Vastaus: PS3, N5, XBOX2 - kuka vetää pisimmän korren?
sawe sanoi:
Pleikkari avitti suunnattomasti DVD-formaatin etenemistä(samoin kuin omaa myyntiään), ja koska HDTV- asiat ovat suomessa/euroopassa tulossa, ehkä josku 2010, ei Sony saa koneelleen muuta vetoapua, kuin edellisten pleikkareiden maineen.
Pelithän se oleellisin asia on. Pelkkä lupaus niistä Kovista Peleistä riittää jos ei julkaisuun vielä saada megahittejä. Näinhän Sony toimi PS2:n kanssa,
Final Fantasyn ja
Gran Turismon kaltaiset nimet saivat ihmiset kuolaamaan vaikka pelien julkaisua sai odottaa.
HD:n kanssa on sitten erityisesti meillä muna vai kana -ongelma. Vastaanottimet eivät yleisty ennen kuin on materiaalia, materiaalia on turha esittää laajemmin ennen kuin on joku sitä katsomassa. Konsolit ovat tässä tuomassa Euroopassa ensimmäisenä HD-tason resoluutiot koteihin, ja varmasti saavat joitakin hankkimaan HD-kykyisiä televisioita. Mutta eihän HD ole mainstreamia vielä missään, eikä USAssakaan varmasti saada massoja HD-kauppaan kovin nopeasti, vaikka siellä on jo paljon HDTV-lähetyksiäkin.
Itse en usko taaksepäinyhteensopivuuden olevan suurikaan myyntivaltti, ja mikäli Microsoft onnistuu tuomaan olkkariin tarpeeksi monipuolisen media centerin, ollaan Sonyllä helisemässä.
Siirtymävaiheessa vanha pelivalikoima voi muodostua oleelliseksi tekijäksi jos uudelle laitteelle ei ole kaikille pakollisia hittipelejä vielä tullut. Toki tämän merkitys vähenee tuntuvasti vuosi-pari laitteen julkaisun jälkeen kun pelituotanto on siirtynyt uusille laitteille. Jos joku ei omista entuudestaan edellisen sukupolven laitetta on tietysti alkuvaiheessa houkuttelevampaa ostaa laite, jolla voi pelata myös niitä viittäsataa kaupan hyllystä löytyvää vanhemman koneen peliä. Ja grafiikkaero tässä sukupolvivälissä on pienempi kuin edellisessä, joten grafiikka-allergisillekin tilanne on nyt hieman suopeampi kuin viisi vuotta sitten.
Xboxin tekniikka ei liene teknisesti "hurjaa", mutta eipä tule olemaan valmistuskustannuksetkaan, joten hintaetu lienee mikkisoftalla pitkään hallussa.
Xbox 360 on teknisesti suht suoraviivaisesti samalla kehityskaarella kuin kaikki muutkin konsolit ovat käytännössä olleet, eli uutukaisena se on melkoisen kova laite. Uutena se maksaa todennäköisesti $299.90, mikä melkoisen varmasti tuottaa jonkin verran persnettoa Microsoftille. Valmistuskustannukset eivät todellakaan ole ihan heti kovin halpoja, onhan siinäkin laitteessa uusinta uutta olevaa prosessori- ja grafiikkapiiriteknologiaa, mutta toisin kuin lukuisista eri valmistajien osista kootun alkuperäisen Xboxin kanssa, ne todennäköisesti saadaan painettua alas ajan mittaan.
Sonyn etunahan hintakilpailussa on täysin omat tuotantolinjat. Ja kun PS3 tulee markkinoille vuoden myöhemmin on välissä myös vuoden verran tuotantotekniikan kehitystä ja hinnan putoamista.
Uskoisin Microsoftin parhaan mahdollisuuden olevan siinä, että kun ahneimmille on myyty ensimmäiset laitteet pudotetaan konsolin hintaa nopeasti hyvinkin alas, jopa alle 200 taalaan/euroon. Tuottaahan se hurjia tappioita, mutta se voi olla ainoa tapa saada ihmisiä ostamaan laitteita suuremmissa määrin sen sijaan että massat ensin odottaisivat mihin PS3 pystyy. PR-sotaahan tämä myös on.
Samoin kuin pelit jotka julkaistaan DVD-formaatissa, voi lupailla markkinaosuuskilpailua myös pelien hintojen avulla, mikkisoftan eduksi tämäkin.
En usko, että pelimedioiden hinnassa on niin suurta eroa, että juuri se koskaan näkyisi kuluttajalle asti. Mahdollinen hintaero tulee varmasti sisällön puolesta, jota on mahdollista laittaa BD-kiekolle (tällaista lyhennettä näytti Panasonic käyttäneen bluray-pilottilinjoja pystyttäessään, kelpaa minulle) paljon enemmän, ja sen tuottaminen sitten maksaakin. Kaksikerros-DVD:n monistus kaikkine koteloineen ja vihkoineen maksaa suurissa erissä alle puolitoista dollaria kappaleelta, josta itse levyn osuus on ehkäpä 80 sentin luokkaa. Vaikka BD-monistus maksaisi kolminkertaisesti olisi vastaavan paketin hinta noin kolme dollaria, eikä sellaista ainakaan kustannussyistä siirretä kuluttajahintoihin kympin lisäykseksi. Siksi että se on "parempaa" teknologiaa ehkä
Ja ei mikään estä DVD:n käyttämistä PS3:n peleihin, kahdeksan gigan kapasiteetti riittää hyvin pitkälle, tehdäänhän PS2:llekin edelleen jonkin verran CD-pelejä.
Ja koska tulevaisuuden ennustus on aina niin tuottavaa osallistunpa minäkin siihen, vaikka seuraava sukupolvi onkin melkoisen levällään vielä. Veikkaan Sonyn edelleen vievän pisimmän korren, mutta huomattavasti niukemmin kuin tässä sukupolvessa. PS2:han on ylivoimaisin voittaja sitten NES-ajan. Microsoft juurtuu vahvaksi kakkoseksi, ja Nintendo löytää vakaat markkinat vaihtoehtolaitteena, joka tarjoaa kokonaisvaltaisesti pelaajaystävällisimmän pelikokemuksen ;-)