Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Starfield

Kirjoitus iski vaan tuossa silmään, niin päätin sen linkata tännekin, jos joku haluaa suomenkielistä makustelua lukea pelistä. Laitoin lisänä vielä huomautuksen, että kirjoitus sisältää kritiikkiä. Vihjaillen siis, että kannattaa ehkä jättää lukematta, jos haluaa lukea 'vain kehuja'.

Pelin saapumista on tässä viime viikot foorumilla hypetetty sellaista tahtia, että kyllähän se vähän kiinnostaa, että mitä sieltä lopulta sitten tulee ulos, kun todellisuus paljastuu. Vähän niinkuin että onko sillä hypellä ollut kuinkakin paljon perusteita, ovatko Todd Howardin mainospuheet pitäneet paikkaansa.

Yllätyin myös jonkin verran, että jopa IS on ollut näin ajoissa tämän pelin suhteen juttujensa kanssa, vaikka pelin perusversiota ei vissiin ole vielä edes julkaistu. Yleensähän IS:n peliarvostelut kohdistuvat lähinnä vuosittaisiin urheilupeleihin ja sitten GTA-tason julkaisut saavat heidän heräämään noiden urheilupelien ulkopuolelta. Siksipä laitoin jutun esille muillekin. Jutun virallisessa otsikossa kun ei pelin nimeä mainita, joten juttu voi mennä ohitse noin muuten.
Kyllä ottaa herralla lujille, kun saatiin ilmeisen hyvä peli joka on Xbox konsoliyksinoikeus. :D Jatkuvalla syötöllä tuomassa ainoastaan negatiivista settiä pelistä vaikka pelin keskiarvo puhuu aivan omaa kieltään. Kummasti Ghost of Tsushimasta ja muista Sonyn yksinoikeuksista voi noilla keskiarvoilla käyttää jo termejä ”mestariteos” ja ”klassikko” mutta kummasti ne standardit muuttuu, kun peliä ei saakkaan omalle rakkaalle konsolille saati, että se olisi sen yksinoikeus. Hohhoijaa, eiköhän olisi aika vaihtaa ketjua ja mennä keskustelemaan niihin ketjuihin niistä peleistä mitä aiot pelata tai olet joskus pelannut. On niin säälittävän läpinäkyvää tuo teikäläisen agenda.
 
Multa ei löydy boxia eikä kunnollista peli-pc:tä. Huvikseni tässä perjantai-illan hönössä fiilistelin mass effect Legendary edition trilogiaa ja tuli mieleen että onko massa effekti vielä päällikkö vai kuuluuko se nyt starfieldille mitä tulee näihin avaruusropeihin? No ehkä se on turhan aikaista kysyä vielä mutta mielelläni näkisin mielipiteitä
Testi on vielä lyhyt, mutta kyllä tässä kieltämättä jotain samankaltaista vetoa on kuin Mass Effectissä. Tämä on laajempi ja monipuolisempi, mutta jollain tietyllä tavalla "samantyylinen", vaikka ei siis oikeasti ole juurikaan samantyylinen, kun Biowaren ja Bethesdan roolipelit eroavat kuitenkin aika selvästi toisistaan. :)

Itse pidän ensimmäistä Mass Effectiä yhtenä parhaista scifipeleistä. Olen täälläkin jossain toisessa ketjussa sanonut, että se on kautta aikojen omalla top parhaat pelit -listalla viiden parhaan pelin joukossa.

Näin lyhyellä pelauksella Starfieldiä ei sinne voi vielä nostaa, mutta alku vaikuttaa kyllä todella lupaavalta.
 
Viimeksi muokattu:
ei helkkari lähdin tutkimaan täysin random planeettaa, ja menin kohti tuntematonta, löysin erään pienen rakennukseen ja lähdin sinne sillä periaatteella että käyn tappamassa nuo kaverit nopeasti ja loottaan tän talon, no talosta löytyi sitten joku Secret facility, no nyt 2 tunnin jälkeenkin olen tuolla Facilityssä ja kokoajan mennään vaan alemmas ja alemmas (varmaan 10 kerrosta mennyt jo alaspäin) nyt vaihtui vihollistyyyppikin :D loottikin on kohdillaan niin mikäs tässä kolutessa :D
 
Heikko on ihmisen mieli. Piti odotella nätisti keskiviikkoon asti, mutta niin vain lipesi eilen illalla sormi upgrade napille. Nyt on muutama tunti takana ja vaikka aivan alkulämpöjä vasta vedellään niin kyllähän tämä imee mukaansa. Fallout/Skyrim in Space on juuri sitä mitä oli toiveissa ja hyvältä vaikuttaa toistaiseksi. Harmittavasti tälle illalle on menoja joten pääsee vasta huomenna jatkamaan.

Positiivisena yllätyksenä myös vanheneva koneeni jaksaa suht hyvin pyörittää tätä, RTX 2060 antaa sellaisen 40-60 fps suurimman osan ajasta. Ei nyt ihan ideaali mutta pelattavissa kuitenkin.
 
En ollut pelin se kuumeisin odottaja, mutta silti tuli premium versio lunastettua että pääsi jo eilen pelaamaan kun sattui vapaapäiväkin sopivasti. Eli oli tässä odotusta kuitenkin taustalla.. Ihan vasta pintaraapaisu takana (reipas 7h PC:llä), niin turha ehkä vielä pohtiakaan näin pitkälle, mutta muutama oma ajatus kanssa ohessa.

Kuten on niin moni kirjoittanut, niin onhan tämä aivan varmasti Bethesda faneille odotuksen väärti ja takuuvarmaa viihdettä josta voi täyden hinnan maksaa. Siitä huolimatta näin kevyellä pohjalla peliä vasta aloitellen on fiilis, että onpa joka tapauksessa vähän vanhahtava vaikutelma ja aika vähän pystynyt peli kehittyä tai mennä eteenpäin aiemmista. Ihan samat raamit sieltä kuitenkin paistaa läpi mitä "edeltävissä". Verraten lähinnä jos mietitään muutamia viime vuosien muita isoja julkaisuja ja mittapaaluja, mihin pystytään peliä jotenkin rinnastaa ja missä on milloin mikäkin osa-alue harpattu uusiin sfääreihin. Ei ole tullut tässä vielä yhtään sellaista wau efektiä missään kohdin miltään osa-alueelta. Ehkä siinä tuleekin sitten se ero niihin ihan 10/10 mestariteoksiin. Mutta joo, ihan alussa tässä vielä mennään, niin turha mennä vielä asioiden edelle. Sen nyt tietää joka tapauksessa jo nyt 7h kohdalla, että omaan makuun tämä iskee varmasti jälleen sen +200h edestä.

Suorituskyky on aika raskas kuten mainittua. Eilen en asetuksia kerennyt katsoa alkua pidemmälle, kun oli kiire pelaamaan, mutta oletus max asetuksilla pyörii nyt teho pc:llä siellä 70-80fps nurkilla. Ihan hyvältähän tämä näyttää yleisesti ottaen, mutta ei tästäkään mitään wautsiwau luokittelua pysty antaa.

Toivon mukaan saadaan muutamat QoL päivitykset piakkoin. Tuo puhuttu inventory, kartta ja tehtävien hallinta saisi mennä omastakin mielestä "parempaan". Minimappia en kaipaa, mutta menun kartta tehtävineen voisi olla selkeämpi navigoida. Inventorysta puuttui vielä "poistolista/junk listaus" että saa nopeaa turhat rojut myytyä kerralla.. Jonkin verran ollut myös maastossa/rakenteissa näkymättömiä esteitä jotka imevät luodit, vaikka tähtäys on 100 % kohdillaan, tai sitten vaan vihollisten hitboxeissa on parennettavaa. Näin muuten taistelut ollut yllättävänkin mukiinmeneviä.

Itse odotan tässä eniten seuraavaksi, että millaista tuo omien tukikohtien väsääminen tulee aikanaan olemaan. Fallout 4:ssä se oli vähän kökköä ja kankeaa sekä rajattua, mutta itse tykkäsin että oli se silti verrattain hauskaa ja aikaakin niihin meni mielin määrin.
 
Alkaa pikkuhiljaa pelin laajuus iskemään naamalle, aina kun menee uuteen satamaan niin siellä on ihmisä joiden ongelmia pitää hoitaa. En ole edes tehnyt yhtään niin sanottua vapaata tutkimista kun tehtäviäkin niin paljon kokoajan. Äskenkin oli yksi usean tunnin kestävä monivaiheinen sivutehtävä marsissa jossa sai kokea vaikka ja mitä.

Yksi bugikin tuli vastaan kun olin menossa tehtävänantajan luokse niin se lähtikin yhtäkkiä leijumaan ylöspäin ja nousi niin kauan kunnes tuli rakennuksen katto vastaan. Minähän sitten heiluttelin ja huutelin sille et pitäis tää tehtävä palauttaa mut ei kuunnellut. SIihen auttoi kun kävi ulkona ja tuli takaisin niin ukko oli palannut maanpinnalle. Nää on näitä Bethesda juttuja jotka tuo oman suolansa peliin
 
Alkaa pikkuhiljaa pelin laajuus iskemään naamalle, aina kun menee uuteen satamaan niin siellä on ihmisä joiden ongelmia pitää hoitaa. En ole edes tehnyt yhtään niin sanottua vapaata tutkimista kun tehtäviäkin niin paljon kokoajan. Äskenkin oli yksi usean tunnin kestävä monivaiheinen sivutehtävä marsissa jossa sai kokea vaikka ja mitä.

Yksi bugikin tuli vastaan kun olin menossa tehtävänantajan luokse niin se lähtikin yhtäkkiä leijumaan ylöspäin ja nousi niin kauan kunnes tuli rakennuksen katto vastaan. Minähän sitten heiluttelin ja huutelin sille et pitäis tää tehtävä palauttaa mut ei kuunnellut. SIihen auttoi kun kävi ulkona ja tuli takaisin niin ukko oli palannut maanpinnalle. Nää on näitä Bethesda juttuja jotka tuo oman suolansa peliin

Ootko varma ettei joku "zero gravity" menny päälle? :p
 
Huvikseni luin pariin kertaan tuon IS:n jutun Starfieldistä. Toimittaja ei kerro pelitunneistaan millään muulla sanoilla kuin "on pelitunteja kertynyt jokunen". Kovin isoa tuntimäärää en tuon taakse laittaisi, koska kuvailu on niin pintapuolista, vaikka viikko onkin melko lyhyt aika pelata. Ennemminkin pistää silmään, että arvostelu on hyvin suppeaa ja siinä viljellään samoja mediassa viljeltyjä kliseitä, mitkä ovat olleet tiedossa jo kauan. Tällä tarkoitan etenkin vertailuja vanhempiin peleihin ja isojen pomojen lausuntoihin, kuten tekstissä mainittu "Skyrim avaruudessa".

Pelimekaniikoista ei mainita mitään, teksti on hyvin näennäistä liirumlaarumia. Juonesta ja toiminnasta ei mainita mitään, pelattavuuteen liittyviä juttuja on niitäkin kourallinen. Yhden kappaleen lainaan kokonaan:

"Starfieldissä on hirvittävästi nähtävää, tehtävää ja koettavaa, mutta tämän tekemisen välissä voi olla joko kirjaimellisesti tai sisällöllisesti tyhjiö, jossa ei yllätyksiä ole."

Siis täh? On kuulemma puuhailua läjäpäin, mutta tuntuu tyhjältä? Ei mene ainakaan meikäläisen jakeluun. Toki siellä on se "välissä", mutta kaiketi silloinkin jotain tapahtuu? Henkilökohtaisesti ajattelen, että toiminta on hyvä asia peleissä, vaan ei sitä joka millimetrille tarvitse kylvää. Hektisempiä tilanteita osaa arvostaa enemmän, kun välissä on rauhallisempia hetkiä. "Tyhjä hetki" voi käsittää esimerkiksi vain askeleiden ääniä, tuulen huminaa, maisemien ihailua ja kaiken kokemansa sulattelua/fiilistelyä, tai vaikkapa jonkin aiemmin löydetyn ja haastavan puzzlen pähkäilyä aivojen uumenissa.

Kuivaksi ja mauttomaksi en (toimittajan sanojen mukaan) osaisi tätä mitenkään mieltää, mutta ajan kanssa tulee muodostettua oma mielipide sitten joskus, kun ehdin tätä testaamaan.

Tästä yhdelle onnekkaalle lukijalle Game Pass kolmeksi kuukaudeksi. Toimii vain jos tilausta ei ole voimassa. Kertokaa, kun koodi on mennyt.

M3C4F-9F99X-2QH7J-69QVX-VYXHZ
 
Huvikseni luin pariin kertaan tuon IS:n jutun Starfieldistä. Toimittaja ei kerro pelitunneistaan millään muulla sanoilla kuin "on pelitunteja kertynyt jokunen". Kovin isoa tuntimäärää en tuon taakse laittaisi, koska kuvailu on niin pintapuolista, vaikka viikko onkin melko lyhyt aika pelata. Ennemminkin pistää silmään, että arvostelu on hyvin suppeaa ja siinä viljellään samoja mediassa viljeltyjä kliseitä, mitkä ovat olleet tiedossa jo kauan. Tällä tarkoitan etenkin vertailuja vanhempiin peleihin ja isojen pomojen lausuntoihin, kuten tekstissä mainittu "Skyrim avaruudessa".

Pelimekaniikoista ei mainita mitään, teksti on hyvin näennäistä liirumlaarumia. Juonesta ja toiminnasta ei mainita mitään, pelattavuuteen liittyviä juttuja on niitäkin kourallinen. Yhden kappaleen lainaan kokonaan:

"Starfieldissä on hirvittävästi nähtävää, tehtävää ja koettavaa, mutta tämän tekemisen välissä voi olla joko kirjaimellisesti tai sisällöllisesti tyhjiö, jossa ei yllätyksiä ole."

Siis täh? On kuulemma puuhailua läjäpäin, mutta tuntuu tyhjältä? Ei mene ainakaan meikäläisen jakeluun. Toki siellä on se "välissä", mutta kaiketi silloinkin jotain tapahtuu? Henkilökohtaisesti ajattelen, että toiminta on hyvä asia peleissä, vaan ei sitä joka millimetrille tarvitse kylvää. Hektisempiä tilanteita osaa arvostaa enemmän, kun välissä on rauhallisempia hetkiä. "Tyhjä hetki" voi käsittää esimerkiksi vain askeleiden ääniä, tuulen huminaa, maisemien ihailua ja kaiken kokemansa sulattelua/fiilistelyä, tai vaikkapa jonkin aiemmin löydetyn ja haastavan puzzlen pähkäilyä aivojen uumenissa.

Kuivaksi ja mauttomaksi en (toimittajan sanojen mukaan) osaisi tätä mitenkään mieltää, mutta ajan kanssa tulee muodostettua oma mielipide sitten joskus, kun ehdin tätä testaamaan.

Tästä yhdelle onnekkaalle lukijalle Game Pass kolmeksi kuukaudeksi. Toimii vain jos tilausta ei ole voimassa. Kertokaa, kun koodi on mennyt.

M3C4F-9F99X-2QH7J-69QVX-VYXHZ
Koodi oli jo lunastettu, kiitos kuitenkin.
 
6h perusteella tämähän on kuin Fallout avaruudessa enkä ole näin vähäbugista BGS-peliä ennen pelannu. Pelille voisi alun perusteella antaa 10/10, mutta pelissä häiritsee se ettei musta ole mustaa, 30fps:ään on vaikea tottua ja se jatkuva pikasiirtyminen. Jos haluaa toiselle planeetalle, niin pitää ekana pikasiirtyä planeetan lähelle että sun alus skannataan, ja sen jälkeen vasta pääsee planeetan pinnalle pikasiirtymään, etkä itse voi planeetalle lentää. Muuten peli on täyttä timanttia, valitsin hahmoksi Cyber Runnerin ja traitiksi Introvertin tottakai. :)
 
En ole edes tehnyt yhtään niin sanottua vapaata tutkimista kun tehtäviäkin niin paljon kokoajan. Äskenkin oli yksi usean tunnin kestävä monivaiheinen sivutehtävä marsissa jossa sai kokea vaikka ja mitä.

Vaikka itse pyrin pääjuonta etenemään, niin itsekin aloittelin vähän vahingossa sivujuonta seuraamaan ja yhtäkkiä olinkin Rangerina tutkimassa rikoksia useamman tunnin. Ja sitten kun olin jo lähdössä jatkamaan pääjuonta, niin tuli yhtäkkiä mieleen kokeilla pistää ensimmäinen oma outpost pystyyn - ja taas sai muutaman tunnin kulumaan ihan huomaamatta. Vähän vielä jäi auki miten tuosta tukikohdasta saa eniten irti, mutta tuleepa ainakin nyt rautaa sieltä ja sain kaksi kaveria jäämään sinne painamaan hommia. Bethesda ei turhia kädestä pitele, vaan ihan itse saa ihmetellä yksityiskohdat, mikä on toki ihan hyvä homma. Seuraavaksi voisi vähän tutustua myös tuohon aluksen muokkaamiseen.

Ja kyllähän se pääjuonikin lopulta nytkähti aika hyvin eteenpäin ja näin reilun 15 tunnin kohdalla tuntuu, että toivottavasti tätä on vielä useampi kymmentä tuntia jäljellä. Kuten tullut mainittua, odotin nimenomaan kirjoitetun juonen olevan tasokasta ja sitä se on kyllä tähän saakka ollut.
 
No, on boxilla pari muutakin peliä. Eiköhän ainakin jouluun asti pelattavaa kun katalogin tahkoaa läpi...
Taitaa mennä ensi vuoden jouluun, jos ottaa Game Passin ja pelaa kaikki pelit sieltä. Itselleni ainakin jo Microsoftin omien studioiden tuotokset ovat iso syy omistaa boxi (itselläni XSX, mutta kyllä se XSS:kin voi olla ihan soiva peli) ja siihen Game Passin tilaus. 7 Gears-peliä, 10 Halo-peliä, toistakymmentä Forza-peliä, kaikki Doomit, kaikki modernit Wolfenstein-pelit, kaikki Bethesdan tekemät pelit backwards compatibilityn kautta ja kaikkien näiden päälle EA:n katalogista jokunen kymmenen peliä, sekä lukuisia noin muuten vaan Microsoftin Game Passiin hankkimia pelejä. Löytyy lukuisia massiivisia japsiropeja (mm. Persona-pelien muodossa) sekä aivan järjetön määrä kekseliäitä ja koukuttavia indie-pelejä. En voi kuin suositella! Toki suosittelen myös PS5:n sekä Switchin omistamista, mikäli vain persaus kestää, jos haluaa varmuudella ottaa peliharrastuksesta kaiken irti. :)
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom