Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Xbox Game Pass - pelien vuokrausta kuukausimaksulla

Itselle se suurin "ongelma" näissä vuokrauspalveluissa on tuo aikarajoite. Kuinka kauan mikäkin peli palvelussa on ja kuukausimaksu. Tässä käytännön esimerkki, mikä tekee itselleni näistä paveluista huonon ratkaisun. Ostin Playstation 5:n viime marraskuussa ja muutaman viikon sisään siihen kylkeen neljä eri peliä: AC Valhallan, Spidermanit ja Cyberpunkin. Olen pelannut noita sekalaiseen tahtiin sitä mukaa, mikä noista milloinkin on kiinnostanut. Takana on vajaa 40h Valhallaa, vajaat parikymmentä tuntia Hämähäkkimiehiä ja joku 10-15 tuntia Cyberpunkia. Pelaan siis pelejäni satunnaisessa järjestyksessä muutamia kerrallaan sitä mukaa, mikä sattuu minäkin päivänä ja pelihetkenä kiinnostamaan. Tuollaisten monikymmentuntisten pelien kohdalla voi kestää kuukausiakin läpäisyssä, kun pelaan jotain muuta välissä. Siksi tuollaiset kuukausittaiset palvelut käyvät helposti hankaliksi ja kalliiksi, kun pelailen pelejä sekalaiseen tahtiin. Tuollaisista palveluista noita pelejä kuitenkin poistuu tarjolta.

Itse en nykyään enää ostele pelejä kovin paljon tai kovin usein. Perehdyn etukäteen ja ostan ne, jotka oikeasti kiinnostavat ja pelailen sitten niitä kaikessa rauhassa. Vuokrapalvelut toki mahdollistavat pelien kohdalla sellaisen "kanavasurffauksen", että kokeilenpa tätä tai tuota, mutta itse en ole sellainen surffailija pelien kohdalla. Siksi itselleni onkin kaikista paras ratkaisu se, että ne kiinnostavat ja kesken olevat pelit löytyvät tuosta hyllystä(tai digikirjastosta, kuten tällä hetkellä on kahden pelin kohdalla) ja voin pelata niitä just silloin, kun sattuu tulemaan sellainen hetki, että haluan peliä X pelata.
 
Itse käytän Game Passia siitä yksinkertaisesta syystä, että säästän sillä rahaa. Ostaisin Game Passiin tulevista peleistä niin monta joka tapauksessa, että Game Passin käyttö tuntuu itsestäänselvyydeltä.

Sen lisäksi saan myös pelata kaikkia niitäkin pelejä, joita Game Passissa on, joita en olisi ostanut. Win-Win.

Tämä säästö vaan kasvaa tulevaisuudessa, kun Microsoft julkaisee entistä enemmän omien studioidensa pelejä. Jos Game Passista maksaa täyttä kuukausihintaa, niin se vaatii että pelaat kolme täysihintaista (tai vaihtoehtoisesti joukon pienempiä/halvempia pelejä) peliä vuodessa, niin Game Pass Ultimaten hinta on kuitattu. Tämä tulee omalla kohdalla täyteen aivan heittämällä.
 
Pelimakuni on tunnetusti laaja ja kaikenkirjava, joten Game Passista on löytynyt aivan liikaakin kiinnostavia pelejä. Tässä käynnistin Series X:n ja katsoin, mikä mahtaa olla asennettujen GP-pelieni määrä tällä hetkellä: se oli kohtuullisen muhkea 62. Puoliakaan noista en ole edes käynnistänyt, ja muutaman nimikkeen kohdalla on käynyt juuri tuo ilmiö, että peli on ehtinyt poistua GP-valikoimasta. Oma ratkaisuni noissa tilanteissa on ollut lisätä poistuva titteli boksin kauppapaikan toivelistalle, ja mahdollisesti ostaa erikseen myöhemmin, jos riittävän hyvä alennus kohdalle sattuu.

Mulle Game Pass (Ultimate) on siis kertakaikkisen fantastinen palvelu, ja aivan helposti rahansa arvoinen moninkertaisesti.
 
Itselläni on aivan sama tilanne kuin Dragonflylla yllä. Lisäksi tykkään siitä, että Game Passin ansiosta tulee tartuttua teoksiin, jotka muuten menisivät ehkä ohi. Kun miettii uutta pelattavaa on valinta mahdollisuuksia aivan uskomaton määrä.

Ymmärrän hyvin myös Fabren kaltaisia pelaajia, jos pelaa vain muutamia tiettyjä pelejä vuoteen on iso mahdollisuus, että Game Passissa ne eivät ole. Samaten kaikilla casuaaleilla, jotka haluavat vetää vain uuden änärin ja Codin (vedänhän minäkin nämä), voi olla vaikea löytää arvoa Game Passista.
 
Minä taidan kuulua, ainakin tämän foorumin käyttäjissä, siihen harvalukuisempaan joukkoon, joka käyttää Game Passia pelkästään PC:llä, kun tällä hetkellä ei boksia löydy taloudesta. Vaikka tarjonta ei aivan yhtä laaja ole kuin konsoleilla, olen silti ollut erittäin tyytyväinen. Käytännössä parin kolmen pelin hinnalla olen tilannut Passia nyt puolitoista vuotta yhtäjaksoisesti ja päässyt pelailemaan ja testailemaan montaa peliä jotka muuten olisi jäänyt hankkimatta.

Hyvänä esimerkkinä uusin Dirt, josta olisi jäänyt varsin mutainen maku suuhun jos olisin täyden hinnan maksanut, nyt se menee oivana välipalana muiden pelien välissä.

Aiemmin tuli hommailtua Humble Bundleja kohtuu usein, mutta Game Pass on syrjäyttänyt sen aivan tyystin tarjonnallaan. Itselleni aivan huippuhyvä palvelu.
 
Oli se siinä mielessä, että huutelit isojen third partyjen perään. No, esim. nämä Yakuzat ja Octopath Traveler ovat isoja third partyja, jotka tulivat/tulevat Game Passiin ihan sillä samalla sekunnilla kun ne Xboxilla julkaistiin.

Sitten on tietysti Outriders, The Medium, Crossfire X, STALKER 2, Warhammer 40K: Darktide, The Gunk, The Ascent ja vaikka Scorn. Tämän lisäksi on monta pienempää kolmannen osapuolen peliä, jotka tulevat Game Passiin day one. Ja nämä mainitut pelit ovat ainakin vielä näillä näkymin tulossa tänä vuonna. Toki pandemia voi julkaisuaikatauluun vaikuttaa.

Eli maalitolppia siirtelemällä päädyttiin itselle mieleiseen lopputulokseen? Ei se ympäröivä maailma katoa minnekään vaikka siltä sulkee silmät, ymmärrät varmasti itsekin että määritelmäsi day onelle ei vastaa enää sitä mitä termillä yleisesti tarkoitetaan.
Kiinnostavaa itselle kuulla mistä syystä ihmiset käyttää Game Pass palvelua ja miksi ei. Huomaan, että väittelyä täällä aiheuttavat tilanteet, kun joku yleistää palvelun merkitystä muille tai sitten muut ottavat jonku oman mielipiteen palvelusta yleistyksenä. Uskoisin, että ihmiset käyttävät palvelua hyvin erityyppisistä syistä ja lähtökohdista, ja yleistäminen ei johda hedelmälliseen keskusteluun. Faktaa taitaa kuitenkin olla se, että moni ihminen on valmis maksamaan palvelusta (pikainen googletus antoi Vergen tammikuun artikkelin, jossa puhuttiin 18 miljoonasta maksavasta asiakkaasta).

Itselläni jäi edellinen sukupolvi Xboxilla välistä ja Xbox 360 myös hajosi ennenaikaisesti tunnetusta syystä, joten Series X:n myötä Game Pass:n tarjonta antaa mainion mahdollisuuden käydä backlogia läpi. Lisäksi olen pelien ostajana pääasiassa sellanen, että en ole ostamassa peliä day 1, vaan mielummin kyttäilen ale-laaria myöhemmin. Itselle kolahtavat tarinavetoiset yksinpelit on poikkeus, joten ne saattavat lähtee pelattavaksi jo ekojen viikkojen aikana julkaisusta. Joten itselle Game Passin valikoima tuntuu laajalta, koska siellä paljon pelejä mitä vuosien varrella jäänyt pelaamatta (Backlog ryhmään olenkin niitä raportoinut). Lisäksi huomannut sellasen positiivisen asian, että siellä on ollut itselle paljon pelejä, jotka kiinnostaa kokeilla, mutta ei ehkä tulisi välttämättä alelaarista poimittua.

En sanoisi oleva tarkka rahasta, mutta pyrin olemaan tietoinen kuukausimaksullisissa palveluissa, että saanko rahalle vastinetta. Tällä hetkellä olen maksanut Game Pass:sta about 60e ja olen sieltä pelannut 6 peliä läpi ja Prey on nyt hyvässä vauhdissa, joten rahalle tullut hyvin vastinetta. Tyytyväinen asiakas siis täällä päässä :)

Sanotaanko nyt näin yleisellä tasolla, että pidän jokaisen kirjoittajan viestiä mielipiteenä jo ihan lähtökohtaisesti, jolloin välttää turhan loukkaantumisdraaman näiden osalta. Sen sijaan esitetyille väitteille jää monesti kaipaamaan perusteita, jolloin saisi ehkä paremmin otetta siihen miksi kyseinen henkilö on juuri sitä mieltä asiasta.

Mulle henkiökohtaisesti GP on lähinnä lisäkulu, kun suurin osa hankkimistani peleistä tulee palveluun vasta sen jälkeen kun ne on hankittu muualta.
 
Viimeksi muokattu:
Eli maalitolppia siirtelemällä päädyttiin itselle mieleiseen lopputulokseen? Ei se ympäröivä maailma katoa minnekään vaikka siltä sulkee silmät, ymmärrät varmasti itsekin että määritelmäsi day onelle ei vastaa enää sitä mitä termillä yleisesti tarkoitetaan.
En siirtänyt mitään maalitolppaa. Alkuperäisessä viestissä missä nämä pelit mainitsin, niin mainitsin kyllä että ovat julkaistu aikaisemmin muilla alustoilla. Siinä samassa viestissä kun mainitsin myös muita pelejä.

Luitko loput viestistäni, jossa luettelin pelejä, jotka tulevat Game Passiin julkaisupäiväksi tänä vuonna? Kelpaavatko nämä nimikkeet vastaukseksi, vaikka Yakuzat ja Octopath Traveler jätettäisiin pois laskuista?
 
Luitko loput viestistäni, jossa luettelin pelejä, jotka tulevat Game Passiin julkaisupäiväksi tänä vuonna? Kelpaavatko nämä nimikkeet vastaukseksi, vaikka Yakuzat ja Octopath Traveler jätettäisiin pois laskuista?
Saatikka sitten yhden tämän hetken isoimmista julkaisijoista (MS) pelit, jotka ovat palvelussa Day1. Mielenkiintoista nähdä miten homma toimii, kunhan rattaat saadaan tosissaan pyörimään. Sillä aivan alkumetreillähän tässä toistaiseksi ollaan.

E: Huom! Ylläolevaan tekstiin muutettu termi isoin-> yksi isoimmista.
 
Viimeksi muokattu:
En siirtänyt mitään maalitolppaa. Alkuperäisessä viestissä missä nämä pelit mainitsin, niin mainitsin kyllä että ovat julkaistu aikaisemmin muilla alustoilla. Siinä samassa viestissä kun mainitsin myös muita pelejä.

Luitko loput viestistäni, jossa luettelin pelejä, jotka tulevat Game Passiin julkaisupäiväksi tänä vuonna? Kelpaavatko nämä nimikkeet vastaukseksi, vaikka Yakuzat ja Octopath Traveler jätettäisiin pois laskuista?

Eli pelit eivät ole tällöin day one -pelejä, kuten jo totesin. En ole timed excluista puhuttaessakaan kuullut puhuttavan Day One -julkaisusta, kun peli julkaistaan muille alustoille myöhemmin. Anna siis asian olla jo.

En nyt ala mihinkään kaupankäyntiin määritelmien osalta, jos alunperin puhuttiin AAA-tason peleistä, niin nyt ollaan jo kahden A:n kerhossa. Mikä siinä on niin vaikeaa myöntää että 3rd party AAA-tuotannon osalta GP:n tilanne on vielä täysin avoin?
Saatikka sitten tämän hetken isoimman julkaisijan (MS:sän) pelit, jotka ovat palvelussa Day1. Mielenkiintoista nähdä miten homma toimii, kunhan rattaat saadaan tosissaan pyörimään. Sillä aivan alkumetreillähän tässä toistaiseksi ollaan.

Niin kunhan ko. julkaisijan pelien laatu saadaan sille tasolle mitä pitäisi, vielä on melkoinen takamatka sen osalta.
 
Viimeksi muokattu:
Saatikka sitten tämän hetken isoimman julkaisijan (MS:sän) pelit, jotka ovat palvelussa Day1. Mielenkiintoista nähdä miten homma toimii, kunhan rattaat saadaan tosissaan pyörimään. Sillä aivan alkumetreillähän tässä toistaiseksi ollaan.
Joo, jätin MS:n pelit mainitsematta, kun siinä kohtaa oli puhe third party -peleistä, jotka tulevat day one Game Passiin.

Oikeastihan palvelun kaikista isoin valttikortti on nimenomaan Microsoftin omat pelit, jotka tulevat julkaisupäiväksi ja pysyvät Game Passissa hamaan tulevaisuuteen.

Vielä tänä vuonna on omien pelien suhteen hiljaisempaa, joskin tulee sieltä yksi megaluokan julkaisu, eli Halo Infinite. Ja ehkä, huom. ehkä myös toinen iso nimike Starfield.
 
Saatikka sitten tämän hetken isoimman julkaisijan (MS:sän) pelit, jotka ovat palvelussa Day1. Mielenkiintoista nähdä miten homma toimii, kunhan rattaat saadaan tosissaan pyörimään. Sillä aivan alkumetreillähän tässä toistaiseksi ollaan.
Minusta tässä tilanteessa on vähän outoja piirteitä, kun monet puhuvat, että MS:n uusien studioiden projekteja alkaa tulla joskus 3-4 vuoden päästä ja sama koskee aiempien studioiden monia esiteltyjä projekteja, jotka ovat ihan alkuvaiheissa. Kuitenkin nuo samat studiot ovat olleet olemassa jo aiemmin eikä homma mene niin, että kaikki vanhat projektit heitetään roskiin ja aloitetaan kaikki alusta. Vaikka pelien ei ole vielä ilmoitettu saapuvan tiettynä päivänä tai edes projektia julkaistu medialle, pelejä on silti tulossa ihan tasaiseen tahtiin tulevina vuosina tai MS:llä on hommat erityisellä tavalla pielessä.
 
En ole timed excluista puhuttaessakaan kuullut puhuttavan Day One -julkaisusta, kun peli julkaistaan muille alustoille myöhemmin. Anna siis olla asian olla jo.
Onhan noi Day 1, kun tulevat heti julkaisussa Game Passiin tai ehkä olen vain tyhmä, kun ymmärrän asian noin.

Eihän Netflixiin ja muihin kk maksullisiin palveluihinkaan tule muiden tuotantoa heti julkaisussa, vaan saadaan odottaa se 6-12 kuukautta. Niin miksi Game Passiin pitäisi tulla kaikki 3rd party pelit heti, kun julkaisijat haluavat ensin myydä niitä ja sitten myyntien hiipuessa voi tulla palveluun.
 
Day one peli tarkoittaa sellaista peliä, joka on saatavilla sinä päivänä, kun se julkaistaan kyseiselle alustalle. Tällä tavalla asiasta puhutaan yleisesti. Esim. peli x saapuu day one Game passiin, käytetään, kun peli tulee heti julkaisussa Game passiin. Olisi mahdotonta, että se tulisi aiemmin, koska sitä ei ole aiemmin saatavilla ko. alustalle. Tässä henkilökohtaiset semanttiset analyysit eivät ole samalla tasolla käytössä olevan puhumisen tavan kanssa. Esimerkki:
  • Not only is Undertale coming to Xbox consoles, it'll also be available through Xbox Game Pass on day one.
 
Eli pelit eivät ole tällöin day one -pelejä, kuten jo totesin. En ole timed excluista puhuttaessakaan kuullut puhuttavan Day One -julkaisusta, kun peli julkaistaan muille alustoille myöhemmin. Anna siis olla asian olla jo.

En nyt ala mihinkään kaupankäyntiin määritelmien osalta, jos alunperin puhuttiin AAA-tason peleistä, niin nyt ollaan jo kahden A:n kerhossa. Mikä siinä on niin vaikeaa myöntää että 3rd party AAA-tuotannon osalta GP:n tilanne on vielä täysin avoin?
No jätä sitten ne Yakuzat ja Octopath Travelerit pois laskuista jos se noin kovasti häiritsee.

Ei minun ole vaikea myöntää että Game Passiin saisi tulla enemmänkin isoja third party -pelejä. Tottakai saisi tulla. Mutta tilanne ei ole täysin nollassa tai "toivoton" niinkuin annat viesteissäsi ymmärtää. Eikö esim. tämä parin viikon päästä julkaistava Outriders ole tarpeeksi iso third party -peli?
 
Minusta tässä tilanteessa on vähän outoja piirteitä, kun monet puhuvat, että MS:n uusien studioiden projekteja alkaa tulla joskus 3-4 vuoden päästä ja sama koskee aiempien studioiden monia esiteltyjä projekteja, jotka ovat ihan alkuvaiheissa. Kuitenkin nuo samat studiot ovat olleet olemassa jo aiemmin eikä homma mene niin, että kaikki vanhat projektit heitetään roskiin ja aloitetaan kaikki alusta. Vaikka pelien ei ole vielä ilmoitettu saapuvan tiettynä päivänä tai edes projektia julkaistu medialle, pelejä on silti tulossa ihan tasaiseen tahtiin tulevina vuosina tai MS:llä on hommat erityisellä tavalla pielessä.
Samaa mieltä. Tiedostan, että vielä ei olla pelien julkaisutahdissa siellä missä haluttaisiin, mutta lähellä se on. Tämän vuoden lopulla? Laittaisin omat rahat likoon vuoden 2022 puolesta.

MS puhui muistaakseni joskus, että tähtäävät 4 isoa peliä vuodessa rytmiin, mutta Bethesdan oston jälkeen tuntuu, että rahkeita voisi olla vieläkin kovempaan tykitykseen.
 
Onhan noi Day 1, kun tulevat heti julkaisussa Game Passiin tai ehkä olen vain tyhmä, kun ymmärrän asian noin.

Eihän Netflixiin ja muihin kk maksullisiin palveluihinkaan tule muiden tuotantoa heti julkaisussa, vaan saadaan odottaa se 6-12 kuukautta. Niin miksi Game Passiin pitäisi tulla kaikki 3rd party pelit heti, kun julkaisijat haluavat ensin myydä niitä ja sitten myyntien hiipuessa voi tulla palveluun.

Niin, nyt pitäisi muistella mistä keskustelu lähti liikkeelle, jota ei edesauta että keskustelu pilkotaan useampaan lankaan. Eli alunperinkin oli puhe siitä, että tarjoaako GP vaihtoehdon pelien omistamiselle, jota se ei tee tällä hetkellä.

Ei se minua lämmitä että peli ehkä tulee palveluun yli puolen vuoden jälkeen, jos voin käydä hakemassa sen kaupasta julkaisun yhteydessä, mikäli haluan pelata sen läpi julkkarin yhteydessä. Eli joudun valitsemaan sen välillä, pelaanko peliä julkkarissa vai en. En siis saa tilaamalla palvelua 13 eurolla kuussa sitä tilannetta, että pääsen pelaamaan peliä julkkarissa, toisin kuin ostamalla pelin erikseen kaupasta, mutta korkeammalla hinnalla.

1st party pelien osalta tämä taas onnistuu, eli tämän osalta GP tarjoaa aidon vaihtoehdon pelien omistamiselle.
 
Ylös Bottom