Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Pelialan tulevaisuus?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja CHAOS
  • Aloituspäivämäärä Aloituspäivämäärä
Vastaus: PS4, Xbox One, Wii U, Seuraavan sukupolven teknologia

Tämä vuosi on heikko Xbox360 yksinoikeuspeleissä kun jokainen MS:n oma studio työstää X1 -peliä, toi heijastuu väkisin myyntiin. Ei ole tainnu tulla mitään muuta kuin Gears of War: Judgment, josta puuttui päähahmot ja joka oli liian dlc-mäinen myydäkseen hyvin. Vähän samoin kuin esmes Halo: ODST.

Toisaalta konsoli on silti myynyt ja moni fani on ollut ilmeisesti tyytyväinen kun tietyt sarjat (lähinnä Gears, Halo, Forza...) jatkavat eloaan muodossa jos toisessa. Itse olen miettinyt jo pidempään, että tarvitaanko Boksipuolella edes huimaa määrää uusia exclusive IP:itä tms - tuntuu että monelle riittää ne samat vanhat? Multiplattareita on kuitenkin sen verran paljon "paikkaamaan" exclusive-vajetta.

Totuus on että hyviä (ja jopa loistavia) pelejä tulee markkinoille aika paljon - ja monia keskinkertaisempiakin pelailee sopivaan saumaan ihan mielellään. Näistä exclusive-peleistä ja E3:n pelimääristä tehdään ehkä vähän liiankin isoa numeroa. Osa tuntuu vihjaavan että E3:n "voittaja" määritellään sen mukaan kuka näyttää eniten sellaisten pelien kuvaa joista ei olla vielä kuultukaan. Muistilehtiöiden kanssa lasketaan kuka näyttää enemmän pelejä?

Vanha sääntö: Laatu korvaa määrän. 1-2 uutta "Last Of Usia" (=laadukasta IP:tä) Sonylta + normi jatko-osat (Uncharted 4, GoW 4, jne*) ja homma näyttää PS4:n kohdalta hyvältä. Siihen päälle multiplattarit ja muu sälä. Eiköhän noilla alkuun päästä. Itse lähinnä nyt jännään lähteekö Sony MS:n linjalle käytetyissä peleissä ja muissa estoissa/kikoissa.

(*=Hys hys, ja eräs The Last Guardian olisi kiva...)
 
Vastaus: PS4, Xbox One, Wii U, Seuraavan sukupolven teknologia

100 miljoona jaettuna 2,5 miljoonalle on 40. Eli siis Human Revolutionista tuli Eidokselle tuottoa/voittoa per myyty peli 40 rahaa (ilmeisesti dollaria)? Kuulostaa kyllä melko hurjalta luvulta. En ihan heti tuota usko, että siis puhdasta voittoa olisi tuollaisia summia tullut.

Jos aletaan dollareista ihan hiuksia halkomaan, niin puhuin koko ajan tuloista enkä tuloksesta (tulot-menot=tulos). Kyllä sadalla miljoonalla pitäisi jo saada kulut katettua ja hiukan leipää osakkeenomistajillekin.

Ja kun vertasit Angry Birdsiin, niin alkuperäistä peliä oli kehittämässä varmaankin kourallinen ihmisiä. Wikipedian mukaan Roviolla oli hommissa 2010 vain 24 työntekijää ja tuolloin oli jo ensimmäinen Angry Birds ulkona. Wikipedian mukaan Eidos Montrealilla on töissä 350 ihmistä. Loogisestihan jo tästä pystyy päättelemään hieman mittasuhteita noihin tuotantokuluihinkin. Isommat pelit maksaa enemmän tehdä. Pienemmät kulut, isommat tulot.

Ja alkuperäistä Angry Birdsia myytiin dollarilla kappale joita niitäkin meni kaupaksi 7 miljoonaa. Hirveä määrä tuokin myytyjä sovelluksia, mutta Applen välistä vedon jälkeen ei siitä mitään 77 miljoonaa dollaria käteen jäänyt. Rovio tekee rahaa ihan muilla tuotoksillaan (oheiskrääsä) kuin softalla. Buumi loppuu kyllä aikanaan ja sitten mietitäänkin että miten elätetään mammutiksi paisunut Rovio jos oikeasti tuottavia pelejä ei tule.

Nämä asiat eivät ole ihan yksinkertaisia kuin tuossa kuvaat. 17 miljoonaa kertaa 6 dollaria on toki 102 miljoonaa, mutta tuskin näiden pelien kulutkaan ovat samaa luokkaa. Kun lopulta kuitenkin se mobiilipelien kehittäminen on halvempaa, niin ei niitä pelejä tarvitse samassa suhteessa myydä.

Ja jos mobiili Deus Ex tekee sen ihmeen, että se myy mobiilialustoilla kuusi kertaa kallimmaalla hinnalla (kaikki mikä maksaa enemmän kuin 2€ sovelluskaupoissa on paskaa, ainakin arvioiden mukaan) kolme kertaa enemmän kuin Angry Birds (en usko pätkääkään tähän), niin sitten tulee Apple ja steppaa paikalle 30% välistä vedon kanssa. Eli softaa pitäisi sittenkin myydä vielä 30% enemmän, jotta saadaan sama määrä dollareita elättämään 350 ihmisen kehittäjästudiota.

En kyllä pysty uskomaan, että edes Square Enixilla ollaan niin tyhmiä, että tämä mobiili kuitenkaan olisi se pääsuuntaus. Täydentävä ehkä, mutta kyllä tuolla porukalla on oltava muutakin työn alla kuin WiiU-porttaus ja tabletti Deus Ex. Tai sitten ovat kyllä kohtalonsa ansainneet.
 
Vastaus: PS4, Xbox One, Wii U, Seuraavan sukupolven teknologia

Itse en jaa tuota huolta, mutta toivon että peliteollisuus tekisi tuossa kuvailemassasi mielessä hollywoodit. Nämä jättimegasuperhyper pelit tuppaavat lähes aina olemaan loppujen lopuksi melko varman päälle himmailtua soppaa, räiskintää erinäisin vivahtein. Ja siihen on johtanut juurikin se täälläkin kirkkaasti näkyvä osa pelaajista, joiden mielestä enemmän tehoja on tulevan sukupolven olennaisin asia. Tehofiksaatio johtaa lopulta liian korkeisiin kustannuksiin, vaikka luovuudella voisi tehdä oivaltavampaa peliä kohtuullisimmilla tuloilla. Kyllähän siellä Hollywoodissakin useat niistä parhaimmista elokuvista on tehty maltillisella budjetilla, korostaen sisältöä ja elokuvataidetta itseään.

Totta puhut. Itse koen, että noiden megabudjetin pelien kannattamattomuus voi olla ihan hyväkin asia pelaamiselle. Tilanne pakottaa pelikehittäjät palaamaan niiden asioiden äärelle, jotka tekivät pelaamisesta hauskaa ennen mega hollywood-luokan tuotantokustannuksia. Minä en henkilökohtaisesti kaipaa sitä, että pelit näyttävät Hollywood-elokuvilta; itseasiassa päinvastoin. Elokuvamaiseen presentaatioon tähtääminen tekee monesti peleistä paljon suppeampia ja lineaarisempia.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

Itse koen, että noiden megabudjetin pelien kannattamattomuus voi olla ihan hyväkin asia pelaamiselle. Tilanne pakottaa pelikehittäjät palaamaan niiden asioiden äärelle, jotka tekivät pelaamisesta hauskaa ennen mega hollywood-luokan tuotantokustannuksia. Minä en henkilökohtaisesti kaipaa sitä, että pelit näyttävät Hollywood-elokuvilta; itseasiassa päinvastoin. Elokuvamaiseen presentaatioon tähtääminen tekee monesti peleistä paljon suppeampia ja lineaarisempia.
Olen itse asiassa vahvasti samaa mieltä. Pelien kai pitäisi olla medioista se luovin ala. On tarinaa, audiovisuaalista sisältöä, pelimekaniikkoja, vuorovaikutusta, päätöksentekoa jnejne. Kyllä noista aineksista voi kehittää vaikkas mitä. Nyt ollaan keskitytty elokuvamaiseen presentaatioon ehkä muun sisällön kustannuksella. Kaiken lisäksi se silmä/korvakarkki maksaa arvatenkin huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi hyvä tarina.

Kuten tuossa yritin jotain ennusmerkkejä alan suunnasta heitellä niin näitähän voi tosiaan heittää suuntaan jos toiseen. Niin kauan kun uusi CoD rikkoo aina ilmestyessään ennätyksiä en heti usko mihinkään pelialan resessanssiin. Toisaalta nyt ollaan nähty esimerkiksi Walkind Deadin/Journeyn kaltaisia ehkä yllättäviäkin menestyksiä. Ehkä ollaan jonkinlaisessa kulminaatiopisteessä, sillä en usko yrityksien katsovan nykyisiä tappioitaan silmää räpäyttämättä. Toivon parasta ja pelkään pahinta.

Minecraft supermenestyksellään kyllä nosti indie-pelit suurempaan huomioon. Mutta kyllä indie-pelien runsas lukumäärä pitää myyntimäärät melko alhaisina. Mutta eihän sitä paljoo tarvii myydä että yhden hengen tiimi saa taas viideksi vuodeksi ruokaa.
Ei indie-peleistä varmaankaan ikinä ole tulossa AAA- tai edes A-pelien syrjäyttäjää. Minusta ne ovat hieno lisä alalle ja niissä on nähdäkseni tällä hetkellä se suurin luovuus ja monimuotoisuus. Koska pienempiä pelejä on kohtuullisen edullista kehittää, voivat ko kehittäjät ottaa enemmän riskejä. Näiden menestys voisi rohkaista julkaisijoitakin keksimään jotain muutakin kuin perinteisiä jatko-osia.

Tämä vuosi on heikko Xbox360 yksinoikeuspeleissä kun jokainen MS:n oma studio työstää X1 -peliä, toi heijastuu väkisin myyntiin.
Nyt kun mainitsit tuon Microsoftin himmailemisen niin tokihan voi olla niin, että osa pelaajistakin jo odottelee seuraavaa sukupolvea. Tuo mainitsemasi Black Tusk Studios vaikuttaa kovalta tekijältä, mutta toivottavasti tekevät ihan jotain muuta kuin avaruusräiskintää.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

Vaikka tuo 'tekniikka'-ketju nyt eilisten käänteiden vuoksi käsittelee vahvasti (konsoli)pelialan tulevaisuutta, laitetaan tämä aatos nyt tänne. Mikäli konsolipelaamisen tulevaisuus on Microsoftin tähänastisten linjausten kaltainen, voipi SteamBox olla yllättävän vahvoilla. PC:lle on DRM-vapaita vaihtoehtojakin ja todennäköisesti pelit tulevat paljon halvemmaksi kuin konsoleiden latauspalveluissa. Tänään alkoi kummasti kiehtoa uuden pelikelpoisen HTPC:n rakentaminen.

Tai mikäli olohuonepelaaminen ei enää tule olemaan pop vaan mobiililaitteet kehittyvät tarpeeksi niin mikä ettei tabletti, jossa olisi ohjaimet. Siis joku tyyliin Wikipad ja mitä näitä on. Eli tahtoo sanoa sitä, ettei se tulevaisuuskaan välttämättä ole konsoleiden, onhan pelaaminen jo ainakin kerran siirtynyt kotitietokoneilta konsoleille.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

(Myöskin tekniikkathreadista poimittua)

No jaa, vai seurataanko tässä PC:n esimerkkiä. Tämä on konsoleilla vain välivaihe kun eivät uskaltaneet kertaiskusta siirtyä täysin digitaaliseen jakelukanavaan. Sekä Sony että MS puhuivat digitaalisen jakelun puolesta jo muutama vuosi sitten.
Tämähän se suunta tuntuu olevan mutta taisi PSP Gon laimea vastaanotto säikäyttää sen verran, että samaa yritetään nyt tällaisilla kaoottisilla välimallin DRM-virityksillä. Steam nostetaan usein esiin digitaalisen jakelun esikuvana mutta tiedä sitten perustuuko sen suosio enemmänkin niihin huimiin alennuskampanjoihin vai ostavatko PC-pelaajat ihan mielellään ja mukisematta sieltä vaikka Bioshock Infinitensä 49,99€ hintaan. Sitähän nuo isot julkaisijat eniten toivovat ja sen esteenä ovat levypelit. Myös uudet, koska niidenkin hinta tuntuu tippuvan aika vauhdikkaasti, jos myyntilukemat eivät miellytä. Steamilla on sentään kilpailijoita, Xbox Marketplacella tai PSN Storella ei niinkään.

Jos tulevaisuus on pelitalojen mielestä vain digi niin minkäpä sille tekee mutta omaan päähän ei mahdu, miksi fyysinen levy ei voisi tulevaisuudessakin olla vaihtoehtoinen jakelukanava. Mallia voisi ottaa vaikka Telltalen tai Rockstarin suunnalta; The Walking Dead ilmestyi episodeittain diginä mutta viimeisen osan jälkeen myös levyversiona. Kohtelias ja kuluttajaystävällinen päätös, jolla saattoivat saada saman pelin myytyä joillekin peräti kahteen kertaan. Rockstarille puolestaan kumarrus GTAIV:n ja Red Dead Redemptionin DLC:stä, jotka aikanaan paketoitiin levylle nekin.

Eli jos digiversioita ei haluta myydä halvemmalla kuin fyysisiä, voisihan fyysisten tuontia markkinoille viivästyttää vaikka kuukaudella tai parilla. Pientä raipan makua siinäkin olisi ilmassa mutta paljon vähemmän kuin noissa ehdotetuissa seuraavan sukupolven Frankenstein-levyissä, jotka ovat tavallaan fyysisiä mutta lisenssipolitiikaltaan digiä. Kompromissi, joka tuskin lämmittää kummankaan leirin vankkumattomintakaan kannattajaa.

Niin, kehittäjät ja julkaisijat. Onko ylipäätään semmonen 60 euroa riittävä korvaus? Paitsi, että siitähän menee kehittäjille hyvä jos mitään. Riippuu paljon kehittäjän ja julkaisijan välisestä sopimuksesta. Eiköhän ne pelialan ongelmat ole ihan jossain muualla kuin esimerkiksi käytetyissä peleissä.
Jep, kyllähän kehittäjät korvauksensa ansaitsisivat mutta onhan se vähän nurinkurista, että itku tulojen pienuudesta tuntuu kaikuvan eniten niiden kolmen ison - EA, Activision ja Ubisoft - suunnalta, joille miljoonamyynnitkään eivät näytä enää riittävän ja jotka yleensä tuntuvat ensimmäisinä olevan ajamassa kehitysstudioitaan alas, jos se viimeinen numero tilinpäätöksessä ei miellytä. Ei pienemmilläkään puljuilla varmasti hyvin mene ja pelaajien olisi hyvä osoittaa niille paljon nykyistä enemmän tukea. Silti, jos studio menee nurin niin ainakin tuntuisi ainakin siltä, että suuremmalla todennäköisyydellä siellä julkaisupuolella on hyörinyt joku noista kolmesta isosta.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

Tuli kuunneltua uusin Gamers with jobs podcast #147, jossa E3-humun AAA-pelien vastapainoksi keskusteltiin "mid-tier"-peleistä. Eli hieman pienemmistä esimerkiksi 40-50 hengen tiimien tuotoksista, joita mahdollisesti myydään hieman halvemmallakin. Määritelmiä on varmaan moneen junaan, mutta ehkä voitaisiin puhua Paradoxin peleistä, Asura's Wrathista, Bayonettasta, The Walking Deadista jne.

Paljon on kirjoitettu näiden kuolemasta, mutta kun AAA/blockbuster-pelit tuntuvat joko myyvän kuin leipää tai epäonnistuvan surkeasti niin olisiko näissä kumminkin se pelialan pelastus. Ei niin elokuvamaisia vaan tiiviitä, kekseliäitä pelejä. Minua ei ainakaan haittaisi, vaikka 'kerää 1000 höyhentä'-tyyppiset ominaisuudet karsittaisiin pois.

Miettikää: Sen sijaan että julkaisija teettää yhden AAA-pelin, jonka on pakko myydä, se saa samalla hinnalla vaikka 5 pienempää. Riskien hajauttamisen pitäisi olla jokaisella julkaisijalla arkipäivää, mutta näiden muutaman suuren touhua seuratessa ei ole voinut kuin ihmetellä. Enkä nyt ole mitenkään AAA/indie-pelejä vastaan, minusta vain alalle tekisi hyvää terveellä pohjalla oleva 'keskivertopeli', joka täydentäisi AAA/indie-pelejä tarjoen näin enemmän vaihtoehtoja pelaajalle.

E3-esityksistä tuli mieleen se, että jokainen julkaisija tykittää elokuvamaisia trailereita, joista (suurin?) osa ei ole edes pelikuvaa. Ollaanko tosiaan siinä pisteessä, että vain tämänkaltaisilla esityksillä voidaan herättää pelaajien mielenkiinto? Monesti vielä pelifoorumeiden reaktiot näiden jälkeen ovat tyyliin "ihan nätti, mutta ihan samanlainen kuin peli X". Guitar Hero kai tapettiin tyrkyttämällä liikaa pelejä, voisiko sama tapahtua esim geneerisille shootereille/MMO-peleille? Kaikki ovat hienoja, mutta muistuttavat toinen toistaan.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

E3-esityksistä tuli mieleen se, että jokainen julkaisija tykittää elokuvamaisia trailereita, joista (suurin?) osa ei ole edes pelikuvaa. Ollaanko tosiaan siinä pisteessä, että vain tämänkaltaisilla esityksillä voidaan herättää pelaajien mielenkiinto? Monesti vielä pelifoorumeiden reaktiot näiden jälkeen ovat tyyliin "ihan nätti, mutta ihan samanlainen kuin peli X". Guitar Hero kai tapettiin tyrkyttämällä liikaa pelejä, voisiko sama tapahtua esim geneerisille shootereille/MMO-peleille? Kaikki ovat hienoja, mutta muistuttavat toinen toistaan.
Aivan taatusti voi tapahtua, todennäköisesti tapahtuukin ja se olisi vain hyvästä. Urheilupelien vuosipäivitykset lienevät oma lukunsa mutta mikä tahansa muu vuosipäivityksistä nyt nauttiva sarja kaatuu Guitar Heron tapaan ennemmin tai myöhemmin silkkaan ähkyyn, ylitarjontaan ja omaan mahdottomuuteensa. Call of Duty, Assassin's Creed, Battlefield, Halo ja monet muut nauttivat vielä(kin) kosolti huomiota maksaen vuosi vuodelta enemmän mutta eiköhän se raja niillekin lopulta löydy, kun kuluttaja ei vaan yksinkertaisesti enää jaksa tai ole yllätettävissä. Valitettavasti ollaan jo aika pitkään oltu tilanteessa, jossa pelaajien mielenkiintoa ei juuri muulla saada edes heräämään ja kun tuo on kuitenkin sitä "parasta mahdollista AAA:ta" niin ei ihmekään, jos tuleva sukupolvi jää lajinsa viimeiseksi.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

Aivan taatusti voi tapahtua, todennäköisesti tapahtuukin ja se olisi vain hyvästä. Urheilupelien vuosipäivitykset lienevät oma lukunsa mutta mikä tahansa muu vuosipäivityksistä nyt nauttiva sarja kaatuu Guitar Heron tapaan ennemmin tai myöhemmin silkkaan ähkyyn, ylitarjontaan ja omaan mahdottomuuteensa. Call of Duty, Assassin's Creed, Battlefield, Halo ja monet muut nauttivat vielä(kin) kosolti huomiota maksaen vuosi vuodelta enemmän mutta eiköhän se raja niillekin lopulta löydy, kun kuluttaja ei vaan yksinkertaisesti enää jaksa tai ole yllätettävissä. Valitettavasti ollaan jo aika pitkään oltu tilanteessa, jossa pelaajien mielenkiintoa ei juuri muulla saada edes heräämään ja kun tuo on kuitenkin sitä "parasta mahdollista AAA:ta" niin ei ihmekään, jos tuleva sukupolvi jää lajinsa viimeiseksi.

Omalla osalla kyllästyminen tapahtui jo, olen etsimällä etsinyt jotain kiinnostavaa E3-tarjonnasta ja todella epäkiinnostavalta näyttää. Onneksi vielä PS3:llekin on tullut ja tulee tänä vuonna hienoja pelejä, ja kyllähän niitä jostain tulevillekin konsoleille tulee, mutta lähinnä E3-trailerit saivat aikaan sellasen olon, että vois jättää pelimaailman seuraamisen taas joksikin aikaa.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

Omalla osalla kyllästyminen tapahtui jo, olen etsimällä etsinyt jotain kiinnostavaa E3-tarjonnasta ja todella epäkiinnostavalta näyttää. Onneksi vielä PS3:llekin on tullut ja tulee tänä vuonna hienoja pelejä, ja kyllähän niitä jostain tulevillekin konsoleille tulee, mutta lähinnä E3-trailerit saivat aikaan sellasen olon, että vois jättää pelimaailman seuraamisen taas joksikin aikaa.
Valitettavan yksimielisen pessimistisiä ovat tähän ketjuun viime aikoina kirjoittaneet. Lainaus on kuin suoraan omalta näppäimistöltäni. Haluan kuitenkin uskoa omalta kannaltani parempaan tulevaisuuteen. Minä olen löytänyt Steamin indie-peleistä sitä pitkään kadoksissa ollutta peli-iloa. Käsittääkseni E3-messuilla on tuota pienempääkin peliä näytillä, kunhan vaan jostain löytäisi jotain esittelyjä. PS4:n yhteydessä jotain mainittiin, mutten oikein ole vielä päässyt jyvälle mitä kaikkea - mahdollisesti kiinnostavaa - olisi tuloillaan.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

Aika harvassahan nuo aidosti pysäyttävät tuotokset tuntuvat olevan ja pelaajana tuntee vuosi vuodelta aikuistuvansa paljon pelialaa nopeammin. Eipä täälläkään silti olla kirvestä kaivoon heittämässä. Indie-puoli on tosiaan jo hyvinkin silmällä pitämisen arvoinen ja aina silloin tällöinhän myös isommat puljut onnistuvat yllättämään jonkin Heavy Rainin, Journeyn tai Walking Deadin tapaiseen tyyliin. Varsinkin nämä uusien generaatioiden lanseerausajat tuppaavat olemaan aika varman päälle pedattua matskua mutta toisaalta niiden edeltäjät elävät samalla sitä parasta aikaansa; PS3:lla ainakin The Last of Us, Beyond: Two Souls ja Rain kuumottelevat jo kovin.

Eihän se tietenkään "vaihtoehtopelaajille" kovin mieltäylentävää ole, että ala marssii aina siihen helpoimpaan ja myyvimpään tahtiin mutta toisaalta bisnes on bisnes, makuasioista on paha kiistellä ja on siinä pienten, vähemmän tunnettujen helmien bongaamisessa oma viehätyksensä siinäkin :D
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

E3-esityksistä tuli mieleen se, että jokainen julkaisija tykittää elokuvamaisia trailereita, joista (suurin?) osa ei ole edes pelikuvaa. Ollaanko tosiaan siinä pisteessä, että vain tämänkaltaisilla esityksillä voidaan herättää pelaajien mielenkiinto?

Tätäpä sitä olen tässä itsekkin päivitellyt. Ikävä trendi tuo. Nintendon presentaatio oli siinä mielessä piristävä, että pelit näyttivät peleiltä.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

Valitettavan yksimielisen pessimistisiä ovat tähän ketjuun viime aikoina kirjoittaneet. Lainaus on kuin suoraan omalta näppäimistöltäni. Haluan kuitenkin uskoa omalta kannaltani parempaan tulevaisuuteen. Minä olen löytänyt Steamin indie-peleistä sitä pitkään kadoksissa ollutta peli-iloa. Käsittääkseni E3-messuilla on tuota pienempääkin peliä näytillä, kunhan vaan jostain löytäisi jotain esittelyjä. PS4:n yhteydessä jotain mainittiin, mutten oikein ole vielä päässyt jyvälle mitä kaikkea - mahdollisesti kiinnostavaa - olisi tuloillaan.

Indie-pelien pelastavassa roolissa on vaan se ongelma, että mä olen aina ollut kiinnostunut uusista konsoleista, koska ne ovat tarjonneet isompaa, kauniimpaa, parempaa. Olihan se nyt Super Mario 64:sta, Rogue Squadronia ja esimerkiksi BioShockia pelatessa ällistellä ihan kokonaisvaltaisesti uudenlaista kokemusta, johon kuului myös se graafinen ilotulitus, vaikken koskaan ole grafiikkahuora ollutkaan. Samaa kaipaisin nyt, pelejä jotka innostaisivat odottamaan niitä ja uutta konsolia, koska mitään niiden kaltaista ei ole voitu aiemmin tarjota.
Toki jos muu pelaaminen muuttuu täysin geneeriseksi hollywoobullshitiksi niin ei auta kuin käpertyä indie-kuoreen. Mutta tähän en itsekään halua vielä uskoa, kuten SalarymanDaishikin mainitsi, niin ehkä tämä siirtymävaihe konsoleiden välillä saa kaikki pelaamaan 100% varman päälle, plus olihan PS3:nkin ensimmäinen vuosi aika hiljaista laatupelien saralla. Ei niin etteikö kehitys tosiaan saisi vähän huolestumaan, mutta hyvä muistaa että PS3:lle tulee tänä vuonna useampikin AAA-peli, joissa näyttäisi olevan sitä näkemystä ja sielua ainakin jonkun verran.
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

Indie-pelien pelastavassa roolissa on vaan se ongelma, että mä olen aina ollut kiinnostunut uusista konsoleista, koska ne ovat tarjonneet isompaa, kauniimpaa, parempaa. Olihan se nyt Super Mario 64:sta, Rogue Squadronia ja esimerkiksi BioShockia pelatessa ällistellä ihan kokonaisvaltaisesti uudenlaista kokemusta, johon kuului myös se graafinen ilotulitus, vaikken koskaan ole grafiikkahuora ollutkaan.
Tämänkin ymmärrän hyvin ja allekirjoitan toisen kappaleesi täysin. Sehän tässä tekniikan ja pelialan kehityksessä on mielenkiintoista, että pienetkin tiimit voivat saada aikaan graafista ilotulitusta. Ei välttämättä teknisesti parasta A-ryhmää, mutta graafiselta tyyliltään todella kauniita ja ennen kaikkea erilaisia. Esimerkkinä äkkiseltään Journey, Trinet ja vaikkapa Machinarium. En nyt ole sanomassa, että indie-pelit alkaisivat järjestään lähestymään graafisesti A-ryhmää vaan että sieltäkin voi löytyä graafisesti päräyttäviä pelejä. Mahdollisesti enenevässä määrin.

Vaikken lajityypin suuri ystävä olekaan, niin joku Strike Vectorkin on ilmeisesti 4 hengen tiimin tekemä, eikä se minusta juuri eroa isoista peleistä.
[video=youtube;4-eR8-SdFsw]https://www.youtube.com/watch?v=4-eR8-SdFsw[/video]
 
Vastaus: Pelialan tulevaisuus?

saattaa olla että saan sapiskaa kun tälläistä kysyn täällä, kun on olemassa livegamers xbox pelaajille niin onko vastaavaa settiä olemassa ps3 pelaajille?
 
Vastaus: GamesCom - Euroopan E3

Kaiken kaikkiaan perusvarma show. Ehdottomia helmiä olivat Rime, Murasaki Baby sekä indie tarjonta

Mun on pitäny sanoa tästä aiemminkin, mutta sanotaan nyt. Mä en ymmärrä kummankin konsolivalmistajan hinkua indie pelien perään. Oon varmaan missannu jotain, mutta mistä lähtien määrä on korvannu laadun? Tottakai indie peleissä on olemassa helmiä mukana, mutta sitten on sitä kamaa mikä kiehtoo hyvin hyvin marginaalista porukkaa. PC-puolella sen näkee hyvin, valtaosa indiepeleistä myy hyvin heikosti, ei niistä kaikista koodaajista tule miljonäärejä ja kuuluisammatkin indie pelit on jo puolessa vuodessa hyväntekeväisyysjakelussa. Just vastikään julkaistiin Ouya -konsoli, tilaustyönä indiepelien alustaksi ja hyvin heikkoa on ollut myynti. Pelitekijät ovat raportoineet myyneensä muutaman satasen tai kenties tuhannenkin dollarin edestä pelejä. Tähänkö saumaan ovat nyt Microsoft ja Sony tunkemassa?

Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa toi Murasaki Baby, mulla on vastaavia pelejä humble bundleista sun muista ostettuina useampi tusina, mutta ennenpitkää huomasin että mulla on about aina parempaa tekemistä kuin pelailla tuommoisia*. Ja siis tosiaan, en väitä edustavani kaikkia pelaajia, mutta arvailempa että mielipiteeseeni yhtyy valtaosa konsolipelaajista. Jos esimerkiksi Xbox360:lle on julkaistu yli 2250 indiepeliä ja konsolin attachment rate on jossain 11 pelin paikkeilla, arvaan että 90% pelaajista ei ole ostanut yhtään indiepeliä ikinä (Minecraft ei ole indiepeli, ja vaikka monet luulee Trials evolutionin tekijän Redlynxin olevan indie dev, mutta sekin on ollu jo 2 vuotta Ubisoftin omistuksessa), keskimääräinen konsolipelaaja ostaa konsolin pelatakseen CODia, BF:ää, Haloa, Gearsiä, Forzaa jne. Oliskohan indie pelien osuus tuosta attachment rate -luvusta 1% ja siitä Minecraftin osuus yli 50%. 2249 pelin osuus pelimyynnistä olisi siis noin 0,5% (luvut vain suuntaa-antavia mutta valistuneita arvailuja!).

Total Biscuit hyvin sanoi jokin aika sitten, että retro-tyyli peleissä on pääasiallisesti vain keino peitellä sitä ettei tekijä osaa tehdä parempaa grafiikkaa. Miksi erityisesti Sony nostaa indie-pelit niin korkealle jalustalle? Kuka niitä haluaa? Toki sillai saa paljon pelititteleitä listattua oman alustan taakse, mutta kuinka pitkälle näiden keskinkertaisten pelien imu riittää? Mihin me tarvittiinkaan next geniä, nuo indiepelit pyörisivät vaikka PS1:ssä?
Jos joku tähän nyt kommentoi "minä kyllä haluan pelata Murasaki Babyä", pyydän häntä miettimään vähän omaa napaa laajemmalle, eli haluaako kovin moni muukin. Vastaavia pelejä mahtuu sata tusinaan ja paljon halvemmilta jalustoilta, miksi siis PS4 eikä esimerkiksi Ouya?

*Lievä kärjistys, kyllä mä pelaan indiepelejä silloin tällöin, mutta jos sieltä joku kohtalainen välillä löytyykin, sen kesto on korkeintaan tunnin tai pari. Niiden hyvien löytäminen onkin sitten ison urakan takana ja konsolivalmistajien tarjoama itsejulkaiseminen tuo saman ongelman kuin iPhonella on, tarjontaa on niin paljon että jyvät hukkuu akanoihin.
 
Vastaus: GamesCom - Euroopan E3

Itsekkin ihmettelen samaa kuin iplo indie-pelien voimakkaasta framille tuomisesta. Tuli vaan sellainen ajatus, että voisiko tässä olla taustalla vaikuttamassa sellainen mahdollisesti odotettavissa oleva kehitys?

Tomb Raider myi miljoonia, silti kehittäjä antoi tulosvaroituksen, miljoonamyyntikään ei riitä, kun kehittämis- ja markkinointikulut ovat räjähtäneet käsiin.

Voiko olla mahdollista sellainen uhkakuva ja kehitys, että pelikenttä jakaantuu ajan kuluessa harvoihin takuutuottaviin AAA-peleihin tyyliin COD, sekä toisella kasvavalla laidalla runsas tarjonta indie-peleistä, joissa taloudelliset riskit ja kulut pienemmät(?). Jotkin osoittautuvat helmiksi, ja tuottavatkin rahaa (konsolivalmistajillekin), vähän samaan tapaan kuin musiikkibisnes, harvat pinnalle nousevat kustantavat muut menestymättömät (siis konsolivalmistajille). Kuihtuuko siltä väliltä olevat keskisuuret pelit, kun riski taloudelliseen floppaamiseen kasvaa kohonneiden kulujen takia.

Jokin master-plan noilla konsolivalmistajilla täytyy olla. Kyllä niiden pitää ajatella ennen kaikkea tuottavuutta ja vastuuta osakkeenomistajille, niin raadollista kuin se onkin. Tuskin ihan lähtöisin silkasta "rakkaudesta peleihin ja annetaan kaikkien kukkien kukkia"-ajattelusta.
 
Vastaus: GamesCom - Euroopan E3

Voiko olla mahdollista sellainen uhkakuva ja kehitys, että pelikenttä jakaantuu ajan kuluessa harvoihin takuutuottaviin AAA-peleihin tyyliin COD, sekä toisella kasvavalla laidalla runsas tarjonta indie-peleistä - - Kuihtuuko siltä väliltä olevat keskisuuret pelit, kun riski taloudelliseen floppaamiseen kasvaa kohonneiden kulujen takia.

Oikeassa olet. Useampi korkean profiilin kehittäjä onkin povannut "middle tier" pelien kuolemasta

Cliffy B: "The middle class game is dead"

"It needs to either be either an event movie – day one, company filed trip, Battlefield: LA, we're there. Avatar – we're there. The Other Guys starring Will Ferrell and Marky Mark? Nah, I'll f****** rent that, I don't really care - right?

"Or it has to be an indie film. Black Swan – I'll go and see that. I'll go to The Rialto or I'll go to the AAA Imax movie. The middle one is just gone, and I think the same thing has happened to games."

Hyvin tuo kuvastaa omaa ostokäyttäytymistä: ostoskoriin eksyy vain ja ainoastaan TLoU ja Heavy Rainin kaltaiset ison luokan budjetti mässäilyt ja seuraavalla viikolla digikanavista noukitaan Noby Noby Boy, FTL ja Rogue Legacyn kaltaisia "pikku" pelejä [mistä kumma kyllä saa monesti enemmän pelitunteja irti (:]
 
Vastaus: GamesCom - Euroopan E3

Hyvää pohdintaa iplo, pate ja OK.
Indien buffaus on tosiaan jonkinlainen vastaisku valtaville AAA-peleille taikka siis tapa downgreidata pelejä kuitenkaan suoraan sanomatta että tehdään halvempia (kehityskuluiltaan) ja pienempiä pelejä.

Tässä indiebuumissa näkyy myös mobiilipuolen pelimarkkinoiden kehitys. Peliajasta kilpailee täppärit ja luurit vaikkakin pelit ovat sitten kasuaalimmasta päästä kasuaalipelaajille. Konsoleille toivottavasti tulee edelleen tripla A -luokan pelattavaa vaikka sittwn b-luokan budjetilla.
 
Vastaus: GamesCom - Euroopan E3

Oikeassa olet. Useampi korkean profiilin kehittäjä onkin povannut "middle tier" pelien kuolemasta

Mä luulen että middle tier pelien kuoleman aiheutti middle tier pelien laatu. Kielen päällä pyörii useampikin julkaisija, joiden tuotokset olivat melko puolivillaisesti tehtyjä ja vielä heikommin testattuja. Kunhan vain sai tuotoksen nopeasti kaupan hyllylle ja seuraavan projektin kimppuun. Mutta ohops, kuluttajasta tulikin laatutietoinen. Tai no onhan siellä keskiportaassa vielä vaikka mitä vielä elossa, ekana tulee mieleen Paradox (ja sama laatuongelma vaivaa sitäkin...CiM).
Indie peleissä saattaa olla menossa samanlainen buumi päällä kuin mitä elokuvissa Blair witch project aiheutti. Sitten kun katsojat olivat katselleet puoli tusinaa samanlaista käsivaralta kuvattua roskaleffaa, buumi kuoli yhtä nopeasti kuin oli alkanut. Minecraft taisi olla se indiepelien nostattaja, nyt on hip puhua indiepeleistä. Mutta kun se on pääosin vain sitä puhetta. Vai onko tämä nyt sitä vastaiskua puhelimien nousulle pelikoneina, tehdään saman tasoisia pelejä konsoleille kuin kännyruudulta löytää? Harmillista kyllä kun eivät ole missään julkaisseet noita indiepelien myyntilukuja, mutta kyllähän niissä yleensä puhutaan vain kymmenistä tuhansista, siis hittien kohdalla. Jos niitä uusia AAA titteleitä ei kehitetä, ei löydy uusia lypsylehmiä AC:n ja COD:n tilalle. Noi indiepelit ei kyllä konsoleita myy, voin kuvitella mielessäni miten keskivertopelaajalla pyörii silmät katsellessaan jotain Murasaki Baby -traileria.

Gamescon ketjussa kun ollaan, kuvittelin että sekä Sony että Microsoft olisi säästäneet yhden kovan yksinoikeuspelin julkaisun Kölniin, mutta aika nihkeet esiintymiset kummallakin, olisi sen julkaisupäivän voinu kertoo ihan vaan sähköpostillakin ja uudet trailerit vanhoihin peleihin lykätä Youtubeen.
 
Ylös Bottom