Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

Viimeksi katsomani elokuvat

Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Doom.

Joo, mulle täysin epätyypillinen leffa katsoa. Mutta mulla iski mieliteko nähdä ne vanhat Doom-monsterit siirrettyinä leffaan. Paha vaan, että niitä ei tossa leffassa ollut. Ei ainuttakaan punaista leijuvaa pallopäätä, ei yhden yhtä pukinjalkaista pirulaista eikä edes lentäviä tulisia pääkalloja. Leffa oli ilmeisesti tehty sen uusimman Doomin viitekehykseen joten tää ei tavoittanut mua.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

A History of Violence. Odotin hyvää elokuvaa tästä David Cronenbergin ohjauksesta mutta yllätyin silti positiivisesti. Juoni on ehkä yksinkertaisinta Cronenbergia ikinä mutta ei silti mitenkään pinnallinen. Viggo Mortensen suorastaan loistaa roolissaan Tom Stallina eivätkä muut hahmot juuri jää jälkeen (Ja Maria Bello cheerleader-univormussa on kivaa katseltavaa). Ainoastaan William Hurt on hieman huvittava mutta jotenkin tämä myös sopii rooliin. Elokuva antaa myös aivoille töitä ja pistää miettimään ihmismielen pimeämpää puolta. 4½/5.

Transporter 2. Tunnustetaan nyt heti ensimmäiseksi, että olen jonkinasteinen Jason Statham-fani. Mies tuntuu kykenevän vaikka mihin ja on uskottavampi kuin Jackie Chan ikinä. Juoni tässä nyt on melkoista höttöä mutta se ei onneksi olekaan tärkein osa-alue tämäntyylisissä elokuvissa. Vaan toiminta on. Ja sitä on paljon. Lähestulkoon non-stoppina tulee tyylikkäitä takaa-ajoja (Stathamin näyttelemä Frank ilmeisesti ajelee tuhoutumattomalla Audilla), hurjia lähitaisteluita joissa käytetään avuksi kaikkea lääkeruiskuista paloletkuihin ja löytyypä ammuskeluakin paljon. Kyllä tämän parissa oikein hyvin viihtyi eikä missään vaiheessa kyllästyttänyt. Auttaa kun lähtee oikealla asenteella katsomaan eikä hae mitään suurta elokuvaelämystä. 3-/5.

Scarface. Brian De Palman vuonna 1983 ohjaama Scarface on paljon velkaa tälle Howard Hawksin alkuperäisversiolle. Monia kohtauksia on napattu remakeen melko suoraan tästä ja myös monia yhteneviä teemoja löytyy. Scarfacea näyttelee Paul Muni joka on huomattavasti Pacinon versiota selväjärkisempi mies. Kaikki 30-luvun tärkeimmät rikoselementit (konepistoolien tulo kaduille, järjestäytynyt rikollisuus, kieltolaki) löytyvät ja Hawks käyttääkin niitä hyvin. Tämä on kuitenkin yksi niitä harvoja kertoja kun remake on alkuperäistä parempi. Ei Hawksin Scarface kuitenkaan huono ole, päinvastoin. Moni nykyajan rikoselokuva on tälle paljon velkaa ja jaksaa tämä yhä viihdyttää vaikka valmistumisesta on jo yli 70 vuotta. 3½/5.

The Machinist. Aiemmin lähinnä tv-sarjoja luotsanneen Brad Andersonin ohjaama The Machinist tuli jo ennen julkaisuaan tunnetuksi Christian Balen hurjasta painonpudotuksesta (pudotuksen jälkeen mies painoi n. 55 kg) mutta elokuvallisestikin kyseessä on oikein toimiva kokonaisuus. Tyylillisesti The Machinist muistuttaa suuresti Christopher Nolanin Mementoa sekä Insomniaa. Mukana on myös Dostojevskiä. Bale on elementissään Trevor Reznikinä jolla ei tunnu olevan kaikki aivan kohdallaan. Keskitysleirinvangin olemus vain tuo lisää vaikuttavuutta rooliin. Jennifer Jason Leigh ja Aitana Sánchez-Gijón vastaavat suurelti osin naisrooleista ja suoriutuvat niistä vähintäänkin kohtalaisesti, tosin mitään älyttömän vaikeaa roolia kummallakaan ei ole. Pienemmistä rooleista voi bongata lähinnä Michael Ironsiden. Mitään "suurta" elokuvaa tästä on turha odottaa mutta The Machinist toimii erittäin hyvin pienimuotoisena mysteerinä/trillerinä. Valitettavasti elokuva kuitenkin nojaa ehkä hieman liikaa yhteen juonenkäänteeseen joten toisella katsomiskerralla tämä tuskin toimii läheskään näin hyvin. The Machinist tullaankin mitä luultavammin muistamaan lähinnä Balen painonpudotuksen takia. Nyt ensimmäisen katselun perusteella kuitenkin arvosanaksi 4/5.

Underworld: Evolution. Kate Beckinsale keinonahka-asussa. Siinä ensimmäinen asia joka monelle tulee Underworld-elokuvista mieleen. Ja mikäpä siinä, kivahan ko. neitokaista on katsella mutta onneksi Underworldit eivät rajoitu pelkään silmänruokaan. Edellisestä osasta on jäljellä lähinnä päähenkilöt eli Selene (Kate Beckinsale ja Michael (Scott Speedman). Evolution jatkaa siis siitä mihin ensimmäinen osa päättyi, niin juonellisesti kuin tyylillisestikin. Raakuutta on tosin tullut lisää, nyt revitään jo leukaluita irti. Toimintaa siis riittää ja se on pääosin hyvin tehtyä Aivan ensimmäisen osan extended-version tasolle tämä ei pääse mutta ei jää kauaskaan. Jään mielenkiinnolla odottamaan kolmatta osaa 4-/5.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Jarhead

Ihan ok leffa, vaikka siinä ei sit sitä armotonta räiskintää ollutkaan.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Onhan noita jokunen tullut katseltua, mutta seuraavat jääneet mieleen:

Inside Man - Spike Leen uusin on mieheltä täysin erilaista, mutta samalla äärimmäisen samanlaista kuin aikaisemmat tuotokset. Hieno juoni, hyvää läppää ja erinomaiset näyttelijät. Selittelemättömyys voinee ärsyttää joitakin, itse koin vain positiiviseksi. 4-4½/5

Batman - Pitkästä aikaa tuli katseltua alkupään yönsankareita, ja kyllähän tuo ihan mukiinmenevää menoa on edelleen. Hieman Jokeri-showksi varastautuu loisteliaan Jack Nicholsonin roolisuorituksen myötä, mutta asialle ei juuri mitään voi. Tästä on hyvä jatkaa kakkososan pariin. ~3½/5

Jarhead - Hieman erilaisempaa sotaelokuvaa, jonka autenttinen kerrontatapa ei oikein kestä koko keston ajan. Mitään merkittävää ei juuri tapahdu. Näyttelijäsuoritukset ovat hyvät ja etenkin kuvaus loistaa. (arvio) 3½/5

Banlieue 13 - Ranskalaistoimintaa, ja samalla lähiaikojen parhaimpiin länsitoimintoihin lukeutuva elokuva. Nyt toisella katselukerralla ei ollut aivan niin kovaa fiilinkiä kuin neitsytretkellä, mutta kyllä hektisyys puri edelleen. Jos satut parkourista pitämään, on toisessa pääosassa parkourin kavereittensa kanssa luonut David Belle. Mistään parkour-demosta ei suinkaan ole kyse, onneksi, vaan ihan varteenotettavasta toimintaleffasta, jossa action on tyylikästä. Suosittelut toiminnan ystäville. Arviota tulossa myöhemmin. (arvio) 3/5
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

J. Pikkarainen sanoi:
Jarhead - Tästä on tulossa pidempiä jaaritteluja tämän viikon aikana. Hieman erilaisempaa sotaelokuvaa, jonka autenttinen kerrontatapa ei oikein kestä koko keston ajan. Mitään merkittävää ei juuri tapahdu. Näyttelijäsuoritukset ovat hyvät ja etenkin kuvaus loistaa. 3½/5
3/5


Kyllä, olen samaa mielä, mutta aika todenperäinen se varmasti on. Ukkoja paikalla yli 300000 mutta mitään ei tehdä. Fly guys do the war :)

Kuvaus ja ysäri poppi oli tosiaan mitä tuosta leffasta mieleen jäi. Sekä se armeijan "mielettömyys" joka myös SA_INTISSÄ nähtiin - tietenkin pienemmässä mittakaavassa :)
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Dan sanoi:
Kuvaus ja ysäri poppi oli tosiaan mitä tuosta leffasta mieleen jäi. Sekä se armeijan "mielettömyys" joka myös SA_INTISSÄ nähtiin - tietenkin pienemmässä mittakaavassa :)

En siis ollut ainoa, jolle SA-INT-fibat olivat vahvasti läsnä elokuvan ajan :D

Arviostani voi lukea hieman enemmän niitänäitä, mutta kiteytettynä SA-INT meets Real War. Pidetään poikain kanssa hauskaa, ettei järki mene täysin turhiin tehtäviin.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

J. Pikkarainen sanoi:
En siis ollut ainoa, jolle SA-INT-fibat olivat vahvasti läsnä elokuvan ajan :D

Arviostani voi lukea hieman enemmän niitänäitä, mutta kiteytettynä SA-INT meets Real War. Pidetään poikain kanssa hauskaa, ettei järki mene täysin turhiin tehtäviin.


Kyllä, SA-INT suorastaan purskahti takaisin mieleen :)

Moni varmasti pettyy tuohon leffan toiminnattomuuteen mutta itse kyllä sain monta ahaa elämystä. Eli länsimaalaisen median kiilloitettu Irak sota tavallaan sai asianmukaiset kasvot koko jutulle.

Ja vielä leffan takakannessa luki jotain armottomasta räiskinnästä johti ainakin itsellä odotukset johoihinkin niin tyypillisiin Thin Red Line tapaisiin juttuihin, mutta kun mitään loppu kliimaksia ei tapahtunutkaan olin alku järkytyksen jälkeen oikeastaan tosi tyytyväinen :)

Pitkästä aikaa leffa joka mietityttää pari päivää katsomisen jälkeenkin.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Die Hard

Die Hard rokkaa edelleen. Pienenä tämä oli yksi eniten pyöritettyjä videoita, mutta viime katsomisesta on kulunut todella monta vuotta, joten aikamoinen nostalgiapommi oli kyseessä.

No, Hans ja posse oli edelleen törkeän mauttomia pahiksia. Varsinkin se veljeskaksikko on edelleen naurettavan hyvä. Tällaisia saksalaiset oli mun mielessä pienenä. John McClane oli pienenä actionsankareiden ykkönen ja on edelleen superkova jätkä. Ai ai, ne one-linerit. Jää bondit kauas.

Edelleen yksi parhaita elokuvia omassa genressään. Yippee-ki-yay, motherfucker!

Die Hard: With a vengeance

Enpä muistanutkaan miten käsittämättömän typerä juoni tässä kolmososassa on. Leffa on täynnä järjettömiä aukkoja ja typeriä epäloogisuuksia. Jeremy Irons jengeineen vaan ajelee tuhopaikalle ja ilmoittaa tulevansa siivoamaan. No, mitään papereitahan ei kysellä. Ja mitä tapahtui oikealle siivousryhmälle? Oletan, että sellainen oltaisiin kutsuttu. Myös presidentti-arvoitus ratkesi yllättävän helposti ilman vihjeitä (ja ihan yhtäkkiä keskellä motaria).

Mutta kukapa Die Hardilta nerokasta juonta odottaisikaan. Uuden aisaparin saanut McClane on edelleen kunkku, eikä Sam Jacksoninkaan hahmo huono ole. Leffa itse asiassa alkaa aika menevästi ja nappaa kyllä mukaansa. Toiminta on kivaa ja vauhtia riittää. Sitten näitä typeryyksiä (vaikka hauskoja ovatkin) alkaa tulla joka kulman takaa ja se vähän syö menoa. Ja lopusta olisi voinut ottaa parikymmentä minuuttia pois.

Ai niin, Tony Halme näkyy ruudussa alle minuutin ja onnistuu silti olemaan ihan järkyttävän huono. Se jos joku on saavutus. Respect!
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Kingdom of Heaven. Ridley Scottin ohjaama Kingdom of Heaven on yksi niistä harvoista elokuvista jotka todellakin parantuvat pidennysten myötä. Kuten Scott DVD:llä kertookin, on tämä versio Directors Cut sanan varsinaisessa merkityksessä. Tämä olisi pitänyt alunperinkin pistää teattereihin eikä sitä keskivertoa tynkäversiota. Tässä toimii oikeastaan kaikki mikä teatteriversiossa ei toiminut (ja tietysti kaikki mikä teatteriversiossa toimi).

Turhan hyppelevä juoni on muuttunut järkevämmäksi saadessaan huomattavasti lihaa luiden ympärille ja muutamien hahmojen käyttäytyminen tuntuu nyt paljon loogisemmalta. Massataisteluita ei juurikaan ole lisää (hyvä niin) mutta yksi kohtalaisen tyylikäs mies miestä vastaan-kinastelu on lisätty. Näyttelijät suoriutuvat rooleistaan hyvin ja Bloom vetää tässä mielestäni parhaan roolisuorituksensa eikä pääse häiritsemään missään vaiheessa. Kuvaus on edelleen herkkua silmille, mitä nyt muutama taistelukohtaus tuntuu ehkä hieman ylityylitellyltä hidastettuine veriroiskeineen mutta muuten ei juuri pahaa sanottavaa löydy. Kehut myös hyvin toteutetusta levynvaihdosta. 4½/5.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Lauantaina telkkarista:

Pohjantähteet:
Edelleen yksi parhaimmista "Spede" leffoista IMO. Leffassahan ei nyt mitään mahtavaa juonta ole yms... mutta nämä leffassa nähtävät propagandamaiset pätkät, kuten Simo Salmisen mitenkään leffaan liittymätön "Alle Lujaa" - vedos ja "pääkaupunkimme äidinkasvot" -otos, jota leffassa kuvasivat leffaansa ovat yksinkertaisuudessaan vakuuttavaa taidetta... Idearikas ja ideat osattu jotenkin hyödyntää... Ja hyvää huumoriakin on mukana. Taas telkkarista nähtynä houkuttaisi ostamaan DVDnä. ****

Pale Rider - Kalpea Ratsastaja:
Eastwoodin pienien puitteiden leffa, joka olisi toiminut massiivisempanakin tekeleenä. Köyhä miljöö ja mitäänsanomaton juoni, mutta tunnelmaa löytyi. Näkemistäni Clintin länkkäriohjauksista selvästi huonoin, mutta kyllä tämän toistamiseenkin katsoisi ***

Dvd:

The Big Heat - Gangsterikuningas:
lyhyesti: mainio Fritz Langin jenkkinoir, joka osasi parantua loppua kohden. Jotakin kuitenkin puuttuu, esimerkiksi olisin kaivannut Film Noirmaista päällepuhumista. Nyttemmin kun on tottunut jopa vanhojen leffojen osalta näkemään erittäin onnistunutta kuvan restaurointia, täydellisesti roskatonta kuvaa, sai tämä suomijulkaisu hieman puristamaan hampaitani yhteen, koska kuva ei ollut mitään täysin parasta. Selkeää se on, mutta erittäin roskaista. Äänipuoli taas antaa anteeksi sillä se toimi ongelmitta. Hieman meni alkupuolisko leffasta puolivaloilla, joten ajattelin tänään ottaa heti uusintakierrokselle leffan.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Assault on Precinct 13 (2005). Menevää toimintaa mielenkiintoisella ympäristöllä ja pääosin hyvällä näyttelijäkaartilla. Jostain syystä John Leguizamo alkaa nykyään yksinkertaisesti vituttaa lähes joka roolissa, niin tässäkin. Kaveri tuntuu vetävän saman roolin joka leffassa ilman minkäänlaista muuntautumiskykyä. Eihän tämä mitään uutta ja ihmeellistä tarjoa mutta viihdyttävä elokuva joka tapauksessa. Minuun jostain syystä iskee elokuvat joissa on jonkunlaisessa roolissa raskaasti aseistettuja "erikoisjoukkoja". Alkuperäisestä en pitänyt yhtään mutta tälle on pakko antaa 3½/5.

Hollywood Homicide. Eipä ole Harrison Fordin nykyleffoissa kehumista, ainakaan tämän perusteella. Etenkin alkupuoliskolla leffan vitsit olivat järkyttävän typeriä ja väkisinväännetyn oloisia. Loppupuolella vähän parani ja muutaman kerran tuli jopa naurahdettua. Heikohko leffa kaikin puolin mutta kyllä tämän parissa pari tuntia viihtyi kun ei parempaakaan tekemistä ollut. 2+/5 (mukana Ford-fanipisteitä).
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Der Untergang tuli katsottua. Kävin tosin katsomassa sen aikanaan ensin teatterissa.

Hyvä leffa jos aihepiiri kiinnostaa.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Uudemmista elokuvista tuli käytyä katsomassa X-Men III, joka oli ihan kohtuullinen päätös trilogialle (ainakin toistaiseksi). Jos en olisi aikoinaan lukenut sarjakuvia, olisin voinut olla melko hukassa elokuvan kanssa.
Tulipa sitten tuossa taannoin vuokrattua House of Voices, joka oli kuolettavan tylsä ja täysin järjetön elokuva. Siinä meni 3 euroa ja pari tuntia elämästäni täysin hukkaan. Elokuvalla ei ollut edes minkäänlaista trash-arvoa. Välttäkää, jos vain suinkin mahdollista.
Life of Brian tuli katsottua taas kerran viikonloppuna ja se jaksoi naurattaa edelleen, samoin kuin lauantaina tullut Pohjantähteet.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Cabin Fever. Toistamiseen katselin tämän Eli Rothin esikoisohjauksen joka häpeilemättä lainaa kauhuklassikoita (Evil Dead jää päällimmäisenä mieleen). Alkupuoli leffasta mennään melko perinteisiä ratoja ja tutustutaan hahmoihin mutta loppupuolella homma meneekin jo vähän oudoksi. Mitään varsinaisia säikäytyksiä tai pelottavia kohtauksia tästä ei löydy mutta muutamia äärimmäisen inhottavia kylläkin. Ei nykykauhun parhaimmistoa mutta mielenkiintoinen elokuva kaikin puolin. 3½/5.

The Transporter. Tämäkin tuli toistamiseen katseltua ja pirun viihdyttävä aivot-nollille-tyyppinen leffa tämä edelleen on. Juoni on vähintäänkin heikko ja täynnä panssarivaunun mentäviä aukkoja mutta väliäkö tuolla kun pääosassa on näyttäviä takaa-ajoja ja lähitaisteluita. Pituutta juuri sopivasti sillä ei tätä juuri 1½ tuntia kauempaa kerralla jaksaisi. 3½/5.

Chinatown. Tämän Roman Polanskin kenties tunnetuimman elokuvan vahvuus on ehdottomasti tunnelmassa jota olisi voinut vaikka veitsellä leikata. Jack Nicholson on melkoisessa vedossa yksityisetsivä Jake Gittesinä. Tyylillisesti Chinatown on selkeää film noiria, synkkä, ahdistava, raaka. Petollisia naisia sisältävä. Kuvaukseltaan ja äänimaailmaltaan elokuva on myös täysin huippuluokkaa. Tämä on yksi niistä elokuvista jotka jokaisen elokuvista kiinnostuneen tulisi katsoa. Omalla kohdalla tämä oli valitettavasti vasta ensimmäinen katselukerta. Arvosanaksi 4/5 ja täytyy mainita vielä, että arvosanalla on erittäin hyvät mahdollisuudet nousta seuraavilla katsomiskerroilla.

The Asphalt Jungle. John Hustonin vuonna 1950 ohjaama The Aspahlt Jungle jaksaa viihdyttää yhä. Juoneltaan melko klassinen ryöstötarina saa syvyytensä hahmoista. Jokainen haluaa jotain eikä kukaan ole vain sivustakatsojan asemassa. San Jaffe varastaa useimmiten shown rikollisnerona ”tohtorina” mutta jää kuitenkin pienehkössä sivuosassa olevan Marilyn Monroen varjoon. Sterling Hayden ei mielestäni aivan yhtä hyvään suoritukseen yltänyt kuin kuusi vuotta myöhemmin valmistuneessa The Killingissä mutta ei miehen roolisuoritusta huonoksikaan voi sanoa. Harold Rosson tuo kuvauksellaan synkän suurkaupungin eloon. Moni moderni rikoselokuva on The Asphalt Junglelle paljon velkaa. Moni elokuva onkin yrittänyt suorastaan matkia tämän tunnelmaa, epäonnistuen usein surkeasti. Film Noiria parhaimmillaan, suosittelen. 4/5.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Usual Suspects:
Eilen neloselta nähtynä. Keskittyen katselin ja kärryille pääsin tietenkin vasta viimeisillä minuuteilla, eli ei mikään katsojaystävällinen mikä ei ole koskaan positiivinen asia. Ei tämä nyt ihan kaikkien kehujensa arvoinen ole eli hivenen yliarvostettu. Todellisen loppuratkaisun ehdin arvata oikein eräässä vaiheessa. Imdb.n kakkaisilla listoilla 15. paras leffa, jota isänikin ihmetteli. Ei kuulu sinne. Pitäisi kaiketi nähdä uudestaan, vaikka leffa ei paljoa uudelleenkatseluarvoa antanutkaan. Ei tätä omalle hyllylle haluaisi. **

Son of the Pink Panther:
Aikoinaan pienempänä omia suosikkileffoja ja edelleenkin ihan pätevän aliarvostettu. Ei kuitenkaan mikään mahtava tekele, mutta ansaitsisi enemmän pointseja kuin esim. imdb.n 3.4 / 10 Benigni on yksi koomikkosuosikkini ja aina hänen menonsa osaa naurattaa Clouseaun poikana. Muutenkin tuttujen hahmojen läsnäolo pistää aina hymyilyttämään kuten vanhentunut Cato. Juoni itsessään paska, mutta leffa aina yhtä hupaisaa kikkailu. aina tämä Curse of Pink Pantherin voittaa. **½
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Markus Laitinen sanoi:
Die Hard

Die Hard rokkaa edelleen. Pienenä tämä oli yksi eniten pyöritettyjä videoita, mutta viime katsomisesta on kulunut todella monta vuotta, joten aikamoinen nostalgiapommi oli kyseessä.

No, Hans ja posse oli edelleen törkeän mauttomia pahiksia. Varsinkin se veljeskaksikko on edelleen naurettavan hyvä. Tällaisia saksalaiset oli mun mielessä pienenä. John McClane oli pienenä actionsankareiden ykkönen ja on edelleen superkova jätkä. Ai ai, ne one-linerit. Jää bondit kauas.

Edelleen yksi parhaita elokuvia omassa genressään. Yippee-ki-yay, motherfucker!

Aamen. Sama leffa tuli katseltua ja täälläkin oli edellisestä katselukerrasta ainakin pari vuotta. Mielestäni yksi parhaista toimintaelokuvista. Jaksaa yhä viihdyttää vaikka tapahtumat ja osan repliikeistä muistaa vaikka unissaan. 4/5.

Tulipa tuo kakkonenkin pitkästä aikaa katseltua ja se olikin parempi kuin muistinkaan. Ei toki ensimmäisen osan tasoa mutta viihdyttävä toimintarymistely kuitenkin. McLanen one-linerit vain lisääntyneet mutta muuten meno on aika samanlaista. Ehkä vähän liiankin samanlaista sillä tästä puuttuu se ensimmäiselle osalle ominainen "tuoreuden" tuntu. Lisäksi lentokenttä ei tapahtumapaikkana ole aivan pilvenpiirtäjän veroinen. On tälle kuitenkin 3½/5 annettava.

Closer. Mike Nicholsin ohjaama Closer on kertomus neljän Lontoossa asuvan ”nuoren aikuisen” elämästä ja ihmissuhteista. Elokuva alkaa, kun Alice (Natalie Portman) saapuu New Yorkista Lontooseen ja tapaa sattumalta Danin (Jude Law) joka puolestaan tuntee Annan (Julia Roberts) ja tapaa netissä Larryn (Clive Owen). Näiden neljän välillä rakastutaan, petetään ja rakastutaan uudelleen parien vaihtuessa. Päähenkilöiden lisäksi muita merkittäviä hahmoja ei ole. Valehtelematta voisin sanoa jokaisen neljästä pääosanesittäjästä tekevän parhaan roolisuorituksensa tähän mennessä.

Closerin juuret ovat Patrick Marberin (joka toimi myös käsikirjoittajana) samannimisessä näytelmässä ja teatterimaisuus on selkeästi esillä myös elokuvaversiossa. Kohtaukset kestävät pitkään ja dialogia on paljon. Ajoittain dialogi lähestulkoon muuttuu monologiksi joka vain lisää teatterimaisuutta. Elokuva kulkee kronologisessa järjestyksessä jättäen kuitenkin aina välillä aukkoja joiden pituus vaihtelee kuukausista reiluun vuoteen.

Alussa Closerin pääteemana on rakastuminen mutta vähitellen teemaksi muuttuu pettäminen. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään alleviivaava moraalisaarna sillä ketään ei merkitä pettämisen johdosta moraalittomaksi tai pahaksi vaan asiaa käsitellään sen vaatimalla tavalla. Closer on eräs vuoden 2004 parhaista elokuvista ja mielestäni yksi parhaista ihmissuhdedraamoista elokuvahistoriassa. 4½/5.

If you believe in love at first sight, you never stop looking.


Speed. Eräs nuoruuden suosikeista tuli monien vuosien jälkeen katseltua uudestaan ja ei kyllä iskenyt enää samalla tavalla kuin nuorempana. Juoni nyt on sinällään ihan kohtalaista tavaraa, vaikkakin hieman yllätyksetöntä ja ajoittain typerääkin.

Suuremmat ongelmat löytyvätkin näyttelypuolelta. Yleensä minua ei häiritse Keanu Reevesin näytteleminen mutta Speedissa mies on kuin puusta veistetty eikä huonosti kirjoitettu dialogi istu yhtään hahmolle. Sandra Bullock ei ole paljoa parempi mutta ainakin mukavampi katseltava. Ja Jeff Danielsin sidekick... voi hyvä luoja. Turhempaa hahmoa saa etsiä. Eikä edes Dennis Hopper jaksa innostaa. Miehen näyttely kun on melko väkinäisen näköistä ja maanisiksi tarkoitetut naurukohtaukset saavat lähinnä itkemään myötähäpeästä.

Huonot roolisuoritukset aiheuttavat sen, että hahmojen kohtalot eivät voisi vähempää kiinnostaa ja päähenkilöille toivoisikin lähinnä nopeaa loppua. Toimintaleffahan tämä toisaalta on ja onneksi toimintakohtaukset on tehty tyylikkäästi. Niissä onkin elokuvan suurin anti. Jo pelkistä bussistunteista tulee lisäpisteitä, sillä on aina yhtä hienoa katsoa kun raskas auto runnoo pienempiään moottoritiellä.

Valitettavasti edes puhdas toimintaleffa ei toimi ilman hyviä ja mielenkiintoisia hahmoja ja niitä ei Speedista löydy. 2½/5.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Clerks. Kevin Smithin esikois-elokuva sai kymmenennen vuosijuhlan kunniaksi uuden 'Special Edition' DVD:n, ja esteettisesti miellyttävä boksi sisältääkin kolme DVD:tä, joista kaksi on pyhitetty elokuvan eri versioille ( nimekkäästi Theatrical Cut ja Original Unrated Cut ), ja yksi extra-kamalle. Sain DVD:n lainaan kaveriltani, ja päätin samantien katsoa 'Unrated Cut':in.

Olin kuullut paljon hyvää Clerks:sistä - nauttiihan kyseinen elokuva jonkinsorttista kultti-mainetta - ja täytynee sanoa että elokuva yllätti varsin positiivisesti. Alussa masentavan musta-valkoinen ja suhtellisen suttuinen visuaalinen tyyli rasitti, mutta elokuvan aikana siihen tottui, ja lopuksi sitä jopa piti elokuvaan sopivana. Näyttelijät olivat rooleihinsa sopivia, ja juuri rooli-hahmojen tunnistettavuus ( puoli-toivoton kassamyyjä jolla ei ole ambitioita opiskeluun / näsäviisas, älykäs mutta kyyninen sidekick muun muassa ) teki elokuvasta nautittavaa katseltavaa. Dialogi oli myös paikoin erittäin älykästä, ja mahtuipa filmiin jopa yhteiskunta-kriittistä tutkiskelua.

En uskalla vielä antaa arvosanoja, sillä uskon, että Clerks täytyy katsoa läpi vielä ainakin kertaalleen ennen lopullista tuomiota. Silti pidin kokemusta oikein mielenkiintoisena, ja suosittelenkin tätä kaikille, joita kiinnostaa halvalla budjetilla kasatut, mutta laadukkaat indie-elokuvat.
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Bottle Rocket

Wes Andersonin ensimmäinen kokopitkä elokuva, ja sen huomaa, niin hyvässä kuin pahassa.
Jokainen Andersonin leffoja nähnyt tunnistaa heti kenen leffa on kyseessä. Paljon musiikin käyttöä, hauskaa dialogia sekä kuivaa huumoria ja heittoja. Hahmot ovat tuttuun Anderson -tyyliin todella outoja, mutta omaan maailmaansa sopivia. Mukana myös täysin pihalla oleva Intialainen sivuhahmo. "That's Applejack, come on Kumar!".

Leffan rytmitys ei kuitenkaan toimi niin hyvin kuin muissa Wesin pätkissä. Välillä tulee outoja suvantovaiheita ja sitten taas menoa yllättäen. Tämä on myöhemmissä elokuvissa toiminut paremmin, tässä selvästi vielä haettiin oikeaa rytmiä. Muutenkaan tarina ei kestä ihan koko elokuvaa, lyhäristä siirto näkyy selvästi.

Suosittelen kuitenkin Bottle Rockettia kaikille Andersonin elokuvista pitäville. Jos taas et pidä yleisesti miehen elokuvista, ei tämä varmasti käännä päätäsi. Se on sitä samaa vähän hakevalla otteella.

"Hey, you're in the Army, yes?"
"No, I just have short hair."

"Bob's gone, he stole his car!"
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

The Descent - Loukussa tarjosi hyviä kohtauksia, muttei onnistunut kokonaisuutena. Elokuvassa oli aineksia kauhuklassikoksi, mutta syvimmän tunnelatauksen söivät kliseiset henkilöhahmot, juonen ennalta-arvattavuus ja kokonaisvaltainen epäuskottavuus tarinan kehittymisessä (kelkka kääntyi ja liian rajusti). Isojen lupausten jälkeen käteen jäi vain järsitty luu... 2,5/5
 
Vastaus: Mitä elokuvia olet viimeksi katsonut

Poseidon. Vuonna 1972 ilmestynyt Ronald Neamen ohjaama ja Gene Hackmanin tähdittämä The Poseidon Adventure oli ajalleen tyypillinen katastrofikuvaus. Loistoristeilijä kaatuu jättiläisaallon voimasta ja loppuelokuva seurataan henkiinjääneiden selviytymistaistelua ja pyrkimistä laivan pohjasta ulos. Alkuperäinen Poseidon onkin hyvästä alkuasetelmastaan lähtien mielenkiintoinen elokuva ja eräs parhaista 70-luvun katastrofikuvauksista.

Remaken ohjaajana häärii saksalainen Wolfgang Petersen (Das Boot, Air Force One) joka tuntuu osaavan näyttävien tilanteiden kuvauksen huomattavasti hahmokuvausta paremmin. Siinä missä alkuperäisessä käytetään runsaasti aikaa hahmojen kuvaukseen ennen varsinaista onnettomuutta, tuo remake risteilijän kaatumisen jo ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen. Hahmojen esittelyt hoidetaan heikosti ennen tätä eikä taustoihin juuri palata. Tämä onkin Poseidonin suurimpia ongelmia, sillä hahmoja ei syvennetä lyhyttä alkua lukuunottamatta missään vaiheessa. Enkä nyt tarkoita vain vähäistä hahmonkehitystä, sillä hahmonkehitystä ei ole käytännössä laisinkaan. Jopa joidenkin hahmojen nimet jäävät hämärän peittoon kunnes muut hahmot saavat ne jotenkin maagisesti tietoonsa. Katsojalle niitä ei kuitenkaan entuudestaan ole missään vaiheessa kerrottu.

Näyttelijäkaartiltaan Poseidon on kohtalaisen tuntematon. Isoista nimistä on saatu mukaan vain Kurt Russel joka esittää Ramsey-nimistä entistä New Yorkin pormestaria ja palomiestä sekä homoa arkkitehtia esittävä Richard Dreyfuss. Näiden kahden lisäksi elokuvassa seurattava joukko koostuu entisestä merisotilaasta, nykyisestä uhkapelurista nimeltä Dylan (Josh Lucas), Ramseyn tyttärestä Jenniferistä (Emmy Rossum), tämän kihlatusta Christianista (Mike Vogel), nuoresta äidistä nimeltä Maggie (Jacinda Barrett), tämän pojasta Conorista (Jimmy Bennett) sekä salamatkustajana laivaan päätyneestä Elenasta (Mia Maestro). Kaikki näyttelijät hoitavat roolinsa niin hyvin kuin vain huonon käsikirjoituksen puitteissa pystyvät. Tilanteessa, jossa välittömässä hengenvaarassa olevat ihmiset alkavat luontevasti keskustelemaan naimisiinmenosta ei voi kun ihmetellä käsikirjoittajan ajatuksia.

Tehosteiltaan Poseidon on huippuluokkaa ja jättiläisaallon iskeytyminen Poseidonin kylkeen on kenties tyylikkäintä vesielementin käyttöä miesmuistiin. Tämä yksittäinen tuhokohtaus onkin elokuvan selkeä valopilkku. Jättiläisaallon jälkeiset tehosteet eivät aivan samalle tasolle kuitenkaan pääse ja välillä mennään jo naurettavuuksiin. Poseidon on ilmeisesti ympäröity polttoainesäiliöillä, ainakin jos bensaräjähdysten määrään on uskominen. Jopa veden alla räjähtelee. Tekijät ovat elokuvan edetessä ilmeisesti unohtaneet ylösalaisin olevan loistoristeilijän, sillä tätä seikkaa ei juurikaan tuoda esille. Käytävät näyttävät kovin samanlaisilta kuin ennen onnettomuutta eikä eteneminen tunnnu tarpeeksi hankalalta. Ajoittaiset katossa olevat pöydät ja lattiassa olevat valot eivät onnistu luomaan tarpeeksi tunnelmaa.

Mielenkiintoisesta ennakkoasetelmasta on saatu lähinnä osaamattoman käsikirjoittajan ansiosta kasaan puuduttava seikkailu ylösalaisin olevassa loistoristeilijässä. Hahmoista ei jaksa välittää tippaakaan ja ensimmäisen 15 minuutin jälkeen olisi voinut hyvällä onnistumisprosentilla veikata kuolevat henkilöt. Teknisesti elokuvasta on vaikea löytää suuria valittamisen aiheita.

1½/5
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Ylös Bottom