Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Mun mielest Boksilla ja Pleikkarilla on yhtä hyvät käyttikset, molemmilla pystyy pelaamaan. Switchistä ei oo kokemusta, joten mielipidettä en voi muodostaa, eikä tapana ole muodostaa mielipidettä sen perusteella, mitä joku jossain voorumilla tai Juutuupissa kertoo. Eiköhän Switchilläkin pelaaminen onnistu yhtä hyvin kuin noilla parilla muulla. :)
Kaikilla kolmella konsolilla pystyy toki pelaamaan oikein hyvin, pelatessa ei sitä käyttistä toki juuri käytetäkään. Kysehän on juuri kaikesta siitä mitä konsolilla tehdään pelaamisen välillä. Kuinka hyvin tiedostonhallinta toimii sekä kuinka hyvin ja nopeasti tiedostoista saa haluamansa tiedot tai kuinka helposti ja vaivattomasti laite toimii lisälaitteiden ja noin ylipäätään erilaisten tilanteiden toimintavarmuuden, käytettävyyden ja helppouden osalta. Tai kuinka hyvin löytyy toimintoja joilla isojen pelimäärien kanssa operointi on helpompaa ja nopeampaa. Käytännössä kaikissa näissä asioissa boxin käyttis on reilusti kilpailijoidensa konsoleita edellä. Kaikille pelaajille näillä asioilla ei ole toki niin paljoa merkitystä, ja varsinkin jos ei boxin konsolia omista, niin ei ole mitään selkeää vertailupohjaa myöskään. Joillekin pelaajille näillä asioilla on kuitenkin varsin paljonkin merkitystä. Suuria määriä pelejä omistaville ja pelaamiaan pelejä usein vaihtaville pelaajille väittäisin boxin käyttiksen olevan erityisen selvästi parempi kuin kilpailijoilla.
 
Viimeksi muokattu:
Käyttiksissä tulee pyörittyä todella vähän, joten en laita niille paljon arvoa. Miksi niissä tulisi edes pyörittyä? Peli päälle, vaihto toiseen ja ps-storessa pyörähdys. Kaikki toimii hyvin ja nopsaan.

Enemmän ne ominaisuudet merkitsee kuten Sonyn aiemmin surullisenkuuluisa taustalatauksen puute. Ah, uusi vi***uksen aihe on Sonyn bluetooth-politiikka. Vahvistin hajosi---> vanhat kunnon sennheiserit ei toimi kunnolla 3.5mm plugin kautta kun ääni pätkii molemmista ohjaimista-->bluetooth-kuulokkeita ei voi käyttää ilman donglea-->ostin Pulset(olleet yllättävän hyvät), mutta eivät toimi sitten esim. puhelimen kanssa.

Täyttä pelleilyä.
 
Kaikilla kolmella konsolilla pystyy toki pelaamaan oikein hyvin, pelatessa ei sitä käyttistä toki juuri käytetäkään. Kysehän on juuri kaikesta siitä mitä konsolilla tehdään pelaamisen välillä. Kuinka hyvin tiedostonhallinta toimii sekä kuinka hyvin ja nopeasti tiedostoista saa haluamansa tiedot tai kuinka helposti ja vaivattomasti laite toimii lisälaitteiden ja noin ylipäätään erilaisten tilanteiden toimintavarmuuden, käytettävyyden ja helppouden osalta. Tai kuinka hyvin löytyy toimintoja joilla isojen pelimäärien kanssa operointi on helpompaa ja nopeampaa. Käytännössä kaikissa näissä asioissa boxin käyttis on reilusti kilpailijoidensa konsoleita edellä. Kaikille pelaajille näillä asioilla ei ole toki niin paljoa merkitystä, ja varsinkin jos ei boxin konsolia omista, niin ei ole mitään selkeää vertailupohjaa myöskään. Joillekin pelaajille näillä asioilla on kuitenkin varsin paljonkin merkitystä. Suuria määriä pelejä omistaville ja pelaamaan pelejä usein vaihtuville pelaajille väittäisin boxin käyttiksen olevan erityisen selvästi parempi kuin kilpailijoilla.
Samaa mieltä.

Mitä enemmän sitä käyttää omaa pelikonsolia, sitä enemmän sitä alkaa arvostamaan eri ominaisuuksia ja elämää helpottavia asioita. Tunteja itsellä kertynyt melko paljon viimeisen parin vuoden aikana ja aika selkeä kaava alkaa olemaan mistä tehdään mitäkin, ja mitään turhaa gimmickiä tällä hetkellä ei oikeastaan edes tule mieleen mikä itsestäni voisi tuntua turhalta tai typerästi toteutetulta muutamaa asiaa lukuunottamatta, esim: juuri tuo shoppi päivitys, bluray soittimen lagaaminen ja
mitä screenshotteihin ja videoihin tulee voisivat kyllä esim: videoiden pituutta sekä näiden selaamista ja järjestelyä/tarkastamista parantaa.
 
Ne esimerkit olisi edelleen hyvä ymmärtää tästä kötöstyksestä?
Se alkuperäinen valitus oli jo yksi esimerkki ja taisipa siinä se toinenkin olla. Tiivistettynä siis se, että hommat ei usein toimi kuten pitäisi.

Laitteessa on reilusti enemmän tilaa mitä laite väittää vaadittavan mutta sanoo silti että tarvitsee lisää tilaa. Samoin vikailmoitukset on luokkaa "something went wrong". Tuntuu että usein laite ei itsekään tiedä mitä siinä tapahtuu.

Vertailun vuoksi, ainakin joskus muistelen olleen, että Xboxilla sai mm. vikakoodin kun tuli jokin "something went wrong", jolla pystyi edes googlaamaan että missä se vika voi olla. Ihan sama pystyykö sillä tekemään mitään mutta jo se tuntuu siltä käyttäjäystävällisemmältä.

Kyllä minä ymmärrän että "something went wrong" ilman sen sanomista jos kone ei tee jotain mutta olisi ihan kiva tietää että onko jotain, mitä voisi tehdä että "something" ei olisi "wrong". Ja samalla tapaa olisi kiva tietää mikä on se OIKEA tilamäärä mitä vapaata tilaa tarvitsee kun se ei selvästikään ole sitä mitä laite itse ilmoittaa.

Eli yhä siis konepellin alla on jotain outoa. Samaa settiä on taannoiset Sonyn ongelmat nimimerkkien vaihdossa. Tuntuu siis että se pohja, mille UI on rakennettu, on näin maallikon termein "purkkarautalankaviritys", joka toimii vähän sinne päin.

En ole xboxia omistanut sitten 360:n ja switchin käyttis toimii ok itelle, joten ei ole mihin verrata. Uusin käyttis on paljon parempi mitä aiemmissa pleikkareissa tosin.
Varsinainen UI on siis ihan ok mutta välillä siinä on noita outoja juttuja, jotka johtuu jostain typeryyksistä "konepellin" alla. Siellä on jotain typerää tai ei-toimivaa logiikkaa, jonka vuoksi käyttäjä sitten joutuu tuskailemaan noiden mainitsemieni asioiden kanssa.

Samoin videokaappauksien kanssa minulla on ollut ongelmia, että osa videoista ei siirry. Mitään tietoa ei ole että miksi näin, koska siinäkin vikailmoitus on "something went wrong". Sen suhteen selvitin sen verran että jos ei ole maksimipituus videosta, niin ongelmaa ei tule eli vain ne maksimipituiset videot saattavat päätyä tuollaiseksi ongelmavideoksi eikä nekään kaikki. Muistaakseni siis näin. Mutta se piti minun itse päätellä.

Switch käyttis on siinä paras, että on selkein, mutta samalla Switch on näistä laitteista myös yksinkertaisin ominaisuuksiltaan, niin käyttöliittymään ei tarvita niin paljon kaikkea. Tai tältä se ainakin tuntuu.
Switch tuntuu juuri siksi niin hyvältä koska siinä on niin vähän asioita, niin sitä käyttää vähemmän ja on vähemmän asioita, jotka voivat toimia väärin tai olla toimimatta.

Sama homma myös sen suhteen että Xboxia en käytä niin paljon, joten tuskailua on myös sen vuoksi vähemmän.

Kun on vähemmän mitä tarvitaan, niin käyttiskin pysyy selkeämpänä.
Näinpä juuri. Ei tule niitä ongelmiakaan ja tuskailuja kun ei ole minkä kanssa tuskailla :D

En tiedä onko se varsinaisesti käyttiksen vika, mutta pleikkarilla on aina ärsyttänyt nuo @shamaniac :in mainitsemat erikoiset tilavaatimukset. Perusmatematiikka tuossa ei auta, kun pelin asennus ei tunnu mahtuvan vaikka vapaata tilaa olisi enemmän kuin vaadittu määrä.
Se lienee juuri jotain "konepellin alla" olevaa kamaa. Tai minä siis ainakin ajattelen että se kuuluu sinne ja käyttäjälle näkyy se UI, eli se, että laite kertoo erittäin käyttäjäepäystävällisesti kaikki infot eli mitä sattuu. Something went wrong ja 155 gigaa vaativaa peliä varten ei riitä yli 200 gigaa vaikka laite itse antaa ilmoituksen että peli vaatii sen 155 gigaa.

UI:han on vain se käyttöliittymä, joka kertoo sen mitä konepellin alta viestitään. Noin niin kuin suunnilleen. UI on siis ihan ok mutta se ei vain saa järkevää dataa käyttäjälle annettavaksi jne.

Vähän turhaa vängätä, missä konsolissa on paras käyttöjärjestelmä, kun kyse on puhtaasti omasta tottumuksesta. Yllä olevista viesteistäkin huomaa, että tuskin on sattumaa, että juuri se oman suosikkkonsolin käyttis on se paras.
Ei se minulla ainakaan noin mene. PS5 on ykköskonsoli, jolla pelaan siis eniten, mutta en sanoisin että se on suosikkikonsoli. Ei minulla sellaista edes ole. Minulla on suosikkipelejä. Jokaisessa konsolissa on valitettavaa mutta myös kehuttavaa. Nyt valittelin Sonysta mutta pelaan sillä myös eniten, joten varmaan siksikin ne on päällimmäisenä ja eniten mielessä. Tosin Sonylla on jo usean konsolin verran samaa taustalla eli tuollaista ihmeellistä "konepellin alla" olevaa sotkua, jonka takia asiat toimii miten sattuu tai oudolla logiikalla. Esimerkkejä on jo tullut useampia.

Minusta hyvä käyttöliittymä on iso osa sitä, että laitteen parissa viihtyy. Jatkuva turhautuminen ei oikein innosta. Hyvällä käyttöjärjestelmällä tarkoitan selkeää ja loogista käyttöjärjestelmää, jota ei varsinaisesti tarvitse opetella käyttämään, vaan käyttö on intuitiivista ja kaikki asiat tapahtuvat johdonmukaisesti. Sellaisen tekeminen on yllättävän vaikeaa.
Minusta taas hyvä UI on sitä että se on käyttäjäystävällinen. Sitä osaa käyttää ja se informoi käyttäjää asioista ymmärrettävästi. Something went wrong tai väärin ilmoitetut kovalevyvaatimukset eivät sitä todellakaan ole.

Käyttiksissä tulee pyörittyä todella vähän, joten en laita niille paljon arvoa. Miksi niissä tulisi edes pyörittyä? Peli päälle, vaihto toiseen ja ps-storessa pyörähdys. Kaikki toimii hyvin ja nopsaan.
Ei minullakaan ole tapana pyöriä UI:ssa enempää mitä tarvitsee mutta juuri pelaamiseen vaadittavien toimien ohessa noita hankaluuksia tulee. Esimerkissäni olin asentamassa peliä. Muissa esimerkeissä olen ollut pelaamassa tai vaikka kopioimassa videotiedostoa, kun tulee "something went wrong".

Minun kritiikissäni ei siis kyse ole tavallaan siitä UI:sta vaan siitä että toimiiko se kuten olettaisi. Eli kertoisi käyttäjälle asiat niin kuin ne oikeasti ovat, jotta käyttäjä voi sitten tehdä asioita oikein sen perustaalla. Raivata oikean määrän tilaa pelille, tehdä videotiedostolle jotain että sen voi siirtää tai googlata virheilmoituksen perusteella että voiko "somethingille" tehdä jotain että siitä tulee "right".

Enemmän ne ominaisuudet merkitsee kuten Sonyn aiemmin surullisenkuuluisa taustalatauksen puute. Ah, uusi vi***uksen aihe on Sonyn bluetooth-politiikka. Vahvistin hajosi---> vanhat kunnon sennheiserit ei toimi kunnolla 3.5mm plugin kautta kun ääni pätkii molemmista ohjaimista-->bluetooth-kuulokkeita ei voi käyttää ilman donglea-->ostin Pulset(olleet yllättävän hyvät), mutta eivät toimi sitten esim. puhelimen kanssa.
Juuri tuo taustalatauksen puutekin mielestäni on samaa "konepellin alla" olevaan kamaa, jota kritisoin. Siellä on jotain niin oudosti kasattu ja/tai ohjelmoitu että homma ei vain toimi kuten olettaisi.
 
Vuoden vaihtuminen on ovella ja vaihtumisen jälkeen saattaa tapahtua uuden konsolin julkaisu. Jokohan saadaan Nintendo Switch kakkosen julkaisuDirecti tammikuussa? Olisihan tuo hienoa nähdä vuoden alussa Nintendon seuraavan sukupolven konsolin esittely ja siihen päälle tietenkin julkaisuvuoden pelivalikoima. En laittaisi yhtään vastaan, jos Switch 2:sen esittely olisi tammikuun alussa, ja julkaisu Switchin tapaan maaliskuun lopussa.

Entäpä sitten ensimmäisen vuoden pelikattaus. Omat veikkaus on, että se sisältää uuden avoimen maailman 3-d Mario pelin (Konsolin julkaisupeli), Monoliftin uuden JRPG pelin, 3-D Zelda remaken (Ocarina of Time? Täysin uusi Zelda on vasta alkutekijöissä) ja Metroid 4:sen. Lisäksi jonkunlainen ARMSin kaltainen yllätysnimike voi olla tiedossa+ tietenkin kolmannen osapuolen portit ja ekslut.

Toivottavasti vuodetut ja huhutut tehoreservit pitävät paikkaansa, jotta voin nähdä Marjon viiksikarvojen heiluvan tuulessa ja Zeldan kulkevan öljyvärimaalauksen kaltaisessa Hyrulessa. Niin ja entäpä miltä mahtaa näyttää Retron uusimman Metroidin tarjoama graaffinen ilme tai Monoliftin luoma massiivinen roolipelimaailma 10xtehoilla mitä alkuperäinen Switch tarjoaa? Näillä mietteillä saa kyllä lietsottua itseään entistä suurempaan lapsimaiseen hypetykseen :-D
 
Vuoden vaihtuminen on ovella ja vaihtumisen jälkeen saattaa tapahtua uuden konsolin julkaisu. Jokohan saadaan Nintendo Switch kakkosen julkaisuDirecti tammikuussa? Olisihan tuo hienoa nähdä vuoden alussa Nintendon seuraavan sukupolven konsolin esittely ja siihen päälle tietenkin julkaisuvuoden pelivalikoima. En laittaisi yhtään vastaan, jos Switch 2:sen esittely olisi tammikuun alussa, ja julkaisu Switchin tapaan maaliskuun lopussa.

Entäpä sitten ensimmäisen vuoden pelikattaus. Omat veikkaus on, että se sisältää uuden avoimen maailman 3-d Mario pelin (Konsolin julkaisupeli), Monoliftin uuden JRPG pelin, 3-D Zelda remaken (Ocarina of Time? Täysin uusi Zelda on vasta alkutekijöissä) ja Metroid 4:sen. Lisäksi jonkunlainen ARMSin kaltainen yllätysnimike voi olla tiedossa+ tietenkin kolmannen osapuolen portit ja ekslut.

Toivottavasti vuodetut ja huhutut tehoreservit pitävät paikkaansa, jotta voin nähdä Marjon viiksikarvojen heiluvan tuulessa ja Zeldan kulkevan öljyvärimaalauksen kaltaisessa Hyrulessa. Niin ja entäpä miltä mahtaa näyttää Retron uusimman Metroidin tarjoama graaffinen ilme tai Monoliftin luoma massiivinen roolipelimaailma 10xtehoilla mitä alkuperäinen Switch tarjoaa? Näillä mietteillä saa kyllä lietsottua itseään entistä suurempaan lapsimaiseen hypetykseen :-D
Lähtee heti ostoon varsinkin, jos konsepti on samantyylinen hybrid konsoli kuin Switch ja jos on taaksepäin yhteensopiva.

Varmaan lähtee ostoon joka tapauksessa, mutta yllä mainittujen seikkojen täyttyessä olen kaupan oven takana jonossa julkaisuaamuna.
 
Lähtee heti ostoon varsinkin, jos konsepti on samantyylinen hybrid konsoli kuin Switch ja jos on taaksepäin yhteensopiva.

Varmaan lähtee ostoon joka tapauksessa, mutta yllä mainittujen seikkojen täyttyessä olen kaupan oven takana jonossa julkaisuaamuna.
Varma julkaisuhankintahan tuosta tulee itselle. Switchin konsepti, taaksepäin yhteensopivuus ja 3DSän, Gamecuben sekä Wiin pelien tulo nettipalveluun tekisi tuosta konsolista itselle täydellisen pelilaitteen. Ai niin. Täydellisyys vaatii vielä kyllä driftausongelmien siirtymisen historiaan
 
Varma julkaisuhankintahan tuosta tulee itselle. Switchin konsepti, taaksepäin yhteensopivuus ja 3DSän, Gamecuben sekä Wiin pelien tulo nettipalveluun tekisi tuosta konsolista itselle täydellisen pelilaitteen. Ai niin. Täydellisyys vaatii vielä kyllä driftausongelmien siirtymisen historiaan
Taaksepäin yhteensopivuus sekä kasvaneet tehot ovat minulle ylivoimaisesti tärkeimmät ominaisuudet. Menee myöskin täällä heti ostoon, jos nuo löytyvät selkeästi ja hyvin toteutettuina. Itseäni ei harmittaisi pätkääkään, jos ei olisikaan enää Switchin tapainen hybridilaite. Tai no, kun monia kannettavalla konsolilla mielellään pelaavia haittaisi, niin toki ei se toki minua haittaakaan, että sekin ominaisuus sitten on, mutta toivottavasti ei mitenkään tehojen, hinnan tai muidenkaan olennaisten ominaisuuksien kustannuksella.
 
Taaksepäin yhteensopivuus sekä kasvaneet tehot ovat minulle ylivoimaisesti tärkeimmät ominaisuudet. Menee myöskin täällä heti ostoon, jos nuo löytyvät selkeästi ja hyvin toteutettuina. Itseäni ei harmittaisi pätkääkään, jos ei olisikaan enää Switchin tapainen hybridilaite. Tai no, kun monia kannettavalla konsolilla mielellään pelaavia haittaisi, niin toki ei se toki minua haittaakaan, että sekin ominaisuus sitten on, mutta toivottavasti ei mitenkään tehojen, hinnan tai muidenkaan olennaisten ominaisuuksien kustannuksella.
Kannettavuushan väkisellä vaikuttaa negatiivisesti tehoihin. Mutta jos tosiaan vuodetut tiedot ja huhut pitävät paikkaansa (Tegra Orin, DLSS 3, UE5 Matrixdemo ja BOTW 4K 60fps ilman lataustaukoja), niin Nintendo näyttää saavan laitteeseensa konsepti huomioiden erittäin tehokasta teknologiaa, ja kuten TOK 9 vuotta vanhalla mobiilisirulla todistaa, osaa Nintendo hyödyntää konsolinsa tehoja viimeistä pisaraa myöden.
 
Huhumylly alkanu pyörimään ihan mielenkiintosen aiheen ympärillä. Toki mitään ei varmistettu, mut yleensähän näissä on tapana se ettei savua ilman tulta yleensä ole.


Periaatteessa ihan fiksukin liike, Sea of Thieves ei kuitenkaan varsinaisesti mikään system seller ole ja kuitenkin sit tarpeeks live service-peli että siitä olis hyötyä jos se olis useemmallakin alustalla. Polttavin kysymys vaan taitais olla se et miten se verkkopelaaminen sit käytännössä hoituu, koska uskoisin kuitenkin et tähän ehdottomasti haluttais crossplay kaikkien alustojen välillä. Sony tunnetusti pistäny noissa aika tiukasti hanttiin, ja voi olla aikamoinen sivallus siihen suuntaan et Microsoft haluais tuoda oman liveservice pelinsä alustalle ennenkun Sony kerkeää sitä tehdä, etenkin kun ne on viimeaikoina pistäny aika paljon panoksia siihen suuntaan ja samalla sit menettänytkin paljon rahaa, tuskin se Last of Usin moninpelin kuoppaaminen ilman pitkää miinusta viivan alle on tapahtunut kuitenkaan.

Ehkä enemmän kuitenkin kiinnostaa se et mikäli tätä ollaan nyt yrittämässä, niin mitä se sit tarkoittaa jatkon kannalta.
 
Microsoftin yksinoikeudet myös Sonyn ja Nintendon alustoille.


Edit: ilmeisesti uutisen tekijä tarkoituksella halusi johtaa harhaan ja kyse ei ole siitä että Microsoftin kaikki pelit tulisi Sonyn ja Nintendon alustoille. Itseasissa Sonya ei mainita missään muualla kuin uutisen tekstissä
 
Viimeksi muokattu:
Xboxillahan ei ole pelejä ja silti nyt porukka on ihan täpinöissään, jos Xboxin pelejä tulee muille alustoille. Varmaan tuo on ihan hauskaa spekulointia, että tuleeko vai eikö tule. Sitä voi harrastaa vaikka silloin, jos omalle suosikkikonsolille ei ole tullut kuin pari first party yksinoikeutta viime aikoina. Jotenkin vain tuntuu logiikka olevan heikkoa kun samalla tekee mieli saada niitä boksin pelejä ja sitten kuitenkin samaan aikaan ne kaikki ovat ihan peppulista.
 
Series X on kerännyt kirjaimellisesti pölyä yli vuoden, ja sitäkin ennen pelitunteja kerryttivät lähinnä Deadly Premonition ja Blue Dragon. Mikähän mahtaisi olla sellainen Xboxin uudempi tekele, jonka vuoksi olisin valmis heille enää rahaa lahjoittamaan?

No aika paljonkin olisit voinut pelata Series X:llä, kun sinun eniten pelaamistasi top5-peleistä viime vuonna oli jopa 3/5 ollut ihan tarjolla myös ilman lisämaksua Xbox Game Pass Ultimaten kautta ;)

Wrappisivuston mukaan PS5-tilastoja:
  • Pelitunnit top5:
    • Chivalry 2 117h
    • Mass Effect Legendary Edition 90h
    • Final Fantasy XVI 83h
    • Aliens: Fireteam Elite 61h
    • Uncharted: The Nathan Drake Collection 30h

Toki ehkä tämä ei kuitenkaan nyt ole kiinni yksittäisen kuluttajan näkökulmasta. Esimerkiksi Steam on tässä varsin neutraali alusta ja siellä hyvin menestynyt Sea of Thieves voisi hyvinkin menestyä myös muilla konsoleilla, eikä se olisi mitenkään poikkeuksellista julkaista tämäkin GaaS-tuotanto esimerkiksi Nintendon alustalle - minne Microsoft myös jatkossa Call of Dutyt vie. Olisi jopa luontaista, että vahvasti esimerkiksi Minecraftien ja Orien kanssa yhteistyötä tehneet yritykset tätä perinnettä myös jatkaisivat. Huhujen Hi-Fi Rush Switch-käännös voisi myös toimia erinomaisesti Nintendon alustalla.

Microsoft Gamingin jo nykyäänkin yli konsolirajojen toimiva strategia tuskin tähän jää, joten eiköhän sieltä jatkossakin näitä nähdä. Kymmeniä studioita siellä tosiaan kehittää pelejä, joten mielenkiintoista on nähdä, että minkälaista julkaisupolitiikkaa näihin sovelletaan.
 
No aika paljonkin olisit voinut pelata Series X:llä, kun sinun eniten pelaamistasi top5-peleistä viime vuonna oli jopa 3/5 ollut ihan tarjolla myös ilman lisämaksua Xbox Game Pass Ultimaten kautta ;)
Heh :D
Toki ehkä tämä ei kuitenkaan nyt ole kiinni yksittäisen kuluttajan näkökulmasta. Esimerkiksi Steam on tässä varsin neutraali alusta ja siellä hyvin menestynyt Sea of Thieves voisi hyvinkin menestyä myös muilla konsoleilla, eikä se olisi mitenkään poikkeuksellista julkaista tämäkin GaaS-tuotanto esimerkiksi Nintendon alustalle - minne Microsoft myös jatkossa Call of Dutyt vie. Olisi jopa luontaista, että vahvasti esimerkiksi Minecraftien ja Orien kanssa yhteistyötä tehneet yritykset tätä perinnettä myös jatkaisivat. Huhujen Hi-Fi Rush Switch-käännös voisi myös toimia erinomaisesti Nintendon alustalla.

Microsoft Gamingin jo nykyäänkin yli konsolirajojen toimiva strategia tuskin tähän jää, joten eiköhän sieltä jatkossakin näitä nähdä. Kymmeniä studioita siellä tosiaan kehittää pelejä, joten mielenkiintoista on nähdä, että minkälaista julkaisupolitiikkaa näihin sovelletaan.
Tämä on kaikkea muuta kuin kiinni yksittäisestä kuluttajasta. Kyse ei ole siitä etteikö Microsoft julkaisisi paljonkin hyviä pelejä. Se on silloin enemmän kiinni siitä että joku ei vaan halua niitä pelata syystä X. Jos ei löydä mitään pelattavaa Microsoftin viime aikaisista tai tulevista julkaisusta, niin sitten ei. Pelaajamäärät kuitenkin näyttävät että moni löytää, enkä epäile etteikö moni löytäisi nämä pelit myös pleikkarilla tai Switchillä.

Microsoftin suuntaus on sekä positiivista että negatiivista. Jos kaikki first party -pelit julkaistaisiin pahimmalla kilpailijalla, niin Microsoftin oma ekosysteemi kärsisi. Xbox konsoli myisi vähemmän ja samalla mahdollisia Game Pass -tilaajia olisi vähemmän. Pelaajat täytyy ensin saada sellaisen laitteen ääreen, joka on Microsoftille hyvä. Pleikkari ei tällainen laite ole, kun siellä ei voi myydä muuta kuin pelejä, joista Sony nappaa vieläpä 30% päältä.

Toki toinen näkökanta on se, että enemmän alustoja, jolle peli julkaistaan tarkoittaa enemmän pelimyyntejä, joka tarkoittaa enemmän rahaa. Lyhyessä juoksussa voi näyttää paremmalta, mutta edelleen jengi ei siinä vaiheessa ole kirjautunut Microsoft -tileille, ei voi tilata Game Passia ja tuotoistakin joku ottaa kolmasosan päältä. Tässä voisi argumentoida, että näinhän Steamkin tekee ja silti Microsoft julkaisee pelinsä siellä. Ero on mielestäni kuitenkin aika selvä pelin Steam julkaisun ja pleikkarijulkaisun välillä. Steamiä käytetään yleensä laitteella, jolla voi myös käyttää Microsoftin omaa kauppaa, Xbox -sovellusta ja tilata Game Passia. Näin ollen jalka on selvästi enemmän oven välissä kuin pleikkarilla. Steam julkaisu ei myöskään samaan tapaan syö konsolimyyntejä kuin toiselle konsolille julkaisu.
 
Viimeksi muokattu:
Matt Piscatellan mukaan tilauspalvelut käsittävät noin 10 % videopelisisältöjen kulutuksesta jenkeissä. Ja tuo 10 % käsittää siis kaikki tilauspalvelut, kuten PS Plus ja Game Pass.
Jos itse olisin liiketoimintajohtajana jossain pelitalossa, niin en edes tuijottaisi tuota prosenttiosuutta pistemäisesti, vaan sen trendiä. Jos huippu alkaa olla saavutettu, niin eihän tuo kauhean lupaavalta näytä. Kaikessa bisneksessä kuitenkin ensisijaisesti haetaan kasvua, ja tilauspalveluissa sellaista ei näytä olevan luvassa.

Lisäksi riskinä on se, että jos Ubisoft yhtäkkiä vetää omat sisältönsä pois muista palveluista ja ehkä EA sen vanavedessä, niin tuo vaatimaton kakku jakaantuu entistä useamman toimijan kesken. Mahdollisesti kakku jopa pienenee, koska siinä missä Gamepassin lupaus on aiemmin ollut aika lähellä jotain tyyliin "kaikki sisältö yhdessä palvelussa", niin parin aika merkittävän julkaisijan sisältöjen katoaminen valikoimasta iskee aika pahasti palvelun houkuttavuuteen. Eikä kuluttaja tällöin välttämättä siirry Ubi+:aan tai vastaaviin.

Hankala yhtälö, ja auttaa kyllä ymmärtämään Sonyn linjausta, että omia yksinoikeuksia ei tuoda jatkossakaan PSplussaan heti julkaisussa.
 
Jatkan suoraan oman viestini perään tätä omaa pohdintaani spämmisyytöstenkin uhalla. Matt Piscatellan mukaan tilauspalvelut käsittävät noin 10 % videopelisisältöjen kulutuksesta jenkeissä. Ja tuo 10 % käsittää siis kaikki tilauspalvelut, kuten PS Plus ja Game Pass. Kun ottaa huomioon Xboxin voimakkaan profiloitumisen GP-alustana, niin alkaa ymmärtämään näitä huhuja muille alustoille julkaisemisesta. Kaikki munat laitettiin tähän yhteen koriin, joka ei nyt näytä kasvavan toivotulla tahdilla. Tilanne voi toki muuttua, kun konsoleille ei ole enää saatavilla levyasemaa, mobiilikäyttäjät alkavat maksamaan tilauspalvelusta tai pelaajat nielevät striimauspalvelukoukun. Toistaiseksi näin ei onneksi kuitenkaan ole. Ubisoftin kaltaisten ulostulojen ansiosta tämä saattaakin jäädä vain märäksi läikäksi palveluntarjoajan lakanaan.


Olen oikein tyytyväinen tähän tulokseen ja suuntaan siitä huolimatta että pidin Game Passista koska sieltä sain halvalla löydettyä ja pelattua indie-kamaa, joita tuskin tulisi kokeiltua ja ostettua ilman tilauspalvelua. Tyytyväinen siis siksi etten pidä digiin ja vuokrapelaamiseen siirtymisestä, koska se tarkoittaa fyysisen median ja omistamisen häviämistä.

Tämä on kaikkea muuta kuin kiinni yksittäisestä kuluttajasta. Kyse ei ole siitä etteikö Microsoft julkaisisi paljonkin hyviä pelejä. Se on silloin enemmän kiinni siitä että joku ei vaan halua niitä pelata syystä X. Jos ei löydä mitään pelattavaa Microsoftin viime aikaisista tai tulevista julkaisusta, niin sitten ei. Pelaajamäärät kuitenkin näyttävät että moni löytää, enkä epäile etteikö moni löytäisi nämä pelit myös pleikkarilla tai Switchillä.
No jaa. Sen jälkeen kun annoin GP-tilauksen umpeutua niin en ole pelannut kuin Switchillä ja PS5:lla. Noistakin Nintendo ainoa, jonka pelit pääosin yksinoikeuksia ja Sonylta tulee vain Spider-Man 2 mieleen, mikä yksinoikeuksista kiinnostaa. Sekin sitten aika varman päälle tehtyä AAA-kamaa, joten en ole vielä edes sitä ostanut, varsinkin kun sillä on Sony-hinnat.

Pakko se on myöntää että ei MS:llä ole oikein mitään kiinnostavaa yksinoikeuspelattavaa. Game Pass tuntuisi olevan itselle enää se ainoa syy miksi koko laitetta käynnistäisin ja sekin indie-tarjontansa osalta.

Viimeksi MS tarjosi pelattavaa Hi-Fi Rushin ja Horizon 5:n muodossa ja niistä tuntuu olevan "ikuisuus". Grounded ei koskaan "alkanut" vaan tuntui tympeältä alusta siihen asti että jätin sen kesken. Hi-Fi Rushkin oli pelaamisen osalta aika keskinkertainen ja lähinnä pelin asenne ja huumori piti mukanaan. En olisi maksanut pelistä enkä koe että haluaisin sitä ostaa tai omistaa. Gears 5 oli varmasti sarjansa tähtihetkiä mutta aika on ajanut pelin ohi ainakin siinä mielessä että kerta riitti eikä moninpelikään enää jaksa kiinnostaa kuten Gears of War 3:n aikaan.

Halo Infinite kiinnostaisi semisti mutta ei niin paljon että olisi jaksanut edes asentaa. Starfield tuntuu peliltä, joka ei ole tarpeeksi hyvä kestoonsa nähden mutta varmasti sen joskus pelaan siinä missä AC: Valhallan. Sama ongelma molemmissa: liian pitkiä kiinnostavuuteensa nähden. Lyhyempänä varmasti tulisi hypättyä helpommin testailemaan.

Microsoftin suuntaus on sekä positiivista että negatiivista. Jos kaikki first party -pelit julkaistaisiin pahimmalla kilpailijalla, niin Microsoftin oma ekosysteemi kärsisi. Xbox konsoli myisi vähemmän ja samalla mahdollisia Game Pass -tilaajia olisi vähemmän. Pelaajat täytyy ensin saada sellaisen laitteen ääreen, joka on Microsoftille hyvä. Pleikkari ei tällainen laite ole, kun siellä ei voi myydä muuta kuin pelejä, joista Sony nappaa vieläpä 30% päältä.
Minun on vain pakko kysyä että mitä ne 1st partyt sitten edes on :p Vaikea minunkin on nähdä että nyt ostettujen studioiden pelit niitä olisivat, ainakaan ennen kuin ovat enemmän omia pelejään eikä vaikka "Skyrim avaruudessa".

Jatkossa toivoisin että tekisivätkin jotain oikeita vastuksia Sonyn ja Nintendon yksinoikeuksille. Pelkällä Game Passilla ei ehkä kovin pitkälle lennetä vaikka se hyvä palvelu tietynlaiseen pelaamiseen onkin. Nyt MS:n pelit on toki mukavan erilaisia - ei mitään selvää "MS-kaavaa" - mutta se on samalla vähän niiden heikkouskin kun sekä tyyli että varsinkin laatu vaihtelee laidasta laitaan. Pelaajille - ja ylipäänsä kai ihmisille - kun tuntuu olevan tärkeää että on selkeä lokero, minkä valita. Kaikki tietää mitä saa Nintendon tai Sonyn yksinoikeuksilta mutta en minä edes paljon pelaavana voi kauhean yleisesti määritellä mitä on MS-yksinoikeudet. Ne on vähän mitä sattuu.

Kertoo sekin kai aika paljon että minulle GP:n heittämällä paras juttu on nimenomaan multiplattarit ja niistäkin indea-kama. Ei siis mitään, mihin olisi Microsoftilla mitään isompaa kosketusta.
 
Ai täällä oli joku tällainen vitsi. Tosiaan viime vuonna pelatuimmat pelini olivat:

Chivalry 2
Mass Effect Legendary Edition
Final Fantasy XVI
Aliens: Fireteam Elite
Uncharted: The Nathan Drake Collection

Vitsin mukaan ilmeisesti olisi ollut parempi pelata 3/5 peleistä tilaamalla ylimääräinen Game Pass, kun samaan aikaan pelasin 5/5 listan peleistä Playstationilla (puhumattakaan niistä listan ulkopuolisista peleistä), joista vielä 4/5 sattuu olemaan Play at home-kampanjan tai PS Plus-kuukauden pelejä. No kai se oli tärkeää yrittää päästä pätemään, tsemppiä.
Olet onnellinen PS5 ja Switch pelaaja, nauti niistä. Koita jättää Xboxin piikittely kuitenkin pois, kun se lähes jokaisesta viestistäsi paistaa läpi. Pelaaminen on kaikille kivempaa, kun pelaa sillä/niillä konsoleilla mistä tykkää, ilman että piikittelee muita jatkuvasti :)
 
Ylös Bottom