Vastaus: Linux vai Windows?
Kone ja käyttöjärjestelmä kannattaa valita nimenomaan omien tarpeiden mukaan. Mitä ohjelmia tarvitsee, haluaako pelata? Uudempiin PC-peleihin ainoa vaihtoehto on Windows. Macille saa joitakin kaikkein suosituimmista peleistä, Linuxille hyvin hyvin harvoja ja nekin yleensä melkoisella viiveellä Windows-version jälkeen. Emulaattoreita Windows-ohjelmien ajeluun on, mutta erityisesti uudempien pelien kanssa on turha odottaa kovin hyvää toimivuutta tai suorituskykyä. Pelien ulkopuolella, jos ei kaipaa juuri jotain tiettyä erityistä ohjelmaa saa hommat todennäköisesti hoidettua aivan yhtä sujuvasti millä tahansa käyttöjärjestelmällä.
Yksi huomionarvoinen asia on se, että malware ja spyware (virukset, kutsumaton nettimainosroska jne) ovat valtaosin Windowsin ongelma, koska Windows on ylivoimaisesti yleisin ja siten otollisin kohde, ja koska Windowsin tietoturvamallin ja ohjelmistojen puutteet sellaiset häiriöohjelmat helpommin mahdollistavat. Linux ja Mac on myös helpompi saada sellaiseen tilaan, ettei tavallisessa käytössä pysty asennusta rikkomaan vahingossa, tai edes vähän yrittämällä. Eivät ne immuuneja ole verkosta tuleville tietoturvauhille, mutta uhat ovat harvinaisempia ja erilaisia, ja niitä vastaan on yleisessä tapauksessa helpompi suojautua kuin Windowsin kanssa.
Ykköskotikoneessani on ollut Linux kohta kymmenen vuotta. Pelaan PC:llä hyvin vähän, ja nykyään omistan kokonaan toisen (vanhahkon) koneen muutamia harvoja PC-pelejäni varten, pääkäyttöni on kuitenkin edelleen nettikäyttöä ja ohjelmointia. Käytän myös työn ja koulun puolesta runsaasti muita UNIX-sukuisia käyttöjärjestelmiä, joten Linux on hyvin luonnollinen valinta.
Suosittelen myöskin kokeilemaan miltä Linux tuntuu jonkin distribuution live-CD:llä. Kannattaa katsoa sellainen, jossa mukana on joko tuore KDE tai GNOME, jotta saa tuntumaa open source -puolen tuorempiin työpöytäympäristöihin. Näiden kanssa komentoriviin ei välttämättä tarvitse koskea ollenkaan, mutta osaavalle käyttäjälle komentorivi mahdollistaa hyvin pikkutarkan konffaamisen, sekä paljon tehokkaita temppuja, joita ei graafisilla käyttöliittymillä pysty vielä tekemään.
Ja mikään ei tosiaan estä Linuxin installoimista Windowsin rinnalle. Windows pelaamiseen ja Linux, FreeBSD tai joku vastaava kaikkeen muuhun ei ole mitenkään harvinainen viritys.