Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

GOTY: Vuoden peli 2023 - kerro omat valintasi

The Talos Principle II: On vaan niin koukuttava peli pulmineen ettei toista samanlaista ole. Yllättävän iso maailma. Hienoa työtä Croteamilta.

Cocoon: Jokainen joka peliä on pelannut, ei voi kieltää että maailma tai maailmat on uniikisti tehty. Täysin puskista tullut yllätys.

Bramble: The Mountain King: Tässä oli aika huonot controllit/hahmon ohjaaminen, mutta muuten ihan timanttia. Ei taida isommilla studioilla olla rohkeutta tehdä tällaista lasten satua, joka on pirun brutaali ja väkivaltainen.

Starfield: Tää ei yllä Fallout 4:n ja Taivasvanteen tasolle, mutta oon sellainen Scifi-hörhö, että väkisinkin menee vuoden peleihin.

Kunniamaininta menee Valheimille, koska vaikkei peli ole vielä virallisesti valmis, eikä grafiikat ole ihan nykyaikaiset, niin onpahan mielenkiintoinen viikinkiselviytymispeli. Toista samanlaista ei vaan ole.

Jokerina vielä heittäisin pari viime vuoden peliä, joita vasta tänä vuonna pelasin, eli Way of the Hunter ja PowerWash Simulator. Musta ei ikinä tulis metsästäjää eikä pesijää, mutta jotenkin on osattu niin koukuttaviksi tehdä, että pakko mainita.
 
Laitetaanpas jo tässä vaiheessa listaa kasaan. Vuosi 2023 jää kyllä historiaan yhtenä kovimmista pelivuosista, eikä aika yksinkertaisesti riittänyt pelata kaikkia mestariteoksia läpi heti julkaisun kynnyksellä. Mennään siis niillä, mitkä tuli pelattua. En millään osaa yhtä ainoaa peliä nostaa kärkisijalle, joten mennään tylsästi ja ympäripyöreästi top-3 meiningillä ilman sen tarkempia sijoituksia:

Spider-Man 2
Kyllä tätä lähes täydelliseksi jatko-osaksi voisi kutsua. Ekassa pelissäkään ei oikein mitään vikaa ollut, mutta tämä tekee kaiken pikkaisen isommin ja paremmin. Toiset voisivat sanoa peliä tylsäksi, koska tekijät ovat ottaneet melko "varman päälle", mutta miksikäs sitä toimivaa reseptiä väkisin muuttamaan.

Super Mario Bros. Wonder
Vaikka Mariot on tullut koluttua jo -90 luvun puolestavälistä alkaen, niin tämä uusin pääsi jotenkin yllättämään. Trailerit ja ennakot eivät herättäneet mitään hurraahuutoja, mutta itse peli kyllä hipoo täydellisyyttä. Sopivasti uutta ja modernia, mutta taustalla näkyy kyllä Nintendon vuosikymmenien kokemus ja laatuvaatimukset.

Diablo 4
Blizzardin viimevuosien sekoilun kun ottaa huomioon, niin pieni pelko oli uutta Diabloa kohtaan. Sieltä paljastuikin erinomainen peli, johon upposi heti julkaisun aikoihin ~150 tuntia (joka on itselleni kyllä iso määrä yhtä peliä kohtaan). En hirveästi ole syttynyt noista kausista, joten peli jäänyt toistaiseksi tauolle, johon syynä on myös loppuvuoden pelivyöry eli pakko vain jostain repiä aikaa muillekin teoksille.

Lähellä top-kolmosta:
  • Star Wars Jedi: Survivor - Laadukkainta Star Warsia vuosiin, harmi kun julkaisussa tekniset ongelmat vaivasivat.
  • Starfield - Tähänkin kohta 100h upotettuna. Perusvarmaa Bethsesdaa, mutta ei kyllä räjäyttänyt pankkia tai uudistanut genreä oikein mitenkään.
  • Hogwarts Legacy - Erittäin positiivinen yllätys! Sai jopa fanittamaan Harry Potteria uusiksi. Hiukka Ubisoftmainen kaava ja sisältö, eikä siten ihan genrensä kärkeen nouse.
  • Resident Evil 4 remake / Dead Space remake - Kumpikin vähintään kiitettävän arvosanan pelejä. Olisi jonain toisena vuonna olleet herkästi top-listoilla, mutta tänävuonna kilpailu vain on niin kovaa, etteivät mahdu millään top-3:seen. Ehkä syynä myös remake status.
  • The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - Tekisi mieli sanoa, että yksi kaikkien aikojen parhaista seikkailupeleistä. Silti n. 30-40h jälkeen jäänyt kesken, eikä ole suurta hinkua palata takaisin jatkamaan. Tismalleen sama kävi Breath of the Wildin kanssa. Zeldat eivät vain jostain syystä iske itselle, vaikkakin ovat ihan äärimmäisen laadukkaita pelejä.
Pelaamatta:
  • Baldur's Gate 3 - Deluxe tilauksessa eli katsellaan ensivuoden puolella siis...
  • Alan Wake 2 - Pelaamattakin melko varma top-3. Fyysistä odotellessa...
  • Final Fantasy XVI - Tuskin top-3 ainesta, mutta jonain "huonompana" vuonna varmasti ansaitsisi paikkansa kärkikahinoissa.

Semmosta.
 
Dead Island 2 on varmasti aika lähellä omaa vuoden peliä. Melee taistelu on tuossa pelissä loistavassa kunnossa ja joka lyönti tuntuu uppovan kohteeseen. Peli on muutenkin lähes bugiton ja pyörii hyvin, itsellä oli mukava pelata tuota peliä enkä muista että olisi mennyt kertaakaan hermot.

Oli se iso pelaamisen ilo tässä lähes koko ajan läsnä ja siitähän pelaamisessa on lopulta kyse, että nauttii siitä pelaamisesta ja pieni hymy on kasvoilla.
 
Aika vaikea lähteä arpomaan, hmm, olisiko jotensakkiin näin:

14 tähteä: Starfield
11 tähteä: Alan Wake 2 (olen vielä verrattain alussa ja käsityksen mukaan kierroksia lisätään pelin edetessä)
Täydet 5 tähteä: Cyberpunk: Phantom Liberty
9 tähteä: Resident Evil 4 Remake

Eli en ole tuomarimateriaalia kun en osaa päättää. Puhumattakaan että hämis2 ja cocoon on kokonaan kokematta kuten on myös baldurs gate 3.
Nyt AW2 läpi niin kiri aikalailla kun sain pelattua läpi, kuten kirjoitin sen omaan ketjuun, AW2 39,5 pistettä ja muut ei enää saa pisteitä lainkaan. Eli AW2 on oma valinta.
 
Täytyy vielä näin jälkikäteen lisätä omalle GOTY-listalle nimihirviö Theatrhythm: Final Bar Line. Peli on monellakin tapaa melko yksinkertainen rytmipeli, eikä sellaisenaan varmasti mahdu monenkaan listalle. Minulle tämä on kuitenkin aivan mahtava vuosikymmeniä käsittävä matka omaan pelihistoriaan. Varsinaisten rytmipeliosuuksien lisäksi pelistä löytyy vidopätkiä, kuvia ja musiikkisoitin. Pelissä on mukana käsittämättömät 385 biisiä unohtumattomista (ja myös niistä unohdetuista) peleistä. Peli julkaistiin jo alkuvuodesta, mutta fyysisen version bongasin tarjouksesta vasta taannoin. Tämä oli todellakin kaiken sen odottamisen arvoinen tekele.
Nintendo 3DS:lle alkuperäinen Theathrythm oli aivan loistava. Ajattelin että tämän tyyliseen peliin stulys olisi ehdoton, mutta ei tuo Final Bar Line huono ollut kun demoa kokeilin. Venailen vielä josko Switchille tuo löytyisi jonkinlaisesta alennuksesta.
 
1. Lies of P
Positiivinen yllätys ei-Fromsoftin Soulslike yrittäjistä. Ei suinkaan täydellinen mutta tarjosi sopivasti sykettä nostattavia kuumottavia pomo taisteluja a'la Dark Souls/Bloodborne/Sekiro, joten ei voi kuin arvostaa. Minulle henk. koht. vuoden peli!

2. Final Fantasy XVI
Ei paras moderni FF ja pelillisesti hieman vaisu mutta tarina sekä audiovisuaalinen anti ehdottomasti mieleenpainuvaa tavaraa.

3. Resident Evil 4 Remake
Aika oppikirja esimerkki miten tehdä täydellinen remake. Ei oikeastaan muuta sanottavaa tähän.

Vuoden pettymys: Baldur's Gate 3. Luulin saavani kauan kaivatun jatko-osan yhdelle maailman parhaalle pelille mutta sainkin Divinity Original Sin kolmosen. Ei huono mutta ei voi kuin olla snadisti pettynyt.
 
Nyt kun Alan Wake 2 on mennyt läpi, olen valmis antamaan top listan. Disney laakson virallinen julkaisupäivä on tänään ja mietin jos pelaisi sitä vielä, mutta mitä olen pelannut örli äkses versiota 50 tuntia, ei ole pääsyä top viiteen. Pleikka ei ole muutenkaan ladannut siihen mitään päivitystä, eli valmis versio on sama kuin testiversio mitä olen pelannut aiemmin.
  1. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (Switch) Tykkäsin tästä ehkä vähän liikaakin kun pelasin tätä 130 tuntia ja olin harmissani että tekisi mieli tehdä jotain muutakin kun pelata Zeldaa. No, keksin sellaista tekemistä että tein 120 sivuisen Zelda aiheisen kuvakirjan, että pelille omistautumista piisaa.
  2. Alan Wake 2 (PS5) Suomalaista mestari peliosaamista. Hyytävät kauhutehosteet erityisesti kuulokkeiden kanssa pelatessa.
  3. Pikmin 4 (Switch) Leppoisa puuhapeli, missä puuhasteltavaa riittää jos meinaa kerätä kaikki aarteet pelialueelta, kuten tein. Eihän tähän riitä mikään perusläpipeluu.
  4. Trine 5: A Clockwork Conspiracy (PS5) Trine sarjan tekijät ovat tosi lahjakasta porukkaa kenttäsuunnitelun, visuaalisen ja musikaalisen taiteellisuuden suhteen.
  5. Super Mario Bros. Wonder (Switch) Mielikuvituksen ja pelaamisen riemujuhlaa. Kunnon häröpakkaus.
edit, Otetaan sen verran sanoja takaisin ylläolevasta, että Disney Dreamlight Valleyhyn latautui juuri äsken päivitys, mutta se ei muuta top listan järjestystä.
 
Viimeksi muokattu:
1. Zelda no Densetsu: Tears of the Kingdom (Switch)
Kyllä, tämä japaninkielinen nimi pelin logossa Switchini aloitusnäytössä komeilee. Eihän siitä pääse mihinkään, että Tiakin on vuoden paras peli. Tämän voi todeta, käytti mittarina sitten pelitunteja, oivallusten määrää tai viihtymisen astetta.

2. Wildfrost (Switch)
Rakastan koukuttavia pakanrakennuspelejä, ja Wildfrost on ehdottomasti sellainen. Loistavan pelin merkki on, että arki ja tunnit katoavat, ja tämän kohdalla kävi keväällä juuri niin. Ainoa miinus aivan viimeisestä loppupomosta, joka on niin haastava, että into lopahti sen yrittämiseen.

3. Blasphemous 2 (PS5)
En ollut ykkösosaa pelannut, mutta kakkososa sai niin paljon hehkutusta, että kiinnostuin. Se oli kannattava kokeilu, sillä peli todella imaisi mukaansa. Haaste oli juuri sopivan paha. Meinasin luovuttaa toiseksi viimeisessä pomossa, mutta sitkeydellä (ja ihan muutamalla netin oppaan neuvolla) päihitin sen. Onnistumisen tunne oli hieno, kun pääsin pelin läpi.

4. Backpack Hero (Switch)
Listan toinen pakanrakennuspeli, tosin itse asiassa kyseessä on repunrakennuspeli. Tämäkin on kerännyt nopeasti paljon tunteja heti ilmestymisensä jälkeen. Miinusta vain jäätyvistä valikoista kylän laitoksissa ja siitä, että muutama pelattavista hahmoista on selkeästi vähemmän kiinnostava.

5. Fire Emblem Engage (Switch)
Listan viimeinen oli selkeästi vaikein valita. Viihdyin kuitenkin Engagen parissa sen verran hyvin ja pitkään, että päädyin valitsemaan sen. Väsyin vain hieman tiettyihin rutiineihin, ja muutenkin pelillä oli ehkä liikaa kestoa. Vaikeusaste Hard Classic oli kuitenkin nautittava ja pelin läpäisy siten palkitseva.

Lähelle listaa pääsivät Sea of Stars (PS5), Vampire Survivors (Switch), PARANORMASIGHT (Switch) ja NeverAwake (Switch).
Kädenlämpöisten pelien listaan kuuluvat Switch-pelit Super Mario Bros. Wonder, Super Mario RPG ja Advance Wars 1+2: Reboot Camp. Suurimpia pettymyksiä olivat TCHIA (PS5) ja Ghost Trickin remaster (Switch).
 
Tämä vuosi on ollut yksinkertaisesti erinomainen ja tätä peliruuhkaa tulee purettua vielä varmaan 2025, mutta turha sitä on enempää odotella näiden valintojen kanssa, kun kärkikolmikko alkaa olla jo aika selvä.

1. Alan Wake II

Niin se vaan on, että ihan täysin ilman sinivalkoisia lasejakin Remedyn uutuus tuli ja otti hurjan pelivuoden kirkkaimman mitalin omissa kirjoissani. Alan Waken odotettu jatko-osa lunasti kaikki odotukset ja nousee genrensä huipulle. Todella hienosti rakennettu tunnelma ja moniulotteinen tarinankerronta on höystetty toimivilla pelimekaniikoilla, eikä reilusti yli 20 tuntiin venyvässä seikkailuissa ole yhtään liikaa. Remedyn uutuustrilleri kannattaa jokaisen pelaajan kokea. Tarjoiluehdotuksena pimeä huone ja kuulokkeet.

Jos kirjautuisin vuonna 2023 tänne foorumille ensimmäistä kertaa, niin nimimerkki voisi Silent Hillin J. Sunderlandin sijaan olla S. Anderson.

2. Hi-Fi Rush

Alkuvuodesta täysin puskista julkaistu Hi-Fi Rush jää niukasti kakkoseksi ja olisi monena muuna vuonna ollut helposti ykkönen. Tango Gameworksin mestariteos on silkkaa pelillistä ilotulitusta, jossa pääsuunnittelija Masaaki Yamadan (mm. Vanquish ja Bayonetta) erinomainen pelisuunnittelu ja ohjaaja John Johanasin (The Evil Within 2) tiukka komento pitää tämän pelattavan animaation hienosti kompissa läpi koko pelin mitan. Tämä tuli käytännössä pelattua läpi yhdeltä istumalta, mikä on todella harvinaista itselleni.

Värikäs ja iloinen Hi-Fi Rush on upea taidonnäyte ja askel aivan uuteen suuntaan sekä ohjaaja John Johanasin että Tango Gameworksin kanssa. Innolla odotan, mitä Tangon tulevaisuus tuo tullessaan.

3. Starfield

Starfield on vuoden isoimmat pelitunnit toistaiseksi kerännyt eepos, joka ei osu varmasti ihan kaikkien jokaiseen odotukseen, mutta joka onnistui kuitenkin myymään allekirjoittaneelle avaruusseikkailun tunnelmaa erinomaisella tavalla kymmeniksi tunneiksi. Ja jos pelitulva ei olisi näin kovaa, niin todennäköisesti edelleenkin olisin etsimässä uusia yhdyskuntia äärettömän avaruuden kaukaisilla laidoilla.

Toivottavasti pian kuullaan mitä uutta ensimmäinen lisäosa Shattered Space tuo mukanaan. Starfieldin universumin rakenne on luonteeltaan täydellinen alusta monivuotiselle seikkailulle.

Vuoden Indie: Cocoon

Jeppe Carlsenin Limbo ja Inside on sellaisia merkintöjä CV:n puolella, että tuoreelta Cocoonilta oli syytä odottaa paljon. Eikä odotus ollut turhaa. Nokkela puzzleseikkailu innostuttaa luovuudella ja aiheuttaa aitoa onnistumisen riemua, kun erinomaisesti mietitty puzzle ratkeaa.

Jonain toisena päivänä olisin ehkä nostanut nostalgiaa tarjoavan Sea of Starsin ykköseksi, mutta lopulta Cocoon on kuitenkin se uniikimpi kokonaisuus ja ansaitsee Indie-kruununsa.
 
Viimeksi muokattu:
Oma ylivoimainen ykkönen olisi:

Syberia: The World Before​


Mutta kun se ei ole julkaistu 2023.

2023 parhaista peleistä kuitenkin kyse, ei sillä mitä pelattu 2023. Vaan mitä julkaistu 2023

1. Spiderman 2
2. Hogwarts legacy
3. Horizon Burning shores(DLC)
4. Alan Wake 2
5. Assassins creed mirage
6.. Resident evil 4 remake
7..Forspoken
8. Starfield
9.. Immortals of avenium
10. Avatar

Pääsääntö oli, että tarina oli oltava läpi.. Siksi mm. Baldurs gate 3 jäi ulos..
 
1. Cyberpunk 2077
Päivitys 2.0 vihdoin nosti pelin sille tasolle mitä olisi lupa odottaa CD Projekt Rediltä. Loistava peli! Night Citystä löytyy tunnelmaa & toimintaa..

2. American Truck Simulator
Uusi sisältö on laadukkaampaa mitä ennen ja peli saanut vielä lisäksi tuntuvia muutoksia. Paras simulaattori mitä on ikinä tehty. Kaikki on vähän isompaa Ämerikassa ja se tuntuu.

3. Way of the Hunter
Koko vuosi mennyt metsästäen. Alaska ja Afrika erinomaisesti tehtyjä karttoja sekä lisäksi peli saanut kokoajan parannuksia päivityksillä. Tässäkin pelissä tunnelma löytyy ja eläimiä. Paljon eläimiä!

4. EA WRC
Karkea julkaisu, edelleen löytyy paranettavaa pelissä. On kuitenkin samalla hauskin peli mitä pelannut tänä vuonna. Rallia ratilla ja naama nakilla... eiku hymyllä. Potentiaalia on.

5. Sea of Stars
On kuulemma todella pitkä peli ja itse olen pelannut vasta reilu 5h. Ihan älyttömän laadukas peli. Tykkään audiovisuaallisesta paketista ja tarina vie vahvasti mukaan seikkailuun. Täytyy vaan pelata lisää.

Starfield (60h) ja Forza Motorsport (5h) olivat pettymyksiä, eivät kuitenkaan huonoja pelejä. Tämän vuoden muut isot julkaisut jätän tulevaisuuteen, koska oli niin hauska pelata omia lempipelejä (jotka ei listalle kelpaa), backlogista muutamia helmiä ja sitten näitä tämän vuoden parhaita pelejä.

Nykyisin on oma pelaaminen sekä itse pelit muuttunut niin omalle vuoden parhaat listalle kelpaa, jos peli saa uutta sisältöä tai muuttuu kohtalaisesti.
 
Ylös Bottom