita 50-90 prosentin tarjouksia on niin PlayStation Storessa kuin Xbox Live Marketplacellakin ollut melkein viikottain jo useamman vuoden. Kampanjat eivät vaan ole niin suuria ja näyttäviä kuin Steamissa, eli kerrallaan alennuksessa ei välttämättä ole montakaan tuotetta, ja AAA-pelejä ei välttämättä lainkaan. Lisäksi kun lähtöhinta on höyrykoneessa jo asetettu matalammalle, tuntuvat alennushinnat entistäkin edullisemmilta.

Silti kun tuossa omaa PSN-ostohistoriaa katso, en ole mistään tuotteesta maksanut yli kymmentä euroa pitkiin aikoihin, ja jos muutaman vuoden vanhasta AAA-nimikkeestä "joutuu" maksamaan hurjat 4,95 euroa, kestän sen kyllä. Mainioita latauspelejä irtoaa jopa alle eurolla. PS4:lle vastikään julkaistu King Oddball kustansi Plus-jäsenien alennuksessa todella vaatimattomat 1,56 euroa, ja samaan syssyyn irtosi vielä Vita-versiokin.
Jep tämän olen itsekkin huomannut sekä Storessa että Marketplacessa, mutta saa nähdä jatkuuko trendi PS4-ja Xbone-markkinoilla samalla volyymilla.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Nopeiten löysin The Castle Doctrine -peliä kehittävän Jason Rohrer, joka on ainakin kritisoinut alennuksia. Näytti myös GoG:n pojat kritisoineet, mutta heillä taitaa olla enemmänkin oma lehmä ojassa.

GoG:n kohdalla tuo on siinä mielessä hauskaa että heilläkin on jatkuvasti aleja, itseasiassa tälläkin hetkellä on "battle of the games"-ale menossa.

Jason Rohrerin tapauksessa olisi hauska nähdä vaikka vuoden päästä, miten hänen uusimmalle pelilleen kävi myynnillisesti kappalemäärinä & rahana. Castle Doctrinehan oli ennen julkaisua 50% alennuksessa, ja 25% alennuksessa ekalla viikolla, ja sen jälkeen hänellä on tarkoitus pitää peli täysihintaisena aina. Eli vähän niinkuin Minecraftin malli, missä alpha- ja betavaiheessa hinta oli alempi kuin 1.0-versiossa (joka ei ole tainnut olla alessa kuin ehkä kerran julkaisun jälkeen?).
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Sinänsä hauskaa että tomb raider nostetaan negat. esimerkkinä esille. Tomb raider kertoi upeasti teinitytön kasvutarinan maaliman tunnetuimmaksi sankarittareksi. Juoni oli ehkä B-leffa tasoa mutta peleistä parempaa puoliskoa.

Marion seikkailut sienten pällä voi olla jonkun mielestä pelattavuuden huippua, mutta ehkäpä ne myyntiluvut selittävät jotain joskus.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Marion seikkailut sienten pällä voi olla jonkun mielestä pelattavuuden huippua, mutta ehkäpä ne myyntiluvut selittävät jotain joskus.

Mitäs ne sitten selittää, mulle ei ihan auennut pointtisi? 3D Land on myynyt yli 8 miljoonaa ja 3D Worldkin 2013 loppuun mennessä 1,95 miljoonaa (joka on Wii U:n surkealla install basella aika hyvä saavutus).
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Romuttaminen on halpaa. Mutta ei noiden budjettien ymmärtäminen mitenkään vaikeaa ole. Keskimäärin AAA-pelin kehityksessä taitaa olla mukana 3-500 ihmistä, joiden keskipalkka huitelee ehkä jossain 60k$:n tienoilla vuodessa. Pelin tekeminen kestää todennäköisemmin kolme kuin kaksi vuotta, joten äkkiäkös tuosta laskee budjetiksi 3 x 300 x 60000 = 54M dollaria. Siihen päälle vielä parinkymmenen miljoonan mainosbudjetti, niin äkkiä päästään kohtuullisen lähelle sataa miljoonaa.

Mutta ainakin näillä kahdella suurimmalla fps pelien edustajilla tuo kehitysaika on sen 2 vuotta, ja kumpikin on suht copypasteja edellisistä osista. Toki niihin pieniinkin muutoksiin pelaajille tarvitaan muutoksia pelin koodiin, mutta nyky tyyliin vanhojen mappienkin uudelleen kierrätys saa ihmettelemään noita summia. Ja nuo palkkalaskelmat toki selittävät, mutta ainakin mitä suomalaisia pelitaloja tutkinut, niin he käyttävät jonkin verran freelancer tyyliin porukkaa silloin kuin pelin kehityksessä heitä tarvitsevat.

Ja se pelin hinta maksavalle asiakkaalle? No, peli maksaa 70€, jos ihmiset ovat valmiita maksamaan pelistä 70€. Hinta putoaa, kun maksuvalmiutta ei ole. Ilmiötä voi tarkastella ihan itse: paljon myyvät pelit säilyttävät hintansa pidempään kuin flopanneet. Kustantajat haluavat kuitenkin edes osan investoinnistaan takaisin, joten jos peliä ei saada kaupaksi täydellä hinnalla, sitä myydään halvemmalla.

Mutta miksi parin vuoden aikana noiden uusien pelien hinta on noussut yhtäkkiä 10-15€? Esim. bf3 oli julkkarissa 50€, kun taas bf4 jo vähintään sen 60€ jossain paikoissa jopa 70€. Vetävätkö kaupat enemmän välistä vaiko mikä, en tiedä, mutta huonompaan suuntaan silti ollaan menossa kun lasketaan vielä pelien hintoihin dlc:t jotka ovat 10-15€ kappaleelta.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Itse en kyllä lähtisi tältä seisomalta suoraan väittämään, että pelitarjonta on juurikaan nykypäivänä huonontunut.

Olisi mukava joskus käydä julkaistuja pelejä vuosi vuodelta läpi alottaen vaikka 2000-luvulta ja oikeasti katsoa, onko niiden hyvien pelien määrä romahtanut nykypäivänä noista ajoista ja kuinka paljon. (Tottakaihan voi mennä toki vieläkin kauemmas historiaan). Eli 2000-2001 vs 2001-2002 julkaistut pelit jne...

Nopealla mutulla heittäisin, että aika tasaisesti ne lopulta varmaan menisi. Toki konsolien julkaisuvuodet voisivat erottautua edukseen negatiivisessä mielessä, mutta tämä taas tasottuisi paremmalla pelitarjonnalla konsolien elinkaaren loppua lähestyttäessä.

Eli vaikka nykyään sitä geneeristä huttua tulee, niin on sitä tullut ennenkin. Ei se eka doomikaan mikään tarinankerronnan / sisällön messias ollut.

Sanoin tämän joskus aikaisemminkin tällä foorumilla kun vähän samasta asiasta keskusteltiin jossain toisessa ketjussa: jos kehittäjät eivät haluaisi aina yhä vain parempaa grafiikkaa niin sitä pelattaisiin edelleen Pongia.

Grafiikka ei todellakaan tee automaattisesti hyvää peliä, mutta se mahdollistaa pelit kuten Heavy Rain tai vaikkapa Last of Us. En usko, että juuri ketään olisi koskettanut / jännittänyt HR:n tarina, jos sitä oltaisiin pelattu 2D-mössö-grafiikoilla.
 
Vastaus: Konsolipelien nykytila - hot or not?

Jos miettii siltä kantilta, että en vieläkään keksi pienintäkään tekosyytä syytää rahani uuteen konsoliin niin todellakin not. Huomattava osa peleistä ei kiinnosta minua millään tavalla, en jaksa enää lisää samoja typeriä mekanismeja, lisää quick time eventejä, lisää väkinäistä urpoilua.
Mutta jos taas miettii että parin viime vuoden sisään on tullut kuitenkin enemmän hyviä pelejä kuin olen ehtinyt pelaamaan niin hot. Eritoten kun niitä aivan jumaltason pelejäkin vielä tippuilee tasaisin väliajoin. Esim. Journey ja BioShock Infinite olivat ihan pysäyttäviä kokemuksia.
Eli ristiriitainen on suhtautumiseni peleihin tänä päivänä. Asiat voisivat olla todella, siis todella paljon paremmin, mutta kuten sanottua niin meikäläisen makuun tulevia pelejä tipahtelee kuitenkin vielä sen verran vastaan, että pysyn tyytyväisenä.
 
Ylös Bottom