Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PS5: Lisälaitteet ja tarvikkeet

Joo emmäkä nyt lähtis kauheesti huolestuu kuha nyt tuli mieleen, jos nyt tätä käyttäisin olis se kuitenkin sen verran vähäistä että tuskin (ellei ole maanantai kappale) Pelailee/runkuta niin paljon kun perinteistä ohjainta. Olis tässä silti voinut olla se dualsensen vaihettavat tatit ominaisuus niin ei tarttis ressata.
 
Tuli muuten sellainen mieleen, kun katselin Digital Foundryn uusinta podcastia, että Cyberpunk 2077 pyöri paljon huonommin ja näytti karulta Steam Deckissa tai Roc Alloyssa. PS Portalilla saa paljon näyttävämmän ja lienee akkukestokin jotain tuplat parempi. Ei se striimauskaan aina niin huono asia ole.

Toki erillaiset laitteet ja kaikkea ei voi verrata. PS Portal hakkaa laadussa nuo laitteet kotona, mutta kodin ulkopuolella vakaa kääntyy rankasti muiden laitteiden eduksi.

Ja sekin vielä, että tarvitseeko noita raskaampia pelejä edes pelata näillä kannettavilla laitteilla. Pelaa vaikka jotain Sea of Starsia niin tuskin on hirveästi visuaallista eroa eri laitteilla, mutta striimauksessa tulee kuitenkin kaupan päälle se pieni viive ohjaukseen.

Kaikissa on jotain hyvää ja huonoa, se vain riippuu omasta käyttötarkoituksesta mikä on itselle hyvä ratkaisu tai onko mikään.
 
Cyberpunk 2077 pyöri paljon huonommin ja näytti karulta Steam Deckissa tai Roc Alloyssa. PS Portalilla saa paljon näyttävämmän ja lienee akkukestokin jotain tuplat parempi.
Steam Deckillä pystyy ihan yhtä hyvin käyttämään remote playtä eli parempi vertaus olisi molemmilla käyttää samaa ominaisuutta. Varmasti näyttää silti Portalilla hieman paremmalta 1080p ruudun takia, mutta silti.
 
Steam Deckillä pystyy ihan yhtä hyvin käyttämään remote playtä eli parempi vertaus olisi molemmilla käyttää samaa ominaisuutta. Varmasti näyttää silti Portalilla hieman paremmalta 1080p ruudun takia, mutta silti.
Ja ohjain parempi. Hinta halvempi. On myös paljon hankalampi käyttää Remote Playta Steam Deckilla.

Lähinnä se pointti oli siinä, että kun näki kuinka hienolta Cyberpunk näytti viikonloppuna Remote Playlla niin ero oli aika iso Steam Deckiin. En ajatellut niiden olevan noin karuja. Toisaalta kuten sanoin niin pienemmissä peleissä ei sitä eroa sitten enää ole.
 
Steam Deckillä pystyy ihan yhtä hyvin käyttämään remote playtä eli parempi vertaus olisi molemmilla käyttää samaa ominaisuutta. Varmasti näyttää silti Portalilla hieman paremmalta 1080p ruudun takia, mutta silti.
Steam Deckillä ja vastaavilla voi myös käyttää GeForce Now'ta, jonka kautta CP2077:kin näyttää vielä makoisammalta kuin PS5:llä - ainakin jos on se kallein maksullinen tilausmuoto, jossa saa RTX 4080 -tehot käyttöön.
 
Minulla menee pleikkarista hdmi adapteriin josta saan ulos hdmi ja optisella äänen.optinen menee vahvistimeen.Homma on toiminut erinomaisesti kunnes tänään kuvasignaali katkoo vähänväliä,samoin ääni.Telkkari ei meinaa löytää signaalia välillä ollenkaan eikä tunnista konsolia.Adapteri toimii koska kokeiltiin vaimon tietokoneella niin kuva ei pätkinyt toisessa näytössä.Eri hdmi johtoja on myös kokeiltu.Adapteri ottaa virran tvn usb liitännästä ja sitäkin epäilin että onko virransaannissa ongelma.Ei ollut.

Mistäköhän hemmetistä tuo kuvan pätkiminen nyt johtuu.Ilman adapteria toimii mut miten adapteri toimi aijemmin ja vieläkin toimii muualla paitsi pleikkarin ja tvn välissä.

Adapteri on ainut ratkaisu millä saan tällä hetkellä äänet kotiteatteriin.
 
No niin, nyt on Portal kotona ja vähän ehdin jo laitetta testata.
Olin tietty kaikki arvostelut lukenut ja katsonut, silti laitteen koko ja painokin yllätti. On kyllä isompi mitä ajattelin, mutta silti sanoisin, että koko on aika optimaalinen jos tällä vakavasti aikoo jotain pelailla. Mutta ei tätä ehkä aikuinen äijä kehtaisi julkisella paikalla kaivaa esille :D Ei sen puoleen, kun mukana ei tule mitään kuljetuspussukkaa, niin hieman hankala tätä olisi mukaan ottaakaan. Onhan tuolla netti tosin jo väärällään 3rd party -koteloita tälle
Näyttö on LCD eikä ikävä kyllä OLED, väittäisin kuitenkin, että tämä on sieltä parhaasta päästä LCD-näyttöjä mitä on tullut käytettyä. Ellei jopa paras.
Näin low-end -kotiteatteriharrastajana kaiuttimet nyt eivät yllättäen vakuuta, mutta käyttökelpoiset ne kuitenkin on. Kuulokkeita tuli nyt testauksen aikana käytettyä, ihan langallisia siis. Katsoo nyt hommaanko ne Sonyn Link-kuulokkeet tai korvanapit jossain kohtaa.

Käyttöönotto oli ihan sujuva, käyttäjäehtojen hyväksynnästä en meinannut ensin päästä ohi. En tiedä kämmäsinkö itse jotain vai bugittiko hetken. Pakolliset ohjelmistopäivitykset kesti n. 10 min ja tämän jälkeen QR-koodilla PS Apin kautta kirjautuminen. Yhteys konsoliin muodostui minuutissa, saa nähdä onko jatkossa nopeampaa. Edit: on, toisella kerralla yhteys muodostui alle 10 sekunnissa.

PS5:n alkunäyttö kun piirtyi Portalin ruudulle, oli ensivaikutelma todella järkytys, sumeaa ja epätarkkaa kuvaa. Meni kymmenen tai viisitoista sekuntia ja näkymät kirkastui ja lopputulos on todella terävä ja tarkka kuva.

Pelejä mitä tuli testattua:
Astro: todella hyvä kuvanlaatu, pienen pieni latenssi havaittavissa
GT7: todella hyvä kuvanlaatu, pieni latenssi, enemmän pelaamisen vaikutti kuvan pieni koko. Olen tottunut pelaamaan 65" näytöllä ja nyt kaikki oli pientä piiperrystä
GoW Ragnarök_ todella hyvä kuvanlaatu, en oikeastaan havainnut latenssia
Ratchet & Clank Rift Apart: todella hyvä kuvanlaatu, en havainnut latenssia
TLoU Part 1 PS5: todella hyvä kuvanlaatu, en havainnut latenssia
Diablo 4: todella hyvä kuvanlaatu, en havainnut latenssia

Tuo latenssi mitä joillain peleillä havaitsin, muistutti ehkä enemmänkin pelaamista televisiolla jossa hidas vasteaika, mitään pätkimistä tai lagaamista ei tullut vastaan. Reaktioshooterit ja tiukimmat rallipelit voi olla haaste, jos tavoitteena on huipputulokset.

Ensitestin perusteella laite siis tekee mitä lupaa ja ainakin omat ensikokemukset on positiivisia. Näytön laatu on parempi mitä toivoin ja pelattavuus mielestäni toimii. Osa peleistä ei tietysti toimi pikkuruudulla niin hyvin mitä isolla näytöllä, mutta toisaalta jotkut pelit tuntuvat melkeinpä paremmilta käsikonsolilla.

Ohjain sitten tuntuu Dual Senselta, tatit on hiukan pienemmät mitä orggis-ohjaimessa. Ei valittamista.

Tulen tätä käyttämään varmaankin 95% ajasta ihan kotona kymmenen metrin säteellä konsolista, mutta kiva kun voi vapaammin valita missä pelaa ja istuu. Ja aina en halua, että oma pelaaminen hallitsee koko olohuonetta.

Kokoonpanosta kotona sen verran, että reititin on Decon 4g+ LTE WiFi6-tukiasemalla ja PS5 on purkissa kiinni ethernet-kaapelilla.
 
Viimeksi muokattu:
Itsekin Portalia harkitsen, ja varmaan tulee ostettua jos hinta laskisi. Nyt on niin vähän aikaa ja rahaa ettei kannata ihan tuohon hintaan vielä ostaa. Ja näin jonkun kommentin Sonyltä, mistä sain kuvan että pelien streamaus voi tulla mahdolliseksi tulevaisuudessa mikä toisi lisäarvoa laitteelle.
 
Hmm. Kokeilin Remote Playta tabletilla, mutta siinä oli ongelmia.

Jostain syystä Dual Sensen näppäimet oli ihan sekaisin tabletilla pelattaessa, esim. L2 oli vasen tatti vasemmalle ja neliö oli oikeasti X. Lisäksi oli yhteysongelmia, vaikka puhelimella toimi hyvin samassa wifi-verkossa. Ja olipa tuo "10 näyttö liian isokin jo, ei niin mukava käyttää ja siinä huomasi kaikki häiriöt kuvassa liian selkeästi.

Puhelimella oli eilen jälleen kiva pelailla Remote Playta, mutta sitten taas puhelinen akku meni lähes tyhjäksi ja se ei ole kauhean kätevää. Alkaa PS Portal koko ajan vaan kuulostaa fiksummalta, mutta onhan se iso summa rahaa käytännössä vain sänky pelaamisesta.

Jotain huolia myös alkaa olla tattien toimivuudesta:

Voi olla, että oikeasti ei ole mitään vakavaa ongelmaa itse PS Portalissa vaan viat johtuu softasta. Mikäli kerran ongelmia on ollut myös PSVR2:lla ja päivitykset tai laitteiden bootaus on osalla auttanut.
 
Itsekin äsken testailin remote playta kun tänään tuli postissa se klipsi ohjaimeen.
Hyvin tuntui toimivan. RR4 tuli pelattua läpi, nopeasti testasin onko fallout 76 pelattavissa kun mulla on vaan 6.2" ruutu luurissa ja olihan se.
Hieman aikaa sai kyllä hahmotella mitä pipboy näytti nälän ja janon tasoksi.
Tosin tuostakin syytän enemmän omia silmälaseja sillä vanhoilla laseilla pystyi hyvin lukemaan vaikka pelikotelon takakannen kun vaan katsoi tarpeeksi läheltä. Näiden uusien kanssa täytyy laittaa se kotelo johonkin 30cm päähän, että saa mitään selvää, mutta kauas näkee marginaalisesti paremmin.
Kai mun tarttee jotkut lukulasit ostaa kun muutenkin ärsyttää kun et voi edes tavaroiden tuoteselostetta lukea kunnolla enää.

Sitten tuli monkey ball banana maniaa pelattua joku pari tuntia.
Mitään mainittavaa input lagia en huomannut ja kuva oli hyvä koko ajan.
Luurin akkukin kestää hyvin sillä mä pelasin yhteensä joku likemmäs kolme tuntia ja akkua meni n.35%
Ei taida portalikaan päästä samoihin lukemiin tai siinä kestää akku jo paremmin mitä perus dualsensessa.
 
Jotain 4-7h on PS Portalin akkukesto. Ehkä saa enemmän kestoa mikäli ottaa tärinät pois ja näytön kirkkautta säätelee.

Itse tykkitelin puhelimella täysi kirkautta HDR:llä (1100 nitsiä maksimi OnePlus9:ssä) sekin varmaan syö akkua vähän enemmän. Oman puhelimen akku kestänee saman verran kuin PS Portal, mutta toki puhelimessa näyttö on pienempi.
 
Kirjotetaan nyt pari sanaa edgestäkin kun se on nyt ollut muutaman päivän käytössä.
Useamman kerran lukenut netistä kuinka se kuulemma sopii kouraan paljon paremmin mitä perus dualsense, mutta sehän on melkein identtinen.
Mä en huomaa muuta eroa kuin sen, että ne kahvojen kärjet ei ole tylpät kuten perus kapulassa, mutta eihän noita normaalisti edes huomaa ellei pidä ohjaimesta jotenkin oudolla tavalla kiinni.

Takanapit on hyvät ja napakat ja mä päädyin käyttämään niitä tynkä versioita, koska niitä ei tule vahingossa painettua.
Liipaisimen liikeradan laitoin minimiin nyt kun falloutia pelaan ja tulen tekemään noin aina jos pelissä ei ole ajamista tai jtn muuta joka oikeasti vaatii sen koko liikeradan. On se vaan niin paljon kivempaa tähdätä ja ampua kun liike on lyhyt ja napakka.
Mä en myöskään koskaan käytä niitä liipaisimien efektejä joten senkään suhteen en menetä mitään vaikka liikerata on minimissä.
Myös tärinät on heikoimmalla ja lisää virtaa tämä alkaa haluamaan viiden tunnin jälkeen, perus dualsense 7 tunnin jälkeen.

Ihan hemmetin ylihintainenhan tämä siltikin on, mutta minkäs teet kun tuo on se "elite" ohjaimien hintaluokka.
Miettikää nyt. Tämä maksaa saman mitä portal vaikka ainoa ero perus 70e ohjaimeen on takanapit, vaihdettavat tatit ja liipaisimien liikeradan säätö sekä paskempi akku.
Portalissa on kaikki dualsense ominaisuudet ja vielä kohtuu iso näyttökin.
Oikea hinta tälle olisi joku 120-140e ja sillä rahalla olisi varmasti myynyt paljon paremmin mitä nyt kun se olisi "vain" kahden perus ohjaimen hinta.
 
Ign arvio Sonyn uudet Pulse napit. Kuulostaa fantastisilta mutta kaikessa muussa on karsittu. Sonyn omat vähän aikaa sitten julkaisemat Inzone napit on paljon monipuolisemmat ominaisuuksiltaan.

 
Playstation Portalin julkaisupäivä suomessa siirtynyt viikolla eteenpäin.
Uusi ennakoitu julkaisupäivä on 8.12.2023.
 
Ilmeisesti remote playn toimivuus on sittenkin tuurista kiinni sillä tänään mulla on jatkuvasti ongelmia jossa vaikka pieni tatin näpäytys kääntääkin hahmoa 90 astetta falloutissa eli ohjaimen komento jää ns. päälle pidemmäksi aikaa.
Ruudunpäivitys pysyy kunnossa eikä kuvakaan pikselöidy eli siinä suhteessa yhteys on hyvä.
Voiko olla mahdollista, että ongelma ei olekaan remote playssa vaan puhelimen ja ohjaimen välisessä yhteydessä?
 
Voiko olla mahdollista, että ongelma ei olekaan remote playssa vaan puhelimen ja ohjaimen välisessä yhteydessä?
Se on ihan mahdollista. Bluetooth on kuitenkin jossain määrin häiriöherkkä, koska samalla 2,4 gigahertsin taajuusalueella toimii niin vanhemmat langattomat verkot kuin myös mikroaaltouunitkin.
 
Kyllä se vika taisi olla ihan remote playn puolella sillä jos vaikka vaan seisoi paikoillaan ja katseli ympärille puhelimen kosketusnäyttö ohjauksella niin ruutu nyki niin pirusti, mutta dualsensen kanssa se on sulava ja ohjaus toimii miten sattuu.
Tuli tuota silti kuus tuntia pelattua kun onneksi hahmo on kiväärin kanssa hiiviskelyyn keskittyvä joten kaikki saa ammuttua kenenkään huomaamatta, mutta kyllä silti sai kiroilla kun vaikka pipboy valikoita selatessa painat kerran dpadia alaspäin ja peli reagoi niinku pitäisit nappia pohjassa.

Just pari päivää sitten kaikki toimi erittäin hienosti monta tuntia ja tuon jälkeen ainoa muuttunut asia on se, että se remote play softa ilmeisesti päivitti itsensä kun viimeksi jo kysyi päivitystä ja laitoin vaan later ja nyt se ei enää kysynyt.

edit:

Okei huomenna täytyy testata tätä vaikka kuulostaa ihan mahdottomalta ja viimeksi mulla tosiaan oli telkkarissa myös pleikan kuva ja tänään en käyttänyt telkkaria päällä.

 
Kattavin portal arvostelu jonka olen katsonut.
Äijä testailee laitetta eri paikoissa käyttäen omaa puhelinta hotspottina ja aina ennen testiä testaa nopeuden ja latenssin.
Isoin ongelma oli portalin käyttäminen vaikka mäkkärissä tai missä vaan missä on julkinen wifi sillä niiden käyttäminen vaatii vähintään ehtojen hyväksymisen nettiselaimella jota portalissa ei ole.
Myöskään liikkuvan auton kyydissä pelaamisesta ei tullut mitään.

 
Ylös Bottom