Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Koska välillä pitää syödä ruokaakin

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Ulukai
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Laita reseptiä lihamurekkeeseen? Aina sitä lukija voi sitten oppia jotain? :)

Leikkele gate? joo ja en kyllä käsitä tuosta yhtään mitään. Siis oikeasti. Savukinkku? Meetwursti? Lauantaimakkara(:D), Kalkkunaleike? Miten niin ei muka ole ok?
Ihan perusjutulla mennään.
-500g jlihaa
-1 muna
-jotain leivänmurusia tms
-pippuri/suola
-kreikkalaista jugurttia fiiliksen mukaan

Teen pelille sellasen pitkän lätyn ja heitän keskelle jotain kivaa. Viimeksi fetaa ja kapriksia. Sitten rullaan kiinni murekkeen muotoon.

Oon tosi paska kokki. En muista niiden nimeä, mutta mandoliinilla kun siivuttaa perunat ohkasiksi ja kastaa sulatettuun voihin yksi kerrallaan ja levittää tasaisesti uunilevylle ja mausteet päälle, ni ai että tulee hyviä perunoita uunissa.
 
Ihan perusjutulla mennään.
-500g jlihaa
-1 muna
-jotain leivänmurusia tms
-pippuri/suola
-kreikkalaista jugurttia fiiliksen mukaan

Teen pelille sellasen pitkän lätyn ja heitän keskelle jotain kivaa. Viimeksi fetaa ja kapriksia. Sitten rullaan kiinni murekkeen muotoon.

Oon tosi paska kokki. En muista niiden nimeä, mutta mandoliinilla kun siivuttaa perunat ohkasiksi ja kastaa sulatettuun voihin yksi kerrallaan ja levittää tasaisesti uunilevylle ja mausteet päälle, ni ai että tulee hyviä perunoita uunissa.
Sanoit että olet paska kokki. Mutta tykkäät kuitenkin omista ruoistasi? Et sinä voi millään tasolla olla silloin paska kokki :) Päinvastoin! Olet hyvä kokki! :)

Kiitos jaosta, kyllä mää ton otan kokeiluun helposti! mutta niinko aina niin kattelen ja sävellän jos ei ole ihan heti kättelyssä omaan maailmaan :) Tuo jugurtti on tosi mielenkiintoinen lisä :)
 
Viimeksi muokattu:
462548984_1642942763311723_7502867533416773841_n.jpg

Alkupaloja, Real leipäsiä. Yksi leipäviipale leikattu neljään osaan, voita leivän päälle.

Vasemmalla jokirapuleipäsiä mädillä ja oikealla loput srirachagraavilohet mitä tein tossa torstaina. Graavin resepti onkin jo tuolla aiemmin mutta alla rapuresepti:

200 g ravun pyrstojä suolaliemessä (tai jos olet hc kokki niin varmaan sitten kokonaisia rapuja mistä keittelet ja erotat lihat? Itse en osaa)
2 dl majoneesi (Hellemann on aika suolaista niin ehkä katsoisi jotain vähempisuolaista? ravuista ja mädistä saa kuitenkin aika hyvät suolat)
1 rkl sokeri
Puolikkaan limen mehu
Sotkee kaikki sekasin ja antaa maustua sen vuorokauden jääkaapissa (täysin optionaalista jättää maustumaan - menee toi tuoreeltaankin! :D). Niin ja valuta noi ravut tietysti ettet niitä niiden liemiä käytä mihinkään.

Lohi leivät on just noin simppeleitä kun kuvassa näyttääkin - kääräisee graavilohisiivun leivän päälle. Laitoin myös pari pisarallista juoksevaa hunajaa noihin antamaan pienen lisätwistin.

Sitten tilliä kaikkialle päälle
 
Viimeksi muokattu:
Ruoanlaittovälineistöpornoa vaihteeksi. Ostin Japanista 3 käytettyä keittiöveistä. Oli labelilla tyyliin että damaged / koristeeksi.
Ja joo, olihan noi terät aika hurjassa kunnossa, mutta muutoin vaikutti ihan kelpo peleiltä:
IMG_6224.jpg
IMG_6225.jpg

Pikkasen 2000/6000 hiomakiveä laitoin yhdelle, meni varmaan tunti mutta kelpo peli siitä tuli:
IMG_6226.jpg
IMG_6227.jpg

Maksoi alle satasen noi kolme postikuluineen eBaystä.
Sain viime viikon paikallisuutiset kaupan päälle:
IMG_6228.jpg
 
462547385_1092715399031296_8525109549939804927_n.jpg

Pitkästä aikaa jotain tännekin, perinteisellä metodilla tehty Carbonara :) Kaikki varmaan tunnistaa jotain ihme pussukoika Knorrilta että ko sen laittaa pannulle kerman kanssa niin on valmista tms? :D No, ei näin :) Tehdään nyt ihan oikeasti! (no pastaa en kyllä lähtenyt itse tekemään sentään). Mutta Huom! Ei valkoviiniä tähän reseptiin ;)

Mitä tarvitaan, tää on helppo ja menee helposti monen opiskelijankin budjettiin:

Spaghettia (väärä paikka säästää, käytä se 50c lisää että ostat esim Rummon no#3 pirkan sijasta)
Vettä (!?)
3 kananmunaa
Parmesan (jos on Pecorinoa niin sitä kans)
Jotain lihaa, menee pekonista iberian kinkkuun, tai vaikka possun kylkeä (jos tämä viimonen niin pitää sitte paistaa rapeaksi ihan oikeasti ajan kanssa)
Mustapippuri
Tryffeleitä kermaperseille

Toimintaohje:
Laita spaghetti keitinvesi kiehumaan (about 3% suollalla)
Laita mitkä ikinään valitsemasi lihat paistinpannulle semi miedolle lämmölle että saa rasvat irti niistä
Riko munat kulhoon ja lisää raastettu juusto (säästä vähän tarjoiluun). Sotke ihan saatanasti että menee kaikki sekaisin.

Kun pasta in hyyvin lähellä al dente ja lihat on vähän rapsakoitunut, niin kaivele ne pastat sieltä kattilasta pihdeillä tms ja kampea suoraan pannulle lihanpalojoen seuraksi. Älä välitä jos keitinvettä tulee mukana, se on vaan hyvä. Kun kaikki pasta on pannulla, reilu sekoittelu.

Nyt tärkeä kohta, mitää yllä olevaa on vaikea mokata mutta tän voi. Eli sullon nyt pastat ja liha pannulla. Nyt kun lisään munajuustosekoituksen tuonne pannulle niin sen pitää olla tosi vähillä lämmöillä, ihan tyyliin 1-3 riippuen liedestä. Jos on turhasti lämpöä niin tulee munakokkelia mitä me ei tässä tavoitella. Eli kaada munajuustoviritys sinne pannulle, ja sotke, sotke, sotke niin pitkään tosi miedolla lämmöllä että koostumus alkaa olemaan hyvänlainen, jos tuntuu että alkaa menemään turhan kiinteäksi niin lisää vähän pastan keitinvettä sinne (1-2 rkl) ja jatka sotkemista.

Sitten kun on koostumus kohillaan niin koristele tryffelillä ja aiemmin säästämillä juustoraasteilla :)

Täytyy sanoa että noin simppeleistä aineksista saa ihan pirkaleen hyvän ruoan - ja toi tryffeli, vitut, sitä tuonne tarvitse lainkaan. Sattu olemaan kaapissa niin elvistelin hiukan, turhaa huuhaata, ei tuo säilykeversio oikein edes maistu millekään? Tuoretta ole edes ikinä maistanut niin tiedä tuosta..
 
Näytä liitetiedosto 18145

Pitkästä aikaa jotain tännekin, perinteisellä metodilla tehty Carbonara :) Kaikki varmaan tunnistaa jotain ihme pussukoika Knorrilta että ko sen laittaa pannulle kerman kanssa niin on valmista tms? :D No, ei näin :) Tehdään nyt ihan oikeasti! (no pastaa en kyllä lähtenyt itse tekemään sentään). Mutta Huom! Ei valkoviiniä tähän reseptiin ;)

Mitä tarvitaan, tää on helppo ja menee helposti monen opiskelijankin budjettiin:

Spaghettia (väärä paikka säästää, käytä se 50c lisää että ostat esim Rummon no#3 pirkan sijasta)
Vettä (!?)
3 kananmunaa
Parmesan (jos on Pecorinoa niin sitä kans)
Jotain lihaa, menee pekonista iberian kinkkuun, tai vaikka possun kylkeä (jos tämä viimonen niin pitää sitte paistaa rapeaksi ihan oikeasti ajan kanssa)
Mustapippuri
Tryffeleitä kermaperseille

Toimintaohje:
Laita spaghetti keitinvesi kiehumaan (about 3% suollalla)
Laita mitkä ikinään valitsemasi lihat paistinpannulle semi miedolle lämmölle että saa rasvat irti niistä
Riko munat kulhoon ja lisää raastettu juusto (säästä vähän tarjoiluun). Sotke ihan saatanasti että menee kaikki sekaisin.

Kun pasta in hyyvin lähellä al dente ja lihat on vähän rapsakoitunut, niin kaivele ne pastat sieltä kattilasta pihdeillä tms ja kampea suoraan pannulle lihanpalojoen seuraksi. Älä välitä jos keitinvettä tulee mukana, se on vaan hyvä. Kun kaikki pasta on pannulla, reilu sekoittelu.

Nyt tärkeä kohta, mitää yllä olevaa on vaikea mokata mutta tän voi. Eli sullon nyt pastat ja liha pannulla. Nyt kun lisään munajuustosekoituksen tuonne pannulle niin sen pitää olla tosi vähillä lämmöillä, ihan tyyliin 1-3 riippuen liedestä. Jos on turhasti lämpöä niin tulee munakokkelia mitä me ei tässä tavoitella. Eli kaada munajuustoviritys sinne pannulle, ja sotke, sotke, sotke niin pitkään tosi miedolla lämmöllä että koostumus alkaa olemaan hyvänlainen, jos tuntuu että alkaa menemään turhan kiinteäksi niin lisää vähän pastan keitinvettä sinne (1-2 rkl) ja jatka sotkemista.

Sitten kun on koostumus kohillaan niin koristele tryffelillä ja aiemmin säästämillä juustoraasteilla :)

Täytyy sanoa että noin simppeleistä aineksista saa ihan pirkaleen hyvän ruoan - ja toi tryffeli, vitut, sitä tuonne tarvitse lainkaan. Sattu olemaan kaapissa niin elvistelin hiukan, turhaa huuhaata, ei tuo säilykeversio oikein edes maistu millekään? Tuoretta ole edes ikinä maistanut niin tiedä tuosta..
Aito Carbonara on kyllä hyvää. Tulee itsekin tehtyä suhteellisen usein :)
 
Aito Carbonara on kyllä hyvää. Tulee itsekin tehtyä suhteellisen usein :)
Tuntuu että noita 'aitoja' muunlaisiakin versioitakin on netti täynnä. Jotkut vannoo pelkkiin munankeltuaisiin (mun reseptissä on valkuaiset siellä mukana) muunmuassa mitä himmaillaan sopivasti tuossa loppuvaiseessa. Samoiten toi liha on joillekin hyvin tarkkaa, mutta suomalaiseen makuun varmaan ihan pekoni toimii ihan hyvin :)
 
Tuntuu että noita 'aitoja' muunlaisiakin versioitakin on netti täynnä. Jotkut vannoo pelkkiin munankeltuaisiin (mun reseptissä on valkuaiset siellä mukana) muunmuassa mitä himmaillaan sopivasti tuossa loppuvaiseessa. Samoiten toi liha on joillekin hyvin tarkkaa, mutta suomalaiseen makuun varmaan ihan pekoni toimii ihan hyvin :)

No joo tossa olet oikeassa. Lähinnä meinasin vaan että kermattomat carbonarat ovat itselleni niitä aitoja.
Mutta Italiasta löytyy varmasti tuhansia mummoja joilla jokaisella se oma ”aito” resepti.
 
No joo tossa olet oikeassa. Lähinnä meinasin vaan että kermattomat carbonarat ovat itselleni niitä aitoja.
Mutta Italiasta löytyy varmasti tuhansia mummoja joilla jokaisella se oma ”aito” resepti.
Juu, kerma ei kyllä kuulu Carbonaraan, paitsi Valiolla ja Saarioisilla kenties ;)
 
Näytä liitetiedosto 18145

Pitkästä aikaa jotain tännekin, perinteisellä metodilla tehty Carbonara :) Kaikki varmaan tunnistaa jotain ihme pussukoika Knorrilta että ko sen laittaa pannulle kerman kanssa niin on valmista tms? :D No, ei näin :) Tehdään nyt ihan oikeasti! (no pastaa en kyllä lähtenyt itse tekemään sentään). Mutta Huom! Ei valkoviiniä tähän reseptiin ;)

Mitä tarvitaan, tää on helppo ja menee helposti monen opiskelijankin budjettiin:

Spaghettia (väärä paikka säästää, käytä se 50c lisää että ostat esim Rummon no#3 pirkan sijasta)
Vettä (!?)
3 kananmunaa
Parmesan (jos on Pecorinoa niin sitä kans)
Jotain lihaa, menee pekonista iberian kinkkuun, tai vaikka possun kylkeä (jos tämä viimonen niin pitää sitte paistaa rapeaksi ihan oikeasti ajan kanssa)
Mustapippuri
Tryffeleitä kermaperseille

Toimintaohje:
Laita spaghetti keitinvesi kiehumaan (about 3% suollalla)
Laita mitkä ikinään valitsemasi lihat paistinpannulle semi miedolle lämmölle että saa rasvat irti niistä
Riko munat kulhoon ja lisää raastettu juusto (säästä vähän tarjoiluun). Sotke ihan saatanasti että menee kaikki sekaisin.

Kun pasta in hyyvin lähellä al dente ja lihat on vähän rapsakoitunut, niin kaivele ne pastat sieltä kattilasta pihdeillä tms ja kampea suoraan pannulle lihanpalojoen seuraksi. Älä välitä jos keitinvettä tulee mukana, se on vaan hyvä. Kun kaikki pasta on pannulla, reilu sekoittelu.

Nyt tärkeä kohta, mitää yllä olevaa on vaikea mokata mutta tän voi. Eli sullon nyt pastat ja liha pannulla. Nyt kun lisään munajuustosekoituksen tuonne pannulle niin sen pitää olla tosi vähillä lämmöillä, ihan tyyliin 1-3 riippuen liedestä. Jos on turhasti lämpöä niin tulee munakokkelia mitä me ei tässä tavoitella. Eli kaada munajuustoviritys sinne pannulle, ja sotke, sotke, sotke niin pitkään tosi miedolla lämmöllä että koostumus alkaa olemaan hyvänlainen, jos tuntuu että alkaa menemään turhan kiinteäksi niin lisää vähän pastan keitinvettä sinne (1-2 rkl) ja jatka sotkemista.

Sitten kun on koostumus kohillaan niin koristele tryffelillä ja aiemmin säästämillä juustoraasteilla :)

Täytyy sanoa että noin simppeleistä aineksista saa ihan pirkaleen hyvän ruoan - ja toi tryffeli, vitut, sitä tuonne tarvitse lainkaan. Sattu olemaan kaapissa niin elvistelin hiukan, turhaa huuhaata, ei tuo säilykeversio oikein edes maistu millekään? Tuoretta ole edes ikinä maistanut niin tiedä tuosta..

Tähän on tullutkin jo paljon (siis tämän palstan asteella) kommenttia, mutta tryffelit ja kermat hiiteen carbonarasta. Tryffeliä lukuun ottamatta hyvä pohja, ite laittaisin pelkät keltuaiset, ja lihana suosittelen pancettaa, se nyt vaan on paras vaihtoehto, vaikka muullakin toki tarvittaessa sujuu. Muuten jees! Iso peukku täältä!
 
No pitihän se sitten itsekin käydä kaupassa hakemassa Pecorinot ja Pancettat ja pyöräyttää carbonarat kun mieliteot heräsi tätä ketjua lukiessa :DNäytä liitetiedosto 18147
Ai että kun tuli taas karmea nälkä kun tuota kuvaa katselee :D Harmittaa että meni kaikki Carbonara eilen. Sitten taas toisaalta, ei se maistu samalta seuraavana päivänä. Suoraan pannulta on parasta :)


Tän päivän (illallisen) materiaalit:

Kampasimpukat
Mustekalaa
Kukkakaalia

saas nähä mitä tulee :D
 
Viimeksi muokattu:
Ai että kun tuli taas karmea nälkä kun tuota kuvaa katselee :D Harmittaa että meni kaikki Carbonara eilen. Sitten taas toisaalta, ei se maistu samalta seuraavana päivänä. Suoraan pannulta on parasta :)


Tän päivän (illallisen) materiaalit:

Kampasimpukat
Mustekalaa
Kukkakaalia

saas nähä mitä tulee :D
462581468_1004580591686595_4627343797617959026_n.jpg

Viime metreillä jätin mustekalan poies. Kyllä mullon vielä matkaa opiskella kunnollista esillepanoa mutta tommonen viritelmä.
Kukkakaapipyree sahramilla, paistetut kampasimpukat, tilli-sinappi-kermaviilikastike. Muutama tippa hunajaa, mustaa suolaa ja herneenverso.

Noi kolme Japanianveistä mistä hölötin aiemmin, alkaa olemaan kaikki terässään, meinaan hoonata ne niin jäätävän teräviksi ettei mitään rajaa, tolla 6000 kivellä pitäisi onnistua. Sitten jouluna voin antaa ne lapsilleni - saas nähdä arvostaako mutta kun asuvat perkeleet omillaan ni onhan se hyvä olla edes yksi hyvä työkalu keittiössä :)
 
Pakko palata tuon tomaattikeiton ääreen, sitä on nyt täällä kotipiirissä kyselty sen verran kovasti että olen 'joutunut' nyt vähän alle kuukaudessa tehdä tuon neljästi uudestaan. Niin pakkohan sen on olla jollain tasolla onnistunut. Laitan reseptin tohon alle, jos joku muukin siitä sitten vaikka saisi iloa.

1kg - 1,5kg tomaatteja
200 g salottisipulia
4 kynnellistä valkosipulia
Oliiviöljyä
1 joku hyvä tuore chili (itse käyttänyt Lemon Drop / Hot Lemon sitruunaisen makunsa ansiosta). Mutta siis mikä tahansa chili käy tähän tietysti. Kunhan siinä on sen verran potkua että tuntee lämmön syödessään.
Kasvislientä muodossa pari kolme rkl sitä ihme fondue lientä tai 2 x kasvisliemikuutio, pick your poison - en ihan oikeasta kasviliemestä ole tätä tehnyt, mutta joo. Itse käytin pari sellaista ihme Knorrin 'Du Chef' Kasvisliemi hässäköitä mitkä ei teknisesti ole kuutioita :D
2dl -3dl Valkkaria , kuivaa mielellään jotta kokkikin tykkää sitten tehdä laadunvarmistamista.
Kermaa 2dl - 3dl
150 g Parmesan juustoa

Koristeluun sitten mitä ikinään haluaa, mozzarella lienee paras ystävä tähän ruokaan kylkiäisiksi kera tuoreen basilikan.

Anyway, pilkkoo sipulit, valkosipulit ja chilin, kattilan pohjalle missä reilu öljy. Kuullottaa sipulit kunnolla miedohkolla lämmöllä jottei mene ruskistamiseksi, menee se 10min. Voipi pilkkoa tomaatit tossa kohtaa miten tykkää, ei tartte olla pientä. Heittää valkoviinit ja kasvisliemi (kuutiot?) sekaan ja keittelee kasaan kunnes puolet nesteistä on hävinnyt.

Heittää tomaatit tässä kohtaan kattilaan mukaan ja sitten vaan antaa kiehuskella edelleen aika miedolla lämmöllä semmoinen tunti. Välillä sekoitellen tietysti.
Kun alkaa olemaan muhjua, heittää kerman sinne ja odottelee että alkaa kiehumaan. Tässä odotellessa voikin raastaa tuon Parmesaanin.
Kun näyttäisi alkavan kiehumaan niin raastettu parmesaani sekaan, pidetään liedellä, ja sekoitellaan kunnes on kaikki juusto sulanut. Sitten se onkin valmis.

Ainiin, sauvasekoittimella tai blenderillä tietysti hienoksi ennen lautasille menoa! :D Miten meinas moinen yksityiskohta unohtua :D
Nyt alkaa löytymään parempi näytteillepano tälle tomaattikeitolle.
TomatoSoup.JPG
 
Varovasti kokkailuissa. Ihan vaan porkkanaa pilkoin ja jotenkin lipes. Hermostot on ehjät joten säikähdykselllä selvittiin täällä kertaa.
Tuikkasin tohon samaan sormeen jotain vuosia sitten niin että meni tunto kokonaan puolikkaasta sormesta. Leikkasivat hermot takaisin yhteen ja muutaman vuoden kuluttua onkin jo se paittiarallaa 90% tuntohermoista takaisin. Ei se varmaan tule ikinä olemaan ihan täydellinen.
Toi onkin hauska tarina toi kun meni toi peukku tunnottomaksi, oli jotain 2015 tms, oltiin menossa kattomaan Bodomia VALKOVENÄJÄLLE! :D Ja toi peukkujuttu kävi just muutama päivä ennen ku piti lähteä sinne. Sanoivat että nyt on niin että toi pitää leikata asap. Ja mä olin että ko pitäisi mennä pariksi päiväksi reissuun. Ne kysy että haluatko ton peukun vai reissun. No tottakai mää sanosin että kyllämää tän peukun haluan.

No soitti seuraavana päivänä että leikkauspäivä on sovittu just 2pv sen reissun jälkeen joten meni ihan ok :)


473730378_530267069333310_8409790866947229753_n.jpg

p.s. mutta niinko periaatteelisesti, jesarilla kyllä saa vähän isommatkin avannot tilkittyä :)
 
Viimeksi muokattu:
Mä niin rakastan kaikkea merenelävää, voi pojat, mullon resepti tollekin, olen nimennyt sen reseptikirjassani : "Merihirviökeitto" :D
Kuten yllä luvattu, merihirviökeitto:

seamonstersoup.jpg

Tämä on ihan jumalaisen hyvää. Teki koko kattilallinen melkoiset houdinit ko katos ihmisten kitusiin niin vauhdilla.
Eli ainekset:

400gr - 500gr jotain merihirviöitä, itsellä oli baby mustekaloja, mustekalalonkeroita, sinisimpukkaa ja katkarapuja (kaikki valmiiksi kypsennettyjä)
5dl Kalalientä
3dl kuivaa valkkaria
4-6dl kookosmaitoa
1 fenkoli
1 palsternakka
300gr porkkanaa
300gr kirsikkatomaatteja
4 kynnellistä valkosipulia
3 rkl punaista currytahnaa
1 nippu korianteria
3-4cm palanen inkivääriä
2 tikkua sitruunaruohoa
2 mietoa chiliä
punapippuria
suolaa (tarttee varsinkin jos on tuo kalaliemi suolatonta tai vähäsuolaista)

Dodiin, eli mitens liikkeelle?
Silppuaa fenkolin, chilin, palsternakan, valkosipulin, inkiväärin ja sitruunaruohon (vain se pehmeä ydin) ja roiskii pannulle freesaantumaan oliiviöljyyn punapippurin kanssa.
Freesaile rauhaksiin muutama minuutti melko keskilämmöllä. Sitten kun aivan käsittämättömän jäätävän hyvät tuoksut täyttää ihan koko keittiön ja menee sinne naapurihuoneeseenkin, heivaa sekaan valkkari ja keittele kasaan kunnes puolet on haihtunut.
Sitten vaan kalaliemet, curry ja kookosmaidot sinne.
Tässä kohtaa odotellessa voipi puolittaa tomaatit, porkkanoista julienne leikkaus (semmossia tulitikkuja).

Kun kiehuu, tomaatit ja porkkanat sinne sekaan. On tärkeää tässä kohti olla keittelemättä kovin paljon kun porkkanat tuossa muodossa kypsyy tosi nopiasti ja me halutaan että on semmoinen raikas rapsahdus niissä. Eli ei kokata niitä kypsiksi lötköiksi. Minuutti kaksi kiehumista riittää.
Sitten merihirviöt sinne sekaan silputin korianterin kanssa - kun alkaa kiehumaan on valmista :)

Laitoin tohon kylkeen yrttivoi + parmesaani patonkia. Bon appetit!
 
Itse en ole kovastikaan jälkkärien perään enkä muutenkaan makean perään. Käytännössä aina jos on jotain menua syömässä ulkona ja jälkkärivaihtoehtona on juustokakku ni se on minun valinta. Siitä kyllä pidän, varsinkin tästä Limejuustokakusta kun siinä on sitruksen happo taittamassa sokerin makeutta :) Toi meni vähän kädelleen tällä kertaa kun en muistanut öljytä irtopohjavuokaa sivuilta.. Ni tuli röpelöä reunoille. Harmi. Mutta ei se makua muuta!

473092300_1313595933241166_4740709827084534844_n.jpg
475109405_520372783862766_6954181312070841889_n.jpg

Pirtsakkaan kakkuun tarvitset (28cm vuoka):
Pohja:
200gr-240gr digestive keksejä
75gr-95gr voita

Täyte:
7 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa (vannon Phidadelphian nimeen!)
1,5 - 2 dl limettimehua
1-2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

Tuo vihreä tuossa päällä:
3 liivatelehteä
3 dl vettä
1-2 kpl limen raastettua kuorta
0,3dl vettä
Limemehua maun mukaan
2-3rkl Sokeria
vihreää elintarvikeväriä

Kuten tuossa yllä, laitoin aika summittaisesti nuo sokerin ja limen määrät koska toi on puhtaasti makuasia haluaako siihen makuu happoja vai makeutta ja mihin haluaa sen balanssin vetää. Suosittelisin että aluksi laittaa ohjeessa olevan minimin sokeria ja limea ja sitten vaan lisäilee kunnes alkaa löytymään omaan suuhun sopiva combo :)

Mutta joo, valmistus:
Öljyä kevyesti vuoan reunat (ettei käy niinko mulle kävi!) ja laita leivinpaperi alusosa päälle, renkula siihen päälle ja viritä aparaatti kiinni.
Murskaa keksit ja sekoita sula voi sekaan hyvin. Sekä murskaaminen että sekoittaminen. Kun on kunnolla murskana ja sekaisin, kampea irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele vaikka lastalla tai lusikalla se tasaiseksi. Ei kannata hakata ihan kivikovaksi sitä kun siitä tulee muuten.. No, kivikova :D

Täytteen valmistus:
Liivatelehdet likoamaan kylmään veteen, vaikka lautaselle tms.
Vaahdota kuohukerma löysähköksi vaahdoksi (huom. sana löysähkö - helpompi saada siitä tasainen. Kuten mun kuvassa näkyy, ei ollut tasainen vaan siinä näkyy tuommoinen vaalea kohta keskellä mikä on siis vähän kohollaan muusta täytteestä. Ei ole tasaisen vihreä).
Sekoita toisessa kulhossa tuorejuustot, sokerit ja limeteistä puserrettu mehu.
Kuumenna tilkka vettä mikrossa, purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan veteen. Kun ne on lienneet, sekoita tuorejuustoseoksen kanssa ja lisää joukkoon kermavaahto varovasti sekoitellen. Kun kaikki on sekasin on alka aikaa maistelemaan ja korjaamaan lime/sokeritasoja. Jos tässä kohtaa joutuu sokeria lisätä niin kannattaa aika varovasti tosiaan sekoitella se sinne sekaan ettei toi kermavaahto mene kasaan.
Kaada täyte keksipohjan päälle. Tasoita pinta parhaan kykysi mukaan (tää on mulle aina vaikeaa! :D). Sitten koko roska jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.

Puolta tuntia ennen kakun jääkaapista poistamista voikin aloitella tuon kiilteen tekemisen:
Liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 15 minuutiksi ja sekoita limettimehu, sokeri ja vesi. (tässäkin kohtaa kannattaa maistella sopivaaa comboa). Värjää elintarvikevärillä vihreäksi (jälleen vähän kerrallaan ettei tule ihan jäätävän vihreetä). Raasta limestä kuorta joukkoon. Kiehauta mehusta noin ½ dl ja liuota liivatteet siihen. Lisää kuuma liivateseos lopun mehun joukkoon. Sotke se sekaisin.

Nyt kakku jääkaapista - kaada tämä vihreä liemi siihen päälle. Mielellään niin että on vaikka lusikka siinä alla vastaanottamassa ettei kaatamaasi vihreä neste 'poraa' reikää itse täytteeseen.
Kakku takasin jääkaappiin ja seuraavana päivänä onkin jo valmista. :)
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom