Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Gran Turismo 5 [Hype & hankintahekumointi | 24.11.]

Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

En ole peliteollisuuden kiemuroihin perehtynyt, mutta tosiaan ne kannattavuuslaskelmat tässä yhteydessä tekee luultavimmin Sony. Eli PD:n pojat tekevät vain laskutettavaa työtä ns. normaalipalkalla ja Sony on antanut luvan jatkaa. En edes usko, että tällaisia pelejä tehtäisiin urakkasopimuksilla vaan ihan perus "tuntihommina". Pienemmät projektit voisivatkin mennä, et Sony maksaa studiolle, jonkun sovitun summan ja peli sillä summalla valmistuu. No, en tiedä mutta tuntuu et tällaisia itsenäisiä studoita ei hirveästi ole, et kaikki "talon sisällä" olevat pajat tuntuvat noudattavan deadlinejä ja se näkyykin aina silloin tällöin ulosannissa. Että tällainen kehitysmalli, mitä nyt on harjoitettu, tuottaa varmasti juurikin "paremman" lopputuotteen.
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Vaikka haukutaan välillä, että kirjanpitäjät/markkinoijat pakottaa jonkun bugisen pelin markkinoille etuajassa tai ajallaan on tää GT5 nyt mun mielestä huono osoitus siitä, että annetaan perfektionisti insinööreille vapaat kädet kehittää peliä.

Ei voi olla niin, että parikyt päivää ennen julkaisua, tehdään pelin kontenttiin sellaisia muutoksia, että mennään takas piirrustuspöydälle. Siellä on joku uber pomo pelannut ja todennut, ehkä se olis kiva, jos kaikissa olis autenttiset mittarit tai jos olis sitä ja tätä ja kulit todenneet "hai" ja sit tehdään..tossa vaiheessa pitäisi sanoa jonkun markkinointi heebon "noi ei muuta pelin pelattavuutta tai olemusta ja noi ei ole bugeja joten markkinoille mennään kuten luvattu"

Tossa vaiheessa pitäisi hinkata ihan jotain pikkujuttuja, valikko tekstejä joitain grafiikka juttuja ja bugi korjauksia mitä testatessa tulee esiin.

Osoittaa aika huonoa projektin hallintaa noilta tyypeiltä. Aika monessa paikkaa tuollaisesta launchien postaamisesta tulisi jo kenkää ja tuote olisi jo vanhentunut markkinoille tullessaan.

Eli jos me tollot nyt edes ensimmäinen kuukausi boikotoitaisi tätä peliä niin sonyn johto ehtisi vähän miettiä "mites tässä näin kävi"...mutta kuten sanoin kun me ollaan tätä kuolattu pitkään niin tulee tää koska vaan niin me rynnätään ostamaan ja unohdetaan nämä pettymykset.
Pitäisi oppia, että kuluttaja busineksessä meillä kuluttajilla on se valta.

Mä rupean uskomaan jo nisun skenaarioon, ne päättää lykätä tämän kun haluavat tehdä täydellisen ja pelistä tulee PS4:n julkkari peli..
"with PS4 we are able to get the graphical and physical performance to the game that we wanted and people want to see in Gran Turismo games. It allows to make it better and gives us time to perfect the game"...tossa olis valmis selitys...saa vapaasti käyttää ;)

Ehkä tämä on palvelus F1 2010:lle ja WRC:lle...kun GT5 viivästyy jengi ostaa noita pelejä kun monella on ratti jo odottamassa.
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Yamauchi pyytelee myöhästymistä anteeksi Twitter-viestissään:

It’s because time and labour were spent ironing the kinks out of [the game's] complex system. I’m really sorry. Everyone, it’s inexcusable… Wait a little longer.
Eittämättä noin massiivisessa pelissä on paljon testattavaa, ja jos testattavien bugikorjauksien lista on pitkä kuin nälkävuosi, on lisäaika ihan ymmärrettävää. Mutta toisaalta, who cares. Digital Polyphonylle ja GT5:lle nauravat tässä vaiheessa jo ne kuuluisat naurismaan aidatkin.

Lähde: VG247
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Perutaan kaikki ennakkotilaukset eikä osteta peliä viikkoon sen julkistamisesta..kuukausi olis utopiaa..

Jää pelit kauppiaille hyllyyn ja jakelijat ehtivät raportoida huonon menekin..

Itsellä vähän sellainen fiilis. Vaikka niin odottaakin tätä peliä, kyllä sitä sit jaksaisi viikon siihen perään boikotoida. ;)
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Tähän sopii hyvin entisen naapurin isännän keskustelu veljelleen.
- Älä ny enää sitä ämpäriä pese!
- No mä vielä kerran.
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Onhan tämä julkkarin siirtyminen saanut jo koomiset mittasuhteet. Mutta jos kyse tosiaan on vain bugien korjaamisesta, niin kyllä kai se yhden kuukauden odottelu tässä konkurssissa menee.

Lueskelkaapa piruuttanne F1 2010 ketjua. Siellä kirotaan, kuinka törkeää on laskea keskeneräinen ja buginen peli markkinoille ja kuinka väärin on pistää kuluttajat tekemään "maksullista beta-testausta". Tämä poru nyt siis (toivottavasti) vältetään GT5:n kohdalla. Olkaa siis varovaisia mitä toivotte.
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Osoittaa aika huonoa projektin hallintaa noilta tyypeiltä. Aika monessa paikkaa tuollaisesta launchien postaamisesta tulisi jo kenkää ja tuote olisi jo vanhentunut markkinoille tullessaan.
Totta, mutta ongelmana Sonyn (tai ihan minkä tahansa muun julkaisijan) osassa on se, että he ovat valinneet tekijät ja niitä ei kesken projektin vaihtaa (työ ei ole sellaista "ikkunanpesua" tms.). Eli ainoa asia mihin hidastelu/tyriminen voi vaikuttaa on seuraavan projektin tekijän valitseminen, mutta tässä tapauksessa tuntuu, että ei maailmasta löydy kovin monta vastaavan projektin toteuttavaa kilpailijaa Polyphonelle. Me voimme siis Sonyn tavoin vain odottaa. :mad:
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Niin ei niitä nyt kesken hankkeen voikkaan vaihtaa mutta jatkossa varmaan mietitään (toivottavasti) miten tuo homma tehdään.
Kyllähän niitä ammattitaitoisia studioita on muitakin. Ei GT5 nyt niin uber teknologiaa ole, etteikö muut osaa mutta kun niillä ei ole sellaista rahoitusta, jonka avulla voisivat vääntää.

On siinä mielestäni jotain välimuotojakin, tehdäänkö peli vuodessa (mutlplatformina) ja se on buginen vai tehdäänkö PS3 only peliä 4vuotta ja se ei ole buginen mutta julkkari siirtyy ja siirtyy ja siirtyy ja siirtyy.

Ymmärtäähän tämän työn suuruuden jos oikeasti yritetään simuloida jokainen auto oikein, eikä oikaista ja tehdä kaikista etuvetoautoista suht samanlaisia jne. ja muutella joitain detaileja jotta niihin tulee eroja.

Nyt olisi viimeinen naula arkkuun jos pelissä olisikin joitain kunnon bugeja..moninpeli kaatuilisi kun verkkoon tuleekin se satatuhatta pelaajaa samaanaikaan jne..
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

...on tää GT5 nyt mun mielestä huono osoitus siitä, että annetaan perfektionisti insinööreille vapaat kädet kehittää peliä.

Kuten jo aiemmin sanoin, niin et voi mitenkään tietää oikeita ja tarkkoja syitä sille, miksi pelin julkaisu siirtyy. Tuo "Yamauchi on perfektionisti" on varmasti aika pitkälti totta, mutta ei sen piikkiin voi kaikkea heittää - ihan siitä syystä ettei meille kerrota kuin murusia pelin kehityksestä. Tietenkin saa spekuloida (sitä varten forumit ovat olemassa)..

Kaikilla peleillä on oma syklinsä ja GT5:sen kohdalla se ollut pitkä. Syitä siihen on varmasti aika monta.

On aivan turha sanoa, "ettei peliä voi näin lähellä julkaisua siirtää". Totta kai voi, jos pelintekijät ja julkaisija niin yhdessä päättävät. Kuluttajan tehtäväksi jää se kuuluisa "lompakolla äänestäminen", eli jos homma tökkii tarpeeksi niin eikun jätetään peli hyllyyn. Sitten tosin kannattaa ehkä varautua siihen, ettei muu porukka enää jaksa "mä kyl boikotoin!" -valitusta kauheasti kuunnella koska pelaa jo innoissaan itse peliä..


Kyllähän niitä ammattitaitoisia studioita on muitakin. Ei GT5 nyt niin uber teknologiaa ole, etteikö muut osaa mutta kun niillä ei ole sellaista rahoitusta, jonka avulla voisivat vääntää.

Sony omistaa Polyphony Digitalin, joka on tehnyt GT-pelejä nyt 13 vuotta. GT-pelejä on myyty nyt yli 55 miljoonaa kappaletta. Kokemusta ja tieto-taitoa on varmasti aivan h*lvetisti, koska studio on keskittynyt lähes kokonaan GT-sarjalle.

Sonyn pitäisi siis kuitenkin soittaa uusi pulju paikalle? En sanoisi, että se olisi kovin hyvää bisnestä.

Ehkä tässä unohdetaan se, ettei GT ole pelisarja jonka pitäisi tulla joka vuosi.. Siinä mielessä on aivan sama kuinka monta osaa kilpailijat saavat ulos - autopelejä julkaistaan kuitenkin ihan koko ajan.
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

En sanonutkaan tietäväni...nämä foorumithan ovat mielipiteiden vaihtoa varten. Jos joillain olisi aina tarkat faktat ei asioista tarvitsisi keskustella kun joku lyö faktat pöytään ja asia on sillä selvä... ;)

Niin tiedän olevani ehkä ainoa joka jaksaisi boikotoida..siksipä en nyt ajatellutkaan vakavissani mitään protestilaulua laulaa.

Eiköhän noi kaverit saa tosta aika paljon "lämpöä" sonylta ja suurilta kauppiailta joten eipä olis kiva olla niiden housuissa.

Mun mielestäni tämä on vain mielenkiintoista, että näin tehdään kun monissa kuluttaja busineksissa on hyvin nähty mihin tämä johtaa. Joku kilpailija tulee ja vie.
Tosin kun PS3 hallitsee omia kehittäjiään niin ei se varmaankaan salli kilpailijan ilmestymistä joten me vaan joudutaan odottelemaan ja ostamaan se sit kun se suostuu ilmestymään..
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Sony omistaa Polyphony Digitalin

Juuri näin! Itseänikin ihmetytti, kun tuossa aiemmin spekuloittiin jostain pelin kehittäjän ja julkaisijan välisistä sopimuksista, voitonjaoista yms. Tämähän on Sonyn tekele alusta loppuun.
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Esimerkiksi kuvan kaltaisia bugeja emme varmastikaan halua nähdä lopullisessa pelissä.

gt5_25z39.gif


Toisaalta juuri tulleen tiedon mukaan GT5:n varsinainen kehitysaika on jatkunut vain kolmella päivällä. Viivästyminen voi siis johtuakin ihan siitä, että Sony on halunnut pelilevylle suoraan esimerkiksi v3.50-firmwaren, ja nyt yhteensopivuus sen kanssa on täytynyt testata vielä kerran.

Here’s some good news for everyone that’s still crying big fat tears after yesterday’s Gran Turismo 5 delay news – as far as Polyphony Digital are concerned, the delay’s just 3 days.

That’s according to Game Reactor, who cite one of their journalists currently at the Japanese developer’s studio who’s directly quoting Kazunori Yamauchi.

Lähde: The Sixth Axis
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Sellainen ajatus heräsi vielä tästä kaikesta, mutta kiinnostaisi tietää se prosenttiosuus (oletetaan nyt et peli julkaistaan vaikka Jouluksi) ostajista, jotka tietää pelin myöhästyneen (jouluna siis 1 1/2 kk). Jotenkin tuntuu, että asiaa seuraavilla nämä vaikutukset ja niiden arviointi "lähtee lapasesta" kun suuri ostajamassa elää pyhässä tyytyväisyydessään tietämättömänä. :)
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Niinhän se on...
Suuret massat ostaa sen tyytyväisenä kaupasta silloin kun se sinne tulee.
Jos ei tätä ole osannut odottaa niin ei ole voinut pettyäkkään. Uskoisin kuitenkin, että suuri osa pelin kohdeyleisöstä 15+ vuotiaat tietää tämän olevan myöhässä mutta vaikuttaako se ostokäyttäytymiseen on eri asia.

Kuitenkin, tätä peliä on käytetty sonyn showcasena jo monet pelimessut ja ilmestymispäiviä ollut monia joten ei tämä nyt hyvää mainosta ole, vaikka nyt puhutaankin lyhyestä viivästymisestä ja varmaan tärkeästä fixistä. Eiköhän se suurin lämpö tästä tule jakelijoilta ja lehdistöltä.

En halua olla mikään suuri vinettäjä vaan esittää asiallista kriitiikkiä, koska ei tämä GT5 nyt niin pyhälehmä voi olla, että kaikki kritiikki torpataan GT5 ja PD:n jumaluudella. Ei se PD ole tehnyt kuin uusia versioita samasta pelistä joten vahvuus GT tekoon on mutta pidemmän päälle tuo ei aina ole hyvä juttu. En kiistä sitä, että GT pelit eivät olisi hyviä mutta ei ne ole mitenkään ylivoimaisia jos verrataan muihin autopeleihin.

Ja vaikka kuinka nyt esitänkin kritiikkiä tiedän tämän kuitenkin ostavani..kun kaveritkin sen ostaa ja kuten jo sanoin tästä syystä vaihdoin pleikkariin.

Joten peace vaan...jatketaan nyt hehkutusta ja odotetaan moninpeli hurman alkua jouluna
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

En halua olla mikään suuri vinettäjä vaan esittää asiallista kriitiikkiä, koska ei tämä GT5 nyt niin pyhälehmä voi olla, että kaikki kritiikki torpataan GT5 ja PD:n jumaluudella.

Kyse on varmaan enemmänkin siitä, että kritiikin on vaikea kohdistua itse peliin, koska sitä kokonaista versiota ei vielä ole kovin moni päässyt testaamaan. Sen mahd. kritiikin aika on oikeastaan vasta sitten, kun pelaajat pääsevät itse peliin käsiksi (tietysti arvostelut tulevat jo vähän aiemmin kuvioihin).

Eli toki sitä saa olla käärmeissään siitä, ettei GT5 "vieläkään" meinaa ilmestyä (se on jokaisen potentiaalinen oikeus). Mutta en tiedä miten paljon sillä on lopulta itse lopullisen pelin laadun yms kanssa tekemistä? Sehän selviää vasta myöhemmin.

Pelaajien odotukset ovat tietenkin entistä enemmän huipussaan koska aikaa on mennyt, mikä voi tuoda tiettyä negatiivistakin vaikutusta itse peliin (osalle sen pitää olla "iha täydellinen ..kele"). Mutta suuressa mittakaavassa kohtaavat kuitenkin lopulta varmaan realismi ja odotukset. Se on kuitenkin "vain peli".

Juuri näin! Itseänikin ihmetytti, kun tuossa aiemmin spekuloittiin jostain pelin kehittäjän ja julkaisijan välisistä sopimuksista, voitonjaoista yms. Tämähän on Sonyn tekele alusta loppuun.

Yleensä julkaisija maksaa suurimman osan (yleensä kai kokonaan) pelien kehitystyön viuluista. Poikkeuksia varmasti on, mutta en näe että GT5 olisi sellainen.

Kaipa Sonylla on vuosien varrella tullut sellainen luotto PD:hen, että viivästykset on hyväksytty ja kuitattu. Ja mikä tärkeintä ymmärtää: Ne on sovittu varmasti jo hyvissä ajoin kabineteissa. Ei se homma niin mene, että Yamauchi soittaa Sonyn pomoille ja kertoo että "peli vähän myöhästyy, bye!".
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

...huipussaan koska aikaa on mennyt, mikä voi tuoda tiettyä negatiivistakin vaikutusta itse peliin (osalle sen pitää olla "iha täydellinen ..kele")...

Haukkukaa tai kivittäkää mutta itse olen juurikin tällä kannalla. Omasta mielestäni asia on kuitenkin niin että kun peliä "hiotaan ja hiotaan" jo 3:tta(?) vuotta niin sen luulisi olevan bugiton ja ps3:sen tekniikalla "täydellinen" ajopeli. Jos se on jotain muuta kuin tätä niin jonkintasoinen pettymys se ainakin minulle on. toki jos näin sattuu käymään niin eiköhän näihin sitten aikanaan bugifixit tmsv. tule
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

alkaa muistuttaa tämän pelin ilmestyminen erästä surkuhupaista dukenukemia ;)
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Yleensä julkaisija maksaa suurimman osan (yleensä kai kokonaan) pelien kehitystyön viuluista. Poikkeuksia varmasti on, mutta en näe että GT5 olisi sellainen.

Kaipa Sonylla on vuosien varrella tullut sellainen luotto PD:hen, että viivästykset on hyväksytty ja kuitattu. Ja mikä tärkeintä ymmärtää: Ne on sovittu varmasti jo hyvissä ajoin kabineteissa. Ei se homma niin mene, että Yamauchi soittaa Sonyn pomoille ja kertoo että "peli vähän myöhästyy, bye!".

Kyllähän se näin menee, että valmistuksen kustannukset viimekädessä maksaa se joka tuoteen myy (joko loppuasiakkaalle tai jälleenmyyjille). Tässä tapauksessa (kuten nykyään valtaosassa muistakin peleistä) sekä pelin kehittäjä että julkaisija saman konsernin osia, joskin eri yrityksiä. Yritysjärjestelyillä ei kuitenkaan taida tässä olla merkitystä molempien yhtiöiden ollessa Sonyn tytäryhtiöitä. Esim. PD:n boardissa taitaa istua Yamauchin lisäksi vain Sonyn pamppuja.
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Ei voi olla niin, että parikyt päivää ennen julkaisua, tehdään pelin kontenttiin sellaisia muutoksia, että mennään takas piirrustuspöydälle.
Tossa vaiheessa pitäisi hinkata ihan jotain pikkujuttuja, valikko tekstejä joitain grafiikka juttuja ja bugi korjauksia mitä testatessa tulee esiin.
Tuntuu uskomattomalta, että pelin voi vetää takaisin piirustuslaudalle parikyt päivää ennen julkaisua. Senhän pitäisi olla jo painossa tällä hetkellä?? Varmaan jossain on sitten pari laatikollista valmiita gt5-levyjä jotka vähin äänin hävitetään..
Vaikka TT-2k kerkesikin twiittauksen myöhästymisen mahdolliselle syylle postata niin vastaan silti näihin. En millään usko että peli olisi ollut jo outbox-laatikossa odottamassa painoon lähtöä. Ei kai painokoneita enää siinä vaiheessä pysäytetä. Kyse on vain yksin kertaisesti aikataulun venymisestä ja deadline tuli taas kerran liian aikasin heidän mielestään vastaan. Ehkä siellä on se bugitestaus venynyt hieman pitäksi. Plussaa tässä on se ettei sitä tehdä taas vaihteeksi kuluttajilla (vrt. F1 2010).

Tietenkin jos olisivat antaneet vaikka 2 kk myöhäisemmän julkaisuajan keväällä, olisi varmaan samat uutiset olleet tulossa. Onneksi asettivat itselleen edes jonkun maalin johon tähdätä. Nyt ollaan jo kumminkin syvällä hyökkäysalueella. Eihän tämä millään olan kohautuksella mene. Jotain heidänkin pitäisi oppia teoistaan. Toivon todella että syy on DP:stä riippumaton. Loppujen lopuksi julkaisun siirto esim. yhdellä kuukaudella ei ole iso juttu millekään pelille. Eri asia jos menisi ensi vuoden puolelle, mutta ei mennä nyt siihen.

En kiistä sitä, että GT pelit eivät olisi hyviä mutta ei ne ole mitenkään ylivoimaisia jos verrataan muihin autopeleihin.
Kyllä minusta GT on aika paljon muita edelle ainakin PS3-puolella. Sen verran kumipyörillä kulkevaa skeidaa on tullut testattua ja kaupasta kotiin kannettua viimeisen vuoden aikana. Minulle yksi ylitse muiden.

Ja vaikka kuinka nyt esitänkin kritiikkiä tiedän tämän kuitenkin ostavani..kun kaveritkin sen ostaa ja kuten jo sanoin tästä syystä vaihdoin pleikkariin.

Joten peace vaan...jatketaan nyt hehkutusta ja odotetaan moninpeli hurman alkua jouluna
Varsin hyvää kritiikkiä sieltä tulee perusteluiden kanssa. Itsea ainakin ärsyttäisi F1:n tapainen pilvilinnoissa leijuminen ja toistemme selkään taputtelu.

Ja niin. Mihinkään boikottiin minusta ei ole. Se olisi vain itsensä kiduttamista 0-hyödyllä. Mutta eihän sitä nyt vielä tosissaan ole vaadittu.
 
Vastaus: Gran Turismo 5 [Joulu 2010]

Noh, ei siinä valitus sen enempää paranna tilannetta kun se nyt vaan on näin. Itsekin odottelin viikkoja kunnes tuli se tiedote niin ei tuntunut oikein mukavalta. Täytyy vaan odottaa taas uutta julkkaria jälleen kerran.
 
Ylös Bottom