Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Myös Phil Spencer haluaisi Sonyn ja Nintendon pelejä Xbox alustalle:


Myös nosteessa oleva Helldivers 2 nousee esille ja siinä olisi potentiaalia juurikin tälläiselle, tiedä vaikka se nähtäisiin Xboxilla joten pidetään peukkuja sille.
Ennemmin joku vuoden vanha ainakin...
Vaikka tämän ykkös osa.
 
"“I will say, when I look at a game like Helldivers 2 – and it’s a great game, kudos to the team shipping on PC and PlayStation – I’m not exactly sure who it helps in the industry by not being on Xbox."

Ja jos ihan tosissaan tuohon yrittää keksiä vastausta, niin tietenkin Sonylle on hyötyä siitä, ettei peli ole Xboxilla. Jos haluat pelata Helldiversia konsolilla, sinulla on oltava Playstation. Peliteollisuuden hyödyt ovat sitten varmaankin katsojan silmässä. Itse näen hyvät puolet siinä, ettei vuokrauspalvelua prioriteettinaan ajava ja fyysisen median hautausmaana toimiva yritys saa yhtään ylimääräistä tukea.
Oon periaatteessa vähän eri mieltä sun kanssa kun kyseessä on live service -peli. Ton luonteen pelit kuitenkin selviää vaan niin pitkään kun pelaajia riittää linjoilla ja sisältöä tulee tasaseen tahtiin, eli käytännössä kunhan pelaajat pidetään tyytyväisinä sen suhteen et sisältöä tulee lisää, tai vaihtoehtoisesti on aina jollain tavalla etenemisvaraa pelissä. Toinen karu fakta näiden kanssa on se et julkasun luvuista ei oikeastaan voida sanoa vielä mitään, sillä se todellinen testi tulee n. parin kuukauden päästä kun katotaan et miten sitä sisältöä tulee ja miten saadaan pelaajien mielenkiinto pysymään. Markkinoilla on monen monta esimerkkiä tuostakin, että alkuun myynnit oli todella vahvoja, mutta pelaajamäärä silti romahti syystä tai toisesta myöhemmässä vaiheessa, joissakin tapauksissa tosi nopeastikkin. Halo Infiniten moninpeli ja Red Dead Online tulee ensimmäisinä mieleen tapauksista jossa pallo pudotettiin kehittäjien toimesta jossain vaiheessa syystä tai toisesta. Fallout 76 ja Anthem on sit esimerkkejä niistä peleistä joilla oli ihan positiiviset myynnit alkuunsa, mutta kuoli sit nopeasti pois johtuen siitä et kumpikaan ei varsinaisesti kovin hyviä olleet. Fallout 76 kai jotain korjausliikkeitä on nykyseltään tehnyt ja muutaman ihmisen tiedän jotka ihan jopa on nauttinu sen pelaamisesta päivityksien jälkeen, mut sillä on siltikin sen verran väkevä mainehaitta et useimmiten nimeen törmää samojen väsyneiden vitsien yhteydessä. Yleensä siinä vaiheessa kun pelaajat menetetään, niin ei ne myöskään kovin herkällä tuu takaskaan.

Mut se pointti mikä tässä on, niin en näkis ite kovinkaan suurena vahinkona jos Helldivers 2 nyt vaikka julkastaiskin Xboxille. Live service-pelinä se hyötyis aika paljonkin siitä mitä useammalla alustalla siihen pääsis käsiks, minkä uskon oikeastaan olevan ton Philinkin kommentin perimmäinen tarkoitus, kai. Enkä myöskään näe et juuri toi peli on sellanen joka saa porukan ryntäämään kauppaan ostamaan pleikkaria myöskään. Se voi toki olla se ns. viimeinen sysäys jos on pohdinnassa ollu et ostaako konsolin ja et kumman konsolin ostaa, se on toki ihan mahdollista. Mut mitenkään system sellerinä en tuota näe.

Samaan hengenvetoon pitää kyllä todeta et mä myös tajuan sen et kolikolla on toinenkin puoli, ja sille on myös ihan yhtä hyvät syyt periaatteessa olla julkasematta sitä Xboxin puolella. Fakta kun tosiaan on se mitä sanoitkin, jos Helldiversia haluaa konsolilla pelata niin on yks vaihtoehto olemassa. Siitä on joo Sonylle hyötyä et tilanne on näin, mut kun kyse on multiplayer live service-pelistä, ei oikeen voi hyvällä omatunnolla sanoa etteikö siitäkin olis heille hyötyä jos peli oliskin useemmalla alustalla saatavilla, niin myyntimäärien kun pelaajamäärän pysymisen kannalta.
 
Fallout 76 kai jotain korjausliikkeitä on nykyseltään tehnyt ja muutaman ihmisen tiedän jotka ihan jopa on nauttinu sen pelaamisesta päivityksien jälkeen, mut sillä on siltikin sen verran väkevä mainehaitta et useimmiten nimeen törmää samojen väsyneiden vitsien yhteydessä. Yleensä siinä vaiheessa kun pelaajat menetetään, niin ei ne myöskään kovin herkällä tuu takaskaan.
Fallout 76:lla on kuitenkin ollut 17 miljoonaa pelaajaa, mikä ei ole ihan vähän. Edelleen sillä on kymmeniä tuhansia pelaajia, jotka pelaavat päivittäin. Tosin peli ei pääse ihan Elder Scrolls Onlinen 200 000 päivittäiseen pelaajaan, mutta ei nyt ihan heikko esitys ole kuitenkaan, kun suurin osa moninpeleistä tosiaan kuolee ekan puolen vuoden aikana.
 
"“I will say, when I look at a game like Helldivers 2 – and it’s a great game, kudos to the team shipping on PC and PlayStation – I’m not exactly sure who it helps in the industry by not being on Xbox."
Tämän voisi purkaa vaikka sadun muodossa:
Olipa kerran mies, joka pelkästi peilejä kuollakseen. Mies oli ison yrityksen palkkalistoilla ja osti pelistudioita ja julkaisijoita 100 miljardilla dollarilla ja teki valtaosasta näiden peleistä konsoliyksinoikeuksia tai myyntivaltteja työnantajalleen. Eräänä päivänä mies käveli toisen yrityksen ohi ja huomasi näyteikkunassa jotain sellaista, mitä hänellä ei ollut. Mies päätti parahtaa paikalliseen lehteen, miten tällainen oli kerrassaan pöyristyttävää. Lehden toimituksesta poistuessaan mies pyyhki kyyneleitään taskuistaan pursuaviin seteleihin ja vältteli tapansa mukaan peilejä kuin ruttoa. Yön yli nukuttuaan mies päätti hoitaa suruaan lohtushoppailemalla uusia pelistudioita ja julkaisijoita. The end.
Erinomaista sanojen ja kielen käyttöä tässä. Hienosti sanottu. Jälleen kerran tosi harmi, ettei foorumin softa mahdollista enempää, kuin yhden tykkäyksen antamisen, joten siksipä kehun ihan näin kunnolla sanallisesti. Muutenkin siltä suunnalta tulee todella paljon hyvin kirjoitettua, perusteltua ja argumentoitua tekstiä! Todella hienoa luettavaa.

Sanan säilä ja luovuus on sitä tasoa, että voisit toimia vaikka pakinoitsijana tai toimittajana. Värikästä tekstiä ja mielipiteille/väitteille on aina lähteet haettu ja esille laitettu. Esimerkillistä 'työtä', jota soisi näkevän täällä enemmänkin. Toivottavasti 'kolmas kerta näyttää toden' ja saamme lueskella näitä tulevaisuudessakin.

Jos ketjun aiheeseenkin vähän asiaa, niin täytyy sanoa, että melkoisella huumorilla seurasin tuota torstaita edeltävää 'panikointia', jonka aikana jotkut kuvittelivat jopa Xboxin 'kuolemaa' laitteena. En uskonut siihen hetkeäkään, enkä myöskään uskonut hetkeäkään, että Microsoft toisi isoimpia nimiään muille konsoleille, vaikka sitäkin jotkut pelkäsivät ilmeisesti varsin tosissaan. 'Hulluja huhuja', jotka synnyttivät myrskyn vesilasiin. Sinänsä jotenkin hullunhassua, että samaan aikaan toivotaan, että Sony toisi isoja nimikkeitään enenevässä määrin Playstationin ulkopuolelle, mutta samalla pelätään, ettei vaan toivottavasti Microsoft tuo pelejään Xboxin ja PC:n ulkopuolelle. Ollaan kyllä ilolla ottamassa vastaan kilpailijalta lisää itselle, mutta kauhistellaan ja pelätään, että toivottavasti oma suosikki ei 'anna takaisin' mitään. Tällainen kuva ainakin osasta viestejä välittyi.
 
Mut se pointti mikä tässä on, niin en näkis ite kovinkaan suurena vahinkona jos Helldivers 2 nyt vaikka julkastaiskin Xboxille.

Ihan vaan filosofisesti se olisi meille kuluttajille hyvä asia, että kaikki pelit olisivat kaikille saatavilla ja itse ainakin pidän sellaista korporaatio-cheerleadingiä ainakin vähän huvittavana, missä toivotaan mahdollisimman rajoitunutta julkaisua - varsinkin ja erityisesti tietenkin moninpelin kohdalla.

Samalla se on kuitenkin tämän alan standardi, että yksinoikeudet edellä se konsoli myydään. Sinänsä Microsoftin tuoreimmassa esityksessä hyvin kuitenkin kuvasivat heidän näkemystä tyyliin "ennen myytiin peleillä konsoleita, nyt myydään konsoleilla pelejä" ja että moni peli (esimerkiksi Fortniten mainitsivat) ovat isompia alustoja kuin se konsolialusta, jolla nämä pelit julkaistaan.

Helldivers 2:n menestys PC:llä varmasti myös Sonyn papereissa vakuuttaa siitä, että enemmän kannattaa ainakin PC:n puolella pyrkiä panostaa näihin Day One julkaisuihin, etenkin näissä monipeliin perustuvissa GaaS tuotannoissa. Se toki jotain voi syödä konsoleiden myynneissä, mutta rahaa ne PC-pelaajatkin tuo kassaan. Mutta miten sitten tosiaan muiden konsolien osalta? Sony on jo nyt ilmoittanut ainakin Bungien saaneen luvan julkaista myös muilla konsoleilla pelinsä, mikä on tietenkin lähtökohtaisesti kuluttajalle ihan hieno juttu, joten eiköhän siellä exceliin saada aikanaan ihan hyvää dataa siitä, että mikä on heille järkevin julkaisumalli konsoleiden osalta.
 
Pelialan kestävyydestä on ollut puhetta aikaisemminkin mediassa, joten nousevien tuotantokustannusten ja heikentyvän ostovoiman ristiaallokossa ei ole tosiaan yllättävää, että yritykset etsivät kassavirtojaan uusilta suunnilta - ja toisaalta hakevat kustannussäästöjä myös niillä irtisanomisilla ja muilla henkilöstön uudelleenjärjestelyillä.

Viime viikolla Sonyn ilmoittama PC-strategian päivitys ja todennäköisemmin lähempänä konsolijulkaisuja nähtävät PC-versiot eivät yllätä. Lisää myyntiä, lisää rahaa. Simppeliä?

Sonyn osakekurssi kuitenkin syöksyi noin 10 miljardin dollarin arvosta, eikä syynä ole varsinaisesti pelkästään alle ennusteen jäävä konsolimyynti tai tuleva ennustettu kuivempi kausi 1st Partyn osalta, vaan nimenomaan alhainen liikevoittoprosentti, joka oli vain 6%.

“The shipment forecast cut for PS5 ... is not what is disappointing ... What is disappointing is the low level” of operating margin, Atul Goyal, equity analyst at Jefferies, said in a note to clients on Wednesday.

The latest quarter’s single-digit margin for Sony is present “despite various tailwinds that should have driven up the margins towards 20%,” Goyal said, adding that the situation is “extremely disappointing.”

No on melkoisen surkeita tuloksia kun ottaa huomioon minkälainen viime vuosi oli PS5 myyntien osalta. Ensivuodesta kun on tulossa aikalailla kuivempi toi liikevoitto% kutistuu ilmeisesti entisestään. Eli varmaan nähdään isoja muutoksia jopa irtisanomisia. Tämä vuosi on ulkopuolelta ostettujen yksinoikeiksien vuosi eli näissä ei voitto marginaalia ole niin paljoa. Tuo sonynkaan tapa tehdä bisnestä ei ole niin voittoisa kuin mitä se antaa ymmärtää. Tästä saadaan varmaan hersyvää keskustelua aikaan....
 
No on melkoisen surkeita tuloksia kun ottaa huomioon minkälainen viime vuosi oli PS5 myyntien osalta.

Tämä on tosiaan ihan yleinen trendi ja auttaa ymmärtämään paremmin miksi Sonykin tulee hakemaan vahvempaa jalansijaa vähintäänkin PC:n puolella, mutta todennäköisesti myös muilta alustoilla.

Ja Sonyn tulos ei sinänsä ole surkea, vaikka se nyt näkyi osakkeenomistajien reaktiona, mutta se osoittaa sen, mistä ollaan jo ennekin kuultu. Edes markkinajohtaja ei ole säästynyt taloushaasteilta.

Eli varmaan nähdään isoja muutoksia jopa irtisanomisia.

Irtisanomiset ovat todennäköisiä, varsinkin jos palkkaus on viime vuosina ollut skaalattu Covid-vuosien kasvukäyriin. Ja tosiaan, Sonyn uusi CEO Totoki tulee talouspuolelta ja he harvoin ovat säästöjä vastaan - varsinkaan tässä tilanteessa, kun liikevoittoprosentit ovat kaikkien aikojen alhaisimmat.

Esimerkiksi Activision Blizzard palkkasi 5000-7000 työntekijää vuosina 2021-2023 ja kasvatti nuppilukunsa noin 10 000:sta aina noin 15-17 000:een. Ei ole ihme, että tuolla tahdilla tulee leikkauksia talouden yleisten realismien kääntyessä laskuun.
 
Se ei tietysti ole menestyksen tae, että myy konsoleita. Laitevalmistajista ainoastaan Nintendo taitaa olla kestävällä pohjalla, kun sekä konsolit että pelit myyvät hirmuisia määriä. Eikä sen tarvitse edes tehdä massiivisia yritysostoja pysyäkseen pinnalla. Se on tästä kolmikosta siinäkin mielessä poikkeus, että sillä ei ole yhtään velkaa.

Mutta palatakseni Sonyyn, niin varmaankin tuo pahimmassa tapauksessa tarkoittaa niitä irtisanomisia, jotka ovat jo muutenkin tällä hetkellä alalla trendaamassa. Parhaimmassa tapauksessa Sony ymmärtäisi, että 200 miljoonan dollarin pelejä ei välttämättä tarvitse tehdä. Tuollakin rahalla tekisi jo ihan mukavasti vaikka neljä laadukasta peliä ja takuulla lyhyemmässä ajassakin vielä. Tämä lienee kuitenkin turha toivo, koska Marvel-peleihin on sitouduttu pitkäksi aikaa ja isoilla budjeteilla. Ei sillä, etteikö niitä kuola valuen odottaisi, mutta kokonaiskuvio hirvittää.
Tässä on myös sellainen mielenkiintoinen kulma, että Nintendon tapa tehdä ujolla teholla olevia konsoleita auttaa kulujen pitämistä kurissa kehityspuolella. Kun ollaan tehoissa sopivasti jäljessä, ei lähtökohtaisesti voi/tarvitse kosiskella yleisöä "partakarvojen realistisella heilumisella tuulessa". Kuitenkin siitä pienemmän budjetin pelistä voidaan pyytää lähes samaa hintaa ja lopputulemana viivan alle jäävä summa luultavasti usein hymyilyttää Kioton suunnassa.
 
Nintendoa täytyy kyllä siinä mielessä kehua, että hyvin osaavat ja saavat laitesukupolvesta toiseen myytyä 'ne samat pelit'. Mario on pohjimmiltaan aina sama peli, oli sitten 2D tai 3D. Muutama uusi jippo ja taas menee kuin kuumille kiville 70-80 eurolla, eikä ole syytä edes alennukseen laittaa. Mario ajaa myös kartingia joka laitteella 'samalla tavalla' ja taitaa tämä viimeisin Mario Kart olla myös moneen eri kertaan julkaistu peli. Kasi, Deluxe, millä nimellä sitä nyt milläkin laitteella sitten kutsutaan.

Ja sitten Zelda tietysti myös. Siinä toki tulee vähän enemmän sitä uudistumista, mutta periaatteessahan se on sitä samaa. Hyviä pelejä nuo ovat kaikki, sitä ei kukaan kiellä, ja myyntiluvut puhuvat puolestaan, mutta aika samaa settiä kuitenkin, vaikka laitteisto vaihtuukin välillä. Selvästi kelpaavat omalle yleisölleen, eikä siinä mitään vikaa ole. Itselle tuollainen tahti kiinnostavia pelejä ei vaan riittäisi, vaikka kuinka hyviä olisivatkin. Itse tarvitsen niitä 'aikuismaisempia' ja 'realistisempia' pelejä, joita Nintendon laitteille ei sillä tavalla tunnu oikein olevan tarjolla. Tarvitsen niitä 'länsimaisia pelejä'. Tuo Nintendon 'piirrosmaisempi' tyyli ei vaan ole itselleni enää tätä päivää. Tekevät toki hyviä pelejä, jotka käyvät kaupaksi, mutta itselle Nintendon laitteilla ei olisi maksimissaankaan tarjolla kuin 'kakkoskonsolin' paikka, eikä sellaiselle ole nyt tarvetta tai aikaa, kun PS5:n puolellakin on niin paljon kaikenlaista, ettei aika riitä kaikelle.

SNES mini toki löytyy, kun aina silloin tällöin haluan lähteä nostalgiamatkalle, mutta riittävää syytä hankkia Wii U:ta, Switchiä tai sen seuraajaa ei ole ollut, eikä varmaan tulekaan. Minulla on ysäriltä oikein kultaiset muistot NES:n puolelta, mutta kun siitä aikanaan siirtyi Playstationin puolelle ja 'aikuismaisempiin' ja 'vakavamielisempiin' peleihin, niin mitään varsinaista halua tai kiinnostusta palata takaisin Nintendon puolelle ei ole ollut, vaikka ne Mariot ja Zeldat toki hyviä pelejä ovatkin. Katselen mielelläni muutamaa Mario Makereissa erittäin taitavaa tubettajaa, mutta yhtään ei tee mieli itse ostaa laitetta ja peliä. Katsominen on riittävä annos.
 
Ei, tämä keskustelu on käyty niin monta kertaa Gamecubesta alkaen etten jaksa enää.

Säästän kaikkien aikaa. Monille Nintendon ”piirrosmainen” tyyli on juuri se syy pelata Nintendon pelejä, ”länsimaiset” ja ”realistiset” pelit ovat sitä samaa FPS ja GTA shooter splatteria ja ”aikuismaisten” pelien määrittelijät ovat niitä suurimpia lapsellisia teinispedejä joiden itsetunto ei kestä pelata niitä ”oikeita pelejä”.

Sitten Mode tulee paikalle ja sanoo soo soo ja me sovitaan, että jokainen saa pelata juuri niitä pelejä mistä itselleen tulee hyvä mieli.

Ei voi olla totta, että 2024 vuonna käytetään samoja argumentteja kuin 2004. Menee kategoriaan ”ota kiinni, mandariini”, niin paljon keskustelu on kehittynyt kahdessa kymmenessä vuodessa.
 
Ei, tämä keskustelu on käyty niin monta kertaa Gamecubesta alkaen etten jaksa enää.

Säästän kaikkien aikaa. Monille Nintendon ”piirrosmainen” tyyli on juuri se syy pelata Nintendon pelejä, ”länsimaiset” ja ”realistiset” pelit ovat sitä samaa FPS ja GTA shooter splatteria ja ”aikuismaisten” pelien määrittelijät ovat niitä suurimpia lapsellisia teinispedejä joiden itsetunto ei kestä pelata niitä ”oikeita pelejä”.

Sitten Mode tulee paikalle ja sanoo soo soo ja me sovitaan, että jokainen saa pelata juuri niitä pelejä mistä itselleen tulee hyvä mieli.

Ei voi olla totta, että 2024 vuonna käytetään samoja argumentteja kuin 2004. Menee kategoriaan ”ota kiinni, mandariini”, niin paljon keskustelu on kehittynyt kahdessa kymmenessä vuodessa.
Niinhän se menee, että kukin pelaa mitä haluaa ja vain maku asioista voi kiistellä. Kaikilla konsoleilla on hyvät puolensa. Nintendolla on hyviä yksinoikeuspelejä kuten Fire emblem ja Xenoblade. Sonylla Spiderman, last of us ja god of war ja xboxila redfall.
 
Switch 2 ei tule sittenkään tänävuonna.

Sopii minulle. Vasta päässyt nykyisen Switchin kanssa vauhtiin. Ihmettelinkin näitä julkaisuhuhuja uutta Switchiä julkaistavaksi näinkin pian. Kuitenkin vasta julkaistiin Super Mario Wonder ja nyt maaliskuun loppupuolella Princess Peach: Showtime!

Aina, kun Nintendo julkaisee Mario-pelin tai johonkin muuhun Sienivaltakunnan hahmoon liittyvän pelin, on se peli, jonka julkaisuun Nintendon luulisi panostavan. Muutenhan juuri julkaistut Mario-pelit jäisivät uuden Switch-hypen varjoon.

Tuossa mielessä tuntuisi oudolta Nintendon julkistaessa uusia Mario-pelejä, julkistaisi se miltei heti niiden jälkeen uuden konsolin jättäen ikäänkuin nykyisen Switchin ja vasta julkaistut Mario-pelit vanhenemaan.

Ehkä seuraava, täysin uusi Mario-peli julkaistaan uuden Switchin kanssa?
 
Sopii minulle. Vasta päässyt nykyisen Switchin kanssa vauhtiin. Ihmettelinkin näitä julkaisuhuhuja uutta Switchiä julkaistavaksi näinkin pian. Kuitenkin vasta julkaistiin Super Mario Wonder ja nyt maaliskuun loppupuolella Princess Peach: Showtime!

Aina, kun Nintendo julkaisee Mario-pelin tai johonkin muuhun Sienivaltakunnan hahmoon liittyvän pelin, on se peli, jonka julkaisuun Nintendon luulisi panostavan. Muutenhan juuri julkaistut Mario-pelit jäisivät uuden Switch-hypen varjoon.

Tuossa mielessä tuntuisi oudolta Nintendon julkistaessa uusia Mario-pelejä, julkistaisi se miltei heti niiden jälkeen uuden konsolin jättäen ikäänkuin nykyisen Switchin ja vasta julkaistut Mario-pelit vanhenemaan.

Ehkä seuraava, täysin uusi Mario-peli julkaistaan uuden Switchin kanssa?
Se on yleensä ollut se 3D-Mario, jota odotellaan ja joka koetaan isommaksi julkaisuksi, joten nämä 2D-Mariot ja prinsessa-pelit viittaa juuri siihen että panoksia säästellään. Enkä siis mitenkään väheksy Wonderia - paras 2D-Mario - tai Peachin peliä mutta ei ne varmaan ole niitä, mitä Nintendokaan kokee sopivan uuden konsolin julkaisua ryydittämään.

Uusi Zelda tai (3D) Mario sieltä on uuden konsolin kanssa tulossa. Ehkä Metroidiakin vaikka ei sekään taida niitä kovimpia nimiä silti olla Nintendolta.
 
Ylös Bottom