Tuohon tölvimisjauhamiseen en enää jaksa seuraavaa lainausta tarkemmin palata, tein mielipiteeni kai jo aika selväksi. Tyylisi on tullut vuosien varrella hyvin tutuksi ja tämä vain jatkaa sitä vanhaa samaa rataa.
Me vain selvästi arvostetaan eri asioita. Tai ainakin arvotetaan menestystä ja voittamista eri tavalla. Ei kai siinä muuta ole. En tosin ala omia arvojani keneltäkään anteeksi pyytämään. Aloin seuraamaan NHL-kiekkoa 90-luvun alkupuolella ja silloin jo puhuttiin, kuinka Stanley Cup on se huomattavasti tärkein ja niin se on itsellekin jäänyt tärkeimmäksi.
Isoja maalimääriä ja muita on toki hienoa nähdä ja tilastoja vertailla, mutta eivät ne minulle ole ihan samalla tavalla kuitenkaan mestaruuksien kanssa. Toki tässä vaikuttaa varmasti paljon sekin, että keskustelen nykyään huomattavasti paljon NHL:ää enemmän NBA-asioista ja siellä mestaruuksien arvo on monissa keskusteluissa vieläkin suurempi. Vähemmän annetaan arvoa hienoille tilastokeskiarvoille, jos ne eivät tuo voittoja ja mestaruuksia.
Boldattuhan kertoo kaiken: McDavidin 5 x Art Ross, 4 x Ted Lindsay, 3 x Hart Trophy, 1 x Conn Smythe ja 1 x Rocket Richard ovat mielestäsi henkilökohtaisiin meriitteihin perustuvia lohdutuspalkintoja. Tai näin tämä teksti on yleisesti käsitettävissä. Et ainakaan erittele, mitkä eivät ole näitä lohdutuspalkintoja.
Jokainen tietysti arvottaa näitä omalla tavallaan. Varmaan jokainen pelaajakin eri tavalla. Joku arvostaa jotain pokaalia enemmän kuin toista tuolta listalta. Conn Smythen häviäjäjoukkueessa näen 'lohdutuspalkintona'. Varmasti se oli täysin ansaittu, ei siinä mitään. Art Ross, Lindsay ja Hart ovat kaikki runkosarjapohjaisia. Hienoahan se on olla pistepörssin voittaja, arvokkain pelaaja ja pelaajien äänestämä paras, mutta yhtään Stanley Cupia ei ole runkosarjassa voitettu.
Hieno lista, ei sitä kukaan kiistä. Täytyy olla maaginen pelaaja, että nuo voittaa. Se on sitten jokaisen voittajan oma mielipide ja arvotus, kuinka paljon tuollaiset 'lohduttavat', jos ja kun noista huolimatta jää pääpalkinto Stanley Cup voittamatta. Minä en osaa McDavidin puolesta sitä sanoa. Veikkaan kuitenkin, että aika monta pystiä noista hän vaihtaisi mielellään Cupin voittoon. En tiedä, mutta veikkaan.
En ole mielestäni veikannut Oilersille näin tarkasti menestystä ennen tätä kautta. Toki olen voinut heittää yleisesti, että menestystä pitäisi tulla lähivuosina tms. Runkosarjamenestyksen perusteellahan sitä mestaruutta ei ole kauheasti voinut Oilersille povata. Muutama hyvä pudotuspelikevät toki on jo takana.
Tähän alkukauden veikkaukseen viittasinkin. Jossain vaiheessa tätä kautta veikkasit Oilersille mestaruutta, joten oletan, että niukka tappio harmittaa. Ainakin viesteistä välittyy sellainen kuva. On kuitenkin turha purkaa sitä pettymystä minuun. Täällä on jokaisella oikeus kannattaa mitä joukkuetta ja/tai pelaajaa haluaa ja arvottaa eri palkintoja omalla tavallaan.
McDavid pelasi huippukauden, joka toi ison määrän henkilökohtaista glooriaa, mutta joukkuetasolla se 'ainoa tavoite', eli mestaruus, jäi saavuttamatta. Joukkuelajeissa kuitenkin se joukkueen menestys on se päätavoite. Hyvä verrokkiesimerkki löytyy NBA:n puolelta vajaan vuosikymmenen takaa, kun Golden State Warriors täräytti pöytään kaikkien aikojen runkosarjakauden(73 voittoa ja vain 9 tappiota), mutta mestaruus jäi voittamatta, kun finaaleissa tuli 7 pelissä tappio. Eipä tuota runkosarjaennätystä kauheasti nykyään enää hehkuteta, koska mestaruus jäi uupumaan. Vastaavasti edelleen muistellaan isosti Chicago Bullsin 95-96-joukkuetta, joka voitti 'vain' 72 peliä ja hävisi 10, mutta voitti lopulta mestaruuden. Yksilötasolla osin sama pätee
Wilt Chamberlainiin, jolla on McDavidin tavoin käsittämättömiä henkilökohtaisia saavutuksia(esim. 100 pistettä yhdessä ottelussa, yhdeltä kaudelta 50 pistettä/ottelu jne.), mutta voitti 'vain' 2 mestaruutta. Voittamista arvostetaan niissäkin piireissä enemmän kuin yksilötilastoja, vaikka niitä tilastoja onkin kiva vertailla ja toki niilläkin on oma merkityksensä väittelyissä, joissa laitetaan kaikkien aikojen parhaiden listoilla nimiä järjestykseen.