Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Yleinen arvosanakeskustelu - Metacritic+muut

Mielenkiintoinen mielipide, eli jos otetaan puhtaasti "pelaamatta paskaa"- ja "pelaamatta parasta"-arviot käsittelyyn, niin positiiviset pommitukset ovat huomattavasti vähemmän väärässä?

Kyllä ne on molemmat ihan yhtä väärässä, kun molempien arviot on tehty ilman omaa kokemuspohjaa.
"Vähemmän väärässä" on tarkoituksella typerä ja paradoksaalinen lausahdus, jota ei todellakaan ollut tarkoitus ottaa näin vakavasti. Sillä yksinkertaisesti halusin ilmaista sen kuinka positiiviset pommittajat lähinnä reagoivat negatiiviseen pommitukseen. Onhan nakkikiskallakin tappelun aloittaja aina vähän enemmän syyllinen kuin muut siihen osallistuvat osapuolet;) Molemmat ovat silti väärässä, älä siitä huoli.

EDIT: Yhtä kaikki, lopputulema on joka tapauksessa se, että nuo Metacriticin käyttäjäarviot ovat täysin hyödytön mittari pelin laadun suhteen. Se ei ole ongelman ydin onko pommitus positiivista vai negatiivista vaan se, että tuota keskiarvoa yritetään nyt käyttää jonkinlaisena todisteena pelin todellisesta laadusta.
 
Viimeksi muokattu:
Jos nyt tähän oman mielipiteeni arvosanoista heittäisin kun tästä on kovasti keskusteltu. Se että jokin peli saisi 0/10 arvosanan vaatisi vähintään kyseisen tekeleen olevan täysin rikki tai pelikelvoton. Se että peli ei osu omaan agendaan tai itselle rakkaaseen aiheeseen ei ole pohja-arvosanan arvoinen mitenkään. Sivusto kuten Metacrit ei ole mitenkään mikään selkeä mittari sille onko peli hyvä vai ei, se on kai tässä jo nähty. Negatiiviset trollit ja positiiviset öyhöttäjät muuntavat lopputulemaa keskiarvolle. TLOU kakkosen tapauksessa kyseessä on selvästi vahva lynkkaus-meno kyseisellä sivustolla, kuten aiemmin osoitettu onkin.

Parhaiten tiedon pelistä ja sen hyvyydestä saa lukemalla arvosteluja pelin pelanneilta ja kokemalla pelin itse. YouTube-videoista, pätkistä, kuvista ym lähteistä ei pysty vielä arvosanaa muodostamaan, vaan peli tulee pelata jotakuinkin läpi. Ainakin vahvasti juonelliset pelit tämän vaativat.

Toisaalta peliä voidaan pitää onnistuneena, kun se herättää näin paljon keskustelua ja tunteita. Myyntiluvutkin tukevat tätä, että kyseessä on merkittävä teos kun TLOU kakkosesta puhe on.
 
Aina kun lukee arvosana tappeluita niin mulle tulee tunne, että olen jotenkin outo.
Last of us 2 oli poikkeus sillä siitä katsoin vain yhden arvostelun ennen julkkaria spoileri pelon takia, mutta normaalisti katson useamman arvostelun ja keskityn siihen mitä videolla sanotaan ja näytetään.
Useamman arvostelun katson siksi, että eri henkilöt puhuu usein eri asioista ja pitää myös eri asioita huonoina.
Muutaman arvostelun perusteella pystyn hyvin muodostamaan kuvan siitä, että onko peli minulle vai ei ja ainoastaan silloin katson mikä arvosana pelille on annettu jos sitä haukutaan ihan joka osa-alueella koko arvostelun ajan sillä silloin kyseessä on ihan oikeasti rikki oleva teos.

Joku metacritic keskiarvo ei kiinnosta ollenkaan ja vielä vähemmän siellä olevat käyttäjäarviot.
Jos pitää jotain esimerkkejä antaa arvostelioista joita katson niin Easy allies, Luis Alamilla, Gamexplain, Skillup + usein monta tyyppiä joista en ole koskaan edes kuullut, mutta katson silti. Tuolla tavalla Luis ja Skillup on myös löytyneet.

Pelin läpäisyn jälkeen katson usein vielä ne samat arvostelut uudelleen jotta voin oikeasti huomata kuinka paljon tai vähän olen samaa mieltä.
 
@Nisupulla nisun sanoin jäljet johtaa sylttytehtaalle part2 tällä kertaa Battletoads ja flight simulator uhreina ja minecraft dungeons

20200822_182115.jpg20200822_182118.jpg
 
@Nisupulla nisun sanoin jäljet johtaa sylttytehtaalle part2 tällä kertaa Battletoads ja flight simulator uhreina ja minecraft dungeons
Mikä näiden viestien pointti on? Typeriä konsolisotureita heittämässä nollaa inhokeille ja kymppejä omille suosikeille Metacriticiin piisaa pilvin pimein, ja tuon takia koko käyttäjäarvosanojen keskiarvo muuttuu merkityksettömästi.
 
Nuo kuvat vaan vahvistaa sitä omaa mielipidettä, että on vaan hyvä ettei vaikka switchin eshopissa voi kirjoittaa arvosteluita, koska ne olisi juuri tuollaisia.
Sama toki koskee kaikkia muitakin alustoja ja juuri tuon tasoista settiä näin kun viimeksi erehdyin kännykällä katsomaan sille saatavien pelien "arvosteluita".
 
Mikä näiden viestien pointti on? Typeriä konsolisotureita heittämässä nollaa inhokeille ja kymppejä omille suosikeille Metacriticiin piisaa pilvin pimein, ja tuon takia koko käyttäjäarvosanojen keskiarvo muuttuu merkityksettömästi.
Ääliömäistä toimintaa. Laitan näitä nisulle kun mies harrasti sitä aikaisemmin kun kerran tykkää seurata. Kyllä pitäisi peli omistaa että saa arvostella.
 
Mikä näiden viestien pointti on? Typeriä konsolisotureita heittämässä nollaa inhokeille ja kymppejä omille suosikeille Metacriticiin piisaa pilvin pimein, ja tuon takia koko käyttäjäarvosanojen keskiarvo muuttuu merkityksettömästi.

Jep. Ja tämä ilmiö tuntuu vain muuttuvan jatkuvasti absurdimmaksi. Ei enää riitä, että on niin säälittävä ihminen, että käy pyörittämässä tuota 0/10-sirkusta "vastustajakonsolia" kohtaan. Esimerkiksi Ghost of Tsushiman julkaisun aikana arvosteluihin pelmahti lauma nollan antaneita käyttäjiä, joilla ainoa toinen arvosteltu peli oli The Last of Us 2, jolle oli sitten annettu kymppi. Nimimerkeistä päätellen asialla oli ainakin yksi suomalainen.
 
Nykyään monet palvelut siirtyvät käyttämään peukku ylös tai peukku alas arvostelumahdollisuutta käyttäjille. Ei mikään ihme. Tykkään kyllä lukea joskus tavallisten käyttäjien kirjoittamia arvosteluja, mutta niistä tulee suodatettua aika paljon turhaa pois lukiessa. Ei ketään oikeasti kiinnosta 10 tai 0 arvosana, jos sitä ei ole perusteltu järkevästi ja sitä nuo lauma-arvostelijat eivät vielä ole oppineet. Steamissa on esimerkiksi paljon myös hyviä arvosteluja, joista on hyötyä tai edes hupia.
 
Jotenkin tuntuu että te annatte vähän liikaa painoarvoa noille arvosteluille. Luin ittekin ton KFINin arvostelun ja joo se on arvostelu, mutta se on jonkun mielipide ja se ei siitä miksikään muutu. Katotaan oonko samaa mieltä, vai eri mieltä tosta, jahka nyt itte pääsen pelaamaan.
metacrikit score on raamattu kaikki alle 95 on pelkkää paskaa tai siltä ainakin tuntuu monelle olevan

itse ainakin katon pätkän gameplaytä ja jos kiinnostaa ostan pelin. arvostelut semiturhia ellei niissä keskitytä teknisiin ongelmiin
 
Viimeksi muokattu:
Jotenkin tuntuu että te annatte vähän liikaa painoarvoa noille arvosteluille.

Ja varsinkin yhdelle arvostelulle. Edelleen nuo keskiarvoihin perustuvat palvelut antaa varmasti parhaan yleiskuvan numeraalisesti ja sen lisäksi yleisesti saatan tutustua muutamiin hyväksi havaitsemiin lähteisiin (mm. Konsolifin, Pelaaja, Pelit, Gamespot, IGN, GameInformer, Games Radar), jos ostopäätökseen tarvitaan jotain vakuutteluja. Ja niin, siltikin voi peli olla omaan makuun maistumatta.

Halo Infiniten kohdalla toki näin Game Pass tilaajana ei tarvitsisi mihinkään kirjalliseen tutustua, kun kuitenkin Day One tuota pääsee ihan itse kokeilemaan ja toteamaan, että maistuuko tämä vai ei.

3/5 ei merkitse samaa kuin 60/100, vaan ennemmin 75-89 pistettä.

Mielenkiintoista. Miten 3/5 kääntyisi 89/100? Onko tämä siis ihan virallinen Konsolifin arvotus?
 
Mielenkiintoista. Miten 3/5 kääntyisi 89/100? Onko tämä siis ihan virallinen Konsolifin arvotus?

Meillä ei ole keskitettyä pistesysteemiä, mutta oma ajatteluni pisteistä menee näin:

5* Esimerkillinen malliteos, pakkopelattavaa jokaiselle peliharrastajalle, vaikka genre ei kiinnostaisikaan (ehkä 95-100)
4* Laatujulkaisu, pakkopelattavaa genrestä kiinnostuneille ja hyvä valinta myös muille (ehkä 90-94)
3* Mainio julkaisu, erityisesti genrestä kiinnostuneille (75-89)
2* Pelaa paremman puutteessa (60-74)
1* Älä pelaa (0-59)

Olennaista on siis se, että lineaarisesti noita ei voi skaalata. Harvan mielestä 40/100 pisteen peli on olennaisesti parempi kuin 20/100... Varmasti ajatteluuni on vaikuttanut pitkäaikainen Pelit-lehden lukeminen.
 
heh, repesin ääneen. eli sinä sananvapauden puolustaja kerrot nyt että arviota eivät saa kommentoida ne henkilöt, jotka eivät ole peliä pelanneet?
En sanonut noin, vaan kysyin, että miksi kommentoit noin, vaikket olet yksinpelikampanjaa vielä edes pelannut.

Turhauttaa selittää tätä asiaa uudestaan ja uudestaan. Peliä pelaamattoman ”mielipide” on tavallaan yhtä tyhjän kanssa. Se on vain henkilön omia toiveita ja fantasioita siitä, mitä peli voisi olla tai mitä sen pitäisi olla. Tai vastaavasti se voi olla negatiivisia ennakkoluuloja, joiden takia ei edes haluta tutustua peliin.

Ja se että jonkun arvostelijan (ihan oikeaan pelikokemukseen perustuva) mielipide on jollain lailla ristiriidassa tuon oman ennakkomielikuvan kanssa, ei mielestäni anna aihetta kyseenalaistaa arvostelijan näkemystä. Saatikka sitten vetää koko saitin arvosteluja vessasta alas.

Mielenkiintoista. Miten 3/5 kääntyisi 89/100? Onko tämä siis ihan virallinen Konsolifin arvotus?
Ei ole. Mitään yhtenäistä arvosanakonversiokaavaa ei ole.

Ite käytän yksinkertaista kaavaa:

5 = 95
4 = 85
3 = 75
2 = 65
1 = 55

Jos pitää/ei pidä genrestä/pelisarjasta, voi lisätä arvosanaan +/1 tähteä. Jos pitää todella paljon/ei pidä sitten lainkaan genrestä/pelisarjasta, voi lisätä arvosanaan +/-2 tähteä. Näin ollen asteikko on -1 tähdestä (=35) aina seitsemään tähteen (=115 pistettä).

Onko tässä järkeä? No ei välttämättä. Mutta ei ole siinäkään, että hirttäydytään yksittäisen arvostelun arvosanaan - varsinkaan jos ei ole itse edes pelattu kyseistä peliä.
 
Meillä ei ole keskitettyä pistesysteemiä, mutta oma ajatteluni pisteistä menee näin:

Yleisesti en ole koskaan kuullut 3/5 pidettävän ns. lähes erinomaisena arvosanana tyyliin 89/100, vaan nimenomaan johonkin noin 60-70/100 tuo omassa ajattelussa kääntyy. Mutta hyvä tosiaan tietää miten tuota 3/5 arvosanaa tulisi tulkita tässä yhteydessä.

Teksti tietenkin itsessään kertookin vähän paremmin aina kuin puhtaat numeraalit, mutta jätetään niiden lukeminen myöhemmäksi :)

Ei ole. Mitään yhtenäistä arvosanakonversiokaavaa ei ole.

Offtopicia, mutta onko teillä kuitenkin jotain ohjenuoraa niin, että arvosanat keskenään on verrannollisia?
 
metacrikit score on raamattu kaikki alle 95 on pelkkää paskaa tai siltä ainakin tuntuu monella olevan

itse ainakin katon pätkän gameplaytä ja jos kiinnostaa ostan pelin. arvostelut semiturhia ellei niissä keskitytä teknisiin ongelmiin
Päässy unohtumaan tuo että jotkut tota metacritikiä pitää raamattuna, itte kun en oo vuosikausiin sille antanut mitään painoarvoa.
Ja varsinkin yhdelle arvostelulle. Edelleen nuo keskiarvoihin perustuvat palvelut antaa varmasti parhaan yleiskuvan numeraalisesti ja sen lisäksi yleisesti saatan tutustua muutamiin hyväksi havaitsemiin lähteisiin (mm. Konsolifin, Pelaaja, Pelit, Gamespot, IGN, GameInformer, Games Radar), jos ostopäätökseen tarvitaan jotain vakuutteluja. Ja niin, siltikin voi peli olla omaan makuun maistumatta.

Halo Infiniten kohdalla toki näin Game Pass tilaajana ei tarvitsisi mihinkään kirjalliseen tutustua, kun kuitenkin Day One tuota pääsee ihan itse kokeilemaan ja toteamaan, että maistuuko tämä vai ei.



Mielenkiintoista. Miten 3/5 kääntyisi 89/100? Onko tämä siis ihan virallinen Konsolifin arvotus?
Joo, pitäisi useampia arvosteluita lukea. En kyllä ittekään ole nyt lukenut kun ton konsolifin arvion. Tähän ikään mennessä on alkanut jo tietämään iskeekö peli vai ei, ilman arvioiden lukemistakin. Tunne on nyt Halon yksärin kohdalla aika varma että tykkään. Kovimman miinuksen peli tosin saa jo etukäteen coopin puuttumisesta. Game pass kyllä tässä on se kova juttu, niin on mahdollista että jotain pikku vikoja peli tulee saamaan anteeksi tuon passin takia.

Summa summa rum, ensi viikolla voi omia tuntemuksia vaikka kirjoitella. Ties vaikka ne olisi samat kun jollain arvostelijallakin.
 
Offtopicia, mutta onko teillä kuitenkin jotain ohjenuoraa niin, että arvosanat keskenään on verrannollisia?
Ei mitään selkeää säännöstöä, johon jyrkästi vedotaan, ja jonka perusteella arvostelijan antamaa tähtimäärää yhdessä asetellaan. Lähinnä homma menee niin, että arvostelun oikolukee N kappaletta ihmisiä, ja nämä sitten saattavat kommentoida, että teksti ja tähtimäärä eivät tunnu olevan linjassa. Tämän jälkeen sitten joko tekstiä hiotaan tai arvosanaa muutetaan pykälällä sellaiseen suuntaan, että se tuntuu vastaavan tekstistä huokuvaa fiilistä.
 
V
Ei mitään selkeää säännöstöä, johon jyrkästi vedotaan, ja jonka perusteella arvostelijan antamaa tähtimäärää yhdessä asetellaan. Lähinnä homma menee niin, että arvostelun oikolukee N kappaletta ihmisiä, ja nämä sitten saattavat kommentoida, että teksti ja tähtimäärä eivät tunnu olevan linjassa. Tämän jälkeen sitten joko tekstiä hiotaan tai arvosanaa muutetaan pykälällä sellaiseen suuntaan, että se tuntuu vastaavan tekstistä huokuvaa fiilistä.
Voisiko tähti/pistemäärät jättää pois kokonaan joskus tulevaisuudessa? Jos tilalla ois vaan joku ACG-tyylinen suosittelee leima tms tai suosittelee uutena, suosittelee alesta tai ei suosittele. Ei tosin nyt liity tähän arvioon tai edes tähän ketjuun mutta tulipahan vain mieleen, kun itse haluaisin yleensäkkin, että arvosteluissa puotettaisiin nuo pistemäärät pois ja teksti/video kuvaisi mikä pelissä on hyvää ja mikä huonoa ja lukija/katsoja voisi siitä sitten muodostaa mielipiteen onko peli häntä varten. :)
 
metacrikit score on raamattu kaikki alle 95 on pelkkää paskaa tai siltä ainakin tuntuu monelle olevan

Jos katsotaan Halo-pelejä... muistelisin että siellä on arviot: 97, 95, 94 (eka trilogia). Nämä olivat Bungien tekemiä Haloja. Halo 1, 2, 3.

Mielenkiintoista. Miten 3/5 kääntyisi 89/100? Onko tämä siis ihan virallinen Konsolifin arvotus?

Meillä ei ole keskitettyä pistesysteemiä, mutta oma ajatteluni pisteistä menee näin:

5* Esimerkillinen malliteos, pakkopelattavaa jokaiselle peliharrastajalle, vaikka genre ei kiinnostaisikaan (ehkä 95-100)
4* Laatujulkaisu, pakkopelattavaa genrestä kiinnostuneille ja hyvä valinta myös muille (ehkä 90-94)
3* Mainio julkaisu, erityisesti genrestä kiinnostuneille (75-89)
2* Pelaa paremman puutteessa (60-74)
1* Älä pelaa (0-59)
Ite käytän yksinkertaista kaavaa:

5 = 95
4 = 85
3 = 75
2 = 65
1 = 55

Eikö ole päivän selvää että 5/5 on 100 %. ns. 10 peli? Eikö teillä ole lainkaan puolikkaita tähtiä? Jos peli saa 3/5 tähteä niin ajattelen että se on sama kuin 6/10 tai 60/100 taikka 60 %. Eli aika vähän.

Sitten kun sanotaan että jos ei olisi putkijuoksua niin olisi 4 tai 5 tähteä. Onko putkijuoksu nyt sitten sama kuin lineaarinen kenttä? Halo 1 jos menet vihun baseen niin tottakai siellä on käytäviä? Ahtaampaa? Ihan samaan tapaan voisi kirjoittaa, Halo olisi saisi 4-5 tähteä jos ei olisi tätä avointa maailmaa.

Mielestäni täysin makuasioista kyse. Uskokaa huviksenne että kaikki pelaajat eivät halua suurta avointa maailmaa vaan jopa rajatumman, hiekkalaatikko maisen, joka on helppo hahmottaa ja oppia. Tavallaan makuasia. Konsolifin onnistuu antamaan pelimedian ylivoimaisesti huonoimman arvosanan uudelle Halolle. Screenrant antaa 70/100 "eli" 3,5 tähteä. Te annatte 60/100 "eli" 3 tähteä. En ymmärrä millä ihmeen logiikalla 3 onkin 75...

Aivan käsittämätöntä että teillä on siellä arvostelijoidenkin joukossa epäselvyyttä mitä nämä tähdet tarkoittavat. Olisiko aika vähän keskustella sielläkin.
 
Ylös Bottom