Vastaus: PS3, Wii, X360 - kuka vetää pisimmän korren?
Löytyy kuitenkin eräältä toiselta alustalta - PC:ltä. Ja se lienee pitkälle XO:n ja PS3:n ongelma. Ne ovat konsolin kuoriin pakattuja PC:itä, joille tulee länsimainen PC-valikoima, mutta PlayStation 2:lla monipuoliseen konsolivalikoimaan tottuneet pelaajat jäävät paitsioon yksipuolisen tarjonnan kanssa. Kaikki nuo pelit kosiskelevat tiettyä marginaalista pelaajaryhmää, joka ei suinkaan heijasta jotain yleistä "länsimaalaista makua", vaan yhdentyyppistä makua. Kun lista on GTA, PC-rope, FPS-kokoelma, FPS, PC-rope ja FPS, ei ole välttämättä ihme että kuluttajat valitsevat sankoin joukoin Wiin. Ei noita pelejä löydykään eikä etenkään tuossa määrässä Wiille - Wiin valikoima on monipolvisempi, vaihtelevampi, rajoja rikkova. Nintendo on tähän mennessä johtanut hyökkäystä PC-konsoleita vastaan Wiin monipuolisella pelivalikoimalla, mutta juuri tänä vuonna ratkaistaan, löytyykö Wiin third partyilla taidot tehdä vetoavia, todellisia konsolipelejä, eikä vain PC:tä matkivalle konsolille tehtyjä PC-pelejä.
Aina foorumeilla puhuttaessa kyse on tietenkin mielipiteestä, ja omat mieltymykset luonnollisesti heijastuvat ulosantiini siinä missä muillakin.
Esimerkiksi GTA IV:n kohdalla on turha puhua marginaalisesta kohderyhmästä, jos peli myy 10 miljoonaa kappaletta. Tiedän kuitenkin sen, etteivät nämä pelit kaikkia miellytä, mutta vastaavanlaisia nimikkeitä ei Wiillä ole. Haluaisin oikeasti nähdä listaa Wiin 3rd party -peleistä, jotka ovat oikeasti ostamisen arvoisia ja genressään erinomaisia. Pelien ei tarvitse olla pelkästään räiskintöjä tai roolipelejä, sillä Wii voi omalla tavallaan täydentää toisten konsolien pelivalikoimaa. Henkilökohtaisesti - kuten ei moni muukaan "hc-pelaaja" - en hae bilepelejä, mutta hyvät moninpelit, joiden pariin jaksaa palata kerta toisensa jälkeen, kelpaavat aina.
DS:n esittelemä ja Wiin kehittämä uusi, casual-pelaajille tähdätty pelitarjonta on kaksipiippuinen juttu. Se on nähtävä positiivisena seikkana koko alan kannalta, että pelien kohdeyleisöä laajennetaan. Toisaalta WiiSports, WiiFit, Brain Training eivät kuitenkaan tarjoa perinteisessä mielessä sellaista sisältöä, joka imaisisi pelaajan varsinaisesti mukaansa: syvällistä pelimekaniikkaa, virtuaalimaailmaa, tarinaa tai verkkopeliä eli niitä asioita, joita minä yleensä peliltä haen. Tätä nimenomaan hain hölisemällä länsimaisesta pelimausta: siitä perinteisemmästä mausta: harmaita, geneerisiä räiskintöjä. PS2:n, Wiin ja DS:n sosiaaliset pelit ovat kuitenkin laajentaneet tätä pelimakua modernimpaan suuntaan. Enää ei länsimaissakaan pelätä koskea pelikonsoliin kytkettyyn kitaraan, rumpuun tai muuhun kapulaan.
Casualeilla ja kovaytimisillä on erona pelitottumukset. Casual-pelaaja saattaa olla tyytyväinen, jos Wii Sports on valmiina viihdyttämään viikonloppuisin kaveriporukan kesken, mutta en usko kovinkaan monen jaksavan tahkota peliä jokaisena iltana. Uskallan jopa väittää, että kaltaiseni pelaajat ovat niitä, jotka pitävät eniten meteliä. Markkinat totta kai tottelevat käteistä, jota Nintendolle virtaa ovista ja ikkunoista erinomaisen strategian ansiosta. En siltikään halua, että seuraavassa sukupolvessa lähdetään puhtaasti Wiin viitoittamalle tielle, ellei pelivalikoimaan saada konsoleiden välille nykyisenlaista tasapainoa. Tykkään edelleen pelata näitä geneerisiä PC-räiskintöjä konsoleilla, niin tykkää moni muukin. Sille nyt vaan ei voi mitään, että PC:n imago pelilaitteena on hieman rapistunut, vaikka PC:lle paras tarjonta on kyseenalaistamatta tarjolla.
Jotta tämä nyt ei venyisi liikaa turhaksi paskanjauhamiseksi, palattakoon takaisin aiheeseen eli 3rd party -peleihin. Jos tarkkaillaan jokaiselle kolmelle konsolille julkaistuja pelejä, tuntuu ainakin näin ulkoisen tarkkkailun perusteella siltä, että Wii-painokset jätetään kehittäjien puolella pikkuveljen asemaan. Näin lähes kaikki 3rd party -pelit ovat viihdyttävämpiä Xbox 360:lla tai PlayStation 3:lla. Joko kehittäjät eivät ole löytäneet sitä oikeaa tapaa työskennellä Wiin parissa, kehittäjät ovat laiskoja ja ahneita, kriitikot ja itseään HC-pelaajina pitävät Pelle-Pelaajat eivät ymmärrä Wiin taikaa tai Wiin nykyisillä ominaisuuksilla ei vain kyetä nousemaan samalle tasolle. Luultavasti vastaus on jotain sieltä väliltä.
Kehittäjien on kieltämättä mietittävä tarkkaan, kuinka lähteä kääntämään esimerkiksi uusinta Call of Dutya Wiille. Grafiikoissa hävitään selvästi väistämättä, samoin fysiikanmallinnuksessa ja muissa prosessointitehoa vaativissa ominaisuuksissa, samoin verkkopalvelussa. Kehittäjien pitää voida tarttua Wiin vahvuuksiin: poikkeavat kontrollit, halpa tuottaminen. Sisältöä pitäisi siis samalla hinnalla voida tuottaa Wii-peliin huomattavasti enemmän verrattuna teho konsoleiden nimikkeisiin. Samalla pitäisi kehittää kontrollit, jotka tuovat peliin sitä jotakin. Tätä on yritetty ja toivottavasti yritetään jatkossakin, mutta toisaalta minun mieltymyksiini istuvaa tekelettä ei ole kattavan ulkoisen tarkastelun ja lyhyen sisäisen koplaamisen perusteella kolmansilta osapuolilta luotu - ainakaan kovin montaa.
Ehkä Wiillä ei tosiaan voida vastata näihin vaatimuksiini, eikä niihin ole pakkokaan, sillä kyllä minä nautin muistakin kuin räiskinnöistä ja roolipeleistä. Esimerkiksi hyvin tehdyt seikkailut, autopelit ja tasohyppelyt - oikeastaan millaiset tahansa yleisen määritelmän mukaan hyviksi määriteltävät pelit - kelpaavat minulle, tietyin poikkeuksin. Wiillä voitaisiin kuitenkin saada monessa genressä aikaiseksi paljon hyvää, jos idea, suuunnittelu, toteutus ja ennen kaikkea panostus napsahtavat kohdilleen. En voi kuin ihmetellä, miksei Zakk & Wikin kaltaisia seikkailuja ole tehty enempää. Ehkä ne eivät miellytä Wiin kohdeyleisöä, mutta muista pelaajista luulisi löytyvän ostajia. Tällaiset nimikkeet tuovat sitä kaivattua vaihtelua harmaille räiskinnöille ja roolipeleille sekä vahviketta Nintendon omille laatujulkaisuille, kuten Super Mario Galaxy, Zelda, Metroid Prime. Jos niitä nähtäisiin enemmänkin Wiillä, voisi se löytyä jo pöydältäni.
Olin kieltämättä idiootti, kun menin tänne yleensäkään postaamaan mitään. Tavallisesti pysyn visusti erossa konsolisotimisesta, sillä pidän tällaista väittelyä yleensä turhana keskustelualueilla, kun aikaa voisi viettää niiden hyvien pelien parissakin. Noh, nyt se ei ole mahdollista, kun ei ole näyttöä tai televisiota, jolla pelailla. Ehkä voisin yrittää vielä tiivistää ajatuksiani lyhyesti tämän surkean pläjäyksen jälkeen: Wiin pelivalikoima ei ole tällä hetkellä minun makuuni, etenkään 3rd party -valikoima. En halua tuomita ketään, joka näistä peleistä nauttii, sillä makuja on monenlaisia. Tällä hetkellä vain vaikuttaa siltä, että Nintendo ja muut ovat liiankin tyytyväisiä siihen, että Wii Sportsin kaltaiset pelit myyvät. Ehkä jos jjoskus saan joukon pelihaluisia ystäviä jotka ovat lihaa ja verta, uskallan panostaa tällaiseen pelaamiseen, mutta tällä hetkellä suuri osa harrastuksesta tapahtuu fyysisesti yksin. Sosiaalisuus väilttyy lähinnä verkon ylitse. Sangen ikävää.