Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Armeijassa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tuomas
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Vastaus: Armeijassa

Erittäin hyvä pointti. Tässä vaiheessa on myös muistutettava palkka-armeijoiden ja kansanarmeijoiden eroista. Toisessa ovat sotahullut, elämäänsä kyllästyneet ja muualle kelpaamattomat sekä päällystö joka edes jossakin määrin on vähäsen fiksumpaa kuin mosurit. Toisessa taas on perheenisiä, insinöörejä, urheilijoita ja lääkäreitä (ja narkkarit, hylkiöt, rikolliset sun muut ovat sinkokomppanjassa kuten edellisissä sodissakin). Epäilen myös kansanarmeijoiden koulutuksen olevan parempaa, vai jaksaisikohan kukaan työkseen sitä rääkkiä mitä lyhyt mutta ytimekäs Suomen intti tarjosi?

Kaikesta huolimatta en itse uskoisi Suomen pystyvän pitämään rintamasotaa yllä yhtäkään päivää. Onneksi ei kuitenkaan tarvitse ottaa selvää asiasta.


PS. Oli muuten pakko osallistua tähän ketjuun kun on niiin milenkiintoista keskustelua. Ja lähen muuten kertaamaan toista kertaa lyhyen ajan sisällä ensikuussa. Aluksi meinasin, että en piruvie mene, mutta kun tämä arki on ollut niin tiukkaa, että moinen kertailu alkaa tuntua jo elämyslomalta. Kunpa olisi ulkoilma leiri. Se tekisi terää.

Pitkä lainaus mutta minun mielestä tarkoituksen mukainen.
Ekaan kohtaan vielä lisään sen motivaatio tason mitä on ammattiarmeijalla verrattuna reserviarmeijaan. Toinen ammattiarmeijan sotilaalle on opettu esim. tehtävä ilmatorjuntaohjuksen ampujana, mutta niin kuin hyvin tiedämme teknisissä vehkeissä tulee ongelmia. Pitäisi saada järjestelmä taas toimimaan. Mitä luulette saako sen toimimaan ammattisotilas millä ei ole mitään teknistäkoulutusta, vai mies joka on saanut teknistäkoulutusta siviilissä monta vuotta ja ja paininut samanlaisten ongelmien kanssa päivittäin siviilitöissä?

Rintamasodan pitävyydestä olen aikaisemmissa viesteissä perustellut. Enkä väitä että minun mielipide on mikään oikea totuus. Olen tästä erimieltä.

Kertausharjoituspäiviä mulla on kolminumeroinen määrä. En voi kuin kaikille suositella. Siellä pidetään nykään reserviläistä kuin kukkaa kämmenellä. Ja olit jo näköjään itsekin tajunnut sen lisäarvon mitä se voi tarjota. "Elämyslomailua". Itselle ne on ainakin ollut irtiottoja arjesta. Mukava miesporukalla olla matkassa. Huumorilentää ja se ei tosiaankaan ole mitään armeijaa. Jos siellä on joku sotahullu tai totaalinenlusmu matkassa, niin aika nopeaa tajuaa pitää turpansa kiinni. Näkin äärilaidat on erittäin harvassa. Itsellä kerran tullut tällainen sotahullu vastaan. Siinäkin riitti yks lause korjaamaan asian.
 
Vastaus: Armeijassa

Unohdatte nyt kokonaan kaliberin vertaillessanne patruunan mittoja. Ja eiköhän se Suomen kansanarmeijan perusta ole nykyään kuitenkin se RK-95, vaikka toki käytännössä kuuskekkosen kanssa sama eläin onkin.

Mutta eihän tosiaan Yhdysvaltojen .223-kaliberi todellakaan mikään ihmeellisempi paukku ole, ja useissakin tapauksissa raskaan ajoneuvon renkaat jää todellakin puhkomatta, siinä missä mm. useimmat AK-sarjalaiset tai M14 käyttävät .300 ja .308-kaliberia, jonka voima on huomattavasti suurempi. Toisaalta myös AK-74:n käyttämät 5.45:t tunnetaan maailmalla todella ilkeinä läpäisijöinä hieman FN FiveSevenin käyttämän 5.7-millisen tapaan.

Eivät Nato-patruunat silti mitään aivan susia ole.

Georgia ja Suomi = täysin eri asia. Georgian ja Venäjän välejä on kovasti hiertänyt Etelä-Ossetia, lisäksi Georgia on entinen Neuvostoliiton osa. Yleensäkin "around that neck of the woods" slaavilainen veri on aina kiehunut helpommin eri osapuolilla, kuin Karjalankannaksen suunnalla.
Kyllä, Georgia on entistä itäblokkia. Tämä ei kuitenkaan rakenna mitään merkittävää pesäeroa Suomeen, sillä aivan yhtä lailla Venäjä on uhkana myös Suomelle, ellei huomattavasti enemmän. Olihan käytännössä vain tuurista (ja Kekkosen taitavasta politiikasta) kiinni, ettei Suomi liittynyt Itäblokin iloiseen joukkoon. Ja minkäköhän Euroopan naapurimaan kanssa Venäjä on kautta historiain kärhämöinyt ehdottomasti eniten? Aivan, Suomen.

Kaikki tämä on kuitenkin täydellisen irrelevanttia, sillä emme voi perustaa turvallisuuspoliittisia ratkaisuja mutu-tuntumaan siitä, minkä yhteiskunnan jäsenillä kiehuu veri eniten.

Tiiviimpi yhteistyö ei takuulla vieraannuttaisi Suomea länsimaista samanlailla, kuin mitä Natoon liittyminen Venäjästä. Miksi on niin vaikea kuvitella Suomen tekevän yhteistyötä Venäjän ja lännen kanssa samaan aikaan? Puolueettomuus on aina ollut Suomen ulkopolitiikan valtteja ja tällä hetkellä varaa olisi mielestäni lähentyä Venäjän kanssa. Nyt Suomen voi nähdä olevan puolueellinen lännen suuntaan.
Itseasiassa kyllä vieraannuttaisi. Vaikka kylmä sota onkin ollutta ja mennyttä, on sen jäänteet pysyviä vielä pitkän aikaa. Suomi on käytännössä itä-Euroopan ainoa maa, joka on tämän periodin jälkeen aktiivisesti lämmitellyt suhteitaan Venäjään Moldovan sun muiden lisäksi. On ymmärrettävä, että Venäjä ja länsimaat eli käytännössä Yhdysvallat eivät missään tapauksessa ole kavereita keskenään edes kylmän sodan päätyttyä. Tiivis yhteistyö Venäjän kanssa taas ihan oikeasti liittäisi Suomen käytännössä tämän piiriin, eli vaikka pinnan alla kaikki näyttäisikin olevan ihan kunnossa, on tämä signaali länsimaille erittäin haitallinen Suomen kannalta. Myöskin voi kysyä, että haluammeko olla käytännössä kaikkien lännestä löytyvien maiden riveissä, vai nuoleskella Venäjää pyllistäen samalla kaikille muille? Minulta kysyttäessä ainakin vastaus on selvä.

Tämä tietysti jättää sen ongelman, että suurin osa Suomen kansalaisista ei edelleenkään usko Venäjän uhkaan, vaan tätä tosiaan pidetään ihan vilpittömänä liittolaisena ja fuusiot tämän kanssa olisivat pelkästään hyödyllisiä. Jotain kuitenkin kertonee tilanteesta se, että selonteoissa Suomen ainoana turvallisuusuhkana nähdään toistuvasti Venäjä, eikä mikään muu maa.

Mitä tulee Suomen puolueettomuuspolitiikkaan, niin tämä on rehellisesti sanottuna mielestäni pelkkä vitsi. Nyt ollaan siinä tilanteessa, missä kumpikaan osapuoli ei ole tyytyväinen Suomen pelleilyyn, ja päätöksiä olisi tehtävä. Esimerkiksi jo todellisesti sisäpiireissä oleva Nobelinkin työstään saanut Ahtisaari kertoi Suomen puolueettomuuskoheltamisen näkyvän jo negatiivisesti länsimaisissa valtioissa.

Taloudellinen yhteistyö voisi avata Venäjän markkinat entistäkin toimivammin Suomen yrityksille, ja maamme voisi erilaisin sopimuksin todella roimasti hyötyä talousyhteistyöstä Venäjän kanssa.
Tämä riippuu taloudellisen yhteistyön laadusta. Jos Suomen elinkeinotaloutta aletaan asettamaan riippuvaiseksi Venäjästä, tulokset voivat olla katastrofaaliset. Toisaalta tietynlainen kauppa Venäjän kanssa ei ainakaan toistaiseksi vahingoittaisi Suomen taloutta.

Sotilaallisella yhteistyöllä Suomi voisi päästä ostamaan Venäjältä uusinta aseteknologiaa halvemmilla hinnoilla solmimalla pitkäaikaisia sopimuksia asekauppojen keskittämisestä. Kriisitilanteissa Venäjä voisi tarjota Suomelle todella tehokasta apua.
Taaskin näkökantani Venäjän uhkaan iskee tässä pahasti vastaan, sillä jos puolustusvoimamme ovat riippuvaisia Venäjän toimittamasta tavarasta, voi Venäjä katkaista hanat milloin tahansa lamauttaen Suomen puolustusta pahastikin. Esimerkkiskenaario: Suomi tekisi kaupat aseteknologiasta Venäjän kanssa -> sopimukset muiden maiden kanssa jäädytetään (vaikkapa ihan Kremlin vaateen takia) -> yllätys yllätys, luvattua teknologiaa ei näy missään kuin NH-90-koptereita ikään -> kriisin sattuessa hukassa ja kusi sukassa, jos sanakikkailun sallii.

Ja kuten Smirre totesikin, Suomen kalustoa on aivan mahdotonta ja turhaa ruveta enää linjaamaan Venäjän vastaavan kanssa.

Mutta siitä päästäänkin kriisien sattumiseen. Jos kriisi on Suomen ja Venäjän välinen, niin eipä siinä paljoa Venäjältä varmaankaan vastaan tulla. Jos taas tällainen sattuu Suomessa (kuten vaikkapa tjuhmien äärioikeistolais-tsuhnujen kapina), niin mikäpäs se mieluisampaa, kuin lähettää muutaman tuhatta OMON-jantteria partoimaan esimerkiksi Helsingin kaduille oikein luvan perästä.

Kärjistin nyt huimasti edellisessä kappaleessa, mutta viesti varmaan tuli selväksi: ei Venäjä yhteistyötä mitään huvikseen tai hyvästä sydämestään ehdottele.

Kun Suomi kirjoittaa Naton papereihin nimen, hommat pysyy samanlaisina, mutta päästään jopa käyttämään Naton palveluita hyväksi. Ihan samanlainen nykyisenkaltainen Venäjä yhteistyö jatkuisi oli Suomi Natossa tai ei. Venäjä uhittelee ja toivoo, että täällä pysyy vellit housussa.

Hyvinhän tuo Venäjä käy tänäkin päivänä kauppaa Nato-maiden kanssa.
Tämähän on juurikin se, mitä Nato-liitosta seuraa. Ei Venäjä hylkää yhteistyötä Suomen kanssa näin pinnallisesti ihan vain murjottaakseen, sillä edelleenkin pimento Suomen toimista voisi olla hyvinkin epäedullista. Miksiköhän Venäjä haluaa Suomen pysyvän poissa Natosta muuta kuin sen takia, että tämä loukkaisi sen tunteita? Aivan, Suomi on turvallisuuspoliittisesti huomattavasti merkittävämpi tekijä liittyessään Natoon. Ja sitähän itänaapurimme eivät tietysti halua, kun Suomi on kerran jo ollut lukuisien vuosikymmenien ajan sellainen kiva marionetti, joka vinkaisee aina kun vähän murahtaa.

Tietysti dilemmana Naton kanssa on vielä jäsenmaksut sekä resurssien käyttö kansainvälisiin tarkoituksiin, mutta näiden kanssa pitääkin pohtia Naton hyötysuhdetta verrattuna nykyisiin liittoihin, YK:hon ja EU:hun. Mitä saamme konkreettisesti takaisin verrattuna omaan kontribuutioomme?

Olen oikein yllättynyt kuinka asiallista keskustelua tänne on tullut tällaisesta tunteita herättävästä asiasta. Siitä pisteet kaikille kirjoittajille.
Tämä on tosiaan todella hienoa, että voidaan keskustella hyvässä hengessä ja ystävinä tällaisestakin aiheesta foorumimme puitteissa. Näinhän tämän pitäisikin olla; suomalaisiahan me kaikki.
 
Vastaus: Armeijassa

Unohdatte nyt kokonaan kaliberin vertaillessanne patruunan mittoja. Ja eiköhän se Suomen kansanarmeijan perusta ole nykyään kuitenkin se RK-95, vaikka toki käytännössä kuuskekkosen kanssa sama eläin onkin.

Ei, kyllä Suomen armeijan perustana on yhä edelleen RK-62. Uudempaa ysivitosta on käytössä lähinnä erikoisjoukoilla, (Sissit nyt vaikka esimerkkinä.)
 
Vastaus: Armeijassa

Uudempaa ysivitosta on käytössä lähinnä erikoisjoukoilla
Viitisen vuotta takaperin palvellessani 2. Jääkärikomppanialla oli meillä ainakin käytössä jo RK-95TP, pioneeri- ja tykki-miehistöllä näytti olevan vielä vanha kunnon kuuskakkonen.
Niin ja tämä siis Kainuun prikalla ja pultilla.
 
Vastaus: Armeijassa

Viitisen vuotta takaperin palvellessani 2. Jääkärikomppanialla oli meillä ainakin käytössä jo RK-95TP, pioneeri- ja tykki-miehistöllä näytti olevan vielä vanha kunnon kuuskakkonen.
Niin ja tämä siis Kainuun prikalla ja pultilla.

Ainakin 2007/2008 tilanne oli aika pitkälti sama.
 
Vastaus: Armeijassa

Viitisen vuotta takaperin palvellessani 2. Jääkärikomppanialla oli meillä ainakin käytössä jo RK-95TP, pioneeri- ja tykki-miehistöllä näytti olevan vielä vanha kunnon kuuskakkonen.
Niin ja tämä siis Kainuun prikalla ja pultilla.

Aah, my bad then. Itse kun Kajaanissa rellestin, en noita aseita nähnyt muilla kuin sisseillä ja spolleilla.
EDIT: Ja taisipa seassa olla jokin jäksteriryhmäkin, tosin eipä me niiden kanssa sisseilty yhtä leiriä enempää. :P
 
Vastaus: Armeijassa

Tosiaan mukava keskustella asioista ja vastakkaisista kannoista hyvässä hengessä, kuten Joohanh totesi. Kuten lupasin, niin en nyt enää tähän ketjuun ulkopolitiikkaa ala tykittämään. Nato-kysymys on kuitenkin hyvin mielenkiintoinen, samoin kuin Suomen ja Venäjän suhteet.

Armeijakeskutelu jatkukoon mars!
 
Vastaus: Armeijassa

Aina olisi kuitenkin mukava nähdä lähteitä väitteille, kuten Joohanhin niin vahvalle väitteelle RK95:n vaihtumisesta armeijan pääasialliseksi jalkaväen aseeksi? Kävin itse II/04 saapumiserän, eikä tällöin ollut minkäänlaista epäselvyyttä siitä, kumpi ase on armeijan pääasiallinen malli.Sain Gefiluksen mainitseman mielikuvan asian tilasta kantahenkilökunnalta päin ja jotenkin on vaikeaa uskoa, että maanpuolustuksellamme olisi ollut tämän ajan sisällä varaa päivittää mallia uudempaan laajamittaisesti. Lähteitä olisi siis kiinnostava lukea, varsinkin kun väitteenantaja ei ilmeisesti vielä ole harmaissa kuljeksinut ja koska asia on mielenkiintoinen.Mikä on tuoreimpien palveluksensuorittajien viimeinen tieto asian tilasta?(Ei siis pelkkä mututuntuma siitä, millä komppanialla oli mitäkin mallia käytössä...)

Ääritilanteessa on mielestäni aika mielenkiintoista pohtia sitä asiaa, että kumpi olisi pahempaa: naapurin suututtaminen, vaiko NATOn...
 
Vastaus: Armeijassa

Nato kysymys on tosiaankin mielenkiintoinen. Pahus vain täytyy myöntää, etten osaa olla asiasta mitään mieltä. Edelleen tekisi mieli luottaa siihen, että vaikka ei pystyttäisi vihollista pysäyttämään, niin ainakin tehtäisiin se niin hankalaksi ja kalliiksi, ettei tänne kannata yrittää suhteessa siihen mitä hyökkäyksellä voisi voittaa. Tämän uskon olevan täysin mahdollista ilmankin Natoa. Tosin sitä epäilen, että onko Suomen miehistä enää moiseen taistoon. Moni varmasti alkaa puhua ruotsia lopullisesti jos sota syttyy. Enkä tarkoita että kääntyvät homoiksi, vaan että ajattelevat pelastaa oman ja perheensä nahan muuttamalla ulkomaille.

Mutta kyllä nyt on äijät päässeet jutunjuoneen. :D Vaikka asehullu en ole, niin tämän keskustelun seuraaminen on melko viihdyttävää. Jatkakaa...
 
Vastaus: Armeijassa

Aina olisi kuitenkin mukava nähdä lähteitä väitteille, kuten Joohanhin niin vahvalle väitteelle RK95:n vaihtumisesta armeijan pääasialliseksi jalkaväen aseeksi?
Kelpaako lähteeksi Puolustusvoimien omat sivut?
7.62 RK 95 TP

KÄYTTÖ

* Jalkaväkijoukkojen perusase
* Kaikkien taistelijoiden henkilökohtainen ase

Äsh! Ei tuokaan kelpaa, sillä samat speksit on myös RK-62:ssa. :D

Lähde: Puolustusvoimat
 
Vastaus: Armeijassa

Suomen asevoimien vahvuus sotatilanteessa on tällä hetkellä suunnitellusti 350 000hlö. RK 95 on valmistettu alle satatuhatta, muistaakseni n.60-70 000 kappaletta. Joten siitä voidaan päätellä mikä on pääasiallinen henkilökohtainen ase. Suomessa päästiin 90-luvun alussa ekan kerran tilanteeseen jolloin joka miehelle oli antaa rynkky käteen sodanajan tilanteessa. Tämä onnistui ostoilla Itä-Saksasta ja Kiinasta. En osaa tarkkoja lukuja kertoa, mutta jos nämä 350 000 miestä kutsutaan riviin, niin suurella osalla on Norico tai Itä-Saksan valmiste käsissä.
Pitää muistaa että koulutuskäyttö (armeija) on eriasia kuin suunniteltu sodanajan koostumus. Suomessa on tällä hetkellä kolme valmiusprikaatia, nimikkeellä Valmiusprikaati05. Näihin koulutetaan joukot Säkylässä, Vekarajärvellä ja Kajaanissa. Tietysti tukiosia muuallakin. Nämä kolme prikaatia olisivat ne operatiiviset nyrkit millä aktiiviset taistelut käytäisiin. Näillä kolmella prikaatilla on ne parhaat herkut käytössä mitä Suomen armeija pystyy tarjoamaan.
Mutta tosiaankaan jo valmistusmäärän takia, RK95 ei ole pääasiallinen ase Suomen sodanajan joukoissa.
 
Vastaus: Armeijassa

Serbi armeija oli täysin toiminta kykyinen massiivisen pommitus operaation jälkeen. Serbien tehokkaan ilmatorjunnan takia ei nähty sellaista kaluston teurastusta kuin esimerkiksi Persianlahden sodissa.

Serbien armeijan toimintakyvyn lamaannutti ensisijaisesti tukikohtien, lentokenttien, huoltoyhteyksien ja -infrastruktuurin tuhoaminen, ei niinkään taistelukaluston tuhoaminen. Serbit onnistuivat maataistelukaluston piilottamisessa hyvin, mutta NATOn ilmaherruus ei ollut uhattuna missään vaiheessa. NATOn tappiot olivat kaksi konetta, joista vain toinen tippui todistetusti ilmatorjunnan ansiosta. Tosin tuo kone oli F-117 stealth-hävittäjä.
 
Vastaus: Armeijassa

Täällä on puolustuksessa unohdettu yksi erittäin suuri Suomen maantieteellinen valttikortti, nimittäin metsät. Huolimatta hyvistä kulkuväylistä metsät ovat yksi erittäin tehokas este esimerkiksi mobilisoituneelle Venäjän armeijalle. Jos sota syttyisi, metsäautotiet miinoitettaisiin - tottakai - aika pikaisesti. Metsästä eivät ajoneuvot noin vain tule läpi, joten hyvin todennäköisesti Venäjä käyttäisi teitä, ja eteneminen miinoista johtuen olisi hidasta.

Sodan syttyminen nykyisellä maailmanjärjestyksellä on kaukainen ajatus. Tosin mitä kauempana historiassa sota on, sitä pienempinä sen kauheudet ihmisistä tuntuvat. Toivottavasti sotaan ei jouduta koskaan, ainoa häviäjä siinä on jokaisen osapuolen tavallinen kansa - he joilla on isät, äidit, sisarukset ja lapset sekä ystäviä ja kavereita.

Mielestäni Venäjän kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä, mutta niin Venäjän kuin minkä tahansa muunkin maan ollessa kyseessä, ei kannata jäädä toisesta maasta riippuvaiseksi. Varsinkin nykyinen riippuvaisuus Venäjän energiasta on Suomen kannalta huono juttu. Aiemmin on ollut keskustelua Suomen olemisesta EU:ssa Venäjä-asiantuntija. Tästä kannattaa pitää kiinni, ja kehittää sitä pidemmälle. Jos Venäjän portti EU:hun on Suomi (kuten nykyisellään paljolti on), olisi tänne hyökkääminen Venäjälle poliittinen itsemurha. Mutta kuten aiemmin sanoin, Venäjä on pieni uhka Suomelle.
 
Vastaus: Armeijassa

Täällä on puolustuksessa unohdettu yksi erittäin suuri Suomen maantieteellinen valttikortti, nimittäin metsät. Huolimatta hyvistä kulkuväylistä metsät ovat yksi erittäin tehokas este esimerkiksi mobilisoituneelle Venäjän armeijalle.

Aikalailla sama ongelma taitaa olla Suomen omallakin armeijalla jonka hyvään liikkumiskykyyn puolustuksen teho pitkälti perustuu. Maavoimien tulivoima perustuu läntisen Euroopan suurimpaan tykistöön ja raskaisiin heittimiin, jotka eivät pärjää ilman teitä.
 
Vastaus: Armeijassa

Serbien armeijan toimintakyvyn lamaannutti ensisijaisesti tukikohtien, lentokenttien, huoltoyhteyksien ja -infrastruktuurin tuhoaminen, ei niinkään taistelukaluston tuhoaminen. Serbit onnistuivat maataistelukaluston piilottamisessa hyvin, mutta NATOn ilmaherruus ei ollut uhattuna missään vaiheessa. NATOn tappiot olivat kaksi konetta, joista vain toinen tippui todistetusti ilmatorjunnan ansiosta. Tosin tuo kone oli F-117 stealth-hävittäjä.

Osaksi oikein. Mutta operatiivisia joukkoja ei tuhottu missään vaiheessa (vertaa persianlahti). Oletko nähnyt yhtäkään uutiskuvaa tuhotusta Serbitankista? Oletko nähnyt kuvia siitä, kun Serbit poistuu täydessä järjestyksessä Kosovosta? Veikkaan että jälkinmäisiä olet nähnyt. Täydellistä ilmaherruutta ei saatu missään vaiheessa. Naton koneet ei pystyneet tuleemaan sen alle 8km tasan alle. Onko se sitten ilmaherruutta? Käytettiinkö taisteluhelikoptereista? Samalla tavalla kuin Persianlahdella? Ja vaikka tämä tekniikka on tänä päivänä tehokasta, niin näistä korkeuksista tykki ja puupölkky+kaks traktorin rengasta näyttää melko samalta.
Mutta voittihan Nato tämän taistelun? Voittiko? Suosittelen lukemaan Pekka Visurin kirjan aiheesta, muitakin hyviä löytyy.
Mutta miksi alkuperin tätä vertasin, niin on se ettei tänne Suomen ilmatilaan tulla lentelemään kuinka sattuu. Meillä on monta pykälää parempi kalusto kuin Serbeillä. Ja miksi Jenkit sanoo vieläkin ilmatilaa 25-2000m kuoleman vyöhykkeeksi Irakissa ja Afganistanissa.
Keskustelu jatkukoon.
 
Vastaus: Armeijassa

Tuoko nyt jäi päällimmäisenä mieleen viestistäni. Okei, uskotaan.

Ei tosiaankaan jäänyt päällinmäisenä. Vastasin vain näin yleisesti. Veikkaan että sun kanssa olisi asiaa niin paljon ettei muutama päivä riittäisi, silloinkin puheenvuorot pitäisi jakaa kellottamalla. :D
Onneksi on muitakin mitä nämä asiat kiinnostaa. Ei tunne itseään aivan hölmöksi.
 
Vastaus: Armeijassa

Osaksi oikein. Mutta operatiivisia joukkoja ei tuhottu missään vaiheessa (vertaa persianlahti). Oletko nähnyt yhtäkään uutiskuvaa tuhotusta Serbitankista?

Onhan niitä kuvia aikanaan näkynyt. Lähteistä riippuen Serbien kalustoa tuhottiin kymmeniä tai satoja. Sebian mukaan kymmeniä, NATOn mukaan satoja. Sodan jälkeisessä todisteanalyysissa todettiin NATOn tuhonneen tai vahingoittaneen yhteensä 974 kohdetta (tankki, APC, kuljetuskalusto, tykistö).

USAn puolustusministeriön raporttien mukaan Serbia menetti Kosovossa tankeistaan 26% prosenttia, panssaroiduista miehistönkuljetusajoneuvoista 34 % ja tykistöstä 47%. Irakissa luvut olivat 41%, 32% ja 47%.

Lähtökohdat Kosovon ja Persianlahden sodissa olivat hieman erilaiset, joten ihan suoraa vertailua ei esim. tuhotun kalustun määrästä voi tehdä. Irak lähti avoimeen maasotaan "all-out" hengessä, Serbit eivät, vaan kalusto pysyi piilossa pitkälti maaston ja lähtökohtaisesti erilaisen strategian ansiosta. Hiekka-aavikolla on maakalustoa vaikeampi piilottaa kuin vuoristoisessa metsässä.

Lisäksi Persianlahdella siviiliväestö ei ollut samaan tapaan sodan jaloissa kuin Kosovossa. Tätä tilannetta Serbit kyllä osasivat hyödyntää. NATO luonnollisesti pyrki välttämään siviiliuhreja kaikin keinoin, mutta valitettavasti ei kovin menestyksekkäästi.

Apacheja oli Kosovossa 24 kappaletta, mutta niitä ei lopulta käytetty lainkaan sen jälkeen kun kaksi niistä tuhoutui harjoituksissa.

Mutta miksi alkuperin tätä vertasin, niin on se ettei tänne Suomen ilmatilaan tulla lentelemään kuinka sattuu. Meillä on monta pykälää parempi kalusto kuin Serbeillä. Ja miksi Jenkit sanoo vieläkin ilmatilaa 25-2000m kuoleman vyöhykkeeksi Irakissa ja Afganistanissa..

Tuossa korkeudessa perinteiset ilmatorjunta-aseet ovat jo tehokkaita, ja Afganistanissa (ja Kosovossakin) suurin uhka oli olalta laukaistavat ilmatorjuntaohjukset. Serbeillä it-ohjuspatterit olivat tutkan osalta pois käytöstä, koska olisivat muutoin tulleet tuhotuiksi tutkahakeutuvien ohjusten toimesta samantien. Ne eivät estäneet hyökkäyksiä, mutta toimivat silti uhkana koska NATO pyrki välttämään myös omia tappioita viimeiseen asti. Koalition tuki sodalle oli paljon heikompi kuin Persianlahdella, joten jatkuvat omat tappiot olisivat voineet murentaa Eurooppalaisten liittolaisten tuen hyvin nopeasti.

NATOn rynnäkkökoneet lensivät alimmillaan 5000 jalan (1500m) ja vielä useammin 8000 jalan (2400m) korkeudessa.

Jos hyökkääjä olisi ollut ns. tosissaan eli käymässä todellista hyökkäysotaa jolloin omiakin tappioita hyväksytään, olisi molempien osapuolten tappiot olleet suuremmat. Serbeillä oli vastassaan hieman haluton ja sukkasillaan liikkuva rauhaan pakottajien joukko, joten suoran yhteyden vetäminen vaikkapa Suomen ilmatorjunnan mahdolliseen menestykseen agressiivista hyökkääjää vastaan on mielestäni hieman kaukaa haettua.

Suomen armeijan it-kalusto on kyllä modernia ja tehokasta, mutta sellaisenaan myös haavoittuvaa modernia teknologiaa käyttävää hyökkääjää vastaan.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Armeijassa

Kuvitteellista Suomen ja Venäjän välistä sotaa ja sen tapahtumia on mielenkiintoista spekuloida. Tässä alkajaisiksi, mitä meillä on vastassa.

Russian Ground Forces - Wikipedia, the free encyclopedia - Venäjän maavoimat.
List of equipment of the Russian Ground Forces - Wikipedia, the free encyclopedia - Venäjän maavoimien kalustoluettelo.

Ja vielä mehusteluiksi, sitä eliittimiesten eliittiryhmää itänaapurista. Maailman taitavimpia erikoisjoukkoja Suomi-poikaa vastaan.
Spetsnaz GRU - Wikipedia, the free encyclopedia - Sotilastiedustelun erikoisjoukot, "elite special ops". :rolleyes:
 
Vastaus: Armeijassa

Kuvitteellista Suomen ja Venäjän välistä sotaa ja sen tapahtumia on mielenkiintoista spekuloida. Tässä alkajaisiksi, mitä meillä on vastassa.

Russian Ground Forces - Wikipedia, the free encyclopedia - Venäjän maavoimat.
List of equipment of the Russian Ground Forces - Wikipedia, the free encyclopedia - Venäjän maavoimien kalustoluettelo.

Ja vielä mehusteluiksi, sitä eliittimiesten eliittiryhmää itänaapurista. Maailman taitavimpia erikoisjoukkoja Suomi-poikaa vastaan.
Spetsnaz GRU - Wikipedia, the free encyclopedia - Sotilastiedustelun erikoisjoukot, "elite special ops". :rolleyes:

Kaiken tämän lisäksi löytyy todella valtavat meri- ja ilmavoimat, maailman tehokkaimpia tiedusteluorganisaatioita, mielettömän koulutetut maahanlaskujoukot, ja esimerkiksi 20 miljoonan miehen reservi joista jokaiselle vähintään AK-47 aseistukseksi.

Ja millä nämä kaikki saatiin pysäytettyä Tsetseniassa.

AK-47 – Wikipedia

RPG-7 – Wikipedia

Pienoiskivääri – Wikipedia

Käyttäjinä pelkkä pienisissijoukko.

No sehän on tosi asia, että kyllä se Ryssä tänne tulee, jos haluaa. Mutta millä hinnalla? Meillä olisi edes heittää vastaan.

Spike – Wikipedia

NASAMS – Wikipedia

AMOS-kranaatinheitinjärjestelmä – Wikipedia

Tämä vain vertailukohtana. Kyllä oon samaa mieltä tänne ne tulee, jos todella haluaa. Mutta onko sen tulemisen hinta sellainen, että se kannattaa maksaa. Se on se kuuluisa kauhun tasapaino.

Onko teistä muuten kukaan miettinyt sellaista tilannetta, että Venäjän kanssa tilanne lähtisi eskaloitumaan. Me lähetettäisiin neuvotteluihin Mikko Alatalo, Tanja Karpela, Kotikadun Hannes, Veltto Virtanen, Pertti Salovaara,,,,Nämähän me ollan sinne meidän asiaa valittu ajamaan.
 
Ylös Bottom