Ihastuin aiemmin tänä vuonna sen verran paljon ihkaensimmäiseen finaalifantasiapeliini (XVI), että minunkin oli viimein nöyrryttävä tarttumaan VII:n Remakeen (siihen ensimmäiseen osaan). Originaalin olin ohittanut nenännyrpistyksellä jo tuolloin Dawkinsin vuonna 1997. Kävin tässä taannoin videopelimusiikkikonsertissa, ja siellä yleisö meni vallan pähkinöiksi One winged angel -biisin aikana, joten tiesin toki, että peli nauttii klassikkostatuksesta. Pitihän tämä kokea jo yleissivistyksen nimissä.
Oli muuten hauska lukea vihdoin tämä wanha ketju (note to self: vasta sivulle 26 asti, jotten spoilaannu Rebirthistä). Siellä on jengi vuosikausia (!) ennen pelinjulkistusta jo nostalgiapöllyissään odottanut kahtiajakoisin tunnelmin tätä uutta versiota. Elin nyt muiden mukana ensimmäiset trailerit ja demo-julkistuksen. Ehkä joku saattaa olla hieman kateellinenkin, kun minä pääsen vasta nyt neitseelliselle ensikierrokselle. Tarinan muutoksista alkuperäiseen en tietenkään osaa sanoa yhtään mitään.
Ensimmäisen osan lopputekstit rullasivat Hollow-biisin siivittämänä vähän reilun 33 tunnin kohdalla. Monet turhalta tuntuneet sivutehtävät jätin tekemättä, ja loki paljasti, että paaaaaljon muutakin jäi löytämättä. Ihan tarpeeksi tässä oli minulle silti kestoa.
Tuttuun tapaan plussat ja miinukset heti tuoreeltaan:
Plussat
+ Heti alusta minua viehätti omaperäinen steampunkahtava maailma. Midgarin kaupunki kahdenkerroksen väkineen oli jännä miljöö. Seitsemännen sektorin laatan romahdus oli upeaa maailmanlopunkuvastoa.
+ Kyllä tässä on hyvä hahmokaarti. Ymmärränhän minä, että näistä hahmoista on syystä kasvanut videopelihistorian merkkihenkilöitä. Sepiroth on tyylikäs pahis.
+ Jännästi reaaliaikaista ja erikoisliikkeitä yhdistelevä taistelumekaniikka oli mukavan erilainen kuin monissa muissa peleissä. Pääsääntöisesti vastustajat lakosivat, mutta joskus jäin onnettomasti alakynteen ja taistelu kääntyikin täysin puolustuskannalle. Retkueen muiden jäsenten AI on kyllä aika olematon.
+ PS5-versiossa on vallan näyttävä grafiikka. Välivideot on ohjattu tyylikkästi.
+ Musiikkiraita on erinomainen. Nonhan se yksisiipienkeli-biisi ihan mieletön, kun sen nyt viimein yhdistän eeppiseen loppurähinään. Muutama tyyliinsopimaton huti siellä oli renkutusriesana.
+ Lähtökohtaisesti kaikilla hahmoilla on hyvät ääninäyttelijät ainakin englanninkielisessä versiossa, joskin animehenkinen ähinäkommentointi jaksoi häiritä.
+ Tarina piti otteessaan ja sai jatkamaan pelaamista eteenpäin.
+ Yksi pieniä suosikkihetkiä oli, kun Barret tapaili satunnaisesti voittomusiikin säveliä taistelun jälkeen.
+ Mulla ei ole mitään valitettavaa episodirakenteesta. Mielummin tämä tarpeeksi koherentti paketti kuin 100 tunnin järkäle sitä samaa. Tässä kohtaa voi hyvin pitää pienen FF-tauon.
+ Pelissä ei tullut vastaan ainuttakaan bugia. Sillä on etunsa, kun jaksaa malttaa odottaa pelin aloittamisen vuosikausia julkaisun jälkeen.
Miinukset
- Paikoin tarinassa on juuri sitä häröä japanialaista melodraamaa, jota jo ysärin lopulla vieroksuin. Aika alussa ollut ylipitkä moottoripyörätaistelu ilmalentoineen oli esimerkiksi vaivaannuttavaa katseltavaa ja pelattavaa.
- Midgardin kaupunki oli kovin harmaa ja ankea paikka ainoaksi miljööksi näin pitkälle pelille.
- Pelissä on paljon tylsähköä putkijuoksentaa paikasta toiseen. Muutama tavaralaatikko tuhotaan ja kurmotetaan rivivastustajia. No kaipa tässä kumarretaan pelin historialle.
- Tarinan varrella esiteltiin monia jänniä hahmoja, mutta näitä ei hyödynnetty enempää. Ehkä jatko-osissa sitten tapaamme esimerkiksi Shinran johtoporrasta tarkemmin.
- Kestoa oli mulle rahtunen liikaa, vaikka välttelinkin sivutehtäviä.
Loppuarvosanaksi paukautan ilman nostalgian painolastia 4/5 piikkitukkaa. FF XVI oli mulle eeppisen fantasiakuvaston ja aikuismaisemman teemansa puolesta selvästi parempi näistä kahdesta.
Nyt tarvitaan jokin pikkuinen välipalapeli ennen kuin jatketaan Rebirthiin. Olisiko se Alan Waken lisäritarinat hyvällä tavalla ahdistavan Longlegs-leffan jälkifiiliksissä vai episodivetoinen Telltalen Expanse. FF VII:n Intermission kai pitää sekin pelata ennen Rebirthiä. Vaan sellainen pikkupeli kuin Balturin portti 3 se poltellee varmaan eniten. Josko sitä viimein ottaisi lohikäärmettä (ja luolaa) sarvista.
Pari herkkuhetkeä kuvina: