Tämä on mainospaikka (näillä pidetään sivusto pystyssä)

PlayStation 5, Xbox Series X, Switch 2 – konsolipelaamisen 9. sukupolvi

Isoin ongelma tuntuu olevan S-sana ja siihen yhdistettävä sana markkinajohtaja. Kilpailuviranomaisella on kuitenkin tarkastelussa tässä kaupassa myös vaikutus pc-käyttöjärjestelmäkilpailuun. Pöytäkone- ja läppärikäyttöjärjestelmissä Microsoft on yksiselitteisesti markkinajohtaja jopa 76 % osuudellaan. Kauppojen myötä Windows muuttuu markkinointiosaston käsissä Call of Duty-pelialustaksi, jonka vain Microsoft voi tarjota. Tällaista markkinajohtajan käyttämää vipuvartta vastaan on hyvin vaikea kilpailla. Tässäkään ei siis tarvitse käyttää S-sanaa huomatakseen, miksi tämä kauppa on huono asia.

COD tuottaa merkittävän tulonlähteen sen tukemille alustoille. Esimerkiksi S-sanan peliosaston myynneistä jopa 41 % muodostuu lisäsisällöistä, joita oletettavasti myös COD tarjoaa. Näin rahakkaan pelisarjan ostaminen kilpailusta pois rajoittaa kilpailua millä tahansa pohdinnalla, mutta rajoittaako se sitä merkittävästi? Se ei ole onneksi käsittääkseni kenenkään foorumilaisen pohdittava asia.

Tällä kaupalla on hyvin todennäköisesti valtavia vaikutuksia siitä huolimatta toteutuuko se vai ei. Molemmissa tapauksissa herää kysymys; Kuka seuraavaksi ja kenen toimesta? Yksinoikeussisältöä inhoavien tulisi tässä kohtaa nousta takajaloilleen, vaikka konsensus tuntuu olevan se, että rajoitettu yksinoikeus S-sanan toimesta on pahempi asia kuin pysyvä yksinoikeus Microsoftin toimesta. Markkinajohtaja-argumenttia soisi tietenkin käytettävän kautta linjan, eikä pelkästään S-sanan kohdalla. Ehkä se sitten vakiintuu myöhemmin käyttöön tasapuolisemmin, jää nähtäväksi.

Miten te nyt tästäkin saatte jonkun Microsoft vs Sony -väännön, voi s**tana?
Tämäpä juuri, mikä muu syy tuon twiitin nostolle muka oli? "Other consoles"-ilmaus kun ei tarkoita tiettyä konsolia. Kaverilla sattuu olemaan pleikkari, mikä on luonnollisesti jonkinlainen viharikos kun keskustellaan Activision-Blizzardista. Ehkä samalla tyypillä on jatkossa jokin muu kuin näiden kahden tunnetun jättiläisen valmistama konsoli, jolla tämä haluaisi COD-pelejä pelata. COD on ilmestynyt kuitenkin aiemmin myös muille kotikonsoleille ja peräti käsikonsoleillekin. Miten mahdolliset tulevat konsolivalmistajat huomioidaan tässä? Yrittihän Googlekin murtautua konsolimarkkinoille, joskin säälittävällä tavalla. Applelta emme ole vielä nähneet kunnollisia peliliikkeitä.

Ihan kuin tällä kaupalla olisi muuta vaihtoehtoa kuin mennä läpi. Läpimenoa odotellessa vain pitää jostain syystä välillä vihjailla, miten kilpailuviranomaiset ovat nyt pleikkamiehiä ja kauppa vaarassa sen vuoksi. Jos tässä nyt oikeasti epäillään ruskeaa paperikuorta siirtyvän jonkun taskuun, niin eiköhän se postiteta ennemmin 70 miljardin kaupan varmistamiseksi kuin sen estämiseksi. Mutta edellinen nyt lähinnä vitsinä noihin vihjailuihin.

Ei ole vaikea ymmärtää, että miksi Xbox-pelaajat odottavat tätä kauppaa kuola valuen. Se tuskin vaatii kuolaamisen ohessa vinoilua kaikkia muita pelaajaryhmiä kohtaan. Objektiivisuutta vaativat kirjoittelijat voivat tarkistaa omista kirjoituksistaan, että miten se oma tontti on hoidettu tähän saakka.
 
Ei saatana, taaskin avasin ketjun toivoa täynnä ja tätä samaa jankutusta heti aamusta. Eikö mitään muuta nyt olisi kuin samaa Activision kauppaa yms. paskaa päivästä toiseen? Kyllä on huonoksi mennyt foorumin sisällön puolesta viime aikoina, ja varsinkin tähän ketjuun jos joku vällillä jotain järkevää postaa, niin heti jää lapsellisen konsolisotajankkaamisen alle. Pitäisikö tuolle kaupalle tai vaikka ihan konsolisotimiselle tehdä oma ketju? Niin nämä jotka katsovat elämäntehtäväkseen jankata näitä samoja paskoja päivästä ja viikosta toiseen voisi tehdä sitä vaikka ketjussa, jota ei sitten tarvisi normaalin keskustelun toivossa edes avata. Ja ehkä mm. tässä ketjussa olisi joskus jotain orastavasti järkevää keskustelua, olisi ns. avaamisen ja lukemisen arvoinen. En käsitä...vitsi kun tuon kaiken tarmon ja voimavaran suuntaisi johonkin järkevään toimintaa, niin mitä kaikkea voisikaan saada aikaan.
 
Kilpailuviranomaisten tehtävänä ei yleensä ole olla rento vaan puolueeton. Tuntuu siltä, ettei näitä prosesseja tunneta kovin hyvin.
EU-päätöksenteosta tulis kyllä ihan hemmetin hauskaa, jos kukaan tämän asian käsittelyyn osallistuva ei saisi pelata vain Pleikkarilla tai Xboxilla, koska muuten on puolueellinen.
 
Vähän vaikuttaa ylimitoitetulta yhden twiitin tulkinta. Nimeomaisesti kilpailuviranomaisten työtä en tarkasti tunne, mutta voisi kuvitella, ettei päätöksenteko perustu Twitter-päivityksiin.
 
Pitäisikö tuolle kaupalle tai vaikka ihan konsolisotimiselle tehdä oma ketju?
Niin, tämä ketjuhan on ollut jo vuosien ajan se foorumin nk. konsolisotaketju, johon toivotaan sellaiset keskustelut, jotka pilaisivat muita aiheita ja keskustelu leviäisi pian ympäri foorumia. Varmaan kannattaisi jättää lukematta, jos nostaa verenpainetta tai sitten pitää tehdä vielä erityisempi ketju, johon ei vahingossakaan eksyisi sellaiset henkilöt, joita ei esimerkiksi kiinnosta tällaiset aiheet, jotka ovat aika keskeisiä juuri konsolien väliseen kilpailuun liittyen. Yleisesti ottaen ei ole kovin hedelmällistä kirjoittaa kommentteja, joissa ilmaisee, ettei ole kiinnostunut keskustelunaiheesta. Toisaalta itsekin voisin pitää ratkaisusta, jossa olisi erillinen ketju vain teknisille ominaisuuksille ja vertailuille ja toinen tällaisille yleisemmille kysymyksille kilpailuasetelmasta.
 
Ihan kuin tällä kaupalla olisi muuta vaihtoehtoa kuin mennä läpi.

Ensin pitäisi kuitenkin löytyä syy sille, että tämä kauppa aiheuttaisi merkittävän esteen kilpailulle, jotta kauppa ei voisi mennä läpi. Jätit vastaamatta kysymykseen siitä, että mikä se syy mahtaisi olla, joten ilmeisesti sinä et sellaista kuitenkaan ole keksinyt.

Olennaista tietenkin on vain ne lopulliset näkemykset kilpailuviranomaisilta. Ainakin yksi ollaankin jo saatu Brasiliasta, eivät löytäneet syytä estää kauppaa ja perusteet olivat tosiaan hyvin vahvat, kuten kuulukin olla näin isojen kauppojen kanssa.

Turha tästä on yrittää mitään konsolisota vänkäystä saada aikaan, kun pointti on kuitenkin kilpailuviranomaisen ajattelematon kommentointi.

Näinhän se on. Täysin riippumatta edes itse aiheesta, johtavassa asemassa olevan kilpailuviranomaisen ei ehkä kuuluisi a) ennustaa tuomiota/tuomita kesken tutkinnan ja b) muutenkaan näin amatöörimäisesti kommentoida 70 miljardin yrityskauppaa.
 
Kilpailuviranomaisten tehtävänä ei yleensä ole olla rento vaan puolueeton. Tuntuu siltä, ettei näitä prosesseja tunneta kovin hyvin.
Toisaalta, voiko sitten tehdä näinkin isosta asiasta kuin 60 miljardin yrityskaupoista asiantuntevaa ja riittävän perehtynyttä päätöstä, jos on 'puolueeton'? Tässä yhteydessähän kuitenkin vihjaillaan, että puolueeton tarkoittaa, ettei ole ainakaan Sonyyn/PlayStationiin mitään yhteyksiä. Yllä käydystä keskustelusta jää myös sellainen kuva, että koska kyseinen viranomainen twiitissään mainitsi pelaavansa Pleikkarilla, niin hän on sen takia automaattisesti Microsoftia ja Xboxia vastaan ja 'vihaaja' siihen suuntaan.

En oikein usko, että tuota päätöstä tekemään voidaan edes valita täysin puolueettomia ihmisiä. Ison luokan päätös vaatii aika hemmetin laajan perehtymisen ja se todennäköisesti tarkoittaa, että päättämässä on henkilöitä, jotka pelaavat videopelejä jossain määrin itsekin. Jokainen, joka videopelejä pelaa, muodostaa varmasti johonkin pelialustaan tai tuotemerkkiin lämpimämmän suhteen kuin muihin. Jokaisella pelaajalla on se suosikki, jolla pelaa enemmän kuin muilla. Siinä kohtaa se kirjaimellinen puolueettomuus katoaa. Päättäjät joutuvat vähintään perehtymään alaan niin syvästi, että heille muodostuu jonkinlainen näkemys jokaista isompaa alalla toimijaa kohtaan. Ei noista asioista päättämään voida ihan ketä vaan ottaa, vaikka Xboxilla pelaavat varmaan toivoisivatkin, että Pleikkarilla pelaavia ei ainakaan päättämään oteta.
 
Ensin pitäisi kuitenkin löytyä syy sille, että tämä kauppa aiheuttaisi merkittävän esteen kilpailulle, jotta kauppa ei voisi mennä läpi. Jätit vastaamatta kysymykseen siitä, että mikä se syy mahtaisi olla, joten ilmeisesti sinä et sellaista kuitenkaan ole keksinyt.

Olennaista tietenkin on vain ne lopulliset näkemykset kilpailuviranomaisilta. Ainakin yksi ollaankin jo saatu Brasiliasta, eivät löytäneet syytä estää kauppaa ja perusteet olivat tosiaan hyvin vahvat, kuten kuulukin olla näin isojen kauppojen kanssa.



Näinhän se on. Täysin riippumatta edes itse aiheesta, johtavassa asemassa olevan kilpailuviranomaisen ei ehkä kuuluisi a) ennustaa tuomiota/tuomita kesken tutkinnan ja b) muutenkaan näin amatöörimäisesti kommentoida 70 miljardin yrityskauppaa.

Minä en epäile sitä, etteikö tämä kauppa menisi läpi. Aivan kuten kirjoitin jo alunperinkin viestissäni. Paljon typerämpiäkin kauppoja on maailmalla hyväksytty, joten miksi ei tätäkin. En jättänyt myöskään vastaamatta kysymykseen siitä, että mitkä ne mahdolliset merkittävät esteet kilpailulle voisivat olla. Sinä vain jätit viestini niiltä osin lukematta ja/tai kommentoimatta. Microsoft voisi markkinajohtajan ominaisuudessa sulkea kilpailun käyttöjärjestelmistä vielä tehokkaammin, kun se voisi markkinoida Windowsia Office-perheen lisäksi pelialustana niinkin tunnetun brändin kuin COD avulla. Eivätkä nämä ole mitään keksittyjä huolia, vaan ihan samoja huomioita mitä kilpailuviranomaisetkin nostivat esiin. Toivoisinkin, ettet jatkossa lainaile tekstistäni vain niitä osioita, jotka tukevat omia tarkoitusperiäsi ja siten vääristele kirjoituksieni sisältöä.

Johtavan aseman kilpailuviranomainen kirjoittaa someen päivityksen, joka tulkitaan peliaiheisella foorumilla Sonyn myötäilyksi. Onkohan mitään mahdollisuutta siihen, että kyseisessä päivityksessä ei ole ongelmaa toisin kuin sen herkässä tulkinnassa?
 
Toisaalta, voiko sitten tehdä näinkin isosta asiasta kuin 60 miljardin yrityskaupoista asiantuntevaa ja riittävän perehtynyttä päätöstä, jos on 'puolueeton'?
Kyllä se on laissa määrätty velvoittavasti, että kilpailuviranomaisen on oltava puolueeton.

Tässä yhteydessähän kuitenkin vihjaillaan, että puolueeton tarkoittaa, ettei ole ainakaan Sonyyn/PlayStationiin mitään yhteyksiä. Yllä käydystä keskustelusta jää myös sellainen kuva, että koska kyseinen viranomainen twiitissään mainitsi pelaavansa Pleikkarilla, niin hän on sen takia automaattisesti Microsoftia ja Xboxia vastaan ja 'vihaaja' siihen suuntaan.
Tämä on sinun omaa tulkintaa, joka ei perustu aiempaan materiaaliin tässä ketjussa. On eri asia olla yhteydessä Sonyyn kuin kertoa, että haluaa tietyn pelisarjan pysymisen pelattavana omalla pleikkarillaan. Jälkimmäisessä tapauksessa viranomainen ilmoittaa, että hänellä on erityinen henkilökohtainen syy toiminnalleen, mikä ei ole sopivaa hänen asemassaan toimivalle viranomaiselle. Sen pitäisi olla itsestäänselvyys.
En oikein usko, että tuota päätöstä tekemään voidaan edes valita täysin puolueettomia ihmisiä.
Lainsäädäntö velvoittaa siihen, että päätöksentekijät ovat puolueettomia. Toinen vaihtoehto on, että rikotaan lakia. Sekö olisi sitten parempi vaihtoehto? Miksi lakeja on ylipäätään olemassa, jos niitä ei tarvitse noudattaa?

Jokainen, joka videopelejä pelaa, muodostaa varmasti johonkin pelialustaan tai tuotemerkkiin lämpimämmän suhteen kuin muihin.
Itse en ole ainakaan muodostanut. Olennaista viranomaistoiminnassa on, että vaikka olisi lämpimämpiä tunteita johonkin osapuoleen, se ei saa näkyä päätöksenteossa. Varmasti monella juristilla on enemmän henkilökohtaisia positiivisia tunteita rikoksen uhria kuin tekijää kohtaan, mutta päätöksiä ei saa tehdä fiilispohjalla. Tässä tapauksessa merkittävässä asemassa oleva kilpailuviranomaisen edustaja ilmoittaa, että hän pyrkii toimimaan sen eteen, että tietty pelisarja säilyy pelattavana pleikkarilla, vaikka hänen tehtävänään ei ole toimia Sonyn asianajajana, vaan huolehtia siitä, että yrityksillä on oikeudenmukaiset ja tasapuoliset kilpailuedellytykset. Se on siis hyvin epäammattimainen ja asiaton kommentti ja siksi siihen reagoitiin niin voimakkaasti.
Siinä kohtaa se kirjaimellinen puolueettomuus katoaa.
Silloin pitäisi luopua tehtävästä, jos sen edellytyksenä on puolueeton päätöksenteko. Ei viranomainen voi oikeasti vedota siihen, että kaikilla on oma suosikkinsa, se ei ole oikeuskäytännön mukaista. Suomessa tuollaisesta kommentista tulee helposti kenkää. Varmasti, jos kyseisellä henkilöllä olisi ymmärrystä oikeuskäytännöstä, hän ei laukoisi tuollaisia aivopieruja. Siksi on huolestuttavaa, että EU-tasolla, jossa tehdään Suomea velvoittavia päätöksiä, on näköjään ammattitaidottomia henkilöitä johtotehtävissä. Itse en ole ainakaan innoissani siitä ajatuksesta, että tuolla tasolla mennään rennosti fiilispohjalla.
Päättäjät joutuvat vähintään perehtymään alaan niin syvästi, että heille muodostuu jonkinlainen näkemys jokaista isompaa alalla toimijaa kohtaan. Ei noista asioista päättämään voida ihan ketä vaan ottaa, vaikka Xboxilla pelaavat varmaan toivoisivatkin, että Pleikkarilla pelaavia ei ainakaan päättämään oteta.
Vaikea uskoa, että Xboxilla pelaavat toivoisivat, ettei EU:n kilpailuviranomainen pelaisi pleikkarilla. Täysin absurdi johtopäätös taas. Olennaista on, että viranomainen olisi puolueeton, eli ei asettuisi ilman riittävää oikeusperustetta tukemaan jotain tiettyä intressiryhmää. Se on aika lailla perusjuttu oikeusvaltion toiminnassa. Toki EU:ssa on sellaisiakin valtioita mukana, joissa ymmärrys oikeusvaltiosta on aika vajavainen. Iso osa maista on diktatuurista toipuvia.
 
Onko Call of Duty aikaisemminkaan (tai ainakaan viime vuosina) ollut pelattavissa muilla tietokoneen käyttöjärjestelmillä kuin Windowsilla? Ainakaan ilman ylimääräistä kikkailua. Microsoft Activision -kaupan myötä PC-puolen Call of Duty pelaaminen ei siis muuttuisi merkittävästi kuin mitä nyt ehkä Call of Duty -sarja tulisi ostettavaksi/pelattavaksi myös Windows Storen / Game Passin kautta.

Onko mitään epäilystä, että Cod vedettäisiin esim. Steamista pois kun siellä kuitenkin on kaikki muutkin Microsoftin first party -pelit?

Jos tässä kaupassa joku huoli on Call of Dutyn suhteen, niin kyllä se minusta on sarjan pysyminen Playstationilla. PC:llä tilanne on jo nyt se että Call of Duty on Windows "yksinoikeus", vaikka Microsoft ei Activisionia omista.
 
Tässä koko kaupassa hiertää yksi ja ainut pelisarja eikä tarvi varmaan mainita mikä. Eikä niinkään tämä raflaafa kauppa summa 67miljardia tai ne muut pelit. Diablo pelisarja ei ainakaan voi olla syypäänä kun uusi peli diablosta julkaistaa noin 12 vuoden välein. Luulis nyt Sonyn pärjäävän omalla peli tuotannollaakin joita ylistetään täällä ja toki tietenkin ympäri internettiä. Ilmeisesti asia ei ole näin, koska itse Jim Ryanin piti mennä Brysseliin tästä kauppa asiasta kertomaan kilpailuviranomasille. Tietenkään en tiedä mille tai kelle nämä asiat yrityksissä kuuluu et lähetetäänkö kovin nimi antaan lausuntoja.

 
Steam OS ainakin Steamdeckillä. Pöytäkonekäytössä en ole aivan varma toimiiko Cod pelit.
Steamdeck on tässä tietysti nyt uutuusjuttu. Jos Call of Duty on jatkossakin saatavilla Steamissa, niin varmaan pelattavissa myös Steamdeckillä siinä laajuudessa kuin nytkin.

Joku voi tietysti tarkentaa tuota pöytäkonekäyttöä, mutta pikaisella googletuksella Call of Duty ei ilman erillistä säveltämistä toimi kuin Windowsissa.
 
PC-käyttöjärjestelmäpuolella voisi joku mainita sanan monopoli, jos katselee Steamin tilastoja. Toki aiempien keskusteluiden perusteella monopoliin vaaditaan vähintään 99,9 % markkinaosuus, joten mennään jokaisen omalla tulkinnalla. Tässä siis tuoreita käyttöjärjestelmätilastoja Steamin käyttäjistä:

Windows 96,50 %
OSX 2,23 %
Linux 1,28 %

Linuxin osuus on täysin olematon, vaikka se pienessä kasvussa onkin ollut jo vuosia. SteamOS on ilmeisesti jossain kahdeksan pinnan tuntumassa näistä Linuxeista. Pienestä osuudestaan huolimatta se on ainoita valonpilkahduksia täysin Windowsin dominoivalla kentällä. Mitä Call of Dutyyn tulee, niin MacOS-käyttöjärjestelmälle on edellisen kerran julkaistu Black Ops III 2019-2020. Kyseessä on riisuttu versio, joka sisältää moninpelin muttei kampanjaa. Into tukea sitäkään vähää näitä vaihtoehtoisia (!) käyttöjärjestelmiä loppuu siihen paikkaan, kun Call of Dutyn logon alla on ikkunalogo.

Kaiken kaikkiaan yllä luetellut osuudet markkinoilla eivät tule muuttumaan, mikäli markkinajohtajan asemaa suojellaan näitä jättikauppoja puoltamalla. Koska niin moni on huolissaan markkina-aseman väärinkäytöstä ja reilusta kilpailusta, uskoisin olevani asiassa useimpien kanssa samaa mieltä.
 
PC-käyttöjärjestelmäpuolella voisi joku mainita sanan monopoli, jos katselee Steamin tilastoja. Toki aiempien keskusteluiden perusteella monopoliin vaaditaan vähintään 99,9 % markkinaosuus, joten mennään jokaisen omalla tulkinnalla. Tässä siis tuoreita käyttöjärjestelmätilastoja Steamin käyttäjistä:

Windows 96,50 %
OSX 2,23 %
Linux 1,28 %

Linuxin osuus on täysin olematon, vaikka se pienessä kasvussa onkin ollut jo vuosia. SteamOS on ilmeisesti jossain kahdeksan pinnan tuntumassa näistä Linuxeista. Pienestä osuudestaan huolimatta se on ainoita valonpilkahduksia täysin Windowsin dominoivalla kentällä. Mitä Call of Dutyyn tulee, niin MacOS-käyttöjärjestelmälle on edellisen kerran julkaistu Black Ops III 2019-2020. Kyseessä on riisuttu versio, joka sisältää moninpelin muttei kampanjaa. Into tukea sitäkään vähää näitä vaihtoehtoisia (!) käyttöjärjestelmiä loppuu siihen paikkaan, kun Call of Dutyn logon alla on ikkunalogo.

Kaiken kaikkiaan yllä luetellut osuudet markkinoilla eivät tule muuttumaan, mikäli markkinajohtajan asemaa suojellaan näitä jättikauppoja puoltamalla. Koska niin moni on huolissaan markkina-aseman väärinkäytöstä ja reilusta kilpailusta, uskoisin olevani asiassa useimpien kanssa samaa mieltä.
Aika pienellä prosentilla nuo muut käyttikset on, mutta ei siitä nyt oikein voi MS:ää syyttää. Sehän on pelin tekijöiden vika kun he eivät sitä linuksia/makkiä tue, tosin sen kyllä ymmärtää miks eivät vaivaudu tekemään linus/mäkki alustoille pelejään, sen voi lukea noista prosenteista ihan suoraan.
 
Aika pienellä prosentilla nuo muut käyttikset on, mutta ei siitä nyt oikein voi MS:ää syyttää. Sehän on pelin tekijöiden vika kun he eivät sitä linuksia/makkiä tue, tosin sen kyllä ymmärtää miks eivät vaivaudu tekemään linus/mäkki alustoille pelejään, sen voi lukea noista prosenteista ihan suoraan.

Sehän se pointti oikeastaan onkin: Windowsia vastaan käyttöjärjestelmäkilpailu on käytännössä mahdotonta, mikä luonnollisesti johtaa juuri kuvaamaasi tilanteeseen. Ei muutaman prosentin osuuksilla houkutella pelintekijöitä. Microsoftilla on tietenkin tässä keskeinen rooli kyseisen käyttöjärjestelmän tekijänä, eikä tähän kilpailutilanteeseen ole sattumalta päädytty. Eikä valitettavasti myöskään täysin puhtain paperein. Yrityskaupoilla tilanne pidetään markkinajohtajan hallussa, eikä sen haastaminen ole ehkä enää mahdollistakaan. Tämäkin on siis suoraan MS:n omasta pelikirjasta, eli tätäkään ei tarvitse keksimällä keksiä. Embrace, extend, and extinguish.
 
Ylös Bottom