Vastaus: Keskustelua myyntiluvuista (NPD, FIGMA ja niin edelleen)
Jätän vain tämän tähän.
TOP 10: Nintendo 9 - Sony, markkinoiden piristysruiske, pelastaja, saviour 1
TOP 30: Nintendo 16 - Sony 14 (Wii-generaation pelejä menee kieltämättä kivasti, missä on vaan ne Wii-pelit? Third Party? Anyone? Ai niin. Myihän se Just Dance vieläkin länsimaissa. Sori)
Uuden vuoden Sony-dominanssia Japaniassa. Huomaa Dragon Quest Heroesin vahva edustus. [ctrl-f]
Pyyhipä se vaahto suupielistäsi. Rikkinäinen levysi kirskuu niin pahasti, että on vaikea hahmottaa mihin edes yrität vastata.
Ensinnäkin, kuten on jo monta kertaa tullut esille, joulukautena Nintendo tyypillisesti pärjää Japanissa hyvin. Nintendo-laitteita ja -pelejä ostetaan lapsille joululahjoiksi, siinä missä Sony-laitteiden ja -pelien myynti on tasaisempaa läpi vuoden, koska niitä ostavat aikuiset omilla rahoillaan ja itselleen sopivaan aikaan. Japanissa "joulukausi" jatkuu myös myynneissä sikäläisittäin tärkeimpään juhlaan, uuteenvuoteen. PlayStation 4 on myynyt vuoden aikana Japanissa yli 1,25 miljoonaa konsolia, mutta nämä myynnit ja PS4:n pelimyynnit eivät keskittyneet joulukauteen eivätkä muutamaan yksittäiseen nimikkeeseen. Toiseksi, edelleenkin valikoit tilastoja Nintendolle myönteisiksi ja silti nämä valikoidut tilastotkin ovat huonompia Nintendon kannalta kuin mitä yrität esittää.
Kaikillehan pitäisi olla tiedossa, että 3DS on Japanissa pärjännyt suhteellisesti paremmin kuin muualla. Siinä missä länsimaissa 3DS:n myynnit näyttävät jäävän 33 %:iin DS:n myynneistä, Japanissa Nintendo on saanut torjuntavoiton ja tavoittaa oletettavasti noin 66 % DS:n myynneistä. Maailmanlaajuisesti romahdus on ollut valtava, mutta Japanissa se on siis ollut suhteellisesti pienempi. 3DS:ää voi kutsua Japanissa menestykseksi, ja sille on Japanissa laaja pelivalikoima joka myös myy.
Kuitenkin jopa tätä menestystä vasten Japanissakin on suhtauduttu nihkeästi New 3DS -malleihin. Edelleenkin hyvin suuri osa Japanin 3DS-kannasta on vanhaa mallia. Ei siis ole mikään ihme, että edes Japanin markkinoille ei julkaista New 3DS -yksinoikeuspelejä, ja jopa New 3DS:n ominaisuuksia hyödyntävät 3DS/N3DS-hybridipelit ovat Japanin markkinoillakin harvassa, saati sitten länsimaissa. Tilanne on niin paha, että Nintendokin vaikuttaa olevan pettynyt New 3DS -malleihin Japanissa. Tänä vuonna on Japanissa Pokemon-sarjan 20-juhlavuosi, ja miten Nintendo juhlistaa tätä?
Kattavalla sarjalla uusia 2DS-malleja. Ilmeisesti "parempi 3D" ja muut New 3DS:n "parannukset" eivät olleet tarpeeksi, jotta laite kelpaisi japanilaisille juhlistamaan Pokemon-sarjan pitkää, menestyksekästä taivalta. Edelleen, New 3DS -mallien julkaisun jälkeen 3DS-tuoteperheen laitemyynnit Japanissa romahtivat vuositasolla
lähes miljoonan konsolin verran.
Japanissa siis 3DS-pelit myyvät erityisesti sille olemassaolevalle alkuperäisten 3DS-mallien laitekannalle. Tällaisessa vertailussa on siis vähintään kyseenalaista ellei jopa suoraan epärehellistä verrata "Sonya" ja "Nintendoa", kun Wii U:n romahdusta Japanissa voi piilotella 3DS:n sikäläisen menestyksen taakse. Wii U on Japanissa siinä tilanteessa missä 3DS länsimaissa, eli se tulee jäämään noin 33 %:iin Wiin laitekannasta Japanissa, maailmanlaajuisesti vielä huomattavasti alemmas. Mario Maker sekä Splatoon ja sen jatkuvat ilmaiset päivitykset ovat hillinneet tätä romahdusta, ja
Splatoon-konsolibundle paransi Wii U:n myyntejä juuri tänä joulukautena.
Silti antamassasi vuosilistauksessa on vain 3 Wii U -peliä: ne Splatoon ja Mario Maker... sekä edellisestä osasta valtavasti romahtanut Mario Party 10. Pelkästään PS4-pelejä samalla listalla on 5, lisäksi PS3-pelejä on 5 (toki Dragon Quest Heroes tulee lasketuksi molemmilla konsoleilla). Kun kyse on ollut erityisesti PS4:stä ja kotikonsolien tilanteesta Japanissa, niin on suorastaan surkuhupaisaa tarjota tällaista listaa todisteeksi "Nintendo-dominanssista". Kotikonsolimarkkinoilla Sony vie Nintendoa 10 - 3, ja vasta vuonna 2014 Japanissa julkaistu PS4 sai sekin top 30 -listaukseen jo 5 peliä 3DS:n laajasta laitekannasta huolimatta.
Sopivasti sinulta jää myös mainitsematta jälleen uusi Wii U -floppi. Joskus kauan sitten odotettu "Shin Megami Tensei X Fire Emblem" julkaistiin viimein Japanissa loppuvuoden korkeavolyymisella myyntisesongilla.
Peli debytoi sijalla 14 ja myi vaivaiset 26 tuhatta kappaletta. Shin Megami Tensei ja Fire Emblem ovat molemmat sarjoja, jotka myyvät Japanissa satoja tuhansia kappaleita. Sen sijaan tämä peli oli yksinkertaisesti aivan muuta kuin mitä pelaajat odottivat, ja peli päätyi samaan Wii U:n floppikasaan kuin Animal Crossing Amiibo Festival, Mario Tennis ja melkein kaikki muutkin Wii U:n vähistä pelijulkaisuista.
Mutta Wii U:lla itse asiassa on yksi muukin menestystarina Japanissa:
Minecraft. Minecraft on ollut Japanissa suosittu sekä levy- että latauspelinä eri alustoilla, ja se on yksi sellainen harvinainen nimike, johon myös Wii U -omistajilla on luottamusta. Wii U:lla pelkästään digitaalisena julkaistu
Minecraft alkoi myydä erittäin nopeasti välittömästi julkaisunsa jälkeen Japanissa. Minecraftin menestystä ei haittaa lainkaan, että se ei hyödynnä yhtään mitenkään Wii U:n "innovatiivista" GamePadia. Minecraft on itse asiassa saattanut olla yksi syy Wii U:n Japanissa kasvaneisiin myynteihin. Siellä on saattanut olla ostajia, jotka olisivat olleet kiinnostuneita esimerkiksi Mario Kart 8:sta tai Splatoonista, mutta Minecraftin puute on jarruttanut ostoaikeita. Nintendolle saattoi olla erittäin onnekasta, että Minecraft ehti saapua Wii U:lle joulumarkkinoille. Tämä toisaalta kertoo myös, millaisessa kuplassa Nintendo on elänyt tämän sukupolven, kun he eivät jo vuosia sitten yrittäneet saada Minecraftia laitteilleen.
Samalla täytyy ihmetellä, millaisessa kuplassa sinä elät. Kai tajuat, että Wii on jo yli 9 vuotta vanha konsoli, jonka pelijulkaisut ovat hiipuneet jo kauan sitten? Nintendo siirsi resurssinsa 3DS:lle ja Wii U:lle vuosikausia sitten, ja third partyiltakin on tullut vähenevässä määrin uusia Wii-pelejä. Jokin Dragon Quest X:n lisälevy saattaa pompsahtaa viikkolistalle, mutta online-roolipelin lisälevy ei nouse Japanissakaan koko vuoden myydyimpien pelien joukkoon edes Dragon Quest -nimikkeellä. Wiin pelimyynti tässä vaiheessa levittyy pienissä määrissä hyvin laajan pelivalikoiman kesken. Niistä tulee lisää kokonaisvolyymia Wiin pelimyynteihin, mutta yksittäiset pelit sieltä eivät enää nouse kärkilistoille. Paitsi nyt tosiaan se Just Dance länsimaissa, olet aivan oikeassa.
Ja kai myös tajuat, että Dragon Quest Heroes julkaistiin Japanissa helmikuussa? Dragon Quest ei ole sellainen sarja, joka myisi säännöllisiä määriä pitkällä aikavälillä, vaan sarjan pelit myyvät suurimman osan noin kuukauden sisällä julkaisustaan, ja sen jälkeen pienempiä määriä vähitellen vähentyen. Miksi ihmeessä se olisi siis tällä listalla? Dragon Quest ei vain ole sellainen sarja, jonka pelit ilmestyvät takaisin top-listoille 10 kuukautta julkaisunsa jälkeen ilman erityisiä uudelleenjulkaisuja. Japanilaiset todennäköisesti jo odottavat
Dragon Quest Heroes II:ta, joka julkaistaan siellä toukokuussa.
Japanissa siis tilanne on kuten on tullut jo useampaan otteeseen aiemmin todettua. PlayStation 4 on jatkuvasti parantamassa asemiaan, ja vielä ei ole kulunut edes kahta vuotta konsolin sikäläisestä julkaisusta. New 3DS -mallit nakersivat jopa japanilaisten luottamusta 3DS-tuoteperheeseen, mutta japanilaiset yhä ostavat pelejä alkuperäisten 3DS-mallien isolle laitekannalle. Ilman Splatoon-, Mario Maker - ja Minecraft-kolmikkoa Wii U olisi Japanissakin täydessä syöksykierteessä, mutta kuluttajilla ei kuitenkaan riitä luottamusta Wii U:n roskapelien kuten Animal Crossing Amiibo Festivalin sarjalle. Vuonna 2016 Nintendo tulee kitkuttamaan entistä pahemmin ennen NX:n julkaisua - olettaen, että he ovat oppineet yhtään mitään viimeisistä vuosista.