Sori, jos on vähän offtopic, mutta menköön.
Kuten ketjun edellisestä viestistä käy ilmi, olen kasvanut konsoliautopelien parissa. Forza on ollut yksittäinen suurin autopelisarja omissa virtuaaliajeluissa, mutta mukaan on mahtunut myös Gran Turismoa, Formulaa, Dirt Rallya, WRC:tä, Need for Speediä ja niin edelleen. Tykkään ylipäätään autopeleistä olivat ne sitten arcadea, simulaatiota tai jotain siltä väliltä.
Jokunen viikko sitten ostin pitkästä aikaa pelaamiseen kykenevän tietokoneen. Tämä avasi mahdollisuuden autopeleille, joiden pelaaminen ei konsolilla onnistu. Mukaan tarttui heti kättelyssä kaksi autopeliä Steamin valikoimista, Automobilista 2 ja rFactor 2.
Ero oli heti ensimmäisellä kokeilulla aika selvä. Autopelien kuninkuusluokka on jotain ihan muuta kuin otsikossa mainitut Forza Motorsport tai Gran Turismo. Varsinkin siis rata-autopelien kuninkuus ja varsinkin jos nyt nimenomaan puhutaan ajomallista ja sen pyrkimyksestä simulaatioon. Toivoisin, että kaikilla olisi mahdollisuus päästä ajamaan näitä pelejä, kun ovat ensin ajelleet Forzaa ja Gran Turismoa. Ero on häkellyttävä. Konsolilla lähelle yhtä simulaation omaista kokemusta pääsee Assetto Corsa (ja ACC), mutta sekin on sitten huomattavasti sulavampi kokemus tietokoneella.
Automobilista 2
Kokonaisuutena viimeistellympi kuin rFactor 2. Yksinpeliin panostettu useamman eri ajettavan mestaruussarjan voimin. On V8 supercars, GT3 luokka ja formulat. Tämä lisäksi on Time Trial ja verkkomoninpeli. Tekoälykuskeja vastaan ajelu on haastavampaa, hauskempaa ja paljon tyydyttävämpää kuin vaikkapa Forzassa. Tietysti moninpelin puolella Automobilista 2 vasta oikeasti loistaa. Ajomallin ollessa simulaatio, virheisiin ei ole varaa. On tarkkailtava renkaan ja jarrujen lämpötiloja. On pidettävä huoli, että bensa riittää. On säädettävä autoa tarpeen mukaan, vaikka kesken ajon. Ajaessa tulee hiki, eikä vain siksi että ratin force feedback vääntää vastaan.
Ajomalli on todella hyvä. Ajo-ominaisuuksia helpottavista vimpaimista riisuttu V8 supercar käyttäytyy ihan eri tavalla kuin hienostuneempi ja teknisesti paremmin varusteltu GT3 luokan auto. Ohjaus on kuitenkin anteeksiantamaton autosta riippumatta. Teet liian ison korjausliikkeen, niin autoa on todella hankala pelastaa pyörähtämiseltä. Sen sijaan juuri pidon äärirajalla ajaminen on aivan loistavaa hupia. Tunnet kuinka perä on juuri ja juuri hallinnassa ja mutkan ulostulossa tiedät ja luotat omiin taitoihisi, että missä kohtaa voi antaa enemmän kaasua. Jarrut vaativat myös ihan eri tavalla kunnioitusta tässä pelissä kuin konsolisisaruksissaan. Tässä on oikeasti merkitystä kuinka paljon jarrua painat ei pelkästään jarrutehon takia, mutta myös auton hallinnan. Mutkaan jarruttaessa ja samaan aikaan käännyttäessä on oltava varuillaan tai vaihtoehtoisesti tiedettävä mitä tekee.
rFactor 2
rFactor 2 on kokonaisuutena huonompi peli. Valikot ovat sekavat, enkä päässyt ajelemaan yksinpelissä muuta kuin yksittäisiä kisoja, vaikka pelissä jonkin sortin sarjojakin pitäisi olla. Ehkä en vaan osannut, koska huonot valikot. Tekoälykuskit sen sijaan ovat vähintään yhtä hyviä ja hauskoja vastuksia kuin Automobilistassa.
rFactorin isoin vahvuus omissa papereissa on etuvetoisten autojen ajomalli. Eritoten BTCC (British Touring Car Championship) -autot on mallinnettu todella hyvin. Etuvetoinen auto puskee, vikuroi, yliohjaa kanttarin yli, hakee ajolinjaa ja niin edelleen. Aivan supersiistiä ajaa. Jälleen kerran tulee hiki.
Molemmat yllä mainitut pelit välittävät tiedon pelaajan kätösiin ratin kautta paremmin kuin konsolikilpakumppanit. Tämä tekee ajamisesta nautinnollisempaa ja palkitsevampaa. Sitten taas mitä ne eivät tee paremmin on sisällön määrä. Autoja ja ratoja on kiitettävästi, mutta varsinkin autoja vain murto-osa siitä mitä vaikka Forzassa. Tämä tosin ei hirveästi haittaa kun ne autot mitä pelistä löytyy ovat niin hauskoja ajettavia. Automobilista 2 ja rFactor 2 eivät myöskään ole niin viimeisteltyjä kokonaisuuksia kuin Forza tai Gran Turismo. Valikot ovat vähän sinnepäin. Ei välivideoita tai muutakaan "turhaa". Nämä pelit keskittyvät vaan ajamiseen ja auton säätämiseen, mikä on on tavallaan hyvä, mutta samalla ne eivät tunnu ihan niin kokonaisilta videopeleiltä. Toisaalta ehkei niiden tarvitsekaan tuntua.
Testit PC-autopelien parissa jatkuvat tulevaisuudessa. Testiin on varmaan otettava ainakin RaceRoom ja Assetto Corsa Competizionen PC versio (Xboxilla tätä on tullut ajettua). iRacing myös kiinnostaa ja on moninpelin osalta parasta A-ryhmää, mutta pelin hinnoittelumalli ei oikein iske. Silti, ehkäpä otan senkin vaikkapa muutamaksi kuukaudeksi ihan vaan siksi, että pakkohan se on kokea.
