Vastaus: PS4, Xbox One, Wii U - 8. sukupolven konsolit
Joo no mun viha jakautuu tasapuolisesti niin free to playta, mikromaksuja kuin dlc:tä kohtaan. Toki dlc voidaan tehdä myös hyvin ja mikromaksut myös, silleen että ne eivät tosiaan vie mitään pois yksinpelistä mutta antavat pelin julkaisijalle mahdollisuuden tienata vähän extra massia. Tosta on vaan nähdäkseni lyhyt matka siihen että se alkaa vaikuttaa myös siihen yksinpelaavaan, pelin normaalisti ostavaan jantteriin. Se saattaa alkaa ohjata pelisuunnittelua enemmän ja enemmän. Ja tästä suuntauksesta en pidä. Toki ymmärrän että rahaa pitää tienata, mutta tekisivät mieluummin hyviä pelejä niin kyllä ihmiset ostaa.
F2p, mikromaksut ja DLC on kaikki hemmetin hyviä juttuja, kun ne ovat tehty kuluttajien/pelaajien kannalta järkevästi. Olen käyttänyt Warframeen ehkä noin 25e ja se on hyvä summa, jolla olen saanut mieleistäni sisältöä ja skaalautuvuutta peliin. Kellossa on melkein 400h, joten nähdäksi olen saanut rahoilleni katetta. Jos olisin ostanut kaupasta täysihintaisen konsolipelin (60-70e) en olis saanut rahoilleni yhtä paljoa vastinetta kuin nyt. Olen ollut todella tyytyväinen Warframen hinnoitteluun ja tyyliin hoitaa homma kotiin. Itse maksoin pelistä ekan kerran vain kannatuksen vuoksi. Hyvä peli ja suht pieni studio, joka on lähtenyt omilleen. Toisen kerran laitoin taaloja tiskiin, kun Steamissa oli hyvä paketti tarjouksessa.
MechwarriorOnline, paljon tunteja siinäkin, rahaa olen laittanut 10-15e kiinni. Peli on apinoinut suurimman osan maksujärjestelyistään WOT:ilta, mikä on huono juttu. MWO on hyvä peli, mutta maksullinen sisältö on yksinkertaisesti liian kallista. Onneksi tässäkin pelissä pötkii pitkälle hyvin pienellä panostuksella, kunhan käyttää kolikkonsa fiksusti, eikä lähde ostelemaan turhaan pelin ilmaista valuuttaa, rahamechejä tai väripaletteja. Kuitenkin sijoittamallani rahamäärällä ja pelaamisellani, olen todella tyytyväinen siihen arvoon, minkä olen saanut.
Planetside 2, aivan mahtava peli. Ei ole p2w. Oikeaa rahaa ei tarvitse käyttää mihinkään, jos ei halua. Ainoa mistä jää paitsi, ovat kosmeettiset jutu. Kaikki muu on avattavissa pelaamalla, grindi on toki hurja. PS2:ssa kuitenkin jo alkuasetelman aseet ovat hyvät ja myöhemmin avattavat pyssyt eivät ole millään tavalla OP. Hemmetin hauskaa, suurta ja edullista sotaa. Rahaa kiinni noin 20e ja pelitunteja 200+. Varoituksen sana PS2:sta, tätä jos haluaa pelata millään tavalla toimivasti, vaatii se käytännössä kommunikointia edes jollakin tasolla oman puolen kanssa. 2000 pelaajaa samalla tantereella vain on niin helkkarin paljon, että taktikointi ja kommunikointi antaa etua huomattavasti.
Näissä peleissä, vaikka f2p on mukana, on se mielestäni ainakin omalla kohdalla tosi hyvä juttu.
Sitten on tietenkin tapaus EA, joka on jo useammassa pelissä kokeillut f2p-mallin rahastusta täysihintaisina ostettavissa peleissä (mikromaksut, DLC, season passa + kaikki muu kuvotus). Häpeällistä ja toivon (tod näk turhaan), että ihmiset eivät noihin rahojaan laittaisi. Jo pelkästään sen vuoksi, että tuo suunta on kuluttajan kannalta erittäin huono.
Nuo kaikki ansaintamenetelmät eivät ole mikään yksistään tai kauttaaltaan huonoja, väittäisin päinvastoin. Niitä voidaan kuitenkin käyttää todella väärin ja kuluttajan kannalta epäedullisesti. Esimerkkkinä vaikkapa DLC, joka on pelilevyllä jo valmiiksi kun ostat pelin, mutta saat sen, jo kertaalleen ostamasi, softan käyttöön vasta kun maksat vitosen lisää ja lataat 100k avaustiedoston...